background preloader

Issues concerning religion - public science interface

Facebook Twitter

Ontwikkeling kerkelijkheid Nederland. Yoeri Albrecht: 'Angst legt het debat lam'

Abdul Jabbar

Tariq Ramadan - EUR. Van Schayck treedt af als directeur. CvB betreurt terugtreden. Nieuws Prof.

Van Schayck treedt af als directeur. CvB betreurt terugtreden

Onno van Schayck treedt af als directeur van onderzoeksinstituut Caphri, na de opschudding in de media over een video, die werd gepubliceerd op deze website, waarin hij verklaart een wonder te hebben meegemaakt na gebed. Dat heeft Observant, het weekblad van de Universiteit Maastricht, donderdag gemeld. De video is hierboven te zien (vanaf 3.40) Van Schayck schrijft in een verklaring dat hij aftreedt “vanwege de media-aandacht in de afgelopen weken rondom mijn persoon. De uitspraken van Van Schayck verschenen recent in media als Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Van Schayck zegt dat 'persoonlijke overwegingen' ook een rol hebben gespeeld bij zijn besluit om te stoppen. Bekijk ook de andere video's met prof. Schayck over Geloof en Wetenschap. Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid wetenschappers. Nieuws 27 hoogleraren pleiten in een open brief voor de vrijheid van wetenschappers om hun persoonlijke opinies te verwoorden.

Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid wetenschappers

Aanleiding voor deze oproep is de commotie die is ontstaan na uitspraken van professor Van Schayck in een persoonlijk getint filmpje op deze website. De hoogleraren, waaronder enkele Spinozaprijswinnaars, zijn verontrust dat het volgens sommigen blijkbaar niet is toegestaan dat een wetenschapper in een persoonlijk verhaal zijn opinie geeft naar aanleiding van zijn eigen ervaringen.

Dit kan erin resulteren dat een wetenschapper in het openbaar alleen mag spreken over de huidige stand van zijn eigen vakwetenschap. Dat zou de vrijheid van meningsuiting voor wetenschappers sterk beperken. De ondertekenaars, die allen binnen 24 uur gereageerd hadden, pleiten ervoor om goede wetenschap te bevorderen en tegelijkertijd de individuele wetenschappers hun persoonlijke vrijheid te gunnen. De open brief is hieronder te downloaden als pdf-bestand. 'Christenwetenschappers, ik gun jullie de vrijheid iets anders te gaan doen' - opinie. iERA - Islamic Education and Research Academy. [video] Lawrence Krauss at the Islam vs Atheism debate. Danasonderg Prof Lawrence Krauss stands up for gender equality at Islam vs Atheism debate. “Science enhances the moral value of life, because it furthers a love of truth and reverence—love of truth displaying itself in the constant endeavor to arrive at a more exact knowledge of the world of mind and matter around us, and reverence, because every advance in knowledge brings us face to face with the mystery of our own being.”

danasonderg Prof Lawrence Krauss stands up for gender equality at Islam vs Atheism debate

Danasonderg Prof Lawrence Krauss stands up for gender equality at Islam vs Atheism debate. Walkout in UCL over Gender Segregation at iERA event. Video courtesy of Dana Sondergaard – read her account here A debate at the University College in London between atheist academic Lawrence Krauss and Islamist extremist Hamza Andreas Tzortzis ended abruptly after the hosting organisation, the Islamic Education and Research Academy (iERA), enforced gender segregation amongst the audience.

Walkout in UCL over Gender Segregation at iERA event

Krauss, stating that he had been promised no such segregation would take place, walked out (see video, above). The iERA is an extreme Islaimist organization, whose staff includes Islamist hate preachers such as Abdurraheem Green, Hamza Tzortzis (the opposing speaker at the debate) and Yusuf Chambers. Tzortzis has previously been associated with Hizb-ut-Tahrir, another extremist organisation that campaigns for a global Islamist caliphate and is viciously hateful of Jews.

Dawkins: Sexual Apartheid in University College, London. “Gender”?

Dawkins: Sexual Apartheid in University College, London

HATzortzis : @RichardDawkins @SamHarrisOrg... MoAnsar : @RichardDawkins Actually, in... Huffington: Segregated Seating Row At UCL Debate Between Islam And Atheism. Guardian: UCL investigating after Islamic group debate segregated seating by gender. A London university has launched an investigation after an Islamic group hosted a debate on its premises with seating segregated by gender.

guardian: UCL investigating after Islamic group debate segregated seating by gender

JamShady : PROOF mixed seating prior? to... Hamza A. Tzortzis (HATzortzis) sur Twitter. MoAnsar : Shocking: Krauss says he has... Promotie over evolutie aangevochten. Een groep evolutiebiologen van buiten de VU vindt het onterecht dat Joris van Rossum afgelopen december bij wijsbegeerte is gepromoveerd op het proefschrift On Sexual Reproduction as a New Critique of the Theory of Natural Selection.

promotie over evolutie aangevochten

Dat is te lezen in de nieuwe Advalvas die nu online staat (pag. 10-14) en morgen op papier verschijnt. Onder aanvoering van evolutiebioloog Gerdien de Jong schreven ze een brief met die strekking aan rector magnificus Lex Bouter. Advalvas_jrgng60_10. Wageningse biologen kraken Amsterdams proefschrift. De VU knijpt Darwin in het donker. Zoiets doen ze graag een beetje stiekem, daar bij de VU.

De VU knijpt Darwin in het donker

Stiekem schoppen tegen de evolutietheorie. Stilletjes zeggen dat er misschien toch niks van klopt. Lekker opschrijven dat héél misschien, je weet het maar nooit, God iets in de melk te brokkelen heeft. Dat vinden ze lekker, daar bij de VU. Alleen hoeft de buitenwereld dat niet echt te weten. Misschien komt die schuchterheid wel door die affaire na de inaugurele rede van wiskundige Ronald Meester, dertien jaar geleden. Valt seks nou wel of niet in te passen in de evolutieleer? Advalvas: Gelovige wetenschapper René van Woudenberg krijgt Reijer Hooykaasprijs.

Filosoof René van Woudenberg, de man achter het onlangs opgerichte Abraham Kuyper Center, heeft twee weken geleden de Reijer Hooykaasprijs gekregen.

advalvas: Gelovige wetenschapper René van Woudenberg krijgt Reijer Hooykaasprijs

De Reijer Hooykaasprijs, vernoemd naar VU-hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschap en scheikundige Reijer Hooykaas (1906 – 1994) wordt jaarlijks uitgereikt door ForumC, dat ‘het christelijk geloof verbinden met de grote vragen die leven binnen de samenleving en wetenschap.’ Geloof en wetenschap Van Woudenberg krijgt de prijs, een kunstwerk en een geldbedrag van 2.500 euro, voor de ‘vasthoudendheid en intellectuele diepgang waarmee hij het thema geloof en wetenschap in de afgelopen jaren op de kaart bleef zetten’. Vernieuwde gebedsruimte nu al voer voor Kamervragen.

De nieuwe gebedsruimte aan de VU is nog niet open of er zijn al Kamervragen over gesteld aan de minister van Onderwijs. PVV-Kamerleden Harm Beertema en Machiel de Graaff eisen van minister Bussemaker dat ze de financiering aan de VU stopzet. De PVV vindt dat de VU met de aparte gebedsruimte voor moslims ‘de scheiding van mannen en vrouwen faciliteert, segregatie in de hand werkt en integratie frustreert’, schrijven de Kamerleden in hun vragen aan minister Bussemaker. PVV wil financiering VU stoppen om gebedsruimte.

At5: VIDEO Omstreden islamitische gebedsruimte VU geopend. GeenStijl: YAY! Gebedsruimte-fissa bij de VU. GeenStijl: Halal voetenwashok met damesapartheid aan VU. Islamitische gebedsruimte verhuist naar zichtbaarder plek. De redactie van Advalvas krijgt nieuwe buren.

Islamitische gebedsruimte verhuist naar zichtbaarder plek

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe gebedsruimte voor islamitische studenten en VU-medewerkers op de plek waar tot voor kort kamers 1A-19 en 1E-74 waren, schuin tegenover de koffieautomaat en naast de achteruitgang van de Protestantse Theologische Universiteit. Het wordt één grote gebedsruimte met een scheiding voor mannen en vrouwen. Ook komen er aparte voetenwasruimten voor mannen en vrouwen. Er zijn nu twee aparte gebedsruimtes voor mannen en vrouwen in de kelder. Goede voorbereiding op maatschappij. Advalvas: Debat over verbod op ISIS-filmpjes. Dat belooft een leerzame bijeenkomst te worden, volgende woensdag, over het voornemen de verspreiding ISIS-propaganda strafbaar te stellen. Scotland Yard wil dat, en in Nederland heeft het CDA voorgesteld om verheerlijking van terrorisme te verbieden. Advalvas: 'Als ik een onthoofdingsfilmpje wil kijken, dan doe ik dat'

“Ik heb dat ‘onthoofdingsfilmpje’ met James Foley bekeken”, zegt een studente, terwijl ze, als ze “onthoofdingsfilmpje” zegt, met haar gekromde vingers in de lucht twee aanhalingstekens imiteert. “Ik dacht: nu ga ik dus een onthoofding zien.” Maar vlak voor de beloofde onthoofding is het filmpje afgelopen. “En nu ben je dus teleurgesteld”, zegt communicatiewetenschapper Wouter van Attevelt droog. Advalvas: Promotie moet ook in korte broek toegankelijk zijn. Op donderdag 18 september verdedigde historica Sadiah Boonstra haar proefschrift in de aula van de Vrije Universiteit. Naast de gebruikelijke aanwezigen, zou er deze keer ook een ietwat ongebruikelijk publiek aanwezig zijn: een groep eerstejaarsstudenten van de opleiding geschiedenis. Deze studenten waren in het kader van het zogenaamde Historisch Seminar naar deze promotie gekomen. Het meenemen van studenten naar een promotie is in mijn ogen een geweldig initiatief om de studenten meer te betrekken bij de academische wereld waar ze onderdeel van uitmaken.

PVV wil dat de islamisering van de VU stopt. Het VUmc organiseert op zaterdag 11 januari een multiculturele vrouwendag voor studentes geneeskunde en dat is de PVV in het verkeerde keelgat geschoten. Ze heeft meteen Kamervragen gesteld over de ‘toenemende invloed van de islam op onder andere de Vrije Universiteit’. Tijdens de multiculturele vrouwendag worden vragen behandeld als ‘mag je iemand van een andere sekse onderzoeken?’

De PVV vindt dat triest omdat ‘A.D. 2014 het onderzoeken van een persoon van de andere sekse door geneeskundestudenten binnen de beroepsgroep algemeen aanvaard is.’ Geen cent belastinggeld. ScienceGuide: Bussemaker contra PVV. 21 januari 2014 - “De eerbiediging van de vrijheid van godsdienst en het respecteren van ieders geloofsovertuiging zijn fundamentele waarden van onze samenleving.” Zo antwoordt Jet Bussemaker op Kamervragen van de PVV over een multiculturele ontmoeting van vrouwen op het VUmc. 11 januari j.l. organiseerde het VUmc ‘Een multiculturele ontmoeting van vrouwen, met als centraal thema de geneeskunde opleiding.’ De PVV leden Beertema en Van Klaveren stelden daaromtrent Kamervragen.

Zij achtten deze ontmoeting een vorm van “sekse-apartheid” en wilden van de minister weten of zij de toenemende islamisering van het onderwijs erkent. Diverse praktijk met 175 nationaliteiten Bussemaker reageert daar nu uitvoerig en inhoudelijk op. IUR: Islamitische Universiteit Rotterdam. Toch nog een imamopleiding in Nederland. Toen Inholland vorige maand een streep haalde door haar ‘polderimam’-opleiding, leek het alsof moslims nergens meer imam konden worden in Nederland. Maar dat was buiten de Islamitische Universiteit Rotterdam gerekend. De al zestien jaar bestaande theologiebachelor van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is deze week officieel goedgekeurd, meldtTrouw. Wie een islamitische theologieopleiding in het hbo wil volgen, kan dus weer een erkend bachelordiploma halen, bevestigt een woordvoerder van onderwijskeurmeester NVAO.

Asscher kan islamitische universiteit niet aanpakken. De Islamitische Universiteit Rotterdam kan “in de problemen” komen als rector Ahmet Akgündüz zijn vermeend anti-westerse uitspraken niet nuanceert, dreigde minister Asscher vorige week in de Kamer. Maar hij kan de instelling weinig maken. Vorige week zorgde een artikel in NRC Handelsblad voor commotie over een pamflet dat de rector heeft geschreven. Hij zou steniging hebben aangeduid als “één van de voorgeschreven straffen binnen de islam” en gezegd hebben dat mannen hun vrouw mogen slaan. Wat de minister van Sociale Zaken betreft staat de accreditatie van de hbo-bachelor- en masteropleiding op de tocht, laat zijn woordvoerder desgevraagd weten.

De theologiebachelor werd afgelopen maart door onderwijskeurmeester NVAO geaccrediteerd, de masteropleiding tot imam of islamitisch geestelijk verzorger al in 2010. Een eenmaal gegeven keurmerk kan niet zomaar worden afgenomen, bevestigt de Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens. Trouw: VVD: Islamitische Universiteit aan banden leggen - Islam. DUB: VVD wil islamitische universiteit aanpakken. Kamerlid Pieter Duisenberg wil dat minister Bussemaker de Islamitische Universiteit Rotterdam aan banden legt. De opleidingen tot imam en islamitisch geestelijk verzorger verdienen volgens hem geen goedkeuring van de overheid. Duisenberg wil dat onderwijskeurmeester NVAO een speciale commissie instelt om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de opleidingen aan de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), zegt hij in dagblad Trouw.

Daar zijn volgens de VVD’er “genoeg redenen” voor. Uiteindelijk moet de accreditatie wat hem betreft worden ingetrokken. Aangifte om smaad tegen rector islamuniversiteit. ScienceGuide - Minister heft universiteit niet op. ScienceGuide - Kabinet zwenkt rond IUR. 23 januari 2015 - Bussemaker laat de NVAO en de inspectie onderzoek doen bij de Islamitische Universiteit Rotterdam. Bussemaker geeft aan dat haar vertrouwen in het bestuur is geschaad.

NRC: Hogescholen praten over aanpak van radicalisering studenten. HvA: geen specifiek radicaliseringsbeleid. ‘De HvA moet docenten trainen op het herkennen van radicalisering’ Chris and Abhishek report what happened at LSE yesterday. And here they are. Universities should be the last place to ban free speech. LSE censorship: A first-hand account of what happened last week. THE: LSE apologises over satirical T-shirt row. RESOURCE: Geen plek voor God in dankwoord. MARE: Hoe God terugkeerde in het proefschrift. Blog: Censuur. Hoe god terugkeerde in het proefschrift. God danken in proefschrift moet kunnen, vindt SGP. MARE: Hoe Allah verdween uit Leiden. Kip zonder kop beter af met aanroepen Allah. Vroeg-islamitische seksgedichtjes lezen voor je bachelorscriptieFolia Web.

Amos N. Guiora. Wie is er droneable? Ophef over rechtenpromotie - Mare - Leids Universitair Weekblad. Droneable or not? ScienceGuide: Islam als lifestyle.

#CharlieHebdo and Universities #JeSuisCharlie

THE: Universities ‘should be excluded’ from counter-terror powers, say MPs. VU verbiedt 'debat' over 'Israël-vrije' universiteit 12jan2015. EM: Conflict moslima's en Erasmus MC over lichamelijk onderzoek. 'Syriëgangers verplicht opnemen' Van Agt over moslimextremisme: naast straffen ook zalven. Geen Saoedi’s meer naar Maastricht. Universiteit Maastricht heeft buik vol van Saoedische studenten. InHolland - Gülen - Hogiaf. Voormalig EUR-docent Tariq Ramadan beschuldigd van seksueel misbruik. Jawad O. Alde’emeh - Radboud Universiteit. Hoger onderwijs: geen behoefte aan boerka-verbod. Zuster Aicha: cyberjihadist én UvA-wetenschapper - NRC. UvA laat onderzoek van vermeende jihadsympathisant doorlichten. Advies aan UvA: verbeter onderzoek antropologen - NRC. ‘UvA-antropologen moeten transparanter worden’

Telegraaf Gemeente Amsterdam negeerde waarschuwingen Bilal L. lang vrije hand. De beerput blijkt steeds dieper en viezer. We zullen het hele terreur- en radicalismebestrijdingsapparaat in Amsterdam moeten ontmantelen, t… Meer jonge moslims leven naar strikte islamitische regels. Dreigt segregatie?

More issue's concerning religion