background preloader

Initiating countermovements

Facebook Twitter

The Coup - "The Guillotine" Het volk mort. Door Vincent Bongers In 1848 vonden ontevreden burgers elkaar in clubs, bij diners, of desnoods onder een eenzame populier om zich te bezinnen op democratische hervormingen. Historicus Geerten Waling promoveerde op deze voorlopers van politieke partijen en ziet parallellen met de huidige onvrede. ‘Ik had nooit kunnen denken dat menselijke stemmen in samenklank zo’n ontzagwekkend geluid konden voortbrengen’, schrijft filosoof en staatsman Alexis de Tocqueville over de massa opstandelingen die op 15 mei 1848 voor de deuren van het Franse parlement in Parijs staat.

Even later stroomt een zee van mensen de zaal binnen. Geerten Waling1848, Clubkoorts en revolutie. De tijd is rijp voor een nieuwe golf democratische clubs, vindt Geerten Waling. ‘Onze partijdemocratie brokkelt af. [Ingezonden] Student-lid in College van Bestuur Radboud Universiteit. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over medezeggenschap in het hoger onderwijs. Ook de studentassessor bij het College van Bestuur (CvB) komt aan bod. Jordy Davelaar, lijsttrekker van AKKUraatd bij de komende verkiezingen, pleit hiervoor in een ingezonden brief. Recent pleitte asap voor een verkozen rector. Een sympathiek idee, maar er zijn betere mogelijkheden om de invloed van studenten op het beleid van de universiteit te vergroten.

Het houden van verkiezingen voor de rector levert slechts een beperkte invloed op beleid op. Een student-lid in het (CvB) is een betere manier om studenten te betrekken bij het vormen van universiteitsbreed beleid. De Rijksuniversiteit Groningen heeft al twee jaar een student-lid in het CvB. Een student-lid gaat mijns inziens een adviserende rol spelen op het gebied van onderwijs, internationalisering en faciliteiten voor studenten. Een tweede belangrijke taak van het student-lid is het nauw contact houden met studenten binnen en buiten de medezeggenschap.

‘Meer macht voor de medezeggenschap. Een openbare medezeggenschapsvergadering is toegankelijk voor publiek én de media | Foto: Mats van Soolingen Medezeggenschap15 februari 2014 11:31 |De universitaire medezeggenschap wordt steeds verder uitgehold, zo betogen Asva-voorzitter Esther Crabbendam, Vidius-voorzitter Louis Roghair en LOF-coördinator Leonie Kuhlmann op ScienceGuide.

Het drietal wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingrijpt en de medezeggenschapsorganen meer invloed toekent. Ze stellen onder meer dat universiteitsbestuuders misbruik maken van de Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderzoek. Die wet zou te vaag zijn en medezeggenschappers zouden te weinig assertief zijn om het standpunt van het college van bestuur te betwisten wanneer dat orgaan de wet in haar voordeel uitlegt. ‘Toen ASVA in de jaren zestig tijdens de Maagdenhuisbezetting opkwam voor studenteninspraak, waren de studenten boos omdat ze met halve toezeggingen werden afgescheept. LSVb(pdf) Onderzoek-naar- faciliteiten-MZ. LSVb: medezeggenschap hbo in kinderschoenen. De medezeggenschap op hogescholen blijft flink achter bij medezeggenschap op universiteiten. Vooral het aantal uren dat een raadslid krijgt is op hogescholen veel lager dan op universiteiten. Acht uur is het minimum aantal uren bij universiteiten, terwijl dit bij hogescholen het hoogste aantal uren bedraagt.

Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in samenwerking met het Landelijk Overleg Fracties (LOF) en het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM). Lees het volledige onderzoek: LSVb – Onderzoek naar faciliteiten MZ De LSVb vindt het zorgelijk dat er zulke grote verschillen zitten tussen raden in zowel uren als ondersteuning. Voor alle werkzaamheden: beleidsstukken lezen en beoordelen, vergaderen, zelf problemen aankaarten en oplossingen aandragen, hebben studenten en docenten minstens 20 uur per week nodig.

Het hbo wordt ook achtergesteld met betrekking tot de beschikbare ambtelijke ondersteuning. ScienceGuide: LSVb ~ HBO zwak in inspraak. 22 mei 2013 - De in medezeggenschap meest actieve hogeschool haalt nog net het niveau van de daarin zwakste universiteit. Tussen HO-instellingen zijn de verschillen in inzet en kwaliteit hierbij zeer groot, ontdekt de LSVb. Het staat HBO en WO instellingen ”vrij in hun invulling van het ondersteunen van de medezeggenschap, zolang de raad krijgt wat ze redelijkerwijs nodig heeft (zie art. 9.48 WHW voor wo, art. 10.39 WHW voor hbo). Dit onderzoek toont aan dat de invulling van “redelijkerwijs” tussen instellingen veel verschilt, er bestaat dus onduidelijkheid over wat redelijke benodigdheden zijn. " "Hetzelfde werk wordt op verschillende plekken verschillend ondersteund en beloond. HBO karig Het onderzoek brengt in kaart wat bij hogescholen en universiteiten wordt gedaan om de medezeggenschap vitaal te doen zijn en de kwaliteit daarvan op peil te houden.

Nu is er een flink aantal kleine tot zeer kleine HBO-instellingen en dit kan het beeld vertroebelen. ScienceGuide: Investeren in kwaliteit. 22 mei 2013 - Voor effectieve medezeggenschap zijn sterke opleidingscommissies van grote waarde. Voor de inhoud van HBO en WO, maar ook voor de borging van hun kwaliteit.

Dat vergt meer dan 'cultuurverandering', zegt Lisa Westerveld (AOb). Cultuur vraagt ook afspraken en tijd. Cultuurverandering voor medezeggenschap “Leerlingen en studenten verdienen goed onderwijs. Goed onderwijs vereist goed bestuur.” Met deze woorden begint minister Bussemaker haar brief aan de Tweede Kamer over Versterking bestuurskracht onderwijs[1]. Er is duidelijk een patroon te zien, al spreekt de minister liever over ‘incidenten’.

Angst voor kritiek Raar eigenlijk, dat er kennelijk een angst is om regels aan te scherpen in een sector waar veel misstanden zijn geconstateerd. Sterker nog; door beter gebruik te maken van medezeggenschap, wordt ook de kwaliteit van het onderwijs naar een hoger niveau getild. Inrichting van onderwijs Laten we eens kijken naar het hoger onderwijs. Cultuurverandering bij instellingen. Vergoeding medezeggenschap verschilt. LSVB: 'Medezeggenschap hbo in kinderschoenen' Studentraadsleden in het hbo krijgen minder dan de helft van wat ze op de universiteit krijgen. De HU scoort net iets boven het gemiddelde. Sommige studentraadsleden van centrale medezeggenschapsraden ontvangen een vergoeding van honderden euro’s per maand, terwijl anderen niet eens een printkaart krijgen. Vreemd, vindt de LSVb. Universiteiten hebben meestal wel beurzen voor de studenten van de medezeggenschap, terwijl hogescholen er amper iets aan willen besteden.

Voor al hun werkzaamheden – beleidsstukken beoordelen, vergaderen, zelf problemen aankaarten – krijgen sommige hbo-studenten helemaal geen vergoeding. Dat staat in schril contrast met de universiteiten. De LSVb geeft geen zwarte lijst van instellingen. De medezeggenschapsraad is volgens hem sterk afhankelijk van de bestuurders. Leden die weinig tijd hebben voor hun werk, trekken dan aan het kortste eind: 'Belangrijke zaken als begrotingen of meerjarenplannen beoordeel je niet even op een achternamiddag', aldus Heijneman. ScienceGuide: Sterke medezeggenschap, sterke hogeschool. 27 mei 2013 - Vandaag debatteert Minister Bussemaker in de Tweede Kamer over governance en in het hoger onderwijs.

De studentenorganisaties hopen dat de minister zich inzet voor betere medezeggenschap, want uit onderzoek van de LSVb blijkt dat er vooral in het HBO nog veel ruimte is voor verbetering. “Studentenorganisaties ISO en LSVb slaan de handen ineen en zetten de komende jaren sterk in op het verbeteren van de medezeggenschap. Studenten spelen via de medezeggenschap een belangrijke rol bij het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs. Goed getrainde medezeggenschappers Het ISO en de LSVb willen graag hun netwerk en kennis ter beschikking stellen ter verbetering van de medezeggenschap. “Nog te vaak wordt een raad door een bestuur opzij gezet of gepasseerd. Dit doen we al jaren door ons uiteenlopende scholingsaanbod, maar we zullen ons er voor inzetten om het aanbod nog beter aan te passen op de wensen van de medezeggenschap.

Essentieel voor goed bestuur. Debat Tweede Kamer: durf onderwijsbestuurders tegen te spreken. Over één ding zijn alle fracties in de Tweede Kamer het eens: bestuurders moeten meer tegenspraak krijgen van studenten en docenten. Maar ze willen allemaal een andere kant op. Het onderwijs kan veel leren van een vliegtuigongeluk uit 1977, vertelde VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg.

Een vliegtuig botste toen op een ander toestel en de oorzaak bleek het grote gezag van de piloot. Die kreeg niet genoeg tegenspraak van zijn copiloten. Voortaan zou de bemanning in de cockpit beter moeten overleggen en samen beslissingen moeten nemen. Duisenberg kreeg de complimenten voor die vergelijking, maar hoe past die op het onderwijs in Nederland? Daarover konden Kamerleden het vandaag niet eens worden in een debat met de minister over governance. Te vaak hoort Duisenberg nog dat mensen elkaar in het onderwijs geen kritiek durven geven, zei hij. De oppositie niet. Dat gaat te ver, vindt Duisenberg. Opvallend genoeg wilde ook de PVV weinig weten van instemmingsrecht op de begroting. Nee durven zeggen tegen onderwijsbestuurders. ScienceGuide: Ceremoniële medezeggenschap. 11 februari 2014 - Studenten mogen tekenen bij het kruisje? Nee, zeggen LOF, VIDIUS en ASVA. “Echte inspraak, die noodzakelijk is voor een goed werkende academische gemeenschap, vereist duidelijk geformuleerde rechten.”

Zij willen dat de minister het evenwicht tussen bestuur en inspraak herstelt. In een opiniestuk beargumenteren hun woordvoerders, waarom zij de indruk hebben gekregen, dat in het hoger onderwijs “nu lijken te gaan naar enkel ‘inspraak voor de vorm’. De WHW is dusdanig vaag, dat het voor de meeste raden een raadsel blijft waar zij in de praktijk wel of geen inspraak op hebben.”

U leest hun betoog hieronder. Scheve verhouding ‘Steeds meer universiteitsbestuurders maken misbruik van de huidige wet, de WHW, met rechten en plichten voor medezeggenschappers. Vorige week presenteerde Minister Bussemaker (OCW) in een brief haar visie op de stand van zaken binnen de medezeggenschap. Twee voorbeelden Dit werd in korte tijd duidelijk door voorbeelden aan twee grote universiteiten.

Medezeggenschaps- monitor

Medezeggenschaps organen per Uni / HBO (in-media-res) Check Je Rechten Tour. Koepel medezeggenschapsorganen. Studentenpolitiek.nl | Ondersteuning voor medezeggenschap. Elected Rector Magnificus. Student-lid in CvB. ‘Toffe peer’ & 'Rotte Appel' Awards LSVb LOF SOM. Introductie ombudsman. Behind closed doors ? Naming and shaming. Verpolitisering. Wetenschapsagenda ? Opleidingscommissies – van een mier maak je geen tijger Henk Strikkers. DUB integreert blog medezeggen- schap in site. Het kastje en de muur voorbij? | Rapport. ISO luidt noodklok omtrent rechtspositie student - ISO.

Vrijdag 6 december is de evaluatie van de wet Versterking besturing naar de Kamer verzonden. Bij de invoering van deze wet in 2010 is ook een verbetering van de rechtsbescherming van de student opgenomen, omdat deze ondoorzichtig en weinig klantvriendelijk was. “De uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek zijn op zijn zachts gezegd schokkend”, aldus Ruud Nauts, voorzitter van het ISO. Van de studenten die hebben overwogen een klacht in te dienen geeft 60% aan dit niet gedaan te hebben. Ruud Nauts: “Ze geven aan de kans op een succesvolle afloop gering te schatten of weinig vertrouwen in de procedure te hebben.”

Nog grotere zorgen maakt Nauts zich over de studenten die niet eens weten welke rechtspositie ze hebben. Nauts: “In dit onderzoek is alleen gesproken met studenten die een klacht hebben ingediend, of dit van plan waren. TU Delta: Bussemaker wil ‘monitor’ voor medezeggenschap. 09 december 2013 door HOP/Bas Belleman Aantal keer bekeken: 489 WEB ONLY Aan de wet hoeft niets te veranderen, vindt minister Bussemaker. Om de medezeggenschap aan hogescholen en universiteiten te verbeteren, moet er vooral een medezeggenschapscultuur komen. Bussemaker wil daarom een jaarlijkse Dag van de Medezeggenschap laten organiseren, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ook zouden studentenbonden ISO en LSVb samen met universiteiten, hogescholen en onderwijspersoneel een speciale monitor moeten maken over de stand van zaken in de medezeggenschap.

Dan kunnen onderwijsinstellingen zich aan elkaar spiegelen. Verder doet ze een beroep op de onderwijsbestuurders. Die monitor is een goed idee, vindt de Landelijke Studenten Vakbond. Maar de wet is ook nog niet goed genoeg, vindt vicevoorzitter Eduard Schmidt van de LSVb. Versterk positieve medezeggenschapscultuur - ISO. Het ISO maakt zich al jaren sterk voor een goed functionerende medezeggenschap.

Een goede medezeggenschap betekent een versterking van de instelling. Echter dient het bestuur van een instelling hier wel voor open te staan. Het ISO pleit dan ook voor een cultuuromslag in de medezeggenschap. Ook de minister wil de medezeggenschap versterken middels een positieve medezeggenschapscultuur, zo blijkt uit de evaluatie van de Wet versterking besturing. Het ISO is enthousiast over de passage over de medezeggenschap in de evaluatie van de Wet versterking besturing; voor een goed functionerende medezeggenschap zijn de wettelijke kaders zijn aanwezig, aldus de minister, maar de medezeggenschap kan worden versterkt door middel van een positieve cultuur.

Het is van belang dat raadsleden op de hoogte zijn van de rechten en plichten die zij hebben. Verder spreek de minister uit dat in de toekomst een medezeggenschapsmonitor zal worden ontwikkeld, in samenwerking met het ISO. Lisawesterveld : @HetISO Gaan jullie nu niet... Union Again At NYU. NYU grad students’ recent unionization after over a decade of struggle is a victory against the corporatized university.

Christy Thornton NYU is a university born of a labor riot. In 1834, when New York City stonecutters learned that the stone for a new university building on Washington Square was being quarried and cut using free prison labor from the newly opened Sing Sing, they petitioned the state for intervention — the use of prison labor, they argued, was “taking the bread out of their mouths.” When the state ignored their claims, they took to the streets of lower Manhattan, hammers in hand, for a four-day riot.

Eventually the National Guard was called in to quell the unrest, and the soldiers were stationed in Washington Square Park, so that the first stones for what would become New York University could be laid. It was, perhaps, an inauspicious beginning, foreshadowing a long history of labor agitation on NYU’s campus. NYU’s months of stalling and intimidation didn’t work. Why NYU grad students fought to unionize. On Dec. 11, New York University's graduate student employees voted overwhelmingly for union representation, making NYU the only private university in the country with unionized graduate workers.

Teaching, research and program assistants from dozens of departments at NYU, including the history department, where I teach, participated in the two-day election, marking the culmination of an eight-year organizing effort on the part of the Graduate Student Organizing Committee/United Auto Workers Local 2110. The decisive victory — with 620 voting in favor of the union and just 10 voting against — gives the union a strong mandate as we enter contract negotiations over pay, health care costs and job stability with the university administration. That mandate represents an important victory not only for university workers across the country but also for the parents of current and future college students and for the graduate students themselves.

NYU students protest. NYU4OWS: NYU, Cut the Bull! Demand for Transparency. NUS: Democratic Universities Consultation Paper. Medezeggenschapspartijen HvA in de maak - Henk Strikkers. Overheid.nl | Consultatie Wet versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen, reageren. Overheid.nl | Consultatie Wet versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen, reageren. Bussemaker laat iedereen meepraten over medezeggenschap. VSNU: hoe werkt medezeggenschap aan de universiteit.

ScienceGuide - Reisgids voor Bussemaker on Tour.

Wet versterking bestuurskracht.

Duizenden medezeggenschappers om mening gevraagd. UU 2025: better future. UU 2025: better future. Debatsessies over nieuw strategisch plan UU van start gegaan. Universiteitsraad hoopt studenten naar de stembus te krijgen met nieuw kiesstelsel. Universiteitsraad hoopt studenten naar de stembus te krijgen met nieuw kiesstelsel - Erasmus Magazine. Na zes jaar is het er: een nieuw kiesstelsel voor de Universiteitsraad. Gaat dat de dramatisch lage opkomst bij de verkiezingen verhogen? - Erasmus Magazine. Student-assistenten: Verkiezingen zijn oneerlijk, moeten over. ( mirror ) - Gedetailleerd programma Workshop MUB Hoger Onderwijs Governance in Historisch Perspectief tcm261 923202. 190904 Workshop Hoger Onderwijs Governance in Historisch Perspectief - [jul-sep] - Faculteit der Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. 190904 Workshop Hoger Onderwijs Governance in Historisch Perspectief - [jul-sep] - Faculteit der Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Floris van Berckel Smit: "In samenwerking met @FlipseAb organiseer ik op 10 okt een workshop over #hogeronderwijs #Governance in historisch perspectief. Met bijdragen van @SiccodeKnecht @melcm Frans de Vijlder, Cor van Montfort, Leen Dorsman.

Twitter.

More (not yet)