background preloader

Dystopi

Facebook Twitter

Ray Bradbury Fahrenheit 451. Hanna Fahl: I den nya vågen av dystopisk litteratur frodas ­framtidstron och kampviljan. Här kommer ett stycke fakta som möjligen kan verka lite deprimerande vid första anblick: just nu läser vi mer dystopisk litteratur än vi gjort sedan kalla kriget.

Hanna Fahl: I den nya vågen av dystopisk litteratur frodas ­framtidstron och kampviljan

Enligt sajten Goodreads inföll de tidigare stora dystopitopparna i litteraturen för drygt sextio år sedan, och dessförinnan runt andra världskriget, i tider av extremt samhällstumult och oro. Och nu läser vi dem igen. Framför allt gör ungdomar det. Utgivningen av dystopiska romansviter för unga vuxna har eskalerat, och visst, vi kan beskylla/tacka Suzanne Collins ”Hungerspelen” för att ha banat väg för det breda genomslaget, men inte bara. Trenden började redan för tio år sedan, ungefär samtidigt som planen flög in i World Trade Center och terrorism började bli ett vanligt förekommande ord i dagligt tal, ungefär samtidigt som klimatfrågan sipprade ned i vardagslivet. 25 Dystopian & Post Apoc Books for YA Readers - For Reading Addicts. PLURALITY. Condie, A - Matchad - 29680683. Samfundet bestämmer.

Condie, A - Matchad - 29680683

Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö. Dystopia. Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys.

Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen"

Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra. Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt. Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje. Artikelbilder Herman Geijer, sommarpratare i SR.

Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje

Hur skulle Sverige klara en zombieattack? List of dystopian music, TV programs, and games. Allt vi säger är sant: 6. Dystopier. I sjätte avsnittet pratar vi om dystopier, och har läst "En sekund i taget" av Sofia Nordin.

Allt vi säger är sant: 6. Dystopier

Och så träffar vi 16-åriga Isabella Lindström, och får lära oss nya ord som "ship" och "OTP", och grotta ner oss lite i en annan favoritdystopi - Hungerspelen, av Suzanne Collins. Lyssna direkt här, genom att trycka play: Dystopier att bli glad av! - Uppsala. Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. Motsatsen till utopi Dystopier är en populär genre, främst inom science-fiction, som funnits väldigt länge. En dystopi, är motsatsen till utopin. Dystopier. En studie i dystopier! Idag är det premiär för en ny kategori på Boktycke, nämligen En Studie i.

En studie i dystopier!

Som det låter på namnet så behandlar jag ett tema eller genre i månaden och skriver vad jag uppskattar och inte uppskattar inom det ämnet. Kommer även att ge tips på böcker och tar upp vad jag själv har för manusidéer om jag någonsin skulle skriva en bok i den här genren. Kallocain. Den utopiska samhällsvisionens utveckling, från anarki till totalitär regim : Litteratur i urval om utopiernas metamorfos, från utopi till dystopi. Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för språk och litteratur, SOL Sammanfattning: Abstract Utopin betecknar det ideala landet där rättvisa råder.

Den utopiska samhällsvisionens utveckling, från anarki till totalitär regim : Litteratur i urval om utopiernas metamorfos, från utopi till dystopi

Litteraturbanken. Klassikerna som varnade för vår samtid. Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet.

Klassikerna som varnade för vår samtid

I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle. Sedan Edward Snowden började berätta om den hemliga amerikanska övervakningsapparaten har nya avslöjanden följt slag i slag. Uppgifter till "Vägen" (2006) DefinitionCharacteristics. Dystopia image. Flippfilm om dystopier. Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek. Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”.

Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek

Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Härifrån är steget inte långt till slutsatsen att litteraturen är särskilt lämplig som kanal för propaganda. Också denna uppfattning har lyst med sin frånvaro i debatten. Dystopier - då och nu by Fröken JE on Prezi. Dystopier att bli glad av! - Uppsala.

Mardrömmen är snart här! Få ord är så byråkratiskt långtråkiga som Datalagringsutredningen. Men det finns all anledning att sätta sig in maktens senaste hot mot vår frihet. I dag har en lunta på 400 svårgenomträngliga sidor som officiellt heter Datalagring och integritet (SOU 2015.31) på goda grunder än en gång sågats, men låt mig återkomma till det och inleda med en deprimerande tillbakablick. Det började för all del för ett drygt år sedan med seger för över en halv miljard européer då EU-domstolen beslöt att ogiltigförklara datalagringsdirektivet, en lag som tvingade internet- och teleoperatörer att lagra uppgifter om kommunikation via telefon, sms och e-post i ett halvår.

Domen slog fast att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att myndigheter ska kunna kartlägga våra privatliv genom att följa de digitala fotspår vi lämnar. Dystopiska ungdomsromaner - BibliotekMitt. En mörk värld där elaka människor har all makt. Den lilla människan förtrycks och kontrolleras på olika sätt. Så börjar en ung människa att fundera. Är det här rätt? Borde vi inte göra något? Dystopin är här.

Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Dystopier och undergångslitteratur - Minabibliotek. Den 21 december 2012 går vi enligt Mayakalendern under som civilisation och en undergångsstämning sprider sig över världen. Vi befinner oss i en global undergångstrend och det avspeglas även i litteraturen. Maya-forskare världen över är eniga om att undergångsprofetian är en feltolkning och att julen kommer att passera även i år. Det vi kan konstatera är ändå att dystopiska teorier och berättelser har en stark dragningskraft i vår tid. Myter och Mayakalendern. Dystopier, Ungdomsböcker -  Sök. George Orwells ”1984” i topp efter Donald Trumps ”alternativa fakta” Ola Larsmo om George Orwell 1984 och samtiden. Tre berättelser : Berättelser om dystopier. Gästbloggaren: När allt förändrades - 17 science fiction-noveller.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Ordens makt och modern teknik. Textha fte till PM dystopier (1) April 2014. Dystopier. LPP Dystopier.