background preloader

Prof.dr.ir. Coenraad Esveld - Prorail

Facebook Twitter

Uitbesteden spooronderhoud zorgt voor meer vertragingen. Vrijheid van wetenschappers onder druk? Netwerk: 'Railbouwhoogleraar Esveld is niet onafhankelijk' 15 januari 2004 door rik kuiperAantal keer bekeken: 1386Dit artikel verscheen in Delta jaargang 36, nummer 2 Actualiteitenrubriek Netwerk verwijt TU-hoogleraar Esveld niet onafhankelijk te zijn.

Netwerk: 'Railbouwhoogleraar Esveld is niet onafhankelijk'

Esveld voelt zich 'verneukt'. Railbouwhoogleraar prof.dr.ir. Coenraad Esveld is niet onafhankelijk. Dat meent actualiteitenrubriek Netwerk in de uitzending van 7 januari. Rector-magnificus prof.dr.ir. Esveld zelf vindt dat Netwerk de zaak uit z'n verband heeft gerukt en voelt zich 'verneukt'. Volgens Esveld doet zijn groep nauwelijks onderzoek voor ProRail: in tien jaar tijd voor hooguit vijftigduizend euro. Netwerk benaderde Esveld na een artikel in Intermediair, waarin de hoogleraar zegt dat de lasverbindingen tussen spoorstaven slecht zijn in Nederland. Delft University: Wetenschappelijke integriteit prof. Esveld niet in geding. Pb. 06/2004 De wetenschappelijk integriteit van de Delftse professor Railbouwkunde, dr.ir.

Delft University: Wetenschappelijke integriteit prof. Esveld niet in geding

Coenraad Esveld is niet in het geding. Dit blijkt uit een intern onderzoek van de TU Delft en ProRail. Zijn integriteit werd ter discussie gesteld in een uitzending van het TV-programma Netwerk. Esveld vertelde aan Netwerk dat hij met hen niet wilde spreken over de kwaliteit van de lasverbindingen in het Nederlandse spoorwegnet. Uit het interne onderzoek van de TU Delft blijkt dat ProRail weliswaar aan Esveld (en andere geciteerden) heeft laten weten ongelukkig te zijn met het artikel, maar pertinent niet heeft gedreigd met het stopzetten van het financieren van Esvelds leerstoel in Delft.

Esveld heeft zelf besloten om niet in te gaan op het verzoek tot een interview met Netwerk en gesuggereerd dat, als hij dit wèl zou doen, zijn leerstoelfinanciering in gevaar zou kunnen komen. Duidelijk is geworden dat het optreden van Esveld niet in lijn is met het beleid van de TU Delft, noch dat van ProRail. Onderzoekers met shirtreclame. 22 januari 2004 door rik kuiperAantal keer bekeken: 756Dit artikel verscheen in Delta jaargang 36, nummer 3 Actualiteitenrubriek Netwerk twijfelde aan de onafhankelijkheid van TU-hoogleraar Esveld.

Onderzoekers met shirtreclame

Waarom doet de TU eigenlijk niet mee aan het orgaan voor wetenschappelijke integriteit? Vroeger, bij het kijken van de voetbalsamenvattingen op zondagavond, herkende ik de spelers van de Paniniplaatjes die we op het schoolplein verhandelden. Als journalist ervaar ik iets vergelijkbaars. Regelmatig verschijnen koppen op televisie waarbij ik roep: ,,Hé, die heb ik wel eens geïnterviewd.'' Zo ook twee weken geleden, tijdens een uitzending van Netwerk, over de onafhankelijkheid van wetenschappers. Ik kende hem. Esveld zelf beweerde vorige week in Delta dat de beschuldiging van Netwerk ongegrond is. Nee, die bijt hij niet. De reactie van rector-magnificus Fokkema op de affaire was opvallend. 'Een universiteit is geen ingenieursbureau' 29 januari 2004 door rik kuiperAantal keer bekeken: 772Dit artikel verscheen in Delta jaargang 36, nummer 4 Het is het schemergebied tussen wetenschap en praktijk: hoogleraren met commissariaten, proefschriften met vertrouwelijke hoofdstukken en bedrijven die wetenschappelijke publicaties kunnen vertragen.

'Een universiteit is geen ingenieursbureau'

De grens tussen toelaatbaar en ontoelaatbaar is vaag, vindt ook de rector-magnificus. ,,Bijklussen mag, als het maar bekend is.'' Tandenloze gedragscode voor integere wetenschap. 27 januari 2005 door dap hartmannAantal keer bekeken: 1179Dit artikel verscheen in Delta jaargang 37, nummer 3 Bell Labs had Jan Henrik Schön, de University of Utah had Pons en Fleischmann, en de TU Eindhoven had Henk Buck: wetenschappers die de wetenschap in een kwaad daglicht stellen.

Maar zij beschikten dan ook niet over de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Amy Groskamp-Ten Have voor wetenschappers. Als het waar is, dan vliegt 'ie d'r uit! Sprak onze rector magnificus Jacob Fokkema vorig jaar in het programma 'Netwerk'. "Dit kan gewoon niet", zei Fokkema in 'Netwerk'. In diezelfde uitzending van 'Netwerk' noemt Gerard de Vries, hoogleraar wetenschapsfilosofie, gedragscodes 'een slap middel', en pleit hij voor wettelijke maatregelen 'in de zin dat de universiteit als taak krijgt om wetenschappelijk onderzoek te doen'. Neem bijvoorbeeld deze: "Auteurschap wordt erkend. Nog eentje? Nog een? De auteur is astronoom en docent aan de faculteit TBM. Esveld Consulting Services.