background preloader

Twitters Bestuurders beleidsambtenaren

Facebook Twitter

@bernardwientjes. Thom de Graaf (Thdegraaf) Henk Pijlman (henkpijlman) sur Twitter. Geri Bonhof (GeriBonhof) Jan Bogerd (JanBogerd) on Twitter. Huug de Deugd (Huugdedeugd) on Twitter. Susana Menendez (menendez_sm) on Twitter. Nienke Meijer (NienkeMeijer1) on Twitter. @SijboltNoorda voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU... @Thdegraaf voorzitter HBO-raad... @doekle_terpstra Inholland... @AaltDijkhuizen Chairman Executive Board Wageningen UR... @rector_uvt Philip Eijlander tilburg... @hansmestrum. @MarcelWintels fontys. @emmeken secretaris CvB Fontys... @AVFontys directeur Fontys PABO Tilburg en Fontys Pedagogische opleidingen 's Hertogenbosch... @MargreetVerbunt Durecteur Fontys OSO & Fydes... @JosLumanauw Directeur Fontys Hogeschool Pedagogiek... @robofont voorzitter CMR Fontys... @kristanijssen Saxion bestuursadviseur...

@wimboomkamp Voorzitter CvB Saxion... @inekes lid College van Bestuur Saxion... @plavandamsaxion Directeur Academie Life Science, Engineering & Design Saxion... @JeroenKnigge Voorzitter CvB ROC Leiden... @hans_schutte Voorzitter CvB ROC van Twente... Halbe Zijlstra (halbezijlstra) @bleeftink Directeur-generaal EL&I | Bedrijfsleven&Innovatie... @chrisbuijink Secretaris-generaal ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. (Administratief beheer... Anne-Wil Lucas (annewillucas) Een eeuw rectorencollege en zijn lange aanloop - Otto J. de Jong. Rectorencollege1: de bazen van de universiteit (1) | Twee kapiteins op één schip. Honderd jaar Rectorencollege: de bazen van de universiteit (1) Volgende week bestaat het Rectorencollege honderd jaar. Maar het eerbiedwaardige ambt van rector staat onder druk. Meer en meer nemen de voorzitters van colleges van bestuur het heft in handen. Maar wie mag de koningin een hand geven? Wie is de baas van de universiteit? Hare Majesteit koningin Beatrix weet het niet.

De verhouding tussen de voorzitter van het college van bestuur en de rector ligt ‘gevoelig’, zoals dat heet. Deze dreiging van ‘huwelijkse twisten’ zit ingebakken in de wet. De collegevoorzitter staat bij zulke gelegenheden buitenspel, en dat is voor sommigen nauwelijks te verkroppen. Stuurloos Maar de ruzies tussen rector en voorzitter gaan over meer dan trivialiteiten. Voormalig minister Ritzen heeft dan ook serieus overwogen de positie van de rector aan te pakken, toen hij werkte aan de nieuwe wet op het universitair bestuur, de MUB. Wissel Piramide Net zo’n conclusie trok ook dr.

Werkvloer HOP, Hanne Obbink. Honderd jaar Rectorencollege2: de bazen van de universiteit (2) | Grijzende heren in donkere pakken. De bazen van de universiteit (2) De doorsnee universiteitsbestuurder is een hardwerkende man van ongeveer 55 jaar. Hij heeft meestal een loopbaan aan de universiteit achter de rug, en komt nog steeds wel eens een student in levenden lijve tegen. Op contact met de minister zit hij minder te wachten. "We doppen onze eigen boontjes. " "Ik werk niet, ik benut mijn talent. En daar word ik vorstelijk voor betaald. " Wie zijn deze bazen van de universiteiten?

Geen van beide - voor zover dat valt op te maken uit de personalia van de 38 topbestuurders. Het vermoeden dat het bestuurdersvolk even goed ambtenaar had kunnen zijn, wordt evenmin bewaarheid. En de rest? Echte buitenstaanders zijn er weinig. Voor voormalige ondernemers als Henk de Wilt (voorzitter in Eindhoven) en Nico de Voogd (idem in Delft) is de universiteit minder vreemd. Politiek Grijs zijn de bestuurders in elk geval als het om hun leeftijd gaat. Universiteitsbestuurder blijkt geen baan voor slechts een paar jaar. Werkweek. Honderd jaar Rectorencollege3: de bazen van de universiteit (3) | "Altijd dat gekaffer en gekanker" De bazen van de universiteiten (3) Ze zijn er wel, bestuurders die zeggen: "Ach, ik erger me niet zo snel", of: "Zorgen?

Nee, dat valt wel mee. " Maar de meeste universiteitsbestuurders hebben ze genoeg. Uitdagingen? Ongeveer de helft van alle ondervraagde bestuurders noemt ‘geld’ en de bezuinigingen als hun grootste zorg. Een aantal gevolgen dient zich al aan, denken anderen. Collegevoorzitter Van Rooy (Brabant) ziet nog een ander gevaar dat met de bezuinigingen samenhangt: het wordt steeds moeilijker om ‘toptalent’ aan te trekken. Buitenwacht Daarmee is meteen punt twee op de zorgenlijst van de bestuurders aangestipt: het gebrek aan waardering voor de universiteiten. "De kwaliteit zou niet deugen, het geld zou niet goed worden besteed, het zou een bestuurlijk rommeltje zijn", somt collegevoorzitter Stoelinga uit Nijmegen de maatschappelijke oordelen over de universiteit op.

Het gaat de bestuurders niet slechts om een schouderklopje. Papierstromen HOP, Hanne Obbink.