background preloader

Debate arena's

Facebook Twitter

Debat. Debate. 'Aan de universiteiten is veel debat, maar gevoelige onderwerpen worden gemeden' - Meindert Fennema. Aan universiteiten veel debat, maar gevoelige onderwerpen worden gemeden. Nog niet eens zo lang geleden waren universiteiten vrijplaatsen voor publieke debatten waarin de gevestigde orde op de korrel genomen kon worden.

Aan universiteiten veel debat, maar gevoelige onderwerpen worden gemeden

Geen mening zo bizar of op de universiteit was er wel een zaaltje waar zij publiekelijk uitgevent kon worden. Anarchisten, maoïsten, radencommunisten, zij mochten hun stem verheffen in de aula’s van de universiteiten en grote college- zalen. DeBalie : RT @YoeriAlbrecht #Bolkestein,... Een pondje extreme meningen graag. Worden gevoelige onderwerpen gemeden?

Een pondje extreme meningen graag

Het is alsof iemand tijdens de overstromingen van de afgelopen weken zegt dat het toch eens tijd wordt dat het gaat regenen. Dat is wat er aan de hand is met het artikel ‘Extreme mening is bij ons welkom’ op de pagina Opinie & Debat in de Volkskrant van zaterdag 22 juni. Het stuk is geschreven door de politicus Frits Bolkestein, de rechtsfilosoof Paul Cliteur en politicoloog Meindert Fennema namens de door hen opgerichte stichting ‘Werkelijkheid in perspectief’. Hulspas: 3bange intellectuelen gaan het échte debat uit de weg. Ach wat zielig!

Hulspas: 3bange intellectuelen gaan het échte debat uit de weg

Ze missen het debat! Frits Bolkestein, Paul Cliteur en Meindert Fennema vinden het tegenwoordig maar stilletjes, op de universiteit. DUB: Extreme mening welkom. Universiteiten moeten weer durven discussiëren over gevoelige thema’s, schreven dit weekeinde drie vooraanstaande opinieleiders.

DUB: Extreme mening welkom

Directeur Studium Generale Melanie Peters gaat de uitdaging graag aan, maar waarschuwt: met shockerende uitspraken bereik je weinig. College Tour levert studenten geen nieuwe inzichten op. De Uithof werd donderdagavond overspoeld door studenten en journalisten die allemaal bij het televisieoptreden van Holleeder in College Tour wilden zijn.

College Tour levert studenten geen nieuwe inzichten op

In collegezaal Megaron in het Educatorium wist Willem Holleeder vakkundig vragen van studenten te ontwijken. Vertrekkend directeur: waarom de universiteit Studium Generale nodig heeft. Na acht jaar is het Melanie Peters-tijdperk aan de UU voorbij.

Vertrekkend directeur: waarom de universiteit Studium Generale nodig heeft

Haar erfenis als directeur van Studium Generale: honderden symposia, lezingen en debatten. Samen met DUB blikt ze terug op drie kenmerkende bijeenkomsten. Wat is wetenschap? Hoe werkt wetenschap? Diederik Stapel wil niet geciteerd worden. Stapel wil wel praten met studenten, maar niet geciteerd worden. Wetenschapsfraudeur Diederik Stapel was de eerste spraakmakende gast bij het nieuwe initiatief Utrecht College Tour.

Stapel wil wel praten met studenten, maar niet geciteerd worden

Hij wilde alleen komen op voorwaarde dat niemand in de zaal hem zou citeren. SIB-Utrecht, de Studentenvereniging Internationale Betrekkingen, had de eer de eerste aflevering van Utrecht College Tour te organiseren. College Tour is een initiatief van enkele studentenorganisaties en Studium Generale Hogeschool Utrecht, waarbij Utrechtse studenten een spraakmakende gast het hemd van het lijf mogen vragen. SIB koos voor Diederik Stapel, de Tilburgse sociaal-psycholoog die in 2011 van zijn voetstuk viel toen duidelijk werd dat hij in zijn onderzoek systematisch data had verzonnen. Een opvallende keuze die al vooraf tot discussie leidde. Verslag College Tour met Diederik Stapel. Wetenschapsfraudeur Diederik Stapel was de eerste spraakmakende gast bij het nieuwe initiatief Utrecht College Tour.

Verslag College Tour met Diederik Stapel

Hij wilde alleen komen op voorwaarde dat niemand in de zaal hem zou citeren. SIB-Utrecht, de Studentenvereniging Internationale Betrekkingen, had de eer de eerste aflevering van Utrecht College Tour te organiseren. College Tour is een initiatief van enkele studentenorganisaties en Studium Generale Hogeschool Utrecht, waarbij Utrechtse studenten een spraakmakende gast het hemd van het lijf mogen vragen. SIB koos voor Diederik Stapel, de Tilburgse sociaal-psycholoog die in 2011 van zijn voetstuk viel toen duidelijk werd dat hij in zijn onderzoek systematisch data had verzonnen. Een opvallende keuze die al vooraf tot discussie leidde. SIB opent de avond met een oproep geen enkel citaat van Stapel te Twitteren. VU verbiedt 'debat' over 'Israël-vrije' universiteit 12jan2015. Is Oudheidkunde racistisch? Hebben de Griekse filosofen al hun ideeën van zwarte Afrikanen, en wordt dit verzwegen door de eurocentrische oudheidkundigen van de VU?

Is Oudheidkunde racistisch?

Volgens VU-studente Emma-Lee Amponsah wel. Ze begon vorig jaar aan een minor Antieke Cultuur, startte een vlammende mailwisseling met haar docenten, die ze van arrogantie en witte suprematie beschuldigde, en stopte al na een week met haar minor. Eurocentrisme vs Afrocentrisme. Afrocentristen overschreeuwen tegengeluiden. Oudheidkunde een (te) witte studie? - CODEX Historiae. Is het curriculum van de studie Oudheidkunde te wit?

Oudheidkunde een (te) witte studie? - CODEX Historiae

Pedo’s niet welkom op Radboud University

Feb 2020 - Pedo (achteraf) niet welkom op UvA. Censorship of academic events on political stance basis. Uni's demand students to refrain from wearing “offensive" cloth. TU Delft. Students urged to back counter-radicalisation programme. ​Britse studentenvakbond tegen terrorismewet. 17 september 2015 17.23 door HOP, Bas Belleman Aantal keer bekeken: 56 WEB ONLY De Britse regering maant de landelijke studentenbond NUS zijn verzet tegen een nieuwe anti-terreurwet te staken.

De NUS vreest dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Britse studentenvakbond tegen terrorismewet. GROOT-BRITANNIË. De Britse regering maant de landelijke studentenbond NUS zijn verzet tegen een nieuwe anti-terreurwet te staken. De NUS vreest dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Met ingang van volgende week zijn Britse universiteiten verplicht om extremisme te bestrijden, meldt dagblad The Guardian.

Ze moeten onder meer zorgen dat haatpredikers wegblijven van universitaire bijeenkomsten. Politically correct universities 'are killing free speech' Oriel College says the statue of Rhodes, on a building he paid for, jars with the values of a modern university. It is facing a battle with Historic England, which has listed the statue as an object of historical interest.