background preloader

Teknik

Facebook Twitter

Teknikhistorisk tidslinje. Det mekaniska alfabetet - Polhems teknik - Polhem i skolan - CETIS. På Polhems tid var det vanligt att man i undervisningssyfte eller som projektbeskrivning byggde fungerande modeller i stället för att som idag i större utsträckning göra ritningar av olika slag.

Det mekaniska alfabetet - Polhems teknik - Polhem i skolan - CETIS

Ritningar med utsatta mått lär inte ha blivit vanliga förrän under 1800-talet. Polhem såg ett behov av att renodla de enskilda delarna av rörliga konstruktioner. Inte som tekniska lösningar i allmänhet, utan ett sätt att särskilja de olika stegen i en mekanisk lösning. En mekanisk ”kedja” En teknisk lösning med flera mekaniska steg kunde se ut så här: Vattenhjulet ger en roterande rörelse som vev och vevstake gör om till en fram- och återgående rörelse som stånggången flyttar till en annan plats där vinklade hävstänger ändrar riktningen från horisontell till vertikal, så att den kan driva en gruvpump.

Animering Den här animeringen visar vad som händer i kedjan från vattenhjul till pump. Vad menas med ”mekaniskt alfabet”? Beteckningen ”mekaniskt alfabet” är slagkraftig men samtidigt missvisande. Söka. Resurser. Mitt liv som grej: Visselpipan. Fanny slänger sin visselpipa men missar papperskorgen.

Mitt liv som grej: Visselpipan

Visselpipan får då en sista chans att hålla ett brandtal om varför den inte ska slängas och berättar sitt livs historia. Vi får se hur det gick till när man för första gången i historien behövde visselpipan och hur den blev till. Vi får också se vad som skulle hända om visselpipan inte fanns, hur man kan använda den på alternativa sätt och vilka efterföljare den fått. Till slut blir Fanny övertygad om att visselpipan är livsviktig och ser det som sitt livsmål att få andra att också förstå det. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) Grej och Mojäng: Hålla temperaturen.

Hur gör man egentligen för att hålla chokladen varm när man ska ut på vinterpicknick?

Grej och Mojäng: Hålla temperaturen

Det är lördag och Saga går över till sin granne Bengt för att få hjälp med att lösa problemet. Under diskhon ligger en skäggagam och funderar på att människan ofta härmar djurens och naturens smarta lösningar. I källaren experimenterar de praktiska prinsessorna med isägg. Är en yllemössa bra för att få ägget att hålla temperaturen? Här kan du skapa egna klipp ur programmet. Snilleblixtarna i Sverige. Teknikspanarna. Teknik & Natur. Boktips - Att läsa om teknik - CETIS - Centrum för tekniken i skolan. Polhem i skolan, Christopher Polhem. Detta är en sajt för lärare och annan personal i förskola, särskola och grundskola som vill utveckla sin teknikundervisning.

Polhem i skolan, Christopher Polhem

Christopher Polhem föddes 1661. Han dog 90 år senare. År 2011 firade vi alltså hans 350:de födelsedag! Han brukar kallas ”den svenska mekanikens fader”, eller Nordens Arkimedes – han är alltså en av våra allra främsta tekniker. Mycket av det vi hittar i hans uppfinningar och modeller hittar vi också i dagens teknik. Här får du idéer om hur Polhem kan bli en del av din undervisning – inte bara i teknik. CETIS - Centrum för tekniken i skolan - Nationellt resurscentrum i teknik.

CETIS nyhetsbrev Tekniken i skolan nr 2, 2014 CETIS blir kvar och Tekniken i skolan fyller 20 år!

CETIS - Centrum för tekniken i skolan - Nationellt resurscentrum i teknik

Det vill vi uppmärksamma, samtidigt som Claes Klasander beskriver i ledaren att krisen som teknikämnet befinner sig i inte är ny, men bättre tider väntar! Fyra lärare Tycker om Teknik och vi tittar på rörliga konstruktioner i ett teoretiskt ämne. Vi får också svar på om ljud är teknik – självklart är det så, menar ljudarkitekt Margareta Andersson. Tänk 200! Så många timmar borde teknikämnet ha! Teknik tillsammans CETIS undervisningsmaterial i teknik www.tekniktillsammans.se 2013-10-10 Tre reviderade arbetsområden är på plats - Kylskåpsmagneter, Vi gör musik! Teknik tillsammans. Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6.

Teknik tillsammans

Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11.

Teknikspanarna. Teknikhistorisk tidslinje - Tekniska museet. Nya Teknikboken. Teknik & Natur. Tekniska museet - Tekniska museet.