background preloader

Erasmus University - Shell #EURfossilfree

Facebook Twitter

Craig Calhoun (craigjcalhoun) sur Twitter. LSE: (pdf) Calhoun @LSE took £366,000 2013AnnualAccounts. EUR: Lezing prof Calhoun: The Public Mission of the University. In het kader van het 100-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het 50-jarig bestaan van de FSW, is er tijdens de Dies Natalis 2013 een eredoctoraat uitgereikt aan professor Craig Calhoun.

EUR: Lezing prof Calhoun: The Public Mission of the University

Symposium: The Public Mission of the University. Craig Calhoun: The Public Mission of the University. Image VuT2. Nieuwsdetail: EUR.nl. In het kader van het 100-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het 50-jarig bestaan van de FSW, is er tijdens de Dies Natalis 2013 een eredoctoraat uitgereikt aan professor Craig Calhoun.

Nieuwsdetail: EUR.nl

Lustrum FSW 50 jaar – Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam, viert sociologie ook het feit dat zij 50 jaar geleden is gestart.

Lustrum FSW 50 jaar – Erasmus Universiteit Rotterdam

Vandaar dat sociologie dit jaar een eredoctoraat mag uitreiken. Professor Craig Calhoun, internationaal vermaard publiek socioloog, directeur van London School of Economics, krijgt tijdens de Diesviering op 8 november 2013 in De Doelen het eredoctoraat toegekend. Lustrum FSW 50 jaar Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam, viert sociologie ook het feit dat zij 50 jaar geleden is gestart.

Lustrum FSW 50 jaar Erasmus Universiteit Rotterdam

Vandaar dat sociologie dit jaar een eredoctoraat mag uitreiken. Professor Craig Calhoun, internationaal vermaard publiek socioloog, directeur van London School of Economics, krijgt tijdens de Diesviering op 8 november 2013 in De Doelen het eredoctoraat toegekend. Image Dwqa. Vatan Hüzeir (VatanHuzeir) sur Twitter. Fb: EURfossilfree. EM: 'EUR: Rethink ties with fossil fuel industry' Research master student Vatan Hüzeir (27) is worried about the university's negative impact on the environment.

EM: 'EUR: Rethink ties with fossil fuel industry'

In this letter he calls onto the Executive Board to rethink their ties with fossil fuel companies. Dear Executive Board, Mr. P.F.M. van der Meer Mohr, Prof. EM: 'EUR: herzie betrekkingen met fossiele-energie-industrie!' Student Vatan Hüzeir en dertig vooraanstaande EUR-wetenschappers willen dat de Erasmus Universiteit desinvesteert in de fossiele-energie-industrie.

EM: 'EUR: herzie betrekkingen met fossiele-energie-industrie!'

In een open brief roepen ze het College van Bestuur daartoe op. Geacht College van Bestuur, Mr. P.F.M. van der Meer Mohr, Prof. Dr. EM: achtergrond Vatan Hüzeir. Student Vatan Hüzeir (27) maakt zich ernstige zorgen over de negatieve impact van de Erasmus Universiteit op het milieu.

EM: achtergrond Vatan Hüzeir

In een open brief roept hij het College van Bestuur op haar banden met de fossiele-energie-industrie door te snijden. Hüzeir is researchmasterstudent Sociology of Culture, Media, and the Arts en onderzoekt de publieke ontvangst en problematisering van het meest recente rapport van het International Panel on Climate Change. “In mijn onderzoek blijkt hoezeer de fossiele-energieindustrie haar best doet om de publieke opinie ten aanzien van het klimaatprobleem te beïnvloeden. Dat gebeurt via lobbyorganisaties, financiering van libertarische denktanks, maar ook door wetenschappers te betalen om gekleurd onderzoek te verrichten waarin de antropogene factor in de opwarming van de aarde totaal wordt ontkend.” Publieke missie Hüzeir raakte onlangs geïnspireerd door een lezing van Craig Calhoun.

NotPICNIC : inspired by @craigjcalhoun's... NotPICNIC : 30 prof's & PhD's request... NotPICNIC: @DivestHarvard 30 Prof's &...

30 prof's & PhD's EUR staff members support

Mainstream media blackout ? EM: ‘EUR gelooft in duurzame toekomst én relaties met bedrijven’ De Erasmus Universiteit moet de banden met de fossiele-energie-industrie beëindigen.

EM: ‘EUR gelooft in duurzame toekomst én relaties met bedrijven’

Dat schreef student Vatan Hüzeir, met steun van dertig vooraanstaande wetenschappers in een open brief. Het College van Bestuur reageert op de brief: “Wij geloven in zowel een duurzame toekomst als in de meerwaarde van relaties met bedrijven.” Het College van Bestuur heeft met veel interesse de open brief van Vatan Hüzeir gelezen over het terugdringen van het gebruik van fossiele energie. Wij erkennen de urgentie van de mondiale uitdaging om ‘sustainability’ (in de brede zin van het woord, dus niet alleen energie) hoog op de agenda te zetten.

Ons uitgangspunt is daarbij echter niet het doorsnijden van relaties met bedrijven, zoals dhr. De Erasmus Universiteit Rotterdam kiest voor een andere aanpak, een aanpak die dicht bij onze kerntaken ligt: onderwijs en onderzoek. Daarnaast is er onderzoek. We geloven in het verbinden van theorie en praktijk. Erasmus Magazine 14, jaargang 17 by Erasmus Magazine. Terleurstelling en hoop na reactie VZ CvB. ScienceGuide: Onvoldoende ambitie en urgentie. Shell-topman Dick Benschop recenseert het kennisbeleid van Rutte-II, 13 maart 2014 - Onvoldoende ambitie en urgentie.

ScienceGuide: Onvoldoende ambitie en urgentie. Shell-topman Dick Benschop recenseert het kennisbeleid van Rutte-II,

Shell-topman Dick Benschop recenseert het kennisbeleid van Rutte-II, nu nog zonder namen te noemen. “Focus je op wat er toch echt toe doet.” Het WRR-advies bleef pro forma ongenoemd en dat gold ook de gemelijke reactie van het kabinet, maar iedereen begreep waar het over ging. Dick Benschop, oud-PvdA bewindsman voor Europese zaken, werd steeds feller naarmate hij na zijn formele keynote op het Nuffic-jaarcongres vrij uit ging spreken. “Denken over kostenplaatjes en rendement is bij het thema internationalisering veel te eng.” Energie Pro - Shell-executive Michiel Kool over risico's transitie: ‘Ons aanpassingsvermogen is groot’ Zet het steeds scherper wordende klimaatbeleid het bestaansrecht van Shell onder druk?

Energie Pro - Shell-executive Michiel Kool over risico's transitie: ‘Ons aanpassingsvermogen is groot’

Milieugroeperingen stellen dat Shell is overgewaardeerd omdat het nooit al zijn fossiele reserves zal kunnen produceren. Maar volgens Executive VP Safety, Environment and Social Performance, Michiel Kool is dat te kort door de bocht. ‘We zijn bedreven in het omgaan met risico’s. En ons aanpassingsvermogen is groot.’

‘De hoeksteen van onze klimaataanpak is overschakelen op aardgas’ | Foto: Brangelina Clawson/World Bank Tijd om zijn ruime hoekkamer in het Shell hoofdkantoor in Den Haag in te richten, heeft Michiel Kool (53) nog niet genomen. Het project valt onder één van Kools verantwoordelijkheden: social performance, de impact die de multinational heeft op de gemeenschap om zich heen, een aparte discipline binnen Shell. Janrotmans : Topman Shell Michiel Kool 'het ......... Janrotmans : Shell openly denies the 'carbon .........

Janrotmans : Als Shell strategie niet radicaal ......... Janrotmans : Wat is de carbon bubble precies? ......... De Carbon Bubble – waarom Shell in 2070 niet meer bestaat - Henri de Ruiter. De wetenschap heeft gesproken: we moeten rap onze CO2 uitstoot naar beneden brengen, willen we het nog een beetje leefbaar houden hier op aarde. Nemen we dit advies ter harte dan moeten fossiele bedrijven een groot gedeelte van hun reservevoorraden – en dus hun waarde – opgeven. Gaat deze ‘Carbon Bubble’ knappen? De wetenschappelijke consensus is als volgt: willen we klimaatverandering nog een beetje in bedwang houden, dan moeten we de opwarming van de aarde niet verder laten komen dan 2˚C. En aangezien we al 0,8 graad opgewarmd zijn sinds pre-industriële tijden, hebben we nog 1,2 graad te gaan.

Als we uitgaan van de meest gangbare relatie tussen CO2 concentratie en opwarming, betekent dit dat we nog 565 gigaton aan CO2 kunnen uitstoten. Dit betekent dat als overheden klimaatverandering serieus gaan nemen, investeerders fossiele bedrijven zullen moeten gaan afwaarderen; een reserve die niet verstookt mag worden is tenslotte waardeloos. VatanHuzeir : #Shell's broken logic on ......... Shell hits back at 'carbon bubble' claims. Shell has hit back at claims that its multi-billion dollar investments in tar sands, fracking and other unconventional oil and gas exploration will create a “carbon bubble” which may backfire catastrophically because of expected global climate change legislation. Previous research by economists, campaigners, and MPs has suggested that the majority of coal, oil and gas reserves of publicly listed companies, including Shell, are “unburnable” if the world is to have a chance of not exceeding global warming of 2C, the level governments have agreed to limit rises to.

That is leading to a so-called carbon bubble, an overvaluation of oil companies' financial value, they have said. But in a 20 page response to its shareholders who are meeting on Tuesday in The Hague, Netherlands, for the company’s annual meeting, Shell strongly refutes the criticism that it is vulnerable to such a bubble. EM: Naar een fossielvrije universiteit? De Erasmus Universiteit gaat serieus aan de slag met de aanpak van klimaatverandering. Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr heeft een groep EUR-medewerkers, verenigd in de actiegroep EURfossilfree, daarover toezeggingen gedaan. Zo is het College van Bestuur (CvB) bereid om pensioenfonds ABP aan te spreken op de 10 miljard euro aan investeringen in fossiele-energiebedrijven, en zal de actiegroep een onderzoek opzetten om de relatie tussen de universiteit en de fossiele-energie-industrie kritisch te evalueren. EURfossilfree Student Vatan Hüzeir schreef eind februari een kritische brief in Erasmus Magazine, waarin hij de universiteit vroeg om de banden met energiebedrijven te herzien.

De brief werd ondertekend door dertig vooraanstaande wetenschappers, die binnen hun vakgebied met duurzaamheid te maken hebben. Erasmus Magazine 13, jaargang 17 by Erasmus Magazine. Meet the new breed of fat cat: the university vice-chancellor. How big was your pay rise last year? FOCUS: MANAGERIALISM, DEMOCRACY AND THE NEW POLITICAL ECONOMY OF ENGLISH HIGHER EDUCATION. Andrew McGettigan, Independent Researcher. Janrotmans : Dankzij slimme framing van... Changerism (@Changerism) A Pipeline of Ideas How the Rotterdam School of Management facilitates climate change by collaborating with the fossil fuel industry raport by changerism. Changerism » A Pipeline of Ideas. RSM entirely unable to identify with report’s conclusions on ties with the fossil fuel industry - News - About RSM - Rotterdam School of Management, Erasmus University.

‘Shell kan opzet RSM-curriculum beïnvloeden’ - Erasmus Magazine. De Rotterdam School of Management (RSM) faciliteert klimaatverandering door haar nauwe banden met de fossiele-energie-industrie. Dat concludeert een rapport dat duurzaamheidsdenktank Changerism vandaag publiceert. De Erasmus Universiteit en de RSM kunnen zich niet vinden in het rapport. Het rapport is het resultaat van een jaar onderzoek naar de relaties tussen de RSM en fossiele-energie-bedrijven.

De onderzoekers spraken met verschillende medewerkers van de RSM en deden meerdere beroepen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Als de fossiele industrie de onderzoeksagenda op je universiteit bepaalt. Demonstranten op het Museumplein betuigen hun steun voor de performance ‘Drop the Shell’, een kritiek op de sponsoring van het Van Gogh Museum door oliereus Shell. Foto: Paulo Amorim / Hollandse Hoogte De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) faciliteert klimaatverandering door nauwe banden te onderhouden met de fossiele energie-industrie. Dat is de conclusie van een nieuw rapport dat vandaag verschijnt. Het is de vrucht van meer dan een jaar onderzoek en het roept fundamentele vragen op over de verhouding tussen onze universiteiten en multinationals zoals Shell. Jelmer Mommers (@jhmommers) Bepaalt Shell de onderzoeksagenda van de TU? 22 mei 2017 10.30 door Tomas van Dijk / Connie van Uffelen Aantal keer bekeken: 2257 WEB ONLY Shell heeft inspraak op het curriculum van de Rotterdam School of Management, blijkt uit recent onderzoek.

Hoe groot is de invloed van het oliebedrijf op de TU? In september vorig jaar organiseerde Fossil Free TU Delft een protestmars op de campus. RSM en Shell: een (on)mogelijke liefde? - Erasmus Magazine. Dat de Rotterdam School of Management een knusse band heeft met bedrijven als olie- en gasgigant Shell zal weinig mensen verbazen: de business school pronkt voortdurend met haar corporate partnerships. Echter, het dinsdag door Changerism gepubliceerde onderzoeksrapport duidt erop dat Shell potentieel invloed heeft op het curriculum, trekt de wetenschappelijke integriteit van drie RSM-onderzoeken in twijfel en laat zien dat een RSM-wetenschapper niet helemaal eerlijk is geweest over financiële bijdrages aan zijn onderzoek.

De RSM zelf noemt het rapport in een verklaring ‘tendentieus, vooringenomen en onjuist’. EM sprak met RSM-studenten over de bevindingen van het onderzoeksrapport en vroeg aan hen hoeveel business hun business school zou mogen zijn: is de innige relatie tussen RSM en Shell een (on)mogelijke liefde? RSM en Shell, het onderzoeksrapport in een notendop. Shell paid Dutch university for influence over curriculum, students. Expose: After big payment, Shell gets right to 'influence curriculum' at one of Europe's top business schools. Gross. Lower House debate following criticism of RSM and Shell connections - Erasmus Magazine. The Lower House is soon to debate the connections between the universities and the fossil fuel industry. Sandra Beckerman, SP member of the Lower House, requested the debate with the Ministers of Economic Affairs, and Education, Culture and Science on Tuesday afternoon. Beckerman made this request in response to the research report published by sustainability think-tank, Changerism, on Tuesday.

De RSM laat een commissie wetenschappelijke integriteit relaties met bedrijven onderzoeken na rapport @Changerism. Shell in Deal With Top University to Influence Its Curriculum. Decaan RSM: 'Banden met Shell doorsnijden lost niets op. Integendeel.' - Erasmus Magazine. Decaan RSM: 'Banden met Shell doorsnijden lost niets op. Integendeel.' Na #KillTheContract #DropShell zegt @RSMerasmus over contract @Shell_Nederland “dit moeten we natuurlijk aanpassen" Eend op Erasmus beeld neerzetten is 'heiligschennis' volgens campussecurity, Shell's corruptie bij RSM niet @erasmusuni #dropshell.

Kamerlid @SandraBeckerman is weggestuurd door universiteitsbewaking wegens flyeren. Maar Goldman Sachs en J.P Morgan mogen wel adverteren. □ Tweede Kamerlid @SandraBeckerman mag opnieuw geen aandacht vragen voor onafhankelijke wetenschap op de @erasmusuni. 'Studenten willen onderzoek naar schone oplossingen' - Erasmus Magazine. SP-Kamerlid Sandra Beckerman en een aantal leden van SP-jongerenorganisatie ROOD voerden maandag actie voor onafhankelijke wetenschap op campus Woudestein. Aanleiding was het recente onderzoek van Changerism naar de banden tussen de Rotterdam School of Management (RSM) en de fossiele industrie. “Wetenschap begint steeds meer te lijken op ‘Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’”, zegt Beckerman.

“Uit het onderzoek van Changerism blijkt dat bedrijven als Shell een grote invloed kunnen hebben op onderwijs en onderzoek aan de Erasmus Universiteit.” De SP-ers stonden maandagmiddag met een grote gele eend op de campus, waar studenten met een hamer op konden slaan. 'Studenten willen onderzoek naar schone oplossingen' Beckerman wilde maandag vooral praten met studenten.

“Volgens mij is het onderdeel van een breder probleem”, vertelt Beckerman. Kamerlid @SandraBeckerman is weggestuurd door universiteitsbewaking wegens flyeren. Maar Goldman Sachs en J.P Morgan mogen wel adverteren. □ Bussemaker: ‘Bedrijven mogen curriculum niet sturen’ - Erasmus Magazine. Als het onderzoek van een onafhankelijke commissie naar de banden tussen de Rotterdam School of Management (RSM) en de fossiele industrie niet leidt tot heldere uitkomsten, zal de Onderwijsinspectie een onderzoek instellen en zal de minister zich beraden op verdere acties. Dat zegt Minister Jet Bussemaker van Onderwijs in reactie op het rapport over de banden tussen de bedrijfskundefaculteit en de fossiele industrie, dat vorige maand verscheen. Dat rapport van duurzaamheidsdenktank Changerism (getiteld A Pipeline of Ideas, hier te lezen) stelde vast dat er innige banden bestaan tussen de RSM en fossiele-energie-bedrijven. Changerism beschrijft in het rapport verschillende manieren van samenwerking en hoe de fossiele industrie daarvan profiteert.

‘Meedenken juich ik toe, sturen niet’ ShellWatch. College van Bestuur EUR heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld die feitenonderzoek gaat doen naar de overeenkomsten tussen Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het bedrijfsleven. College van Bestuur EUR heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld die feitenonderzoek gaat doen naar de overeenkomsten tussen Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het bedrijfsleven.

Commissie Mols

Commissie onderzoekt banden tussen RSM en bedrijfsleven - Erasmus Magazine. RSM - Henk Volberda. ABP, roep Shell op beter werk te maken van klimaat. Corporate register - Companies - Home - Rotterdam School of Management, Erasmus University. RSM zegt omstreden contract met Shell op. .@RSMErasmus zegt omstreden contract met @Shell_Nederland op - Erasmus Magazine. RSM ends controversial contract with Shell.