background preloader

Skapa aktiviteter som synliggör lärandet

Facebook Twitter

Frågebatteri. Bedömning för lärande - Synliggöra lärandet och kamratrespons. Christian Lundahl 2 Skapa aktiviteter som synliggör lärandet. The Classroom Experiment (Ep.1) The Classroom Experiment (Ep.2) Veckans Youtube: Digitala verktyg för synligt lärande. Synliggöra det synliga lärandet. Mentimeter. Något jag ett bra tag har velat bli bättre på är att använda mig av ARS - Audience Response Systems.

Mentimeter

ARS nämns ofta i sammanhang som rör formativ bedömning. Bland annat Christian Lundahl (i sin bok Bedömning för lärande) lägger därför stor vikt vid att berätta hur lärare kan arbeta med att ställa frågor som gör att man får syn på lärandet. ARS kan därför vara ett viktigt verktyg i klassrummet för att synliggöra hur eleverna reagerar på undervisningen. I Patricia Diaz förträffliga bok Webben i undervisningen fick jag nys om Mentimeter, en webbaserad tjänst som används för att ställa snabba frågor där eleverna kan se resultatet i realtid på skärm, och jag beslöt mig därför genast för att testa om detta kanske var verktyget jag letat efter. PS. Hur funkar Mentimeter? Mentimeter finns både som gratis- och premiumversion, och under 2013 har jag blivit bjuden på en premiumversion för att kunna se hur den funkar. Priset för premiumversionen kommer att vara $99 i månaden. Hur funkar det då? How the Flipped Classroom works.

Om Webbstjärnan. Webbstjärnan är en del av .SE:s satsningar för att utveckla internet och internetanvändandet.

Om Webbstjärnan

I korthet går det ut på att vi ger lärare och elever som är verksamma i den svenska skolan möjligheten att få lära sig mer om hur Internet fungerar genom att delta i tävlingen Webbstjärnan. Webbstjärnan är en skoltävling om att publicera sitt skolarbete på Internet, och såväl grundskole- som gymnasieelever kan delta.

Webbstjärnan också erbjuder kostnadsfria workshops och seminarium för lärare som vill komma igång med webbpublicering och lära mer om webbens möjligheter, så som vilket material du får använda och hur du hittar det. Det finns även många antal guider att ta del av inom webbpubliceringsverktyget WordPress, vilket Webbstjärnan har support för via mejl och telefon. Det finns även nedladdningsbara övningar. Materialet på denna webbplats är licenserat under Creative Commons-licensen CC (by sa). Observera att det finns bilder på webbplatsen som inte har licensen CC BY SA.

Encyclopedia för barn. ”Att ha en egen blogg du själv utformar stimulerar lusten att skriva” – om bjorkenlaget.se och deras subdomäner. Läraren Titti Alleborg har med hjälp av subdomäner skapat en egen blogg till alla sina 54 elever i fjärde klass.

”Att ha en egen blogg du själv utformar stimulerar lusten att skriva” – om bjorkenlaget.se och deras subdomäner

Vi pratade med henne om fördelarna med egen blogg och hur bloggens utformning kan hjälpa till med skrivandet. Vid första anblick kanske bjorkenlaget.se framstår som en helt vanlig klassblogg, men faktum är det står en hel hel årskurs fyra i Partille bakom webbplatsen. Eller under, kanske är rätt formulering. Läraren Titti Alleborg har nämligen gjort så att alla hennes 54 elever har en egen blogg som ligger på subdomän till bjorkenlaget.se. Vad är då en subdomän? Jo, först måste vi lite kort fräscha upp kunskaperna kring domän.