background preloader

Maastricht

Facebook Twitter

New University Maastricht. What is the basis of constructive, democratic cooperation?

New University Maastricht

On the one hand, information transparency is paramount and on the other, the ability to enter into a dialogue based on mutual respect even when (or especially when) this is most difficult. Maastricht University has aimed to honor these principles with the creation of the University Council and Faculty Councils. Both of these bodies consist of staff and student representatives providing participation opportunities on university and faculty level respectively. But does this suffice? The availability of relevant information for all parties involved in a debate is the first sign of mutual respect and thus lays the groundwork for any cooperation.

Next comes the actual content of the minutes. The first step towards an open and democratic dialogue is to ensure true information transparency. Fb: De Nieuwe Universiteit Maastricht - The New University Maastricht. @DNUMaastricht. LinkedIn. Funs Elbersen (@FunsElbersen) Liek Soup (@LiekeHettinga) Open letter New University Maastricht. Open letter New University Maastricht > Observant Online. Ook plannen voor acties op Universiteit Maastricht? - Reportage - Rubrieken - Limburg Vandaag - Programma's. AvondGasten - 3 mrt 2015. Bereikt het studentenprotest uit Amsterdam ook Limburg?

AvondGasten - 3 mrt 2015

Morgen is er een landelijke actiedag en vanavond komen in Maastricht ontevreden studenten en medewerkers van de universiteit samen. De organisatoren van de actie leggen in AvondGasten uit waarom. Te gast zijn René Gabriëls, universitair docent en Ruben Verkoelen, student. Ook panellid en student Funs Elbersen schuift aan. AvondGasten: Bereikt het studentenprotest ook Limburg? - 3 mrt 2015. Actievoerders UvA nog niet tevreden. NEDERLAND.

Actievoerders UvA nog niet tevreden

Studenten en docenten zijn nog niet tevreden met de toezeggingen die het UvA-bestuur dinsdag deed. Dat besloot de gezamenlijke General Assembly van De Nieuwe Universiteit en Rethink UvA woensdagmiddag. “We waarderen dat het bestuur met een aantal punten is gekomen”, laat docent Jitske Jasperse weten. “Maar het is te vaag en te algemeen en daardoor is er nog geen sprake van teruggewonnen vertrouwen.” De bezetting van het Maagdenhuis lijkt voorlopig dus nog niet voorbij.

In een brief aan alle studenten en docenten beloofde het bestuur van de Universiteit van Amsterdam gisteren meer inspraak, meer openheid over de financiën en meer vaste contracten. “Het draait om macht, niet om miscommunicatie” Eerste debat New University Maastricht MAASTRICHT.

“Het draait om macht, niet om miscommunicatie”

“Let them in, let them in”, scanderen studenten als de deur van de volle lecture hall (negentig zitplaatsen) van het University College dicht gaat. Buiten staan op deze dinsdagavond nog belangstellenden voor het debat georganiseerd door The New University Maastricht, een kersverse community die net als de bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam pleit voor meer democratie, lees meer zeggenschap voor studenten en staf, aan de universiteiten. Zij strijdt onder andere tegen de financiering op basis van output (afgestudeerden, gepromoveerden, wetenschappelijke publicaties) en het grote percentage tijdelijke contracten voor wetenschappelijk medewerkers.

Uiteindelijk kunnen er nog wat mensen op de trappen staan, wordt een handjevol doorverwezen naar het balkon en organiseert een student een live stream. “Wie heeft er ooit gehoord van het sprekerskwartier?” Iemand uit de zaal wil weten of een universiteitsraad überhaupt een vuist kan maken. “Het bestuur in Maastricht is al heel open” UM-studenten over bezetting Maagdenhuis MAASTRICHT.

“Het bestuur in Maastricht is al heel open”

‘De universiteit teruggeven aan de studenten en docenten’, dat is wat de Amsterdamse studenten die vorige week het Bungehuis en nu het Maagdenhuis bezetten willen bereiken. Ze eisen meer inspraak, een democratisch gekozen universiteitsbestuur en minder ‘rendementsdenken’; universiteiten zijn naar hun mening te veel fabrieken geworden die diploma’s produceren. “Iedereen verplicht naar de universitaire stembus” Druk bezocht debat moderne universiteit MAASTRICHT.

“Iedereen verplicht naar de universitaire stembus”

De Nieuwe Universiteit Maastricht (NUM) komt maandag met een lijst van eisen en zal het college van bestuur vragen daarop te reageren, kondigde René Gabriëls afgelopen dinsdag aan. Maar de NUM was zeker niet de enige die tijdens het debat over de moderne universiteit van zich liet horen. En ze bleek ook niet de enige die strijdt voor meer democratie, minder rendementsdenken, en meer carrièreperspectieven voor de academische staf. In een volle collegezaal aan de Tongersestraat, waar naast studenten ook veel decanen, het voltallige college van bestuur en andere stafleden aanwezig waren, pleitte een lid van de universiteitsraad voor een verplichte gang naar de universitaire stembus, dat zou het democratische gehalte van de universiteit kunnen verhogen.

Beumer van de vakbond VAWO toonde ook een overzicht met de normuren. “ In 1995 kreeg een staflid nog 45 uur voor de begeleiding van een masterscriptie, in 2013/2014 was dat 12 uur. Maastrichtse onderzoeker: “Laat studenten een stem hebben in de inrichting van het onderwijs” MAASTRICHT.

Maastrichtse onderzoeker: “Laat studenten een stem hebben in de inrichting van het onderwijs”

Een universiteit die haar studenten laat meebeslissen over de invulling van een onderwijsgroep of college, die ze aan tafel zet met docenten. Zo’n universiteit creëert “het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid”, meent Karen Könings, universitair docent bij de vakgroep onderwijsontwikkeling- en onderzoek (FHML). Een idee dat je volgens haar niet los kunt zien van de huidige discussie over democratie in de universitaire wereld. “Er is groeiende onvrede, zie de gebeurtenissen in Amsterdam en andere steden. CvB wil brede discussie over koers UM. MAASTRICHT.

CvB wil brede discussie over koers UM

Doen we het goed als Universiteit Maastricht, doen we het goed genoeg? Die vragen stelt het college van bestuur zich, mede naar aanleiding van de Nieuwe Universiteit-beweging en de roep om meer transparantie. In een algemene mail aan alle medewerkers en studenten worden verschillende initiatieven op een rijtje gezet, die, vaak samen met de universiteitsraad, in gang zijn of worden gezet. Rood vierkant op de Berg: vrije universiteit. MAASTRICHT.

Rood vierkant op de Berg: vrije universiteit

Een afgebakend stukje rookruimte, of zijn de heren van de riolering – waar deze weken aan wordt gewerkt op de Berg – bezig geweest? Het is menigeen onduidelijk waar het rode vierkant, pal voor de deur van het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht, voor dient. Het is hetzelfde rood dat op de gevel van de Timmerfabriek aan de Boschstraat is gespoten. Geen vierkant hier, maar de tekst: ‘Intellectuele en culturele doodstad’ Critical Café evenings - Student: Citizen or Consumer? Reflections on the rise of the New University movement - 2.Dh5 - festival voor activisten en wereldversleutelaars. Reflections on the rise of the New University movement - 2.Dh5 - festival voor activisten en wereldversleutelaars. De Nieuwe Universiteit Maastricht - The New University Maastricht - Journal. De Nieuwe Universiteit Maastricht - The New University Maastricht.