background preloader

Kulor i hjärtat

Facebook Twitter

Om rädslan och modet det kräver att våga dela. Det här klippet ska jag visa mina elever imorgon.

Om rädslan och modet det kräver att våga dela

Det handlar om en av de starkaste känslor vi som människa kan känna. Rädsla! Ni kanske undrar varför? I höstas arbetade vi med projektet Kulor i våra hjärtan. Jag skrev om vad det betydde för mig här och anade föga lite vad det skulle komma att leda till. Idag kom ett mail. Jag vill med detta inlägg visa på hur fint det är när man tar mod till sig och delar, för man får faktiskt dubbelfalt tillbaka.

Filmen ja, den kommer att användas av Cancerfonden. Att vara rädd eller att ha mod att dela med sig? Kulor i våra hjärtan #KULORIHJÄRTAT. Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat. Kulor i hjärtat av Cilla Neumann är en mycket tacksam bok att jobba med i svenska.

Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat

Dels för att den är elevnära, den är lagom lång att läsa på en lektion då den innehåller många noveller, och att den är lätt att knyta ihop med skrivuppgifter där man kan träna på olika kunskapskrap från det centrala innehållet. Jag fick tips på boken av min kompis Nina som också är svensklärare (och biträdande rektor), och de har arbetat med detta projekt på deras skola. Ni känner väl till Malin Larssons blogg Vi ses i skolan och även flippat klassrum? De jobbar på samma skola nämligen och där finns elevexempel att härma om man lyssnar på hennes länkade Youtube-klipp när det kommer till skrivuppgifterna. Här har ni en LPP! Hur har jag då arbetat? Högläst, diskuterat innehåll och använt elevexempel för att tydligöra uppgiften Jag har högläst novellerna och undertiden har vi tillämpat läsförståelsestrategierna.

Skrivuppgifter kopplat till specifikt centralt innehåll och använt kamratbedömning. Formativt i svenskan har lyft mig och eleverna. Jag skrev tidigare om ett projekt jag startade med Kulor i våra hjärtan som utgångspunkt.

Formativt i svenskan har lyft mig och eleverna

Mina elever och jag har varit väldigt nöjda med det arbetet. Dels för att eleverna har fått använda sig av elevexempel som jag skrev om här samt att jag samlat deras egena meningar men även sparat texter som vi har har använt som idéer för hur man kan bygga upp sin text – de har vetat HUR de ska skriva, men även VAD det är som bedöms och krävs av dem. Jag har utgått mycket från de fem nyckelstrategierna och kanske mer än jag brukar med mer exempel och lyft deras favoritmeningar och högläst deras egna alster inför klassen. Det de har jobbat med har fått en mening. Jag har satt ihop en LPP som jag delar här och lagt in lite av de mallar jag gjort iordning samt elevcitat. Om ni har fler tips och idér på arbetsområdet så hör gärna av er, så får jag ta del av det.

Så här skriver en elev om lycka: Maila oss! Min reflektion. Kulor i hjärtat. Gruppdiskussion rädsla. Gruppdiskussion svek. Gruppdiskussion lycka. Gruppdiskussion ånger. Arbetsuppgiften. Respons i grupp. Metaforer. Hur gestalta. Malinsklipp gestalta en person. Malinsklipp DEJANs KULA I HJÄRTAT...LYCKA. Malinsklipp MOLLYs KULA I HJÄRTAT...RÄDSLA. Malinsklipp HANNAs KULA I HJÄRTAT...RÄDSLA. Min kula i hjärtat, rädsla för cancer, elev 8a. Saras Kula i hjärtat. Critique and feedback - the story of austin's butterfly - Ron Berger.