background preloader

Nieuwe onderwijswet

Facebook Twitter

(pdf) nieuwe onderwijswet april2013. Wet Kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs (33.519) Dit wetsvoorstel bevat een groot aantal wijzigingen van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek.

Wet Kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs (33.519)

Deze wijzigingen hebben betrekking op de volgende vier categorieën: meer selectie bij aankomende studenten, meer differentiatie tussen opleidingen, de invoering van de promotiestudent in het hoger onderwijs en de afschaffing van het onderscheid in titulatuur tussen het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo), zowel voor bachelors als masters. Het wetsvoorstel is erop gericht de juiste student op de juiste plaats te krijgen. Er worden nieuwe regels voorgesteld voor aanmelding en studiekeuze. De bestaande mogelijkheden tot het stellen van specifieke aanvullende eisen, als die nodig zijn voor de opleiding, worden beter benut. Op middellange termijn komt de centrale loting als middel om de toelating van studenten te reguleren te vervallen. Het voorstel (EK 33.519, A herdruk ) is op 25 april 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. ). Ingediend titel. Cursor TU/e Alles op een rij: wat staat er in de nieuwe wet?  10 juli 2013 Een grote meerderheid van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, CDA en SGP stemde gisteren in de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel 'Kwaliteit in Verscheidenheid'.

Cursor TU/e Alles op een rij: wat staat er in de nieuwe wet? 

Zelfs de Landelijke Studenten Vakbond feliciteert Onderwijsminister Jet Bussemaker en is over het algemeen blij met de wet, al blijven er natuurlijk kritiekpunten. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg denkt dat het hoger onderwijs erop vooruit zal gaan. De wet had een lange aanloop, die in 2009 begon onder het bewind van toenmalig onderwijsminister Ronald Plasterk (PvdA). Er moest iets gebeuren aan het hoger onderwijs, vond hij. Zorg voor een grotere diversiteit in het hoger onderwijs, adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman in het voorjaar van 2010. Vóór 1 mei aanmelden Tot dit studiejaar konden studiekiezers zich op het laatste moment nog inschrijven bij een opleiding, maar daar komt verandering in. Hoger collegegeld excellente studies Maar dan moet de minister wel toestemming geven. DUB: Wat studenten merken van de nieuwe onderwijsplannen.

Eerder aanmelden, hoger collegegeld voor topopleidingen, andere afstudeertitels voor hbo’ers en meer.

DUB: Wat studenten merken van de nieuwe onderwijsplannen

Waar heeft de Eerste Kamer gisteren op 8 juli precies mee ingestemd? Alles op een rij: wat staat er in de nieuwe onderwijswet? Zelden kreeg een ingrijpende wet zoveel applaus als ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’. Een grote meerderheid van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, CDA en SGP stemde gisteren in de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel. Zelfs de Landelijke Studenten Vakbond feliciteert Bussemaker en is over het algemeen blij met de wet, al blijven er natuurlijk kritiekpunten. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg denkt dat het hoger onderwijs erop vooruit zal gaan.

Grotere diversiteit De wet had een lange aanloop, die in 2009 begon onder het bewind van toenmalig onderwijsminister Ronald Plasterk (PvdA). Zorg voor een grotere diversiteit in het hoger onderwijs, adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman in het voorjaar van 2010. Daaruit kwam het wetsvoorstel voort dat gisteren is aangenomen. Vóór 1 mei aanmelden Tot dit studiejaar konden studiekiezers zich op het laatste moment nog inschrijven bij een opleiding, maar daar komt verandering in.

TUnieuws: Eenstemmig over nieuwe onderwijswet. Foliaweb: Verscheidenheid hoger onderwijs nu wettelijk geregeld. Laatste barrière voor aanpassing titulatuur geslecht. Transfer, vakblad over internationalisering in het hoger onderwijs, is hét tijdschrift voor iedereen die zich bezighoudt met internationalisering in het hoger onderwijs.

Laatste barrière voor aanpassing titulatuur geslecht

Het verschijnt acht keer per jaar en bevat nieuws- en achtergrondartikelen, reportages, interviews, columns, opiniërende bijdragen en een aantal vaste rubrieken. Transfer biedt inzicht in ontwikkelingen en trends op de nationale en internationale onderwijsmarkt. Zo helpt het blad beslissers, beleidsmakers en uitvoerders van internationaliseringsbeleid hun werk nog beter te doen en draagt het bij aan de doelstelling van de Nuffic om internationalisering van het hoger onderwijs te bevorderen.

Gratis abonnement. Univers: Belangrijke onderwijswet aangenomen door Eerste Kamer. Dinsdagavond heeft de Eerste Kamer de wet Kwaliteit in Verscheidenheid (KIV) aangenomen.

Univers: Belangrijke onderwijswet aangenomen door Eerste Kamer

In de wet staan studiekeuze, de hoogte van instellingstarieven voor schakeljaren en de invoering van de Associate Degree centraal. De twee landelijke studentenbelangenverenigingen zijn opgetogen. “Wij zijn verheugd dat de wet nu in werking kan treden, de kwaliteit van het Hoger Onderwijs kan door middel van deze wet verbeterd en gewaarborgd worden”, zegt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. De LSVb is blij dat het nu duidelijk is hoeveel een schakelprogramma kost. Voorheen konden universiteiten en hogescholen dit tarief zelf bepalen. Het vervroegen van de aanmeldingsdatum naar 1 mei en het verbeteren van de studiekeuzefaciliteiten zorgen voor een weloverwogen studiekeuze.

Kritiekpunten Dat een in Nederland behaalde universitaire bachelor niet als startkwalificatie op de arbeidsmarkt wordt gezien, is voor ISO een kritiekpunt. Studeren? Wat moet je doen! Hogescholen nog niet tevreden met nieuwe titulatuur. Sommige hbo-afgestudeerden krijgen nog steeds graden die internationaal niet gangbaar zijn, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de minister.

Hogescholen nog niet tevreden met nieuwe titulatuur

De vereniging stelt opnieuw een aantal wijzigingen voor. Na ellenlange politieke discussies over de titulatuur voor hbo’ers, mogen veel opleidingen sinds 1 januari 2014 ‘of arts’ dan wel ‘of science’ op bachelor- en masterdiploma’s zetten. Die toevoegingen waren voorheen exclusief voorbehouden aan academici. Om te bepalen welke graad bij welke opleiding hoort, is er een lijst opgesteld.

Daarin staan ook toevoegingen als ‘of health’, ‘of commerce’ en ‘of business administration’.