background preloader

Amsterdam

Facebook Twitter

UvA. StudievoorschotFolia Web. Door Henk Strikkers Ik zou graag willen weten hoe het komt dat er mensen zijn die tegenwoordig de term studievoorschot gebruiken wanneer ze het leenstelsel bedoelen.

StudievoorschotFolia Web

Wie van de acht onderhandelaars die dit voorjaar aan tafel de grote lijnen van het leenstelsel uitdachten, kwam met de term ‘studievoorschot’. En wat deed de andere zeven beslissen om het begrip studievoorschot te omarmen? Ik kan me er enkel voorstellingen over maken, maar telkens wanneer ik dat doe vind ik het uitgedachte scenario te ongeloofwaardig. Telkens is er in mijn hersenspinsel iemand die zegt: ‘Er is toch niemand, maar dan ook werkelijk niemand, die dit voor zoete koek gaat slikken?

Asociaal schuldenstelsel Toen een aantal jaren geleden al een leenstelsel boven de markt hing, trok SP-Kamerlid Jasper van Dijk door het hele land om te verkondigen dat er geen sociaal leenstelsel zou komen. Misschien is de beste vergelijking wel een hypotheek. P.S. Reacties. Rapport over UvA brengt zowel frustraties als vreugde bovenFolia Web. Door Altan Erdogan ‘Als een – om een wat vieze vergelijking te gebruiken – puist die eindelijk, eindelijk wordt uitgeknepen.

Rapport over UvA brengt zowel frustraties als vreugde bovenFolia Web

Een grote opluchting dat dat wat aan collectieve ergernissen werd opgekropt naar buiten komt.’ Zo luidt een citaat van een medewerker van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in het vandaag verschenen rapport Inventarisatie knelpunten medewerkers & studenten UvA. [Video] Demonstranten Maagdenhuis en politie slaags in Beursstraat - AT5. Een groep demonstranten is na de protestmars op het Spui naar het politiebureau in de Beursstraat getrokken om daar een lawaaidemonstratie te houden.

[Video] Demonstranten Maagdenhuis en politie slaags in Beursstraat - AT5

Daarbij vielen enkele flinke klappen. De groep kwam naar eigen zeggen protesteren tegen de twee aanhoudingen eerder die avond. Op het Spui werden twee mensen aangehouden omdat ze na de studentenmars Het Lieverdje in brand probeerden te steken. Eenmaal bij het politiebureau hield de groep halt om vooral lawaai te maken. Maagdenhuis Appropriation 25febr2015-->> 11april2015. ‘Faculteitsraad moet echt een nieuw medezeggenschapsorgaan worden’

De binnenplaats van de Oudemanhuispoort, hoofdzetel van de rechtenfaculteit. | Foto: Daniël Rommens Organisatie12 maart 2015 17:45 Op de Oudemanhuispoort kwam vanochtend Rethink UvA/FdR bij elkaar om opnieuw te praten over vernieuwing van de facultaire medezeggenschap en de bestuurscultuur aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

‘Faculteitsraad moet echt een nieuw medezeggenschapsorgaan worden’

Het in het Engels gevoerde debat, waaraan zo’n 150 medewerkers en studenten van de FdR deelnamen, ging vooral over de mogelijke invoering van een faculteitsraad: een faculteitsbrede medezeggenschapsraad waarin medewerkers en studenten samenwerken in één raad. Tomorrow De Nieuwe Universiteit Science... - De Nieuwe Universiteit - voor een democratische universiteit.

Appropriation Multatulibrug

Appropriation Oude Turfmarkt 147 11nov2015-->>13nov2015. New Uni SciencePark. Night of protest: lectures, music and poetry to defend our teachers. New Uni VU. B4. ‘Ook de VU moet democratischer’ Ze stromen binnen: de VU-studenten die zich willen inzetten voor De Nieuwe Universiteit.

‘Ook de VU moet democratischer’

Was initiatiefnemer Max Jansen (aardwetenschappen) vorige week nog alleen, nu zijn er zeker zo’n twintig VU-studenten die iets willen doen. Wat precies, dat kunnen Isabelle Vardar (culturele antropologie) en Nathanael Korfker (filosofie) nog niet zeggen. Oprichtingsbijeenkomst ‘We hebben donderdag een oprichtingsbijeenkomst. Actie op de VU tegen verzakelijking. Het was allemaal nogal lastminute georganiseerd, maar ze staan er toch: de studenten van De Nieuwe Universiteit met een groot spandoek in de hal.

Actie op de VU tegen verzakelijking

De bewaking komt een kijkje nemen en besluit om ze met rust te laten. Staar je niet blind op democratisering. Je moet het maximale uit jezelf halen.

Staar je niet blind op democratisering

Met dit mantra lijken studenten zichzelf in slaap te sussen. Het Malieveld blijft leeg. Onze generatie heeft gemeen dat we niet protesteren. Maar de regenteske bezuinigingen van de UvA op de geesteswetenschappen was voor veel studenten de druppel om toch de strijd aan te gaan. We nemen geen genoegen meer met het fabeltje 'omdat Den Haag het wil'. Maagdenhuisvirus slaat ook toe aan de VU. Vertegenwoordigers van negen universiteiten en vijf hogescholen gaan deze week actie voeren bij hun instelling.

Maagdenhuisvirus slaat ook toe aan de VU

Ook een docentenstaking wordt overwogen. Donderdag organiseert de VU ledengroep van de FNV overheid een bijeenkomst op de VU. Vrijdag werd al aangekondigd dat er woensdag 4 maart een landelijke actiedag voor studenten zal zijn bij universiteiten en hogescholen. Martijn vander Zande sur Twitter : "De hal is nog leeg, het programma is wat aangepast #Maagdenhuis #noggeenactiedag... Het bruist niet echt qua actie, aan de VU. "Zijn we straks bereid om de volgende stap te nemen, om straks tegen Jaap Winter te zeggen: 'Tot hier en niet verder'?

Het bruist niet echt qua actie, aan de VU

" roept Mark Peters, voorzitter van Abvakabo VU, door zijn megafoon. "Ja! " klinkt het dapper uit een keel of drie. Nr 14 - 11 maart 2015 by Vrije Universiteit Amsterdam. VU-baas nodigt iedereen uit voor groot universiteitsdebat. UPDATE: het debat over de toekomst van de universiteit is op 30 maart van 17.30-19.00 uur in het auditorium van het VU-hoofdgebouw.

VU-baas nodigt iedereen uit voor groot universiteitsdebat

Voorzitter van het college van bestuur Jaap Winter is reaguurder op de Advalvas-site. In een reactie op het bericht over de solidariteitsverklaring van Sociale Wetenschappen met de Maagdenhuisbeweging kondigt hij een groot debat aan over de toekomst van de universiteit. Behalve het college van bestuur doen daar ook de Verontruste VU’ers, actiegroep Titanic, FNV Overheid, CNV Connectief, VAWO en het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten aan mee.

Belangrijke onderwerpen Ida Sabelis, universitair hoofddocent Organisatiewetenschappen en Opleidingsdirecteur bij FSW, is debatleider. Rector treft Nieuwe Universiteit in zijn gang. In het hol van de leeuw vond vanmiddag het eerste college van de Nieuwe Universiteit VU plaats. In de gang voor de kantoren van het bestuur hadden zo’n twintig belangstellenden zich verzameld. De Franse student Touraj Eghtesad (antropologie) had de eer om af te trappen. Hij reconstrueerde de gebeurtenissen van de afgelopen twee maanden rondom het Spinhuis, Bungehuis en Maagdenhuis. Meer invloed is ook meer verantwoordelijkheid. 'Meer inspraak?! Studenten hebben nu al meer inspraak dan ze aankunnen!' Meepraten? Debat over toekomst universiteit. Twee hoeraatjes voor de democratie. Vrijdagavond was ik op het Maagdenhuis. In de grote hal, vol met gedachten waar het met de universiteit naartoe moet, een lezing van René Kneyber en Jos Blok.

Geen academici met een baan aan de universiteit, maar een leraar wiskunde en een verpleger. Educate students to become academics. It is not unreasonable to state that the primary goal of the university is to educate students to become academics and to conduct high quality, scientific research. The present argument will focus on the substantive quality of education at the VU. The relevant paragraph from the most recent annual report states that the aim of education at the VU is to (freely translated): “train students to become academic professionals who are capable of independent thinking, scientific reasoning and critically reflecting on their own work and the work of others, are aware of the presumptions of themselves and of others and are prepared to take responsibility and to lead in a dynamic, diverse and internationally oriented society.

" Scientific boundaries. Verwondering weer centraal. Rendementsdenken, zelfs de minister beweert tegenwoordig dat ze er genoeg van heeft, om vervolgens flink op de rendementstoeter te blazen met een pleidooi voor prestatieafspraken. Bij de reorganisatie van Aardwetenschappen heb ik direct de gevolgen van het rendementsdenken gezien: namelijk dat het voortbestaan van een opleiding of onderzoekslijn voornamelijk afhangt van financiële argumenten. Enkel de ‘vrije markt’ van studentenaantallen, diploma’s, studiepunten, promoties, publicaties, onderzoeksbeurzen en rankings bepaalt of een activiteit als waardevol wordt gezien en mag overleven. Collegevoorzitter belooft echte medezeggenschap. Koen Lemaire. Arzu Aslan on Twitter: "Paar studenten van de #VU willen ff flyeren over studentenprotesten #Maagdenhuis, maar moet dus langs hele commissie en allerlei procedures."

Arzu Aslan on Twitter: "En de regel is dus max 2 flyeracties per dag in megagrote #VU universiteitshal op door (onbereikbare) commissie aangewezen m2. #democratie" Nr 16 - 15 april 2015 by Vrije Universiteit Amsterdam. Actie / Action: Battle for your study! VU-studenten bezetten bouwplaats uit onvrede. De Nieuwe Universiteit demonstreert bij vergadering. Naomí sur Twitter : ""De VU ziet zich niet als universiteit, maar als Corporate Real Estate Organisation" VU heeft ook n DNU #maagdenhuis.

AT5 sur Twitter : "Niet heel veel animo voor studentenprotest bij de VU. 15 studenten demonstreren tegen beleid Vrije Universiteit. 22-04-15 19:01 uur - Bron: Het Parool © Renate Guitink. NewuniVU sur Twitter : "

Academic café #deverrekijker

Rethinking Tomorrow. @RethinkHvA. Rethink HvA. Rethink-hva Info Page. ReThink HvA op stoom: ‘Zeg maar tegen Huib, we willen daden zien’ Medewerkers24 april 2015 16:11 Wordt er gecontroleerd wanneer je op kantoor bent? Korte bezetting Atrium UvA 30april2015 (NOT DNU)