background preloader

Ökológia

Facebook Twitter

Meet the Microenvironments. Great Salt Lake Food Web. Manage a Watershed. No Impact Experiment. David Attenborough - Desert Seas, National Geographic. McGraw-Hill Virtual Biology Lab. Biológiai sokféleség. Az ökológia egyik leggyakrabban használt fogalma a diverzitás.

Biológiai sokféleség

Egy-egy élőhelyet, társulást elsősorban annak sokféleségével jellemeznek és az egy területen lezajló folyamatok is jól nyomon követhetők a diverzitás változásának megfigyelésével. A biodiverzitás mára már az egyik legtöbbet használt szó lett a természetvédelemben. Kezdik úgy tekinteni, mint valamiféle természeti erőforrást, akár a napsugárzást vagy a szélerőt. Ezért is fontos a biodiverzitás, a földi élet sokszínűségének, sokféleségének megőrzése, amit ma már nemzetközi egyezmények is szorgalmaznak. Miért fontos a zöld életmód? Mostanában szinte nem múlik el nap úgy, hogy ne lássunk legalább egy hirdetést vagy reklámot, ami a környezetbarát életmód előnyeire, hasznosságára hívja föl a figyelmünket.

Miért fontos a zöld életmód?

Fontos azonban ténylegesen átlátnunk, miért fontos az, hogy ne a berögzült megoldások mellett döntsünk, hanem törekedjünk a természetességre. Ezzel nem csupán a lelkiismeretünket nyugtatjuk meg, hogy ma is tettünk valamit a környezetünk védelmében, hanem a saját szervezetünk egészségének megtartását is elősegítjük. Az ökológiai lábnyomunkról. Ökológiai lábnyom - mennyire terheljük környezetünket? Gyakran elhangzik a mondat, hogy az ember és valamennyi élőlény a bioszféra részét képezi.

Ökológiai lábnyom - mennyire terheljük környezetünket?

Az élőlényekre nemcsak a környezeti tényezők és más élőlények hatnak, hanem maguk is hatást gyakorolnak környezetükre. Igen ám, de mekkorát? Hulladékok a háztartásban. A hulladékok hasznosítása A Hulladékgazdálkodási törvény értelmében a hulladéknak vagy valamely összetevőjének a felhasználása az iparban vagy a szolgáltatásban, hasznosításnak minősül.

Hulladékok a háztartásban

A másodnyersanyagok újrahasznosításának alapja a települési szilárd hulladék válogatása. Ebben a tárgykörben megkülönböztetünk gépi vagy kézi válogatást, illetve előzetes vagy utólagos válogatást - annak függvényében, hogy a gyűjtést megelőzően vagy azt követően történik a szelekció. Hulladékok a háztartásban. Szervezett hulladékgyűjtés Az ország településeinek mintegy egyharmadán jelenleg nincs szervezett hulladékgyűjtés, a lakosság általában saját maga gondoskodik települési hulladékának elhelyezéséről, leggyakrabban szakszerűtlen módon, nem kellő műszaki védelmű lerakóhelyen.

Hulladékok a háztartásban

A nemzetközi normák a XX. század végére megkövetelik legalább a szakszerű ártalmatlanítást, amelynek megvalósításához regionális megoldások javasolhatók. A rövidesen bevezetésre kerülő hulladékgazdálkodási törvény kötelező szolgáltatásként fogja megszabni a települési hulladékkezelést. Hulladékok a háztartásban. Özönvíz előtt - teljes film. HOME (teljes film magyar nyelven - Otthonunk)