background preloader

Teresavuoksenranta

Facebook Twitter

Teresa Vuoksenranta

Yhdysvaltojen keskuspankki heikensi ennustettaan talouskasvusta - Yhdysvaltain keskuspankki. Yhdysvaltojen keskuspankki heikensi ennustettaan talouskasvusta Yhdysvaltojen keskuspankki heikensi keskiviikkona ennustettaan talouden kehittymisestä.

Yhdysvaltojen keskuspankki heikensi ennustettaan talouskasvusta - Yhdysvaltain keskuspankki

Uuden ennusteen mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Joulukuussa keskuspankki ennusti bruttokansantuotteen kasvavan 2,4 prosenttia tänä vuonna ja 2,2 prosenttia ensi vuonna. Ennusteen huonontaminen johtui todennäköisesti siitä, että keskuspankki arvioi maailmantalouden ja rahoitusmarkkinoiden epävakauden aiheuttavan riskin myös Yhdysvaltojen taloudelle. Keskuspankin avomarkkinakomitea päätti keskiviikkona pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,25–0,50 prosentissa. Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous. Joulukuussa keskuspankki korosti rahapolitiikkaa kiristäessään, että maailmantalouden epävarmuus ei uhkaa Yhdysvaltojen talouskasvua. Yhdysvaltojen talous nojaa voimakkaasti yksityiseen kulutukseen, joka on maailman suurin selkeäesti rajattu kysyntäerä. Pankinvaihto edessä – mitä jos saisit pitää vanhan tilinumerosi? Pankinvaihto edessä – mitä jos saisit pitää vanhan tilinumerosi?

Pankinvaihto edessä – mitä jos saisit pitää vanhan tilinumerosi?

Asuntolainan kilpailuttaminen, jatkuvat järjestelmäongelmat tai korttireistailut. Siinä tyypillisiä syitä pankin vaihtamiselle. Pankkien vertailu on nykyään yhä helpompaa, ja verkosta löytyy palveluita, joissa yhden kaavakkeen täyttämällä voi kerralla pyytää lainatarjouksen monesta paikasta. Silti monen asiakkaan kynnys on korkealla. Pankkien lainatarjousten erot ovat yleensä marginaalisia, ja toimenpide voi tuntua työläältä tilinumeroiden vaihtoineen. Pankin vaihtaminen vaatii nykyisellään käynnin uudessa pankissa ja valtakirjan laatimisen.

Digitalisoituvien palveluiden aikakaudella vaihtaminen voisi olla vieläkin yksinkertaisempaa. Viime vuoden bkt:n kasvu tarkentui 0,5 prosenttiin – ripeimmin kasvoi viestintäala - Kansantalous. Bruttokansantuotteen volyymi kasvoi 0,5 prosenttia vuonna 2015 Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan.

Viime vuoden bkt:n kasvu tarkentui 0,5 prosenttiin – ripeimmin kasvoi viestintäala - Kansantalous

Helmikuun lopussa Tilastokeskus arvioi sen aikaisten tietojen perusteella kasvun 0,4 prosentiksi. Kansantalouden tuotantoa kuvaava bruttokansantuote oli euromääräisesti viime vuonna 207 miljardia euroa. Merkittävintä kasvu oli informaatio- ja viestintätoimialoilla, 4,9 prosenttia, sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa, 3,8 prosenttia. Palvelutoimialat kasvoivat kokonaisuutena 0,9 prosenttia. Yksityiset palvelut kasvoivat 1,8 prosenttia, mutta julkiset palvelut vähenivät 1,1 prosenttia, Tilastokeskus raportoi. Teollisuuden tuotanto supistui 0,6 prosenttia. Vaikka tuotanto kasvoi lievästi, kansantalouden kysyntä väheni viime vuonna 0,4 prosenttia, tilastot kertovat. Kysyntää vähensivät investointien, julkisen kulutuksen ja varastojen supistuminen. Investoinnit vähenivät 1,1 prosenttia. Stockmann muuttui tavaratalosta muotitaloksi – taustalla linjariita ja toimitusjohtajan lähtöpassit.

Stockmannin osakekurssi on laskenut viidessä vuodessa liki 80 prosenttia.

Stockmann muuttui tavaratalosta muotitaloksi – taustalla linjariita ja toimitusjohtajan lähtöpassit

Edellisen toimitusjohtajan Hannu Penttilän elokuussa 2014 tapahtuneen eron jälkeen osake on halventunut alle kahdessa vuodessa noin 50 prosenttia. Penttilän eron taustalla oli heikon taloudellisen menestyksen lisäksi kiista yhtiön strategiasta. Hallituksen kiinteistösijoittajien näkemyksen mukaan tavaratalon jokaisen neliömetrin tuotto piti maksimoida. Tavaratalokoulukunnan mielestä tavarataloista piti rakentaa niin houkuttelevia ja elämyksellisiä paikkoja, että palvelun taso sai kävijät tulemaan tavarataloon yhä uudestaan. Penttilä kuului tavaratalokoulukuntaan, jonka mielestä Stockmannin niin kuin kaikkien muidenkin menestyneiden tavarataloketjun menestys perustui ennen kaikkea hyvällä liikepaikalla sijaitsevan tavaratalon menestykseen.

Muut tavaratalot tukivat sen osto- ja logistiikkatoimintoja. Samalla tavaroita saatiin ostettua suurissa erissä halvemmalla. Tavaratalojen aika on Berghin mielestä ohitse. ”Pääministeri Tsipras on pettänyt kansan” – Kreikan syvä talousahdinko jatkuu toivottomana - Kreikka. Ateena.

”Pääministeri Tsipras on pettänyt kansan” – Kreikan syvä talousahdinko jatkuu toivottomana - Kreikka

Protestilaulut raikaavat Ateenan ydinkeskustan lähettyvillä. ”Seis sosiaaliturvan tuholle!” ”Jatkamme lakkoilua!” ”Kaikki talouskuria vastaan!” Värikkäät liput liehuvat. Tämä näky on tuttu. Se on toistunut vuosi vuodelta läpi Kreikan talouskriisin. Kiina valtaa länsimaiden matkailualaa vauhdilla – taas tekeillä miljardien eurojen hotellikauppa - Kiinan talous. Kiinalaisyhtiöt haluavat takoa rahaa keskiluokkaisten ja vauraiden länsimaalaisten vapaa-ajalla.

Kiina valtaa länsimaiden matkailualaa vauhdilla – taas tekeillä miljardien eurojen hotellikauppa - Kiinan talous

Moni matkailu- ja viihdealan yritys on päätynyt viime vuosina kiinalaisomistukseen. Kiinalainen vakuutusyhtiö Anbang aikoo uutistoimisto Reutersin mukaan ostaa Strategic Hotel & Resorts -hotelliketjun amerikkalaiselta sijoitusyhtiöltä Blackstonelta 6,5 miljardilla dollarilla eli noin 5,8 miljardilla eurolla. Kauppaa ei ole vielä julkistettu, vaan Reutersin tieto perustuu nimettömiin lähteisiin. Vakuutusyhtiö on aiemminkin käynyt ostosreissulla Yhdysvalloissa. Anbang osti vuonna 2014 maailmankuulun luksushotellin Waldorf Astorian hotelliketju Hiltonilta 1,95 miljardilla dollarilla. Oulu päihitti muut Pohjoismaiden kaupunkialueet – kahdessa vuosikymmenessä väkiluku kasvoi liki 40 prosenttia - Oulu. Oulu päihitti muut Pohjoismaiden kaupunkialueet – kahdessa vuosikymmenessä väkiluku kasvoi liki 40 prosenttia Oulu on Pohjoismaiden vetovoimaisimpia kaupunkialueita, vaikka Nokian puhelinbisneksen romahdus riepottelikin kaupunkia kipeästi vuosikymmenen alkupuoliskolla.

Oulu päihitti muut Pohjoismaiden kaupunkialueet – kahdessa vuosikymmenessä väkiluku kasvoi liki 40 prosenttia - Oulu

Oulun väestö on kasvanut nopeampaa tahtia kuin missään muussa Pohjoismaisessa kaupunkikeskuksessa, selviää tutkimuslaitos Nordregion vuoden 2016 raportista. Oulun väestö kasvoi vuosina 1995–2015 peräti 37,5 prosenttia, kun esimerkiksi Helsingin metropolialueella kasvua kertyi 25,3 prosenttia. Väestökasvua mitattiin kaupunkialueittain eli kuntaliitokset eivät vaikuta lukuihin. Esimerkiksi Helsingin kohdalla kasvulukemat koskevat koko pääkaupunkiseutua. Nordean Kiina-analyytikko varoittaa velkakierteestä: ”Kiinan pitää antaa ylivelkaantuneiden yritysten kaatua” - Kiina. Akseli Valmunen / HS Nordean seniorianalyytikko Amy Yuan Zhuang vieraili torstaina Suomessa.

Nordean Kiina-analyytikko varoittaa velkakierteestä: ”Kiinan pitää antaa ylivelkaantuneiden yritysten kaatua” - Kiina

Hän pelkää, että Kiinan valtio-omisteisen pankkisektorin syliin kaatuu lähivuosina liuta velkaa pursuavia zombieyrityksiä. Kiinan talouspoliittiset liikahdukset ovat viime kesästä lähtien aiheuttaneet kylmiä väreitä sijoittajissa ympäri maailmaa. Keskuspankin hämmentävä rahapolitiikka, velkaa tankkaava yrityssektori ja kuperkeikkaa heittävät osakekurssit näyttävät länsimaisin silmin hälyttäviltä. Viime kesänä alkanut pörssiromahdus ei ole löytänyt pohjaansa. ”Jos sama tapahtuisi Yhdysvalloissa, olisimme varmoja, että heidän taloudessaan on jotain pahasti vialla. Kaupankäynnille viime vuosi oli surkein sitten kriisivuoden 2009.

Suomi on öljyntorjunnan suurvalta – porvoolainen Lamor siivoaa öljyjättien vahingot - Öljy. Fakta Larsenien perhe perusti telakkayritys Larsen Marinin vuonna 1982.

Suomi on öljyntorjunnan suurvalta – porvoolainen Lamor siivoaa öljyjättien vahingot - Öljy

Neuvostoliiton hajotessa ja idänkaupan murentuessa yhtiö päätti keskittyä öljyntorjuntaan. Yhtiö vaihtoi nimensä Lamoriksi vuonna 1995. Se toimii nykyään noin sadassa maassa. Lamorin ydintoiminta työllistää noin 150 henkeä. Ilmastonmuutos ravistaa rahoitusmarkkinoita – investointipankit ryhtyivät sanoista tekoihin - Annukka Oksasen kolumnit - Raha. Asuntolainan kilpailuttaminen, jatkuvat järjestelmäongelmat tai korttireistailut.

Ilmastonmuutos ravistaa rahoitusmarkkinoita – investointipankit ryhtyivät sanoista tekoihin - Annukka Oksasen kolumnit - Raha

Siinä tyypillisiä syitä pankin vaihtamiselle. Pankkien vertailu on nykyään yhä helpompaa, ja verkosta löytyy palveluita, joissa yhden kaavakkeen täyttämällä voi kerralla pyytää lainatarjouksen monesta paikasta. Silti monen asiakkaan kynnys on korkealla. Pankkien lainatarjousten erot ovat yleensä marginaalisia, ja toimenpide voi tuntua työläältä tilinumeroiden vaihtoineen. Pankin vaihtaminen vaatii nykyisellään käynnin uudessa pankissa ja valtakirjan laatimisen. Digitalisoituvien palveluiden aikakaudella vaihtaminen voisi olla vieläkin yksinkertaisempaa. Vuonna 2003 voimaan tullut viestintämarkkinalaki kiihdytti teleoperaattorien kilpailua, kun asiakkaat vaihtoivat liittymäänsä aina vain halvempien tarjousten perässä. Asunto­rakentamisesta tullut Suomen talouden moottori – ”Tilanne on parempi kuin aikoihin” - Suomen Hypoteekkiyhdistys. Rakentamisella menee Suomessa hyvin. Tilastokeskuksen uuden julkistuksen mukaan rakennusyritysten myynti kasvoi viime vuonna yli kuusi prosenttia.

Parannus on merkittävä verrattuna vuoteen 2014, jolloin kasvua tuli vain runsaat kaksi prosenttia. Hyvä kehitys tuli korjausrakentamisen puolelta, sillä uudisrakentamisen määrä väheni noin neljä prosenttia. Asuntorakentaminen on tällä hetkellä Suomen talouden moottori, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus. Asuntolainoihin voi tulla ilmainen korkosuojaus – oikeusministeriö pitää nykykäytäntönä epäreiluna - Pankit. Asuntolainoihin voi tulla ilmainen korkosuojaus – oikeusministeriö pitää nykykäytäntönä epäreiluna Jos oikeusministeriössä valmisteilla oleva laki toteutuu, asuntolaina-asiakkaille voi olla jatkossa tarjolla käytännössä ilmainen korkosuojaus. Valtaosa pankeista on noin vuoden verran kirjannut kaikkiin uusiin asuntolainasopimuksiin ehdon, jonka mukaan viitekorko on vähintään nolla. Lakiuudistus kieltäisi nollakorkolausekkeen, koska se on valmistelijoiden mielestä asiakkaan kannalta epäreilu. Oikeusministeriön vetämä työryhmän linjasi asiasta viime marraskuussa.

Työryhmän mielestä viitekoron pitää joustaa ilman rajoja niin ylös- kuin alaspäin. Pankit ovat halunneet suojautua nollakorkolausekkeella negatiivisilta viitekoroilta. Pankkiala ja myös pankkien vakavaraisuutta valvova Finanssivalvonta ovat moittineet nollakorkolausekkeen kieltoa, koska niiden mielestä se voi vaarantaa pankkien kannattavuuden. Ongelma ei ole kuitenkaan niin suuri kuin finanssiala väittää. Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös lähenee – ”Nosto olisi hyvin epätodennäköinen” - Fed.

Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös lähenee – ”Nosto olisi hyvin epätodennäköinen” Yhdysvaltain keskuspankki Fed päättää jälleen keskiviikkona rahapolitiikan linjastaan. Uutistoimisto Reutersin ekonomistikyselyn perusteella on lähes varmaa, ettei keskuspankki nosta liikepankkien välistä luotonantoa määrittävää ohjauskorkoaan. Nollissa ollutta korkoa nostettiin joulukuussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006. Korkoväli on nyt 0,25–0,50 prosenttia. ”On hyvin epätodennäköistä, että tässä vaiheessa tulisi koron nosto.

Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös on merkittävä, koska se vaikuttaa maailman suurimman kansantalouden suuntaan ja rahoitusmarkkinoihin niin Yhdysvalloissa kuin globaalilla tasolla. Lisäksi korkopäätös vaikuttaa muun muassa dollarin ja sitä kautta myös muiden valuuttojen kurssiin. Schaumanin mukaan Yhdysvaltain keskuspankki on viime aikoina pyrkinyt tekemään selväksi, että korkoja tullaan nostamaan tulevaisuudessa. Euroalueen työttömyys laski alkuvuonna – Suomi on kolmen surkeimman joukossa. Euroalueen työttömyysaste jatkoi alkuvuonna laskuaan. Tammikuussa työttömien osuus valuuttaunionin työvoimasta oli 10,3 prosenttia, selviää Eurostatin tiistain tilastojulkistuksesta. Vuodentakaisesta tammikuusta työttömyysaste laski yhden prosenttiyksikön.

Euroalueen työttömyysaste on nyt laskenut varsin tasaista vauhtia vuodesta 2013 saakka. ”Maakohtaiset erot ovat toki suuret”, huomauttaa Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman. Jotkin maat, kuten Suomi, menevät huonompaan suuntaan. Ainakin viimeiset neljä kuukautta työttömyysaste on Suomessa tosin polkenut paikallaan, 9,4 prosentissa. Euroalueen suhteen Schauman on varovaisen optimistinen. ”Ei voida puhua siitä, että euroalueella menisi erittäin hyvin, kun työttömyysaste on edelleen yli 10 prosenttia. ”Se, että euroalueella päästäisiin samoihin lukemiin, on utopiaa ilman valtavia rakennemuutoksia.

Esimerkkimaana ekonomisti mainitsee Saksan, jossa työttömyysaste on jo 4,3 prosentissa. Kiina irtisanoo jopa kuusi miljoonaa työntekijää – rajuin leikkausohjelma lähes 20 vuoteen. Kiina irtisanoo jopa kuusi miljoonaa työntekijää – rajuin leikkausohjelma lähes 20 vuoteen Kiina aikoo irtisanoa 5–6 miljoonaa valtion työntekijää 2–3 vuoden aikana hillitäkseen teollisuuden ylituotantoa ja saastuttamista. Asiasta kertovat kaksi erillistä lähdettä uutistoimisto Reutersille, jonka mukaan kyseessä on Kiinan rajuin leikkausohjelma lähes 20 vuoteen. Asiasta vastaava ministeri Yin Weimin kertoi irtisanomisista jo maanantaina, mutta hän sanoi niiden koskevan vain 1,8:aa miljoonaa työntekijää eikä määritellyt aikataulua.

Kuntia houkutellaan aurinkosähkön kimppahankintaa. Kuntia houkutellaan aurinkosähkön kimppahankintaan. Suomen patenttimaine on yhä täysin Nokian varassa - patentit. Fakta Euroopan patenttiviraston myöntämä patentti suojaa keksinnön kaikissa viraston 38 jäsenmaassa. Viraston pääkonttori on Münchenissä Saksassa. Virastossa työskentelee 7 000 ihmistä. Marimekko yhteistyöhön amerikkalaisen tavarataloketjun Targetin kanssa. Marimekko yhteistyöhön amerikkalaisen tavarataloketjun Targetin kanssa Tekstiiliyhtiö Marimekko ryhtyy yhteistyöhön amerikkalaisen Targetin kanssa, kertoo toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko. Suomen vienti laski edelleen joulukuussa. Kiina antaa jätti­potkut: 1,8 miljoonaa työläistä irtisanotaan. Kiina antaa jätti­potkut: 1,8 miljoonaa työläistä irtisanotaan Kiina aikoo irtisanoa 1,8 miljoonaa työntekijää maan hiili- ja terästeollisuudessa.

Suomen talous kääntyi pieneen kasvuun viime vuonna. Alkoholi vetää nyt Suomen elintarvike­vientiä. Opintotuen leikkauksista tulossa riita – Raimo Sailas: ”Opintolaina on kuin myrkkyä” Mercedes luopuu roboteista tehtaillaan – eivät enää pärjää ihmisille. Norjalaisomistaja aikoo sulkea Taffelin sipsitehtaan – Sipsien valmistuksen päättyminen olisi kova isku Ahvenanmaalle. Kiinan ulkomaankauppa supistui monta kertaa odotettua enemmän. Lauantaina jaetaan Suomen historian suurin lottopotti – ekonomisti kertoo, miten voittajan kannattaa toimia - Lotto. Sampo antoi suosituksen hallituksensa naiskiintiöstä ensimmäisenä pörssi­yhtiönä Suomessa. Valtio on kompastellut yrityskaupoissa useasti.

Tutkimus kertoo arvonlisäverosta jäävän keräämättä noin miljardi. Pörsseissä nähtiin jälleen syöksyviikko – mikä osakemarkkinoilla mättää? Nokian liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa – Suri kuvaa muutosten vuotta dramaattiseksi - Nokia. Euroopan pörssit luisussa jo seitsemättä päivää – huoli pankkien kunnosta kasvaa. Microsoftin puhelin­liiketoiminta vaikeuksissa –yhtiö vähentää kymmeniä työpaikkoja. Tupakkayhtiöt pumppasivat varastonsa pullolleen verosuunnittelun vuoksi – valtio menettää miljoonien lisätulot. Öljyn hinta & pelko maailmantaloudesta laskevat pörssejä länsimaissa.