background preloader

#NVAOVC2013

Facebook Twitter

Dr. A.H. Flierman (CDA) Eerste Kamer der Staten-Generaal. Anne Flierman (1955) is op 16 juni 2009 beëdigd als lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. De heer Flierman is voorzitter van de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Tot 1 mei 2013 was hij voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. - geboren te Emmen, 12 november 1955 - gehuwd te Hellendoorn, 2 november 1979 kinderen woonplaats Markelo, gemeente Hof van Twente levensbeschouwing protestants - geschiedenis, Rijksuniversiteit Leiden, van 1974 tot 1979 - gymnasium-a te Vlaardingen, van 1968 tot 1974 Promotie - letteren, Rijksuniversiteit Leiden, 1984 overige - Harvard Business School, Leading change and organisational renewal, 2004 - Krauthammer International, top-management training, 1998 huidige vorige ridderorden Officier in de Orde van Oranje-Nassau, 24 april 2013 buitenlandse Bundeskreuz Verdienst 1e kl., oktober 2007 "'Het centrale punt in de reederswereld'. 1761 dagen.

Eerste Kamer der Staten Generaal. Scienceguide: Flierman voorzitter NVAO. 6 februari 2013 - UTwente voorzitter Anne Flierman wordt de nieuwe voorzitter van de NVAO. Mark Rutte zag in 2006 al veel in hem, zo liet hij ScienceGuide toen merken. Als het om de HO-kwaliteit gaat schrikt de bedachtzame Flierman niet terug scherp te spreken, zoals tegen de langstudeerboete. Over het beleid van minister Plasterk was Flierman ook niet altijd mild, als dit de kwaliteit dreigde aan te tasten. Over een schuif met onderzoeksgelden zei hij tegen ScienceGuide bijvoorbeeld: “Belonen van excellentie is helemaal goed.

Over de balk gegooid Echt woest was de Twentse 3TU-voorman over de uitwerking van de langstudeerboete, die zijn eigen partij, het CDA, had bedacht. Waar Flierman ook een broertje aan dood heeft is gelegenheidswetgeving en regelgeving die als een kanon op een mug dreigt te schieten. Die scherpte had Mark Rutte al gezien toen hij staatssecretaris was. “Ik zie trouwens wel een zekere kentering op dit vlak. Jong talent op straat? Leo Kouwenhoven dag. NVAO: Anne Flierman benoemd tot voorzitter NVAO - www.nvao.net. De NVAO heeft 33 accreditatiebesluiten (1 goed, 27 voldoende, 1 onvoorwaardelijk positief, 1 positief na herstel, 2 herstelperiodes en 1 positief onder vw) over Nederlandse en Vlaamse hogeronderwijsinstellingen en -opleidingen in haar databank geplaatst (zie onder).

In de databank staan de te downloaden NVAO-besluiten en visitatierapporten onder de tab "accreditatie". Nederland Sinds 1 januari 2014 geldt de accreditatietermijn vanaf datum besluit NVAO (WHW, artikel 5a.9, vierde lid). *De NVAO kan op basis van een door de opleiding ingediend herstelplan de accreditatietermijn eenmalig verlengen met een periode van max. twee jaar (herstelperiode) **De instelling of opleiding verliest een jaar na de dag waarop het besluit onder voorwaarden is genomen de accreditatie indien naar het oordeel van de NVAO binnen een jaar niet aan de gestelde voorwaarden is voldaan (WHW, artikelen 5a.11, vierde lid en 5a.13d).

Vlaanderen. Anne Flierman en Ann Demeulemeester benoemd tot voorzitter en vicevoorzitter NVAO - www.nvao.net. Vind het wel zorgelijk dat politicus nieuwe VZ is... Wellicht dat er nog afstand wordt gedaan van zetel in Eerste Kamer? LigtenbergK : @MichielHorsten @lievpeeters... MichielHorsten : politisering van een accreditatielichaam... Regering muilkorft met benoemingen onafhankelijke instituten. Vorige week werd de benoeming bekend gemaakt van Laura van Geest als opvolger van Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB).

Van Geest was directeur-generaal van de Rijksbegroting op het ministerie van Financiën. Er is wat mij betreft veel te weinig aandacht besteed aan het vertrek – of liever: de achtergronden van het vertrek – van Coen Teulings. Er werd wel iets gemompeld over de eigenzinnigheid van Teulings die de regering in veel gevallen nogal ongelegen kwam. Maar de grote lijn was het toch vooral dat het nu eenmaal normale procedure is dat zo’n functionaris na zijn benoemingsperiode van zeven jaar niet wordt herbenoemd. Dat is klinkklare onzin, de bewijzen dat er regelmatig vanaf wordt afgeweken liggen voor het oprapen, als de ‘belanghebbenden’ tevreden zijn over het functioneren van een benoemd persoon, dan is herbenoeming zeker geen uitzondering. Voorbeelden? Laura van Geest bij het Centraal Planbureau Harrie Paul bij Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVW.

ScienceGuide: Glans voor high trust. 1 mei 2013 - Een nieuw duo gaat de NVAO aanvoeren. Anne Flierman en Ann Demeulemeester zijn vanaf vandaag de borgers van kwaliteit in het HO. “Als poortwachters van voorheen schuiven we nu naar de rol van aanjagers van een cultuuromslag.” De last door borging kan omlaag, want “ik ben er erg voor dat wij ‘high trust’ weer meer glans geven.” Voorganger Karl Dittrich beschreef het veranderend tijdsgewicht voor de NVAO als een transformatie van de nadruk op een systeem van kwaliteitszorg naar een accentuering van het groeiende besef van het belang van een cultuur van kwaliteit in HBO en WO.

De nieuwe voorzitter, tot gisteren nog voorman van de UTwente, Anne Flierman wijst daarbij op de diepere wortels van dat besef: “Kwaliteit is een complex en soms ook rekbaar begrip. “Tegelijkertijd moet je erkennen, dat de onderzoekcultuur in de universiteiten van oudsher vaak erg dominant is. Switch in het denken De sfeer is echter onmiskenbaar aan het veranderen, zeggen Demeulemeester en Flierman. Tafel van Twente Aflevering 20. Koninklijke onderscheiding voor Anne Flierman. Tijdens zijn afscheidssymposium "Besturen in de gouden driehoek" ter gelegenheid van zijn afscheid bij de Universiteit Twente op woensdagmiddag 24 april is dr. Anne Flierman Koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding is uitgereikt door de Commissaris van de Koningin van de provincie Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten.

Flierman was sinds 1 augustus 2005 voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. Gedurende zijn voorzitterschap heeft hij een nadrukkelijke rol gehad in de profilering van de UT als (inter)nationale topuniversiteit, met een regionale inbedding. Onder zijn voorzitterschap zijn de banden met de gemeente Enschede, de regio Twente en de provincie Overijssel stevig aangehaald. Flierman is een van de belangrijkste ‘architecten’ geweest van de Innovatiesprong in Twente. In de innovatiesprong ontmoeten kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven elkaar: De gouden driehoek.

Noot voor de pers. Flierman Officier van Oranje Nassau. Zoekresultaten op "flierman officier van oranje nassau" Twee lintjes voor UT-hoogleraren Geplaatst op | n afscheid als collegevoorzitter een lintje. Ook hij werd onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Flierman Officier van Oranje Nassau ss="highlight">Flierman is op zijn laatste werkdag onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Lintje voor Achterhuis ken en de discussies die hij hierover in brede kring ontketende. NVAO : Vandaag Anne Flierman vz #NVAO... SebasHameleers : Ik was in de veronderstelling...

SebasHameleers : geworden gezien het feit dat... @svangalen @SebasHameleers ook 1ste vz van NVAO Vredevoogd was eerder lid (voorzitter) CvB Maastricht... DeVSNU : VSNU feliciteert Anne Flierman. Ann Demeulemeester benoemd tot vicevoorzitter NVAO - www.nvao.net. De NVAO heeft 33 accreditatiebesluiten (1 goed, 27 voldoende, 1 onvoorwaardelijk positief, 1 positief na herstel, 2 herstelperiodes en 1 positief onder vw) over Nederlandse en Vlaamse hogeronderwijsinstellingen en -opleidingen in haar databank geplaatst (zie onder). In de databank staan de te downloaden NVAO-besluiten en visitatierapporten onder de tab "accreditatie". Nederland Sinds 1 januari 2014 geldt de accreditatietermijn vanaf datum besluit NVAO (WHW, artikel 5a.9, vierde lid). *De NVAO kan op basis van een door de opleiding ingediend herstelplan de accreditatietermijn eenmalig verlengen met een periode van max. twee jaar (herstelperiode) **De instelling of opleiding verliest een jaar na de dag waarop het besluit onder voorwaarden is genomen de accreditatie indien naar het oordeel van de NVAO binnen een jaar niet aan de gestelde voorwaarden is voldaan (WHW, artikelen 5a.11, vierde lid en 5a.13d).

Vlaanderen. Fcvheest : Collega's van #scienceguidenl... Timcardol : Anne Flierman is de nieuwe... UTnieuws: 5 febr 17:02 Flierman verlaat UT. 'Universiteit lastig te besturen' Geplaatst op | Anne Flierman heeft de afgelopen acht jaar als collegevoorzitter weinig slapeloze nachten gehad over zijn werk op de UT. Hij kijkt met plezier terug op de manier waarop hij de universiteit op de kaart heeft kunnen Ed Brinksma waarnemend UT-voorzitter Brinksma neemt vanaf 1 mei de taken waar van de vertrekkende collegevoorzitter Anne Flierman. NVAO toetst de UT eind 2013 et eerste half jaar van zijn voorzitterschap bij de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO) komt Anne Flierman zijn oude werkgever al tegen. Flierman verlaat UT Anne Flierman, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente, wordt per 1 mei de nieuwe voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Meer gedwongen ontslagen egenomen. Alles draait om netwerken anden hebben daar moeite mee. Lintje voor Achterhuis U wist het weer mooi te brengen end? Info Premier praat met studentondernemers. UTnieuws: NVAO toetst de UT eind 2013. UTnieuws: 'Universiteit lastig te besturen' Universiteit lastig te besturen' Geplaatst op | Anne Flierman heeft de afgelopen acht jaar als collegevoorzitter weinig slapeloze nachten gehad over zijn werk op de UT.

Hij kijkt met plezier terug op de manier waarop hij de universiteit op de kaart heeft kunnen zetten. Moeilijk v Opnieuw protest tegen langstudeerboete topsporters n komen. 'Bestuursjaar wordt dure grap' ben nu vierdejaars en moet mijn bachelor nog afmaken. Gekrakeel rond zetel van Deense studente veranderen in het Engels. Sport orzitter op zich. Info schapswinkel UT Even voorstellen. 415 tot kf 515, waarbij is overwogen dat de verwachte kosten de eerder gemaakte reservering van kf 191 voor 2001 zullen overstijgen. Techneuten kiezen voor consultancy aar iedere consultant zich mee bezig houdt. Wahid eredoctor. Meteen achter Wahid aan te gaan rennen. Laatste bod chipkaart Hogescholen en universiteiten hebben een laatste bod gekregen om een landelijke identificatiepas voor studenten in te voeren.

Ijk. Nland. Mail: Jeroen Borggreve. UTnieuws: Ed Brinksma waarnemend UT-voorzitter. Flierman nieuwe NVAO-voorzitter. Univers: Anne Flierman naar NVAO. Observant: Flierman nieuwe NVAO-voorzitter. NEDERLAND. Anne Flierman, huidige collegevoorzitter van de Universiteit Twente en eerder vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht, is per 1 mei benoemd tot voorzitter van accreditatieorganisatie NVAO.

Hij volgt Karl Dittrich op (oud-voorzitter van de UM), die nu leiding geeft aan universiteitenvereniging VSNU. De 57-jarige Flierman is sinds 2005 voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente. In 2009 werd hij daarnaast lid van de Eerste Kamer namens het CDA. Daar is hij voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, cultuur en wetenschap. Nog maar kort geleden zei hij een derde bestuurstermijn bij de Universiteit Twente te ambiëren. Flierman studeerde geschiedenis in Leiden, waar hij ook promoveerde. De voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie wordt benoemd door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.

HOP, Hein Cuppen.

Live Magazines

Fotoboek - www.nvao.net. Actal - Adviescollege toetsing regeldruk. (pdf)brief-actal administratieve-lasten-wetsvoorstel-versterking-kwaliteitswaarborgen-hoger-onderwijs. Kamerbrief over advies Actal administratieve lasten wetsvoorstel Versterking kwaliteitswaarborgen hoger onderwijs | Kamerstuk. Quality_culture versus quality_ensurance. Eurolarge: Quality culture vs quality complementair toch? ReenPouwels : Effectieve kwaliteitssystemen... Anneliesbon : #nvaovc2013 "Geïnternaliseerde... Anneliesbon : Rol inspectie weer beperkt... Ad_deGraaf : Bussemaker aan TK over... Paul_van_Meenen : Minister Ocw volgt mijn eerdere... Paul_van_Meenen : 2/2 zo komt een einde aan de... LigtenbergK : @Paul_van_Meenen dat is... F_hendriks : @LigtenbergK @paul_van_meenen... F_hendriks : Bussemaker: "risicogerichte...

Michelrog : Zo is het! RT @svangalen: Actal... F_hendriks : Addertje onder gras bij uitstel... ScienceguideNL : Lukt HO-ver sterking via nieuwe wetgeving ? DUB: Voorlopig niet meer macht naar Onderwijsinspectie. Minister Bussemaker schuift een wet vooruit die haarzelf en de Onderwijsinspectie meer macht zou geven. Op verzoek van de Tweede Kamer wacht ze eerst het resultaat van eerdere ingrepen in het onderwijstoezicht af. Er moest iets gebeuren om het vertrouwen in het hoger onderwijs te herstellen na de problemen met twijfelachtige afstudeerroutes bij enkele opleidingen van Inholland. Ook elders was het onderwijsniveau in het geding. Misschien moest de inspectie van het Onderwijs tijdelijk de macht krijgen om risico’s in het hoger onderwijs op te sporen, opperden sommigen . Als opleidingen bijvoorbeeld enorm veel studenten krijgen of de financiën er onheilspellend uitzien, zou de inspectie uit eigen beweging een kijkje bij de instelling kunnen nemen. Nu moet de inspectie wachten tot er hardere ‘signalen’ zijn, met het risico dat ze dan eigenlijk al te laat komt.

Ook zou de minister weer de macht moeten krijgen om in te grijpen als er sprake is van wanbeheer bij een universiteit of hogeschool. Bussemaker 'ontregelt' het onderwijs. Annelies Bon “Kwaliteit als cultuur” Was de titel van het NVAO-voorjaarscongres 2013, dat gisteren (6 feb 20123) plaatsvond in de Beurs van Rotterdam. Leidend thema van de dag was , hoe krijg je de kwaliteitscyclus en kwaliteitsverbetering verder dan het papier? Met andere woorden, hoe zorg je ervoor dat het hoger onderwijs de kwaliteit van het onderwijs goed krijgt en ook goed houdt? Hoe krijg je een kwaliteitscultuur? Want dat er problemen zijn in met name het HBO, wordt door iedereen wel erkend. En dat we weliswaar met het nieuwe accreditatiestelsel en de vernieuwde WHW, met een versterking van de positie van de examencommissies als interne toezichthouders op de kwaliteit van de examens een goede start gemaakt hebben de kwaliteit te verbeteren ook.

Dat de vraag hoe je ‘kwaliteit’ vanaf het papier ook op werkvloer krijgt, geen exclusief Nederlandse vraag is, bleek ook uit de Key-note van Tia Loukkola, van de European University Association (EUA). Het derde onderdeel van de dag was een debat. Workshops Grote en Kleine Kwaliteit NVAO-voorjaarscongres | Paul van Deursen | Deursen Onderwijsgroep. Op 6 februari j.l. verzorgde ik, samen met Frank Wamelink van de NVAO, Ad Vissers, directeur ICT Fontys Hogescholen en René van Kralingen, zelfstandig adviseur en docententtrainer, tijdens het NVAO voorjaarscongres, twee workshops met als thema “grote en kleine kwaliteit” De workshops waren overtekend, hetgeen wel aangeeft dat dit thema leeft.

Frank Wamelink opende de workshops met een korte inleiding over de verschillen tussen grote en kleine kwaliteit. Dit thema is gekozen om dilemma’s en vragen die voortkomen uit verschillende aspecten en functies van kwaliteitszorg te onderzoeken en te bevragen. Het thema is een kapstok om het gesprek over kwaliteitscultuur en onderwijskwaliteit te voeren. ‘Grote Kwaliteit’ is: Modellen en systemen van kwaliteitszorgOganisatiebrede uitwerking van kwaliteitExcellentie en toekomstige ambitiesVerantwoorden, zichtbaar maken, compliance ‘Kleine kwaliteit’ is: Kwaliteit op het microniveau van de docent en studentTijdige roosters 1. 2. 3.

Advies Actal leidt tot uitstel onderwijswet. Advies Actal leidt tot uitstel onderwijswet OCW-wet hoger onderwijs mist evidente noodzaak Het wetsvoorstel ‘Versterking kwaliteitswaarborgen hoger onderwijs’ is een symbool van de risico-regelreflex op het diploma-incident bij hogeschool Inholland. Actal geeft in zijn advies aan dat deze aanvullende wetgeving onnodig is. Er zijn recentelijk meerdere beleidsmaatregelen getroffen, de onderwijsinstellingen hebben veel verbeteringen doorgevoerd, en de huidige wetgeving rondom accreditatie wordt binnenkort geëvalueerd. Bij hogeschool Inholland werden vier opleidingen als ‘zeer zwak’ aangemerkt, bij vier andere hogescholen werd een opleiding als ‘zorgelijk’ beoordeeld. Het is zeer ernstig als opleidingen ver onder de maat scoren en het diploma van afgestudeer­den daardoor ‘niets meer waard’ is. Bovendien wordt in de zomer van 2013 het accreditatiestelsel geëvalueerd. College en secretaris.

Centrum voor Onderwijs en Leren - Home UU. Stichting OER. Onafhankelijkheid | Stichting OER. UU draait geld kraan onafh. onderzoek naar kwaliteit onderwijs dicht... DUB: draait geldkraan Stichting OER dicht. Minder bestuursbeurzen voor gezelligheidsverenigingen. Opdoeken Stichting OER is onbegrijpelijk | Opinie. Het belang van (OER)-tegenonderzoek | Column. Veel studenten hebben moeite met academisch Engels | Afbeelding. Laat ons meedenken over onze bestuursbeurzen | Opinie. ErnstjanvDoorn : @UniUtrecht schaft onafhankelijk... ThijsvanReekum : Ik ben benieuwd wat ze op het... Mvandewetering : Gaat lekker bij #UU. Geen geld...

Fcvheest : @mvandewetering Zo zie je maar,... LarsvanR : studenten vaak ondervertegen woordigd op congressen... NVAO : @LarsvanR Wat ligt dat volgens jouw aan? Eurolarge : Interessant studenten ook in...