background preloader

Radboud University

Facebook Twitter

Krijgen RU-studenten invloed op begroting? AKKU pleit voor instemmingsrecht. Nu het leenstelsel een feit is, maakt studentenvakbond AKKU zich zorgen over de gevolgen.

AKKU pleit voor instemmingsrecht

In een brief aan het college van bestuur pleit de vakbond voor meer medezeggenschap: ‘De basisbeurs is ons nu ontnomen, daar willen we wel wat voor terug.’ Afgelopen week stemde de Eerste Kamer in met het leenstelsel. Een zuur moment voor studentenvakbond AKKU, die jaren actie voerde om de invoering van het systeem tegen te houden. Terwijl studenten hun wonden likken, moet er nagedacht worden over de gevolgen voor het onderwijs, en welke maatregelen er genomen moeten worden.

AKKU doet vandaag alvast een voorzet in een openbare brief aan het College van Bestuur: ‘We moeten zorgen dat studenten op de universiteit niet zo hard getroffen worden door het leenstelsel.’ [Ingezonden] AKKUraatd: maak de USR toegankelijk en transparant. Studentenpartij AKKUraatd vindt dat studenten meer inzicht moeten krijgen in wat de Universitaire Studentenraad doet.

[Ingezonden] AKKUraatd: maak de USR toegankelijk en transparant

De vijf lijsttrekkers van de partij pleiten voor meer toegankelijkheid en transparantie in deze ingezonden brief. De Universitaire Studentenraad (USR) is de vertegenwoordiging van alle studenten op het hoogste niveau. Toch hebben maar weinig studenten een goed beeld van de USR. Dat moet anders vindt AKKUraatd. Daarom pleiten de vijf lijsttrekkers voor een toegankelijke en transparante USR. Wetenschappers winnen terrein in OR Landsman says NO. Vooral het wetenschappelijk personeel mag tevreden terugkijken op de verkiezingen van de Ondernemingsraad.

Wetenschappers winnen terrein in OR Landsman says NO

Vanmiddag werd de uitslag bekendgemaakt in het CultuurCafé. Naborrelen in het CultuurCafé na de uitslag van de OR-verkiezingen. Foto: Mathijs Noij Van een aardverschuiving in de Ondernemingsraad (OR) is geen sprake. Lijst AUB blijft de grootste partij met zeven zetels. De overige drie lijsten, PON, VAWO en TRAP komen in het bijzonder op voor het wetenschappelijk personeel. Nieuwkomer TRAP, dat zich richt op de rechten van wetenschappers zonder vaste aanstelling, komt de OR binnen met twee zetels. Restzetel VAWO, de Vakbond voor de Wetenschap, gaat van een naar twee zetels. Of hij zijn zetel inneemt weet, Landsman nog niet.

[Ingezonden] Waar gaat dit heen? Het echte probleem is niet eens dat het CvB de medezeggenschap passeert, maar dat het CvB de medezeggenschap kán passeren. #ruGV. Bestuurbusters. Je ziet ze zelden: de mensen van het College van Bestuur.

Bestuurbusters

Het zijn net spoken. En waarom zou je ze willen zien? Ze luisteren toch niet naar ons. De medezeggenschap van studenten wordt te pas en te onpas opzijgezet. Zo heeft het CvB onlangs besloten om het BSA op te hogen naar 42-45 ECTS en het beloofde cultuurcentrum te schrappen. Mocht je toch onverhoopt een zwevend groen bestuurslid tegenkomen die zomaar je BSA verhoogt en zijn beloftes breekt, denk dan aan deze geparafraseerde hit van Ray Parker: If there\\\'s something strangeWith your medezeggenschapWho you gonna call?

Daarom is er meer democratie nodig op de universiteit. Men zou een referendum kunnen invoeren voor belangrijke beslissingen. Het hoeft allemaal niet zo verregaand te zijn. Wanneer het CvB hier geen zin in heeft (en natuurlijk hebben ze dat niet), is er een stok achter de deur nodig. [Ingezonden] Stop met geheimhouding van de Nationale Studentenenquête! Studenten mogen vaker van zich laten horen. De studenteninspraak in het Nederlandse hoger onderwijs is onderontwikkeld, zei onderwijsdeskundige Dirk van Damme deze week.

Studenten mogen vaker van zich laten horen

Hoe zit dat op de Radboud Universiteit? Op 3 december was het Dag van de Medezeggenschap. Foto: NU medezeggenschap Eerder deze week organiseerde de Vereniging Hogescholen een debat waarin universiteiten en hogescholen in gesprek gingen over de vraag of het Nederlandse hoger onderwijs nog wel ‘toekoemst-proof’ is. Dirk van Damme, een Vlaamse onderwijsdeskundige, opende het met een kritisch statement. Lisa Busink, voorzitter van AKKU, vindt ook dat er in Nijmegen ruimte voor verbetering is. ‘Het ophogen van het BSA deed het college van bestuur in eerste instantie af als bestuurlijk pragmatisme, om de discussie met de medezeggenschap te ontwijken,’ zegt Busink.

Goed tekenToch gaat er ook heel veel wél goed, en daar moet óók op gefocust worden, vindt Monique van Vegchel, voorzitter van de USR. Geen zicht op verbetering studiecentrum medische faculteit. Bestuurders, sta op om het verwaarloosde studiecentrum van de medische faculteit op te knappen.

Geen zicht op verbetering studiecentrum medische faculteit

Gisteren boog de universitaire medezeggenschap zich over de oproep van medische studenten, zonder een stap verder te komen. Medezeggenschap stemt in met bekritiseerde begroting. Honours 2.0: toegankelijker én flexibeler. AKKUraatd zegt nu al 'nee' tegen plan Honours Academy. Studentenpartij AKKUraatd zegt niet te gaan instemmen met het toekomstplan voor de Radboud Honours Academy.

AKKUraatd zegt nu al 'nee' tegen plan Honours Academy

Op 4 december ligt dat onderwerp ter instemming voor aan de medezeggenschap. De Radboud Honours Academy wil een bredere groep studenten aanspreken. Daarvoor moeten de programma’s toegankelijker en flexibeler onderwijs bieden. ‘Voor veel studenten is het niet meer mogelijk om een traject van twee jaar aan te gaan’, zei manager Annemarie Hinten vorige maand.

‘Met het plan zoals het er nu ligt, kunnen wij niks’ Het toekomstplan dat moet leiden tot deze ‘Honours Academy 2.0’ ligt in december ter instemming voor aan de Gezamenlijke Vergadering. Doelstellingen. Excellente anticlimax. Wie gespannen zit te wachten op de ontknoping van de discussie omtrent de begroting van de Radboud Universiteit (RU) en de nieuwe invulling van de Radboud Honours Academy (RHA), zal nog wat langer moeten wachten.

Excellente anticlimax

Tijdens de Gezamenlijke Vergadering (GV) van maandag werd na enige miscommunicatie uiteindelijk toch niet gestemd over de kwestie. Toen het agendapunt 'Honoursonderwijs aan de RU' ter sprake kwam, zaten de leden van de Universitaire Studentenraad (USR) al klaar om het College van Bestuur de les te lezen over de plannen. Rector Magnificus Han van Krieken was de medezeggenschap echter voor met de mededeling dat er nu alleen plannen ter informatie op tafel liggen, niet ter instemming. Dit zorgde voor verwarde reacties alom, zowel vanuit de USR als vanuit de Ondernemingsraad.

Wat volgde was het nodige heen-en-weergepraat, met meerdere verzoeken tot opheldering en halfslachtige pogingen van Van Krieken om daar gehoor aan te geven. VOX - AKKUraatd wil niet langer samenwerken met rest van de studentenraad. AKKUraatd wil niet langer samenwerken met rest van de studentenraad - Vox magazine. Studentenfractie AKKUraatd wil dit collegejaar niet meer samen optrekken met de rest van de studentenraad.

AKKUraatd wil niet langer samenwerken met rest van de studentenraad - Vox magazine

Aanleiding is een andere kijk op het raadslidmaatschap. ANS - AKKUraatd trekt zich terug uit interne USR-samenwerkingsverband. AKKUraatd werkt niet langer samen in de Universitaire Studentenraad (USR).

ANS - AKKUraatd trekt zich terug uit interne USR-samenwerkingsverband

Dit nieuws kwam maandagmiddag aan het begin van de Gezamenlijke Vergadering (GV) naar buiten. Het hele presidium van de USR treedt af. AKKUraatd werkt niet langer samen in de Universitaire Studentenraad (USR). Dit nieuws kwam maandagmiddag aan het begin van de Gezamenlijke Vergadering (GV) naar buiten. Het hele presidium van de USR treedt af. -

Zo wordt de studentenraad weer democratisch, volgens AKKUraatd. OPINIE - Gisteren viel de Universitaire Studentenraad uit elkaar nadat studentenfractie AKKUraatd bekendmaakte niet meer op alle onderdelen samen te willen werken met de asap-fractie en de koepelvertegenwoordigers. In het onderstaande artikel zetten de AKKUraatd-fractieleden uiteen wat er mankeert aan de huidige werkwijze binnen de studentenraad en dragen ze oplossingen aan. Wij hebben ons dit jaar in de Universitaire Studentenraad (USR) hard gemaakt voor de idealen waar wij voor staan. In een goed functionerend medezeggenschapssysteem moet er verschil zijn tussen partijen, zodat studenten echt iets te kiezen hebben. In het huidige samenwerkingsmodel in de USR, ook wel het harmoniemodel genoemd, ligt de nadruk op alles samen doen.

Dit zorgt ervoor dat op ieder thema compromissen gesloten moeten worden en wij niet voor onze eigen idealen kunnen opkomen. Veel studenten hebben het idee dat stemmen geen zin heeft. De huidige structuur van de universitaire studentenraad is ondemocratisch. Waarom ben je een politieke partij als je niet voor je ideeën kan uitkomen? Sander van der Goes op Twitter: "De huidige structuur van de universitaire studentenraad is ondemocratisch. Waarom ben je een politieke partij als je niet voor je ideeën kan uitkomen?