background preloader

VALO/FLOSS

Facebook Twitter

Viikon VALO | Vapaita ohjelmia vuoden jokaiselle viikolle. Asiantuntijan apua tarjolla - Linux-tuki.fi. Seravo Oy - Turvallisia, helppokäyttöisiä ja yhteentoimivia tietojärjestelmiä. VALO-CD: Parhaat suomenkieliset vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Windowsille. VALO-CD: The Best of Free and Open Source Software for Windows. FLOSS Manuals - vapaa dokumentaatio vapaille ohjelmille. LibreOffice: LibreOffice. LibreOffice on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä esityksiin, taulukkolaskentaan, julkaisuun ja tietokantojen hallintaan.

LibreOffice sisältää viisi varsinaista ohjelmaa ja kaksi lisäkomponenttia. Varsinaiset ohjelmat ovat: Writer - tekstinkäsittely Impress - esitysgrafiikka Calc - taulukkolaskenta Draw - julkaisu- ja vektorigrafiikka Base - tietokannat Lisäosat ovat: Math - matemaattiset kaavat Chart - kaaviot Historiaa LibreOffice pohjautuu saksalaisen StarDivisionin kehittämään kaupalliseen ohjelmistoon nimeltä StarOffice. Vuonna 2000 Sun Microsystems vapautti suurimman osan StarOfficen lähdekoodeista ja pystytti niiden ympärille uuden avoimen lähdekoodin OpenOffice.org-ohjelmistoprojektin.

Etuja LibreOffice suunniteltiin alusta lähtien yhtenäisenä ohjelmistopakettina. Samanlainen ulkonäkö ja toiminta - kaikki LibreOfficen ohjelmat näyttävät ja käyttäytyvät samalla tavalla, joten pakettia on helpompi käyttää. OGG Theora: OGG Theora. Internetin nopean kasvun tärkeimpiä taustavaikuttajia on ollut puolueeton suunnittelumalli. Avoimet standardit, vapaat ohjelmistot ja läpinäkyvät teknologiat ovat vahvistaneet verkon kehitystä. Verkon avoimen ympäristön seurauksena sisällönkehittäjät voivat helposti luoda verkkosivuja, ohjelmistojen kehittäjät voivat rakentaa olemassaolevien projektien päälle ja laajentaa toimintamahdollisuuksia verkossa, ja käyttäjät voivat selata verkkoa, lähettää sähköpostia ja käyttää monenlaisia sovelluksia.

Verkkovideon tuotannon ja esittämisen perustekniikat eivät kuitenkaan ole vapaita tai läpinäkyviä. Jos esimerkiksi ohjelmistokehittäjät tekevät uuden videosoittimen, he joutuvat maksamaan tekijänoikeusmaksuja yrityksille, jotka pitävät hallussaan tiettyjä patentteja, jos tahtovat jakaa videota laillisesti. Patentin kuormittama video Ongelmia ei ole vain ohjelmistokehityksen maailmassa - jos luot tai julkaiset videon verkossa, patenttien kuormittamat teknologiat vaikuttavat sinuun suoraan. Avidemux: Avidemux. Avidemux on ilmainen videoeditori. Sillä voi myös muokata videon muodosta toiseen. Sitä ei ole varsinaisesti suunniteltu aloittelijoille, mutta sitä ei ole liian vaikeaa oppia pienellä vaivalla. Avidemux on saatavilla Linuxiin, BSD:hen, Windowsiin ja Mac OS X:ään. Se on suunniteltu yksinkertaista leikkausta, suodatusta ja enkoodausta varten.

Se tukee monia erilaisia tiedostotyyppejä, kuten AVI, DVD-yhteensopiva MPEG ja MP4. Avidemux on yksi harvoista videon enkoodaamiseen käytettävistä ohjelmista, jossa on graafinen käyttöliittymä ja joka toimii eri alustoilla. Tekstitys: Videoiden tekstitys. Halpojen ja saatavilla olevien videokameroiden lisäännyttyä on mielenkiintoisen ja tärkeän videomateriaalin tuotanto lisääntynyt maailmalla. Tällaista videota tuottavat nyt sekä amatöörit etä ammattilaiset, jotka löytävät kansainvälisen yleisön internetissä erilaisten jakelu- ja esityskanavien avulla. Videon tekeminen ymmärrettäväksi ja käytettäväksi maailmanlaajuiselle yleisölle vaatii joko dubbausta tai tekstitystä.

Nämä ovat kaksi videokäännöksen menetelmää. Ratkaisun valinta on lähinnä kulttuuriin ja resursseihin oleva päätös. Kuitenkin tekstityksiä on paljon helpompi tuottaa, sillä äänen dubbaus vaatii paljon enemmän aikaa ja kokemusta tietokoneohjelmista. Tekstityksen taas voi tehdä jopa pelkällä videosoittimella ja tekstieditorilla. Videon tekstittämiseen tarvittava teknologia on kypsynyt ja sekä standardit että teknologiat on nyt saatavilla videon tekstittämiseksi yleisölle, joka ei normaalisti ymmärtäisi sitä. Työvirta Työkalut Jakelu.

Booktype: Mikä Booktype on? Booktypellä voit luoda kirjoja. Oikeita paperikirjoja, jotka näyttävät hyvältä ja joita voit pitää käsissäsi. Voit myös käyttää Booktypeä kirjojen tuottamiseen epub-tiedostoina (e-kirjoina), PDF-tiedostoina, OpenOffice-tiedostoina, verkkosivuina ja muissakin muodoissa. Booktype mahdollistaa kirjojen tuottamisen joko yksin tai yhteistyönä. Booktype on myös sosiaalinen ympäristö, jossa voit keskustella kirjojen tuotannosta, hakea apua muilta, etsiä apuasi tarvitsevia projekteja, hakea apua muilta, kääntää sisältöä ja julkaista valmiita teoksia. Booktype tukee sisällön nopeaa kehittämistä. Voit käyttää Booktypeä luodaksesi sisältöä intensiivisissä kirjapyrähdyksissä. Kirjapyrähdykset ovat intensiivisiä yhteistyötapahtumia, joissa 6-10 ihmistä keskittyy kirjoittamaan kirjan 3-5 päivän aikana. Voit käyttää Booktypeä hyvin perinteiseen kirjantuotantoprosessiin, mutta Booktype luotiin mahdollistamaan kirjapyrähdysten mahdollistamat nopeamman tuotannon mallit.

Handbrake: Handbrake. OpenOffice: OpenOffice.org. OpenOffice.org (lyhennettynä OOo, OO.o, tai OpenOffice) on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä esityksiin, taulukkolaskentaan, julkaisuun ja tietokantojen hallintaan. OpenOffice.org sisältää viisi varsinaista ohjelmaa ja kaksi lisäkomponenttia. Varsinaiset ohjelmat ovat: Writer - tekstinkäsittely Impress - esitysgrafiikka Calc - taulukkolaskenta Draw - julkaisu- ja vektorigrafiikka Base - tietokannat Lisäosat ovat: Math - matemaattiset kaavat Chart - kaaviot Tehtävä OpenOffice.orgin tehtävä on: Yhteisönä luoda kansainvälinen, johtava toimisto-ohjelmistopaketti joka on asennettavissa kaikille suurimmile alustoille ja antaa pääsyn kaikkiin toimintoihin ja dataan avoimen lähdekoodin ohjelmointirajapintojen ja XML-pohjaisen tiedostoformaatin kautta.

Historiaa OpenOffice.org sai alkunsa saksalaisen StarDivisionin kehittämänä kaupallisena ohjelmistona nimeltään StarOffice. Etuja. Linphone: Linphone. Internet ja digitaaliteknologia muuttaa melkein kaikkia elämän puolia. Verkossa shoppailu on tulossa suositummaksi, MP3-tiedostot korvaavat CD-levyt, digitaaliset valokuvat korvaavat filmin, kämmentietokoneet korvaavat kynät, videoita ja elokuvia voi katsoa verkkoselaimessa, tutkimustyö helpottuu verkkokirjastojen ja Wikipedian kaltaisten sivujen avulla, sylimikroista tulee viihdekoneita, monet ihmiset hoitavat kaikki pankkiasiansa verkossa... Lista jatkuu. Tämä merkitsee, että monet teollisuudenhaarat muuntautuvat. Yksi teollisuudenhaara, joka on tällä hetkellä käymässä läpi kriisiä uusien teknologisten kehitysaskelien vuoksi, on matkaviestintäteollisuus.

Aiemmin suuret matkapuhelinyhtiöt hallitsivat alaa, mutta nyt sen haastavat teknologiat, jotka mahtuvat melko laajan "Voice over IP" (VOIP) -termin alle. VOIP merkitsee äänen siirtoa internetissä. VOIP merkitsee internetin käyttöä puheluihin. FLOSS Manuals: FLOSS Manuals. FLOSS Manuals tarjoaa avoimia käyttöohjeita vapaiden ohjelmistojen käyttöä varten. FLOSS Manuals on voittoa tuottamaton säätiö, joka on perustettu Amsterdamissa vuonna 2006. FLOSS Manuals on myös wiki ja vapaan dokumentaation kirjoittajien yhteisö. Lyhenne FLOSS tulee sanoista Free/Libre/Open Source Software. Suomeksi lyhenne käännetään yleensä sanoiksi Vapaat ja Avoimen Lähdekoodin Ohjelmat eli VALO. FLOSS Manualsin voisi siis suomentaa VALO-käyttöohjeiksi. Kansainvälinen FLOSS Manuals koostuu tällä hetkellä englannin-, suomen-, ranskan-, farsin- ja hollanninkielisestä wikistä sekä käännösvyöhykkeestä, jossa on käännettyjä oppaita monilla eri kielillä.

Suomenkielinen FLOSS Manuals sai alkunsa yhteisöllisen ja osallistavan median Medios -projektissa, jossa se kotoistettiin Suomeen mediakulttuurijärjestö m-cult in toimesta. FLOSS Manualsin alustana on Booktype , joka on wikin kaltainen työkalu kirjojen luomiseksi. Mitä teemme Teemme tämän verkkosivumme kautta. Dokumentaation tarve. Firefox: Johdatus Firefoxiin. Oletamme, että et lukisi tätä opasta, ellet jo tietäisi mikä nettiselain oikein on. Jos et kuitenkaan tiedä, kyse on ohjelmistosta, jonka avulla voit katsella ja selata nettisivuja internetissä.

Internet on massiivinen toisiinsa liittyneistä tietokoneista koostuva verkosto. Se on kehittynyt alunperin vuonna 1969 toisiinsa yhdistetyistä neljästä tietokoneesta yli miljardi järjestelmää kattavaksi verkoksi, jonka kasvu jatkuu edelleen. Osaa internetiin yhdistetyistä tietokoneista kutsutaan "verkkopalvelimiksi".

Nettiselailun historia Selaimilla on ollut yksi julkisimmista ja mielenkiintoisimmista kehityskaarista tietokoneohjelmistojen historiassa. Nettiselaamisen historian voidaan katsoa alkavan vuonna 1993 ilmestyneestä Mosaicista, joka oli ensimmäinen tekstin ohella myös kuvien näyttämiseen kykenevä selain. Mosaic ja myöhemmin sen seuraaja Netscape Navigator olivat markkinoiden ensimmäiset nettiselaimet, mutta ne eivät kuitenkaan onnistuneet valtaamaan nopeasti kasvavia selainmarkkinoita. Avoin mediatuotanto: ALUKSI. Avoin mediatuotanto -opas tarjoaa tukea pienimuotoisten video-ohjelmien tekoon ja julkaisuun.

Opas on suunnattu ihmisille ja yhteisöille, jotka tahtovat käyttää videota viestinnässään ja julkaista ohjelmia verkossa. Ryhtyäksesi tekemään kiinnostavia ja toimivia ohjelmia ei sinulla välttämättä tarvitse olla alan koulutusta tai mittavia tuotantoteknisiä resursseja. Avoin media tarkoittaa matalan kynnyksen mediaa, jossa tuotantoympäristönä toimivat kevyet laitteet, avoimen lähdekoodin ilmaiset ohjelmistot sekä internetin vapaat sisällöt ja julkaisukanavat. Oppaan tavoite on tarjota suomeksi käytännönläheisiä ohjeita ja suosituksia tähän uuteen tuotantoympäristöön. Video-, televisio- ja elokuvatuotanto ovat siirtymässä perinteisestä toimintakulttuurista uuteen avoimen julkaisun maisemaan, jonka tunnetuin edustaja Wikipedia viettää oppaamme julkaisupäivänä 10-vuotisjuhlaansa.

Oppaan aluksi luomme katsauksen YHTEISÖMEDIAN MAISEMAAN. Helsingissä 15.1.2011 Kirjoittajat. Wikimedia Commons: Johdanto. Tämä käyttöopas tarjoaa tarpeelliset tiedot ihmisille, jotka tahtovat lisätä oman työnsä Wikimedia Commonsiin. Mikä on Wikimedia Commons? Wikimedia Commons ( ) on verkkosivu, jota ylläpitää Wikimedia Foundation ( ), voittoa tuottamaton järjestö, joka ylläpitää myös Wikipediaa. Se on mediatiedostojen tietokanta, jota kuka tahansa voi käyttää mihin tahansa tarkoitukseen. Se on avoin verkkosivu, johon kuka tahansa voi lisätä tiedostojaan, ja joka käyttää helpon yhteistyön mahdollistavaa wiki-ohjelmistoa. Sivustoa ylläpitävät vapaaehtoiset toimittajat, jotka luovat myös suurimman osan sisällöstä lisäämällä omia töitään.

Yhteisö on monikielinen, kääntäjiä on saatavilla kymmenille eri kielille. Se kerää vain materiaalia, joka on vapaiden sisältölisenssien alaista tai public domainissa. Mitä erikoista siinä on? Tässä on joitain ominaisuuksia, jotka tekevät Wikimedia Commonsista ainutlaatuisen: Jubler: Jubler. Ffmpeg2Theora: ffmpeg2theora. Ffmpeg2theora on erittäin hyödyllinen sovellus, jolla voit käsitellä kaikenlaista videota Ogg Theora -videotiedostomuodossa ("koodekissa").

On melko mahdotonta tehdä nopeaa yhteenvetoa kaikista fmpeg2theora-ohjelman toiminnoista, sillä se on hyvin tehokas ohjelma. Voit lähettää elävää kuvaa videokamerasta nettiin, kaapata videota DV-kamerasta, muuttaa muita formaatteja Ogg Theoraksi, muuttaa videotiedostojen kokoa, lisätä ylimääräisiä ääniraitoja, jne. Se on komentoriviltä toimiva ohjelma, mikä merkitsee, että graafista käyttöliittymää ei ole, ja joudut kertomaan ffmpeg2theoralle komennoilla mitä sen täytyy tehdä. Linuxissa käyttäisit päätettä, kuten tässä: Windowsin komentorivi näyttää tältä: Ohjelman käyttäminen komentoriviltä tähän tapaan vaatii totuttautumista, mutta siitä tulee helpompaa ja nopeampaa vähitellen, jos jaksat opetella sen. Voit kysyä miksi on parempi käyttää Ogg Theoraa kuin MP4:n kaltaisia yleisempiä videotiedostomuotoja. Internet Archive: Internet Archive. Internet-tietoturvan perusteet: Johdanto. Digitaalinen maailma muuttuu valtavalla vauhdilla. Uudet viestintäteknologiat avaavat uusia mahdollisuuksia, mutta niitä käyttämällä voi altistaa itsensä ja muut riskeille.

Monet aliarvioivat nämä riskit. Tämä pätee varsinkin ihmisiin, jotka asuvat enemmän tai vähemmän totalitaristisissa maissa. Myös suhteellisen vapaissa maissa verkkosurffailijan tietoja voidaan väärinkäyttää muiden toimesta. Väärinkäyttäjiä voivat olla yritykset, hallitukset tai yksittäiset hakkerit. Joskus tietoja voidaan käyttää väärin myös vahingossa. Kuinka käyttäjä voi suojautua verkossa? Voiko teknologiaan luottaa? Kun viesti kulkee suullisesti, täytyy kontaktihenkilöt tuntea henkilökohtaisesti, jotta heihin voi luottaa. Tämä opas yrittää käsitellä näitä eri tasoja antamalla käytännönläheisiä esimerkkejä digitaalisen viestinnän ja tiedon turvaamisesta. Digitaalista maailmaa käsittelevät julkaisut vanhenevat nopeasti. Monet oppaat käsittelevät digitaalisen aikakauden viestintäturvallisuuden eri puolia. Stellarium: Stellarium.

Gtranscode: GTranscode. Opi Processing: Johdanto. Processing on merkittävä kehitysympäristö, jossa ohjelmointikieltä käytetään multimediateoksien tekemiseen tietokoneella. Sen toimintafilosofian ja helppokäyttöisyyden lisäksi Processingin viehättävyys perustuu sen käyttötarkoitusten moninaisuuteen: näihin kuuluvat kuvat, äänet, verkkosovellukset, matkapuhelimet ja elektronisten laitteiden interaktiivinen ohjelmointi. Taiteilijoiden taiteilijoille suunnittelema Processing tuo yhteen ammattimaisten ja amatöörimäisten käyttäjien yhteisön, johon kuuluu graafisia suunnittelijoita, videokuvaajia, painotaloja, arkkitehtejä ja verkkosuunnittelijoita.

Sitä käyttävät myös taideopettajat, jotka tahtovat opettaa oppilailleen ohjelmoinnin käyttöä taiteeseen. Processingin kehittäjät tekivät sen alusta asti opetusvälineeksi. Processing on sekä luovuuden että ohjelmoinnin ympäristö. Piirrä ja luo tietokonekoodilla Oppimisympäristö Processing on helppokäyttöinen, se on alusta alkaen suunniteltu opettamaan ohjelmoinnin perusteita visuaalisessa ympäristössä. OpenStreetMap: Yhteisöllisen kartanteon löytäminen. Eli Moore ja Catalina Garzón, Social Cartography: The Art of Using Maps to Build Community Power, Weaving the Threads Vol. 17, No. 2, 2010 Varhaisia esimerkkejä kartoista ovat merkinnät poluista hyville metsästysmaille tai puhtaan veden luo, joista molemmat olivat tarpeellisia sivilisaatioiden rakentamista varten. Nyky-yhteiskunnassa paikkatieto auttaa meitä saavuttamaan muita päämääriä tarkentamalla paikkojen sijainnin ja sillä on yhtä suuri rooli elämämme laadun parantamisessa.

Kartat auttava vastaamaan kysymyksiin, kuten "kuinka pääsen kouluun turvallisesti polkupyörällä". Vielä kiireellisempi kysymys voisi olla "kuinka pääsen lähimpään sairaalaan hätätilanteessa". Julkisten ja kaupallisten rakennusten sijainnin määrittely ja näiden sijaintien välisten suhteiden määrittely on aina ollut hyödyllistä, jopa välttämätöntä, kaikkialla eläville ihmisille. Kaikista näistä syistä ihmisistä tuntuu luonnolliselta tehdä yhteistyötä kartoituksen parissa. Mitä kartoitus yhteistyössä on? WikiMapia. Icecast: Icecast. Scribus suomeksi: Mikä Scribus on?

Ubuntu tutuksi: Mikä on Linux? Komentorivin perusteet: Ota komento. Inkscape: Mikä on Inkscape? Blender: BLENDER. Alchemy: Alchemy. Booksprint: Johdanto. OpenShot: Johdanto. Kino: Kino. Avoin Elämä: Avoin Elämä -kirjasta. Audacity: Mikä Audacity on? WordPress: WordPress. MuSE: MuSE. Miro: Miro.