background preloader

Samfunnsfag

Facebook Twitter

Tech For Teachers. Valg i Storbritannia - Theresa May skulle knuse Labour. Det angrer hun nå - Dagbladet. Politiske tyngdelover utfordres igjen i Storbritannia.

Valg i Storbritannia - Theresa May skulle knuse Labour. Det angrer hun nå - Dagbladet

To dager før valget er utfallet åpent. For andre gang på kort tid har de konservative invitert til et valg de ikke har sett rekkevidden av, viser meningsmålingene. Kan virkelig det utenkelig skje, at Jeremy Corbyn flytter inn i 10 Downing Street? Theresa May blir mest sannsynlig sittende, men det enorme forspranget de konservative hadde da hun utlyste valget for en måned siden, er rotet bort i det som blir omtalt som «den verste valgkampen i de konservatives historie». I en fersk YouGov-måling er forspranget nede i tre prosent, og det anerkjente instituttet spår at ingen av partiene får rent flertall. May ble som kjent statsminister uten å være valgt. Men det sa man om Bernie Sanders også, en kandidat som har mye til felles med Corbyn, og som viste seg som en mye tøffere utfordrer en demokratene hadde trodd. Et annet likhetstrekk er at de to gamle sosialistene har et misunnelsesverdig drag på unge velgere.

It's not Islam that drives young Europeans to jihad, France's top terrorism e... NRK TV - Urix - 01.06.2017. Gi oss tilbakemelding!

NRK TV - Urix - 01.06.2017

Hjelp Dette er NRKs videoavspiller. Den strømmer NRKs innhold til din skjerm, på et format som din enhet håndterer. (HLS, HTML5 eller Flash). Den overordnete tjenesten (NRK TV) kan du lese mer om her: Hjelp til tjenesten. Angela Merkel says Germany can no longer rely on Donald Trump's America: 'We ... Angela Merkel has suggested Germany and Europe can no longer rely on the US under Donald Trump.

Angela Merkel says Germany can no longer rely on Donald Trump's America: 'We ...

Speaking at a campaign event held in a Bavarian beer tent, the German Chancellor emphasised the need for friendly relations with the US, Britain and Russia, but added: “We Europeans must really take our destiny into our own hands.” Ms Merkel said that as the traditional western alliance is threatened by the new US presidency and Brexit, “the times in which we can fully count on others are somewhat over, as I have experienced in the past few days.” Donald Trump says Nato member states need to 'pay up' While Germany and Europe would strive to maintain relations with the US and Britain, Ms Merkel said, “we need to know we must fight for our own future as Europeans for our destiny.” Nær halvparten av velgerne stemte for å bli i EU i fjor. Nå er det et massivt... – Jeg skulle ønske det fantes et godt alternativ i dette valget, noe à la Emmanuel Macron i Frankrike.

Nær halvparten av velgerne stemte for å bli i EU i fjor. Nå er det et massivt...

Et sånt parti hadde fått min stemme glatt, sier Tim Webster (39). Han bor i Chipping Barnet i Nord-London og stemte ja til å bli i EU ved folkeavstemningen i juni i fjor. – Jeg er selvstendig næringsdrivende og selger produkter over hele kontintet. Hvis folk må betale en avgift for å kjøpe varene mine, eller hvis jeg må fylle ut lange tolldeklarasjoner, vil det ramme meg hardt, sier han. Webster drømmer om at Chipping Barnet skal velge en kandidat som kan jobbe for at det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og resten av Europa blir så tett som overhodet mulig, men innser at det blir vanskelig.

Solberg sier som Merkel: – Kan ikke ta andres støtte for gitt - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet. – Vi kan ikke ta andres støtte for gitt, men jeg mener det er alt for tidlig å avskrive NATO-samarbeid over Atlanteren, sier statsminister Erna Solverg (H) til NRK.

Solberg sier som Merkel: – Kan ikke ta andres støtte for gitt - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

I dag møtte hun de andre nordiske statsministerne i Bergen, for en todagers uformell samling. Litt lenger sør i Europa skapte den tyske forbundskansleren Angela Merkel i går overskrifter verden over, etter at hun sa at gamle allianser ikke lenger kan tas for gitt etter brexit og Donald Trumps valgseier. Nytt kart avslører kvar plasten skyl i land - NRK Hordaland - Lokale nyheter, TV og radio. Det er Havforskingsinstituttet som har laga eit oversiktskart for sokalla «hot spots» langs kysten.

Nytt kart avslører kvar plasten skyl i land - NRK Hordaland - Lokale nyheter, TV og radio

Dette er dei stadene langs kysten der det er mest sannsynleg at plasten og anna søppel i havet driv inn på strendene. Kartet er nybrottsarbeid og har er teikna opp etter at forskarane har studert havstraumane langs kysten. I første omgang har forskarane laga kartet for Hordaland. – Dei raude flekkane syner strender der det er størst sannsyn for å finna store mengder avfall, medan dei gule flekkane indikerer at det også her er søppel å finna, forklarar seniorforskar Bjørn Einar Grøsvik. Kartet syner med gule og røde felt kor det er størst sjanse for plasten og havsøppelet å treffe land. Trump: Europa vinker et spørrende farvel - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer.

Trumps rundreise og opptreden på G7 møtet på Sicilia og på Nato-møtet i Brussel kan, sett fra Europa, oppsummeres med tre punkter: To skuffelser, Ett lite forpliktende kompromiss Enighet der avstanden har vært minst.

Trump: Europa vinker et spørrende farvel - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Den ene skuffelsene er at det ikke lykkes G7-møtet på Sicilia å komme frem til en slutterklæring som sa noe om klima. Les: Kilder hevder Trump vil trekke seg fra Parisavtalen. Putin smiler bredest etter NATO-møtet - Russland. Kommentar Er det Vladimir Putin som har grunn til å være mest fornøyd etter NATO-toppmøtet sist uke?

Putin smiler bredest etter NATO-møtet - Russland

Det er fristende å svare ja. Personlig har ikke presidenten sagt noe, men i russiske media har det vært bred dekning av møtet. Etter en gradvis oppmyking den siste tiden, var det mange som hadde trodd at USAs president Donald Trump ville gi sin uforbeholdne støtte til NATOs artikkel 5 om at et angrep på ett av medlemslandene er et angrep på alle de allierte. Men den kom ikke, i hvert fall ikke i direkte form, som alle hadde håpet på og de fleste hadde trodd.

Jo, Trump sa at USA ikke ville svikte sine venner, som sto opp for dem etter 9/11, men han sa ikke eksplisitt artikkel 5. I stedet fikk de europeiske NATO-lederne vite i en ti minutter lang tale, som hele verden kunne følge, at de har sviktet med for lave forsvarsbudsjetter gjennom mange år, og at det er derfor de ikke har klart å nedkjempe terrorismen på den måten som Trump ønsker. Les: FBI etterforsker koblinger til Russland. Visumfrihet med Russland betyr penger i kassen for Lars - NRK Finnmark - Loka... – Russerne kjøper alt; sykler, fiskeutstyr – mye fiskeutstyr, sier Lars Randal hos G-Sport i Kirkenes sentrum.

Visumfrihet med Russland betyr penger i kassen for Lars - NRK Finnmark - Loka...

Han er en av ikke mindre enn fem sportsbutikker i Kirkenes-området som tjener gode penger på at stadig flere russere drar på handleturer over grensa. – Russerne er en viktig kundegruppe for oss. Vi er veldig glad for at de kommer, sier Randal. Feirer fem år med visumfri sone. 500.000 har rømt fra flom på Sri Lanka - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Leons kamp mot anoreksi - Livsstil. Publisert Foran speilet raser en fortvilet 16-åring.

Leons kamp mot anoreksi - Livsstil

Han vet ikke hvor mange timer han har stått sånn og stirret på magen og hoftene. Han kan ikke fordra det han ser. – Det var ikke et godt besøk - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. En time etter at verdens mektigste mann har forlatt hjembyen, er politisperringene fjernet, og arkitekten Rudaina Isaq (30) rusler ned trappen ved Fødselskirken. Hun er skuffet over møtet mellom Donald Trump og Palestinas president Mahmoud Abbas. – Det var ikke et godt besøk. Han besøkte ikke landet vårt slik det er. Han så ikke kontrollposter, separasjonsmuren, han så ikke forholdene vi lever under, sier hun. – Egentlig vet jeg ikke hvorfor han kom. Cuba i Donald Trumps tid: - (Sitter) stille i cruise-båten på Cuba - Dagbladet. For øvrig er stemningen avventende på Cuba. Den sterke retorikken mot USA for den økonomiske blokaden og alt USA har begått mot landet gjennom åra, som åpenbart måtte til for å balansere Barack Obamas popularitet, høres lite nå.

USA har fått en ny, uforutsigbar president, som kan tenkes å ville skru tida for USA og Cubas relasjoner tilbake. Nå sitter cubanske myndigheter og medier mer stille i båten, som om man unngå å minne Donald Trump om Cubas eksistens. Han har jo også mye annet å drive med. Merkel: – Europeerne må ta sin skjebne i egne hender. Uttalelsene faller etter et to dager langt møte i stormaktsklubben G7. Møtet var preget av konflikt mellom USAs president Donald Trump og USAs vestlige allierte. – Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel i en tale på et arrangement i München søndag.

Kushner ville ha hemmelig kanal til Russland - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. De amerikanske avisene The Washington Post og The New York Times melder at presidentens betrodde svigersønn, Jared Kushner, foreslo å opprette en hemmelig kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og russiske myndigheter. Det ble også foreslått å bruke russisk teknisk utstyr og Russlands diplomatiske anlegg i USA.

Les også: – Kushner foreslo hemmelig kommunikasjonskanal til Russland Mye uklart De amerikanske mediene baserer seg på anonyme kilder, det skal dreie seg om offentlige tjenestemenn med kjennskap til etterretningsrapporter. Det skal være amerikansk etterretning som har overvåket kommunikasjonen til Russlands ambassadør i USA. Kilder hevder Trump vil trekke seg fra Parisavtalen - NRK Urix - Utenriksnyhe... Det amerikanske nettstedet, grunnlagt av folk som tidligere ledet Politico, viser til tre kilder med direkte kjennskap til saken. Trump skal blant annet ha fortalt om sine planer for Parisavtalen til Scott Pruitt, den nye sjefen for USAs miljødirektorat EPA.

Han er en sterk motstander av avtalen. Når Trump skal ha snakket med Pruitt om klimaavtalen, er uklart. Så sent som lørdag sa forsvarsminister Jim Mattis at Trump har et helt åpent syn på saken. Angrepet i Manchester flytter terror opp på Natos agenda - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Angrepet i Manchester er et angrep på vestlig populærkultur og vår måte å leve på. Dette alene gjør det nødvendig for Nato å gå dypere inn for å bekjempe det som i bunn og grunn er en ideologisk, og politisk motivert kriminell handling.

Terror bringer hjem til oss en annen type ufred enn den Nato opprinnelig ble skapt for å holde ute. IS sin fremferd i Irak og Syria og de hyppigere angrepene på europeisk jord gjorde at terror allerede var et av de viktig teamene før Nato-toppmøtet og Trumps første Europabesøk. Når møtet mellom Donald Trump og alliansens andre regjeringssjefer starter i Brusel i morgen vil det være enda viktigere, og lettere, for president Trump å flytte temaet høyere opp på agendaen. Les også: Ble drept da de ventet på døtrene. Været i Norge ble et sjokk for amerikanske marinesoldater. En latterlig fiask... De 300 soldatene fra det amerikanske marinekorpset (USMC) fikk sjokk da de skjønte hvor dårlig utstyrt de var for vinterkrig under NATO-øvelsen noen mil fra grensen til Russland.

De frøs, mistet skiene og måtte bruke gaffa-tape for å holde utstyret sammen. Mot fredeligere tider - Ytring. Ideen om at store forskjeller mellom fattig og rik fører til mer ustabile samfunn med mer væpnet opprør, kan spores helt tilbake til antikken. Men dette er ganske enkelt ikke tilfelle. En lang rekke forskere har studert dette spørsmålet uten å finne bevis for at land med mer ujevn økonomisk fordeling har mer voldelig konflikt. WWI Toy Soldiers by ImmersiveMinds. Derfor vant Macron det franske presidentvalget så overlegent - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Uten Marine Le Pen, ingen Emmanuel Macron.

Det var hans motstander som gjorde. Marine Le Pen tapte så det sang blant rike og fattige, unge og gamle. Bare én gruppe ville ha henne som president. Den EU-vennlige sentrumskandidaten Emmanuel Macron vant presidentvalget i Frankrike med litt over 66 prosent av stemmene, noe som var en enda klarere seier enn målingene hadde vist på forhånd. Ytre høyres Marine Le Pen ble dermed grundig slått i den avgjørende runden av presidentvalget. Frankrike får i stedet en president som har hyllet Merkels flyktningpolitikk og som åpent omfavner globalisering og frihandelsavtaler. Human Rights #1-30. Larve i kamp mot plast i naturen - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Denne oppfinnelsen skal samle opp marin forsøpling fra Vågen. Under optimale forhold kan «Port Bin» samle opp mot tusen tonn boss i året. Observante bergensere har kanskje lagt merke til den nye installasjonen som flyter i havnebassenget ved Torget.

Fem ting skjedde i mars og bekymrer klimaforskerne veldig. Den globale temperaturen i mars var den høyeste som noen gang er målt i et år uten værfenomenet El Niño. Årsaken er klimaendringene, fastslår forskere i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Marine Research and EducationAlgalita. Meet the environmentally conscious teens cleaning up the Pebble Beach coastline.

Slik endrer Solberg-besøket forholdet til Kina - NRK Norge - Oversikt over ny... Forholdet mellom Norge og Kina ble som kjent svært kjølig etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Men i desember i fjor ble de to landene enig om å gjenoppta politisk kontakt på høyt nivå, og denne helgen har Solberg vært i Kina for å få fart på normaliseringen av forholdet.

Det har ført til en rekke avtaler og viktige møter. Lakseeksport Det var ikke bare politisk kontakt som stanset opp etter 2010. USA brukte megabombe i Afghanistan - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Gjenger i Oslo: Ungdom har pistoler og barn selger hasj - Norge. Britisk TV-team på plass – Nå skal verden få øynene opp for Norges plastprobl... CIA , TALIBAN - CIAs hemmelige kriger. Putin: – Vil ha atomvåpen som trenger gjennom alle rakettforsvar - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer.

Mindre skam med Skam - Ytring. Forsker om klimaendringer: – Jeg vil rope, høyt! - NRK Nordland - Lokale nyheter, TV og radio. Livstegn fra sumpen - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. – FSB prøvde å rekruttere meg i Norge - Dokumentar. Pakistansk landsbyråd beordra «hemnvaldtekt» av 16 år gammal jente - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. America The Story of the US Ep 2 Revolution. The American Revolution Explained: US History Review. Farewell, My Queen - Wikipedia. Make a Comic or Storyboard.

Ny studie: Plasten som flyter rundt i havet gjør dobbel skade på dyrelivet. Atomknappen - Spesial. Russland og Syria – en annen medievirkelighet - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Russere er mindre redde enn oss for kald krig. De frykter helt andre ting. Russland la ned veto mot våpenhvile i Syria. Make Mine Freedom - 1948 Anti-Communist Propaganda Cartoon. It's Everybody's Business (1954) Cold War-Era Cartoon_Free-Enterprise Propaganda_Animated Short Film.

Animated Soviet Propaganda - American Imperialist: The Millionaire. Disse landene har 4000 atomvåpen i beredskap. - Nasjonens sikkerhet og kysten legges åpen. Kid Warrior -The Xiuhtezcatl Martinez Story. Mannen jeg kjente, ble selvmordsbomber for IS i Mosul - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Jesse Jackson: – Det tydeligste eksempelet på miljørasisme jeg har sett på lang tid - USA.

Pentagons hemmelige fremtidsvisjon er virkelig skrekkelig. USAs atomby fram fra isen - Viten. Xiuhtezcatl Martinez (16) har saksøkt USA - NRK Kultur og underholdning - Nyheter og aktuelt stoff. The North Pole is an insane 36 degrees warmer than normal as winter descends. Nordpolen er 20 grader varmere enn normalt - NRK Nordland - Lokale nyheter, TV og radio.

NRK TV - Urix - 24.11.2016. «Historien vil frikjenne meg» - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Fidel Castro - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Frykter klimaendringer kan føre til humanitær katastrofe av «uante dimensjoner» - NRK Nordland - Lokale nyheter, TV og radio. Dollar Street. – Svært stor mistillit mellom Russland og Nato - NRK Urix - Utenriksnyheter o... Nobody Knew These Horrifying Color Photographs of the Lodz Ghetto Existed.

Samer

3 Alternate Assessments for History Assignments using @StoryboardThat. Azrieli Graduate School of Jewish Education & Administration ... Beundring og forundring - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer. Da tyskerne inntok Ramsøy - Askøyværingen. 10 Incredible Cases Of Jewish Resistance During The Holocaust. Ugly Precursor to Auschwitz: Hitler Said to Have Been Inspired by U.S. Indian... A teenager who saved 17 jewish boys from the Nazi’s. Looting and Conflict: The ISIS Antiquities Pipeline. Folkeavstemning om et uavhengig Skottland. Historier fra samfunnet. Valg. Spill. Historie. Miljølære. Kildekritikk. Kart.