background preloader

Ördöglyuk Solymár

Facebook Twitter

Barlangász oldalak

Térképek. Solymári-ördöglyuk. A Solymári-ördöglyuk egy barlang a Budai-hegységben, annak északi részén, a Zsíros-hegycsoport északkeleti oldalában található, 348 méter tengerszint feletti magasságban.

Solymári-ördöglyuk

Hossza 5 550 méter, mélysége 78 méter. Kataszteri száma: 4773-1. Egyéb elnevezései: Solymári-barlang, Sojmári-ördögluk, Solymári zsomboly, Solymári-ördöglyuk 4.sz. eltömődött bejárata. Jellinek János: A solymári barlang. Kordos Laszlo: Magyarorszag barlangjai. Karszt- és Barlangkutatás TÁJÉKOKTATÓ 1963. 9. - Elektronikus Periodika Archívum. Karszt- és Barlangkutatási TÁJÉKOZTATÓ A digitális változatot készítette: Dr.

Karszt- és Barlangkutatás TÁJÉKOKTATÓ 1963. 9. - Elektronikus Periodika Archívum

Nyerges Miklós, 2002 GONDOLATOK AZ EGYENESRŐL ÉS GÖRBÉRŐL – Dr. Papp Ferenc. Hipotézis a budai barlangok kialakulásáról. Az általánosságban ismert budai-hegységbeli szpeleogenetika részben bizonyítottnak tekintett hipotézise azt mondja ki, hogy a hegység a vastag kiscelli agyagtakaró alatt viszonylag sík táblaként töredezett össze, majd gyűrődött fel a pleisztocén elején, majd folyamán.

Hipotézis a budai barlangok kialakulásáról

Az ekkor keletkezett tektonikus törések kalcit- és kovateléresedtek. Az erózióbázis süllyedésével, az agyagtakaró denudációjával felszínre törtek a hévizek, ill. a mészkőbe szivárogtak, folytak a felszíni vizek. A kétfajta karsztvíz találkozásával keveredési korrózió jött létre, mely jelentős üregesedést okozott a mészkőben. Több szakember véleménye sok pontban nem egyezik az itt leírtakkal. Az én elgondolásom sem, amelyet itt közlök.

Képek turák