background preloader

#CharlieHebdo and Universities #JeSuisCharlie

Facebook Twitter

More (not yet)

WikiLeaks sur Twitter : "Western power has instrumentalized Charlie Hebdo but continues to hate free speech. ‘Onwetendheid en onverschilligheid tegen gaan’ - Vereniging Hogescholen. ‘Hogescholen hebben de opdracht om onwetendheid en onverschilligheid tegen te gaan.

‘Onwetendheid en onverschilligheid tegen gaan’ - Vereniging Hogescholen

Samen met angst zijn dat, naast religieus en politiek extremisme, de belangrijkste vijanden die deze waardevolle wereld bedreigen. Daarom ook moeten jonge Europeanen worden aangemoedigd om beroepsopleidingen te volgen die hen opleiden tot kritische burgers en trotse professionals. Dat is onze kernopdracht en ook in deze volgorde’, zo benadrukte voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen in zijn vandaag gehouden nieuwjaarstoespraak.

Gastspreker Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, presenteerde aansluitend haar schets van de wereld van morgen, en de daarmee samenhangende onzekerheden en uitdagingen, ook voor het hbo. 'Actief bijdragen aan bewustwording studenten' Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen stond in zijn nieuwjaarsrede stil bij de aanslagen in Parijs.

'Actief bijdragen aan bewustwording studenten'

Het hbo leidt de jonge mensen op die met elkaar een vrije samenleving vormen: 'Dat is de kern van onderwijs.' 'De moordpartijen in Parijs kan ik niet van mij afzetten', begon De Graaf zijn toespraak. 'Ron Bormans, voorzitter van de Hogeschool Rotterdam, schreef vorige week in zijn blog dat het fundament van het hoger onderwijs een tik heeft gekregen.

Hij heeft gelijk.' Kennis overdragen is niet genoeg, benadrukte De Graaf. [Ingezonden] De vrijheid van vrijheid. Pope Francis: there are limits to freedom of expression. Pope Francis has said there are limits to freedom of expression and that following the Charlie Hebdo attack in Paris “one cannot make fun of faith”.

Pope Francis: there are limits to freedom of expression

On a plane from Sri Lanka to the Philippines, the largest Catholic majority country in Asia, the pope said freedom of speech was a fundamental human right but “every religion has its dignity”. Asked about the attack that killed 12 people at the offices of Charlie Hebdo – targeted because it had printed depictions of the prophet Muhammad – he said: “One cannot provoke, one cannot insult other people’s faith, one cannot make fun of faith. “There is a limit. [Ingezonden] Vrijheid van meningsuiting is een doorgeschoten vorm van narcisme. Alom wordt momenteel ons recht op vrijheid van meningsuiting beklemtoond.

[Ingezonden] Vrijheid van meningsuiting is een doorgeschoten vorm van narcisme

Theo van Gogh moest moslims geitenneukers mogen noemen en de cartoonisten van Charlie Hebdo moesten Mohammed belachelijk kunnen maken. Maar zulke vrijheid gaat gemakkelijk over de top in een geglobaliseerde wereld, betoogt klinisch psycholoog Jan Dersken. Het is nog maar een handvol eeuwen geleden dat in de westerse wereld wetenschappelijke kennis stevig in de greep van de godsdienst werd gehouden. Het kostte menig wetenschapper die zich niet wenste aan te passen zijn leven, en het gevecht tussen wetenschap en religie heeft eeuwen geduurd. Expression of ‘freedom’ Hamid Afshar says the UK should remove the front page of Charlie Hebdo from its website - out of respect for freedom of speech.

Expression of ‘freedom’

WARNING EXPLICIT MATERIAL of COLDBLOODED MURDER Attentat de Charlie Hebdo à Paris ! #CharlieHebdo. Doden bij aanslag op satirisch blad in Parijs. De aanslag van vandaag op Charlie Hebdo staat niet op zichzelf.

Doden bij aanslag op satirisch blad in Parijs

Het hoofdkantoor van het weekblad wordt al langere tijd beveiligd vanwege bedreigingen. Die hadden te maken met satirische publicaties over fundamentalistische moslims. In 2006 kwam het blad onder vuur te liggen vanwege het publiceren van omstreden Mohammed-cartoons, die al eerder in het Deense dagblad Jyllands-Posten waren verschenen. Daar waren rellen over ontstaan in islamitische landen. Islamitische organisaties in Frankrijk spanden vervolgens, tevergeefs, een proces aan tegen het blad. Geen doden bij satirische aanval. Aanslag op cartoonisten Charlie Hebdo.

Observant - Photos du journal. 3 miljoen mensen kopen Telegraaf, massale steun voor terreurpaniek. Entertainment 3 miljoen mensen kopen Telegraaf, massale steun voor terreurpaniek.

3 miljoen mensen kopen Telegraaf, massale steun voor terreurpaniek

Charlie Hebdo Responses/CRNI Collection. JeSuisCharlie @ Delft. 08 januari 2015 12.23 door Saskia Bonger/HOP (Petra Vissers) Aantal keer bekeken: 787 WEB ONLY De Delftse burgemeester Bas Verkerk heeft alle Delftenaren opgeroepen om vanavond om 18.00 uur samen te komen voor een demonstratie op de Markt in Delft.

JeSuisCharlie @ Delft

Verkerk wil op die manier steun betuigen aan slachtoffers en nabestaanden van aanslag bij Charlie Hebdo in Parijs. I’d rather die standing than live on my knees' 1 dag geleden door Strong Story Aantal keer bekeken: 113 'I'd rather die standing than live on my knees' banner at Charlie Hebdo solidarity demonstration.

I’d rather die standing than live on my knees'

Charlie Hebdo: Le jour d’après. Het is de dag na de afschuwelijke aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo: Le jour d’après

Ook op de Radboud Universiteit houdt dit de gemoederen bezig. Vox volgt de gebeurtenissen vandaag. 16.30 uur: #jesuischarlie: Nijmegen staat op De demonstratie van vanavond kan wel eens – ondanks de regen – druk bezocht worden. Inmiddels hebben 462 mensen op Facebook aangegeven dat ze bij de ‘stiltebijeenkomst’ aanwezig zullen zijn. ‘Om 18.00 uur verzamelen we’, zegt organisator Jan van der Meer. Open brief Moslimstudentenvereniging: Terreur is gezamenlijke vijand.

Gisteren berichtten we de hele dag over de doorwerking van de aanslag in Parijs. De Moslim Studenten Vereniging Nijmegen MSV doet vandaag met een publieke verklaring een duit in het zakje. Hieronder de integrale open brief van MSV Nijmegen. Allereerst zijn onze gedachten met de families die hun dierbaren hebben verloren in de afschuwelijke aanslag in Parijs.

Woorden die de emoties kunnen beschrijven schoten tekort bij het horen van dit nieuws. Schrik, verdriet, onrust en frustratie komen niet in de buurt. Deze weerzinwekkende aanslag heeft onschuldige mensen het leven gekost. [Ingezonden] Niets is heilig. Hartverwarmend, noemt filosoof Jan Bransen de vele steunbetuigingen aan de idealen van Charlie Hebdo. Terwijl de slachtoffers van het satirische Franse tijdschrift doorgaans juist de strijd en tweespalt opzochten. Illustratie: Roel Venderbosch Het is hartverwarmend te constateren hoeveel mensen steun betuigen aan de idealen van Charlie Hebdo na de walgelijke moordaanslag op de redactie van het satirische Franse tijdschrift. Ik vind het daarbij ook ontroerend dat zovelen dit doen door zich met de vermoorde redactie te identificeren. Overal ter wereld presenteren allerlei mensen zich met de leus “Je suis Charlie”, hoezeer ze ook van elkaar lijken te verschillen.

Het is een bijzondere uiting van medemenselijkheid. [Ingezonden] Grenzen aan empathie. Terwijl wij massaal rouwden om de zeventien slachtoffers van de aanslagen in Parijs, sloeg terreurorganisatie Boko Haram toe in Nigeria. Volgens schattingen kwamen tweeduizend mensen om. Voor hen ging echter niemand de straat op.

Dit maakt duidelijk dat het niet alleen het aantal slachtoffers bepaalt of iets ons raakt. Belangrijker is de verbondenheid die we met hen voelen, schrijft Lieke Heil, promovenda bij het Donders Instituut. Wanneer we zien dat iemand anders pijn lijdt, voelen we met die persoon mee. EM: ‘Je ziet dat het iedereen aangaat’ Enkele duizenden mensen kwamen donderdag bijeen op Plein 1940 om hun steun te betuigen aan nabestaanden en slachtoffers van de terreuraanslag in Parijs. Ze luisterden bovendien naar toespraken van onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Onder hen ook studenten. “Je moet juist nu je stem laten horen.” “Natuurlijk om te laten zien dat ik dit echt niet pik”, antwoordt bedrijfskundestudent Peter op de vraag waarom hij het belangrijk vindt om aanwezig te zijn bij de manifestatie op Plein 1940. Ongeveer drieduizend mensen verzamelden zich rond Zadkines beeld De Verwoeste Stad om te demonstreren tegen de aanslag op journalisten van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij tien journalisten en twee politieagenten de dood vonden. De vele tinten van de islam. Bachelorstudent Islam & Arabisch Annelies Waterlander volgt in Rabat de ontwikkelingen van de gijzelingen in Parijs. Haar islamitische vrienden spreken hun zorg uit over hetgeen in naam van Allah gebeurt. “De gijzeling is nog steeds gaande”, zegt mijn Marokkaanse-Deense vriend Rik als we plaatsnemen op een terrasje in Rabat. Ik heb het nieuws sinds die ochtend niet meer gezien, dus hij geeft me een snelle update van de ontwikkelingen in Frankrijk.

Er is niet één gijzeling meer, maar het zijn er inmiddels twee. “Dit is niet goed voor het beeld over ons”, verzucht hij. Charlie is groot : HanzeMag. Nog lang niet jarig : HanzeMag. Het leven is wreed. Soms besluit het leven dat je even geen geluk hebt. In mijn geval heeft het leven besloten de tentamenperiode na mijn verjaardag te plannen. En dan bedoel ik pal na mijn verjaardag. #weljouwislam. Een kennis stuurde mij vorige week, daags na het Charlie Hebdo-drama, een berichtje dat het initiatief #nietmijnislam bevatte, dat inmiddels duizenden maal is geliket. De virtuele actie nam afstand van de moorden in Frankrijk. ‘Wij spreken ons uit tegen de ideeën en daden van extremisten die in naam van onze islam geweld en dwang gebruiken.’ Bij het lezen hiervan dacht ik aan de woorden van een bekend columnist: ‘Moslims gaan met iedereen in gesprek, behalve met zichzelf.’ De islam bestaat uit het volgende systeem: één god, één boek, en één opperprofeet.

Iedere moslim put zijn overtuiging uit dat ene systeem. Dat maakt de #nietmijnislam-actie treurig, zwak en onwaar, omdat zowel de vredelievende als de gewelddadige moslim in dezelfde islam geloven. De nacht van Charlie : HanzeMag. Debat: Charlie Hebdo. Debat over Charlie Hebdo. Botsing der onbeschavingen. EM: Boos zijn op de wereld is een belangrijke drijfveer. Redactioneel naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. De bloedige aanslag op de redactie, de journalisten en de cartoonisten van Charlie Hebdo heeft velen geraakt. EM: Je suis charlie. EM: Je suis charlie. Donderdagavond om 18.00 uur staat Rotterdam stil bij de aanslag in Parijs op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Observant - Zeker 700 mensen liepen vanavond in Maastricht...

ScienceGuide - Kennis ondergraaft islamofobie. 12 januari 2015 - Clichés en broodjes aap over de Islam en de Koran zijn wijdverbreid en verdwijnen niet zomaar. Duits psychologisch onderzoek geeft nieuwe, zeer relevante inzichten in vooroordelen en hun impact. De vele tinten van de islam. UU-studenten willen zich na aanslagen Parijs niet laten verlammen door angst. Hoe raakt de aanslag in Parijs UU-studenten? Vier van hen vertellen openhartig over hun emoties, gedachten en handelingen sinds deze terreurdaad.

“Iedereen kan slachtoffer worden van een man met een geweer.” ‘Wat als hier nu een aanslag gepleegd wordt?’ Eva Vlaardingerbroek (18), rechtenstudent Utrecht Law College “Angst voor verlamming. ‘Moordpartij niet vernauwen tot aanslag op vrijheid van meningsuiting’ ‘Cultuurverschillen zijn groter dan we denken’Folia Web. Opinie “Vous êtes Charlie?” van Herman de Regt. [Ingezonden] Het zijn onze kinderen! Je suis stupéfait. Denk even na voor je islamofobe cartoons verspreidt. Kromzwaard: 'Aanslag Hebdo schuld van het Westen' UvA-antropoloog: Mohammed-cartoons creëren ongewenst effect. Dr. Martijn de Koning - Onderzoekers aan het woord - Faculteit der Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam.

'Syriëgangers verplicht opnemen' - Vox magazine. Eerste lichting InHolland-jihadisten komt om bij examen. Nr 12 11 februari 2015 by Vrije Universiteit Amsterdam. Jon Stewart Critique the French Hypocrisy and supports Famous Comedian Dieudonne. Dieudonné Mbala (MbalaDieudo) De grote blinde vlek van de Nederlandse blanken.

Other pearltrees about #JeSuisCharlie

Peter vandermeersch sur Twitter : "Deze praalwagen mag van het feestcomité dus niet in de Keulse carnavalsoptocht. #charlie... Controverse over toekenning prijs voor vrijheid van meningsuiting aan Charlie Hebdo. Charlie Hebdo director: secularism now seen as extreme – video. Wat is invloed aanslag Charlie Hebdo op vrije woord? Charlie-cartoonist Holtrop : 'Buigen voor gekken? Dat kan toch niet?'