background preloader

KEKE

Facebook Twitter

Vantaan Energia. What the World Would Look Like if All the Ice Melted. This story appears in the September 2013 issue of National Geographic magazine.

What the World Would Look Like if All the Ice Melted

The maps here show the world as it is now, with only one difference: All the ice on land has melted and drained into the sea, raising it 216 feet and creating new shorelines for our continents and inland seas. There are more than five million cubic miles of ice on Earth, and some scientists say it would take more than 5,000 years to melt it all. If we continue adding carbon to the atmosphere, we’ll very likely create an ice-free planet, with an average temperature of perhaps 80 degrees Fahrenheit instead of the current 58. Ice and sky. Katalat pienet mikrokuidut. Mikromuoveista on puhuttu ja kirjoitettu viime aikoina paljon, esimerkiksi edellisessä Huilissa.

Katalat pienet mikrokuidut

Mutta mitä ovat vaatteista irtoavat mikrokuidut? Teksti Rinna Saramäki Vesistöistä löydetyt mikromuovit näyttävät lähikuvassa kauniilta ja koristeellisilta kuin jalokiviltä. Ei ensivilkaisulla arvaisi, että niihin on keräytynyt ympäristömyrkkyjä ja että ne vahingoittavat niitä ruuaksi luulevia meren pieneliöitä. Merien mikromuovisaaste on hiljattain havaittu ympäristöongelma, joka nimettiin vasta 2004. ”Yksi suurimmista vesistöjen saastuttajista”, varoittaa Greenpeace kampanjassaan kosmetiikan mikrohelmistä.

Kerrankin ympäristöuhkan torjuminen kuulostaa helpolta! Mikrohelmet kosmetiikassa voi kaikin mokomin kieltää, ei niistä luonnolle ainakaan hyötyä ole, mutta mikromuoviongelmaan vaikutus on minimaalinen. Suurin mikromuovin lähde on norjalaistutkimuksen mukaan autonrenkaiden kuluminen, toisena laivojen maalit. Tuho vai täyskäännös? – Matkaa vuoteen 2100 ja katso, mitä ilmastonmuutos tekee sinun ja lastesi elämälle. Pystymme yhä tarkemmin arvioimaan, miten kiihtyvä ilmastonmuutos – eli kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä – muuttaa maailmaa.

Tuho vai täyskäännös? – Matkaa vuoteen 2100 ja katso, mitä ilmastonmuutos tekee sinun ja lastesi elämälle

Tiedeyhteisö on laatinut kasvihuonekaasujen kehittymistä kuvaavia skenaarioita eli eräänlaisia tulevaisuuspolkuja, joita myös YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC käyttää. Ne auttavat meitä ymmärtämään ilmaston lämpenemistä ja sen seurauksia. Näitä tulevaisuuspolkuja neuvottelijat käyttävät ohjenuorana myös Pariisin suuressa ilmastokokouksessa joulukuussa 2015. Myös Ylen tulevaisuuspolut pohjautuvat näihin skenaarioihin.

Tulevaisuuspolut, eli niin kutsutut RCP-skenaariot, ovat kasvihuonekaasujen pitoisuuksien mahdollisia kehityskulkuja (RCP, Representative Concentration Pathways). Skenaarioista toiveikkain on RCP2.6. Skenaario RCP4.5 tarkoittaa ilmastopolitiikan osittaista onnistumista. Skenaario RCP8.5 on tulevaisuuspoluista synkin. Vastamainos ruokahävikistä. World Population Clock: 7.4 Billion People (2016) The world population (the total number of humans currently living) is estimated at 7.4 billion as of August 2016 [1].

World Population Clock: 7.4 Billion People (2016)

World Population Clock: 7.4 Billion People (2016) World Population: Past, Present, and Future.

World Population Clock: 7.4 Billion People (2016)

Rising Seas - Interactive: If All The Ice Melted.

VIDEOITA

Muovinen meremme. Materiaalipankki. Kun syötät useita hakusanoja, haku etsii kaikki materiaalit joiden kuvauksessa esiintyy joku hakusanoista.

materiaalipankki

Esimerkiksi haku kissa koira palauttaa kaikki tulokset joissa esiintyy joko kissa tai koira tai molemmat näistä sanoista.Käyttämällä hakusanan edessä merkkejä + tai - voit täsmentää hakukriteeriä: +kissa +koira tuloksissa esiintyvät molemmat sanat +kissa -koira tuloksissa esiintyy kissa mutta ei koiraJos olet epävarma missä sanamuodossa hakemasi termi esiintyy, käytä katkaisumerkkiä *, esimerkiksi haku muurahai* täsmää sekä sanaan muurahainen että muurahaiset. Tervetuloa MAPPA-hakupalveluun! Täältä löydät runsaasti eri tahojen tuottamia opetusmateriaaleja ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen opetuksen tueksi eri ikäryhmille. Rajaa hakua haluamallasi hakusanalla, sukella suoraan aihealueisiin tai etsi materiaaleja oppiaineittain. Jokainen tuottaja vastaa aineistonsa oikeellisuudesta, eikä MAPPAn ylläpitäjä ennakkotarkasta aineistoja. Lisätietoa palvelusta.

Etusivu - Globalis.fi. Global Sea Level Rise Map - Global Warming & Climate Change Impact. An Interactive Experience - World Population. Materiaalipankki. Hs. Tutkija: Fleecevaatteet lisäävät Itämeren muovikuormitusta Pienet muoviroskat eli mikromuovit ovat luultua suurempi uhka Itämerelle, sanoo Ympäristökeskuksen tutkija Jan-Erik Bruun.

hs

Läpimitaltaan 0,002–0,2 millimetrin muovihiukkaset, jotka ovat peräisin kosmetiikasta, maaleista ja pyykinpesusta, ovat niin pieniä, että ne ohittavat puhdistuslaitosten suodattimet ja päätyvät vesistöihin. "Esimerkiksi fleecekankaissa on paljon tällaisia hiukkasia. Aina, kun fleecepusero pestään, siitä irtoaa liki kaksituhatta muovinpalaa", Bruun kertoo. Hän on ollut tekemässä Itämereen kulkeutuneista mikromuoveista pilottikokeita merentutkimuslaiva Arandan mukana kesällä 2012. "Kävi selväksi, että täälläkin muovia löytyy eläinplanktonista, vaikka tilanne ei olekaan vielä hälyttävä. " Hs. Karjankasvatus, viljelysmaiden lisääminen ja patojen ja teiden rakentaminen uhkaavat tuhota jopa 6,5 miljoonaa hehtaaria sademetsää, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tuore raportti.

hs

Se vastaa noin kaksi kertaa Belgian kokoista aluetta. Lisääntyneen lihankulutuksen seurauksena sademetsä-suojelualueita puretaan erityisesti viljelysmaiden ja karjankasvatuksen tieltä. Viime vuosina tuhotuista sademetsäalueista jopa 80 prosenttia on lihakarjan laidunmaana ja loput rehun viljelymaana. Myös suomalainen lihankulutus vaikuttaa tähän kehitykseen. ”Esimerkiksi soijapapuviljelmien tieltä raivataan koskematonta luontoa muun muassa Brasiliassa, Argentiinassa, Boliviassa ja Paraguayssa. Suojeltuja alueita puretaan myös patojen- ja teidenrakennuksen tieltä. Metsäkadolla on peruuttamattomat vaikutukset alueen ekosysteemeihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Nikulaa huolestuttaa erityisesti soijantuonti: Suomessa on suosittu metsäkatoa aiheuttanutta soijaa. ”Meillä on mahtava järjestelmä, hyvää kouluruokaa. Kädet ja rullaportaat mahdollisia likapesäkkeitä – video kaikkein pahimmista ... Hygienia-luminometri mittaa kohteen hygieniatasoa.

Kädet ja rullaportaat mahdollisia likapesäkkeitä – video kaikkein pahimmista ...

Jos lukema on korkea, kuten vessan hanassa tai hississä tai vaikkapa likaisissa käsissä, niissä saattaa myös lymyillä tauteja aiheuttavia bakteereita ja viruksia. Miten mitattiin? Mittasimme erilaisten julkisten paikkojen hygieniatasoa luminometrillä eli ATP-mittarilla. Samantyyppistä mittaria voidaan käyttää esimerkiksi elintarviketeollisuudessa omavalvonnan välineenä. Mittaria käyttämällä voi seurata siivouksen tasoa: säännöllisesti mittaamalla vaikkapa leikkuulautaa tai ravintolakeittiön pöytää voi tarkkailla, onko siivooja tehnyt kunnolla työnsä vai onko aika vaihtaa siivousfirmaa.

Mittari mittaa mikrobi-, kasvi- ja eläinsoluista peräisin olevaa ATP-molekyylin määrää. Mittaustulos ei siis kerro yksittäisten tautia aiheuttavien bakteereiden tai virusten määriä, vaan kuvaa lähinnä kohteen yleistä hygieniatasoa eli sitä, kuinka likainen tai puhdas mittauspaikka on. Käsien pesu siirtää virukset viemäriin.