background preloader

Matching

Facebook Twitter

DUB: Matching: pas jij wel bij deze opleiding? Stel, je bent een scholier in vwo-6 en je wil volgend jaar aan de UU studeren.

DUB: Matching: pas jij wel bij deze opleiding?

Nu is het nog simpel om de stap naar de universiteit te maken. Bij bijna alle studies hoef je alleen de moeite te nemen om je in te schrijven en je mag in september beginnen. Het college van bestuur stelt echter een verandering voor: elke scholier moet deelnemen aan een matchingsactiviteit, voordat hij echt ingeschreven wordt. Veel aankomende studenten hebben geen goed beeld van de studie die ze hebben uitgekozen. De universiteit wil daarom matchingsgesprekken invoeren zodat de student een beter idee heeft waar hij aan begint. Wat gaat deze maatregel, onderdeel van het voorlopig profiel, voor toekomstige eerstejaars betekenen? Wat wil het CvB hiermee bereiken?

Matching helpt studenten. De langstudeerboete is van tafel, maar het leenstelsel staat al weer voor de deur.

Matching helpt studenten

Jildou Fabriek denkt dat het voor komende studenten belangrijk is goed te weten aan welke studie ze beginnen. Matching kan daarbij helpen. De euforie spatte een week geleden van mijn scherm nadat het bericht hoorde dat de langstudeerboete was afgeschaft. Uitzinnige reacties en posts op de sociale media, feest, de champagne werd er zelfs bij gehaald. Ikzelf was huiverig om het nieuws te vieren. De afschaffing van de wet tast naar mijn idee de geloofwaardigheid van onze regering aan. Matchingstraject. The Prize in Economic Sciences 2012. Nobelprijs Economie voor 'matching' aan studie of baan - Buitenland. Bewerkt door: redactie − 15/10/12, 13:04 − bron: ANP/AP © EPA.

Nobelprijs Economie voor 'matching' aan studie of baan - Buitenland

Voorzitters van het Nobelprijs comité maken de winnaars van de Nobeprijs Economie bekend. UPDATEDe Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Amerikanen Alvin Roth en Lloyd Shapley. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen bekendgemaakt. Roth en Shapley verdienen de onderscheiding met hun speltheoretisch onderzoek naar onder meer de koppeling tussen werknemers en werkgevers op de arbeidsmarkt.

Een van de basisprincipes van de economie is de wet van vraag en aanbod: is ergens veel vraag naar, dan wordt het schaars en duur. SpeltheorieShapley (89) geldt als de 'opa van de speltheorie'. Shapley ontwikkelde een algoritme dat als bouwsteen kon dienen voor modellen om het gedrag van die vragers en aanbieders te voorspellen. 'Het was onvoorstelbaar. Laatste prijsDe economieprijs is de laatste Nobelprijs die dit jaar is vergeven. Scienceguide: Nobel voor 'matching' 15 oktober 2012 - Hoe komt de juiste student op de juiste plek?

scienceguide: Nobel voor 'matching'

De Nobelprijswinnaars voor Economie, Shapley en Roth, hebben in theorie en toepassing juist dit soort vragen naar marktwerking doorgrond. Hun werk werd recent bij het maken van optimale studiekeuze concreet toegepast. Het Nobel comité noemt het voorbeeld van de matching van studenten nadrukkelijk als verhelderend voorbeeld van het soort onderzoek, dat zij dit jaar wilde bekroneen. "This year's Prize concerns a central economic problem: how to match different agents as well as possible. For example, students have to be matched with schools, and donors of human organs with patients in need of a transplant. " "How can such matching be accomplished as efficiently as possible?

NotPICNIC : iedere student zal een verplichte Nobelprijs geaccrediteerde machting tests... Stable marriage problem. Announcement: The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2012. Deferred Acceptance Algorithms: History, Theory, Practice, and Open Questions. NBER Working Paper No. 13225Issued in July 2007NBER Program(s): LS ED The deferred acceptance algorithm proposed by Gale and Shapley (1962) has had a profound influence on market design, both directly, by being adapted into practical matching mechanisms, and, indirectly, by raising new theoretical questions.

Deferred Acceptance Algorithms: History, Theory, Practice, and Open Questions

Deferred acceptance algorithms are at the basis of a number of labor market clearinghouses around the world, and have recently been implemented in school choice systems in Boston and New York City. In addition, the study of markets that have failed in ways that can be fixed with centralized mechanisms has led to a deeper understanding of some of the tasks a marketplace needs to accomplish to perform well. In particular, marketplaces work well when they provide thickness to the market, help it deal with the congestion that thickness can bring, and make it safe for participants to act effectively on their preferences.

This paper is available as PDF (801 K) or via email. (pdf)DEFERRED ACCEPTANCE ALGORITHMS:HISTORY, THEORY, PRACTICE, AND OPEN QUESTIONSAlvin E. Roth.

" In the last few years, admissions to high schools in New York City, and to all public schools in Boston, have been reorganized into clearinghouses that use deferred acceptance algorithms adapted to local needs, " – notpicnic

JSTOR: "College Admissions and the Stability of Marriage" that David Gale and Lloyd Shapley. The Art of Designing Markets. (pdf)advanced economic sciences2012. Nobelprijs economie voor ‘matching’ DUB: Nobelprijs economie voor ‘matching’ Matching heeft voorrang op ontgroening. Matching aan de Universiteit Utrecht. Nobelprijswinnaar Alvin Roth viert mee in UvA-succes. Alvin Roth tijdens een lezing aan Queen's University | Foto: Queen's University Wetenschap6 januari 2014 16:47 |Nobelprijswinnaar Alvin Roth krijgt woensdag een UvA-eredoctoraat als blijk van waardering voor zijn verdiensten voor de experimentele economie.

Nobelprijswinnaar Alvin Roth viert mee in UvA-succes

Erepromotor Arthur Schram, mede-oprichter van het CREED laboratorium voor experimentele economie droeg Roth aan als kandidaat voor het prestigieuze eredoctoraat. Schram: ‘Roth is een van de pioniers van ons vakgebied en ook voor de UvA heeft hij veel betekend. Toen wij in de jaren negentig ons centrum voor experimentele economie opzetten zijn we eerst bij zijn lab langsgegaan om te kijken hoe het daar ging.’ Roth voelt zich vereerd met de benoeming. Roth komt één dag over uit de VS en zal dan niet alleen de 382e dies natalis van de UvA en de uitreiking van het eredoctoraat bijwonen, maar is ook te gast bij Room for Discussion. Inmiddels worden jaarlijks meer dan 1.000 nierpatiënten door Roths ontwerp geholpen. ScienceGuide: Cognitie centraal bij matching. 9 april 2014 - “Motieven om te gaan studeren” zijn geen goede voorspeller van studiesucces.

ScienceGuide: Cognitie centraal bij matching

“Het is net als op oudjaarsavond besluiten om te stoppen met roken,” stelde oud-EUR-rector Henk Schmidt in reflectie op matchingstrajecten tijdens een VSNU-seminar hierover. Bij matching wordt er te weinig gekeken naar cognitie.” In het nieuwe systeem moeten voor 1 mei moeten alle nieuwe aanmeldingen voor een nieuwe studie binnen zijn, zodat de instellingen nog tijd hebben om matchingstrajecten met studenten af te leggen. De VSNU wilde in een seminar over matching kijken naar wat werk, wat de waarde van matching is en of er andere manieren zijn om studiesucces in het hoger onderwijs te bevorderen. Bert van der Zwaan de rector van de Universiteit Utrecht is vorige jaar voor het eerst begonnen met matching, daar lag een hele concrete doelstelling aan ten grondslag. Vervolgens is de UU onderzoek gaan doen naar de factoren van studiesucces ligt Van der Zwaan toe. Dagje proefstuderen heeft nauwelijks effect op uitval. Meldpunt voor klachten bindend studieadvies.

Onderwijs5 augustus 2014 11:46 |Tientallen klachten ontving de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) de afgelopen weken over de toepassing van het bindend studieadvies.

Meldpunt voor klachten bindend studieadvies

Reden voor de vakbond om vandaag een meldpunt in te stellen. Het bindend studieadvies (bsa) geeft opleidingen de mogelijkheid studenten die in hun eerste jaar te weinig punten hebben gehaald te verwijderen. Bepaalde opleidingen experimenteren op dit moment bovendien met het invoeren van een bsa na het eerste studiejaar. Vakantie Omdat de cijfers van de herkansingen vaak pas eind juli bekend worden, weten veel studenten pas op dat moment of ze aan de puntennorm voldoen.

Loting afschaffen

Meer studenten op juiste plek. 14 december 2015 - Matching heeft HBO en WO een zinvol instrument gegeven om uitval te verminderen.

Meer studenten op juiste plek

Meer studenten komen op de juiste plek. “Een kleine groep besluit na de matchingsactiviteiten dat een opleiding toch niet goed bij hen past en verandert van studiekeuze”, blijkt uit UU-onderzoek. Voor het derde jaar op rij is de uitval van studenten aan de Universiteit Utrecht uit de bacheloropleidingen gedaald. Van de studenten die in 2012 begonnen stopte nog 30,9% na één jaar, van het cohort 2014 viel 23% op dat moment uit. Een factor die hierbij een rol is gaan spelen is de introductie van matchingsactiviteiten rond de studiekeuze. Meer studenten op juiste plek.