background preloader

Kalde krigen

Facebook Twitter

Kapret fly, sloss med det hemmelige politiet og fl y uten sikt i Alpene. Iskaldt kappløp - Magasin. Siste skanse - Magasin. Katastrofen på Trondheimsveien - Magasin. 25 år siden Berlinmurens fall - - NDLA. Huskelappen Berlinmuren delte Berlin fra 1961 til 1989.Berlinmuren gikk rundt de tre sonene som de vestlige allierte hadde kontroll over.

25 år siden Berlinmurens fall - - NDLA

Av de som forsøkte å flykte over Berlinmuren var det få som lyktes. Svært mange ble skutt og drept.Berlinmuren ble åpnet 9. november 1989.Tyskland ble samlet til ett land i oktober 1990. Grafikk 25 år siden murens fall Kart over okkuperte Tyskland og Berlin etter 2. verdenskrig "Tear down this wall. " Ungdommer klatrer opp på Berlinmuren november 1989 En mann hakker løs på Berlinmuren 15. november 1989 Bildegalleri Flere bilder finner du iBildegalleri: Berlinmuren Eksterne lenker NRK Skole: Berlinmurens fall. Han var 15 første gang DDRs hemmelige politi tok ham. Barnas drøm er å bli spionjegere for Putin. Tenk om Politiets sikkerhetstjeneste hadde en egen skole, hvor barna kunne læres opp til å bli gode og patriotiske nordmenn.

Barnas drøm er å bli spionjegere for Putin

Velkommen til åpen dag på Kadettskole nr. 5 i Moskva. Her utdannes barn fra 14 år til en fremtidig karrière i den russiske sikkerhetstjenesten. Foreldrene står i kø for å sikre barnas fremtid. - Har dere virkelig ikke slike skoler i Norge, , spør skoledirektør, oberst og Afghanistan-veteran Vladimir Godina. - Alle land trenger patriotiske og dyktige ungdommer som vil tjene Staten. «Hadde dette vært i går, ville du skutt meg» Gorbatsjovs brev til det tyske folk - Tyskland - VG. BERLIN (VG) Lederne for verdensmaktene i 1989, har skrevet brev til Tyskland for å gratulerer med jubileet for Berlinmurens fall.

Gorbatsjovs brev til det tyske folk - Tyskland - VG

De ledet hvert sitt mektige land da Berlinmuren ble revet for 25 år siden. I dag har tidligere president George H.W. Arret av en mur - Tyskland - VG. BERLIN (VG) Å tråkke seg gjennom Berlin er et møte med byens gamle sår.

Arret av en mur - Tyskland - VG

Denne uken har jeg tilbragt på sykkelsete, fra nord til sør har jeg krysset Berlin. For det meste en grønn stripe av bred, tysk sykkelvei og glimt fra dagliglivet i åtte bydeler. Men rett som det er støter man på arrene som preger denne byen. Etter krigen, etter splittelsen og etter gjenforeningen. Minnesmerkene som skal sikre at tyskerne aldri glemmer forfedrenes synder under annen verdenskrig. Berlinmurens fall - VG. 1945: Annen verdenskrig er over, og det tyske nazistregimet er nedkjempet.

Berlinmurens fall - VG

Tysklands østlige grense flyttes vestover, og landet blir delt opp i okkupasjonssoner som bli kontrollert av tropper fra Storbritannia (nordvest), Frankrike (sørvest), USA (sør) og Sovjetunionen (øst). Alliansen mellom Sovjetunionen og Vesten brister snart og vi får en opptrapping av det som vil hete «Den kalde krigen» og prege Europa resten av århundret. På bildet har amerikanske og russiske styrker møttes for første gang ved eleven Elbe, og feirer den forestående seieren 25. april 1945. Foto: AFP 1949: NATO opprettes og USA blir formelt knyttet til forsvar av Vest-Europa. 1952: Josef Stalin bestemmer på et møte i Moskva at grensen mellom Øst- og Vest-Tyskland blir stengt med et piggtrådgjerde gjennom hele Tyskland. 1961: Grensen mellom Øst- og Vest-Berlin stenges permanent, og en gjerde av piggtråd rulles ut natt til 13. august.

Historie.

Tyskland

Koreakrigen. Dette er tilfellene da verden var nære på atomkrise. England. Pilotdødsfall under den kalde krig - NRK – Norge. Norske spesialstyrker skulle slå til mot russiske fartøy i hemmelig aksjon. Av Kjell Persen Snart åtte år etter at en militær krisesituasjon oppsto mellom Russland og Norge, kan TV2.no fortelle hva som skjedde da norske spesialstyrker i oktober 2005 i all hemmelighet sto klare til å bordre russiske fartøy som hadde drevet ulovlig fiske i norsk territorialfarvann ved Bjørnøya.

Norske spesialstyrker skulle slå til mot russiske fartøy i hemmelig aksjon

Den offisielle versjonen av dramaet som utspant seg var at 20 norske politifolk var på vei med helikopter «for å sette hardt mot hardt», meldte NRK dengang. Men i virkeligheten var det en langt større styrke fra Forsvarets spesialkommando (FSK) som ble sendt nordover. Daværende sysselmann på Svalbard, Per Sefland, bekrefter i dag hendelsen, men ønsker ikke å si noe om hvorfor norske myndigheter fortalte offentligheten at det var politifolk som ble brukt. – Forsvaret måtte etterkomme Sysselmannens krav om at en bevæpnet operasjon ikke skulle finne sted, sier Per Sefland til TV2.no.

Sendte 70 spesialsoldater nordover. Dette er stedet der Sovjet testet atombombene sine. Dette hemmelige spionsenteret bruker 6,4 millioner liter vann - daglig. (Dagbladet): «Flere hemmeligheter, mer vann?»

Dette hemmelige spionsenteret bruker 6,4 millioner liter vann - daglig

SPION - Angrer ingenting - Side3. Liker du denne saken?

SPION - Angrer ingenting - Side3

60 års taushet og tristesse. Publisert den 4. jul 2013, kl. 10:45 av Mer fra Dagbladet Meninger: - Påståtte overgrep mot kvinner og barn blir til «høyt konfliktnivå» Rettsystemet sikrer fedre for dårlig.

60 års taushet og tristesse

Honning og tunneler: Spionhistorier opp gjennom historien. VASILI ARKHIPOV - Han reddet verden fra atomkrig - Side3. Liker du denne saken?

VASILI ARKHIPOV - Han reddet verden fra atomkrig - Side3

Undervisningsopplegg i historie, "Den kalde krigen" Den kalde krigen er en lang og innholdsrik periode å jobbe med for elevene. Det er mye som skjer i ulike deler av verden, og de skal skaffe seg både oversikt og forståelse for hvorfor utviklingen etter andre verdenskrig finner sted. For å variere litt, har jeg hatt god erfaring med å bruke musikk til dette temaet. Mange grupper og artister har laget sanger om den kalde krigen. Slik har vi også brukt sangtekster som kilder knyttet til det historiske temaet.