background preloader

More

Facebook Twitter

De Nieuwe Kampioenen van morgen. 'Laat topsectoren ook ethiek en duurzaamheid onderzoeken' 14 januari 2013 door HOP, Bas Belleman Aantal keer bekeken: 657 WEB ONLY Bedrijven investeren niet zomaar in onderzoek naar ethiek en duurzaamheid, zeker niet als ze er geen direct commercieel belang bij hebben, meent het Rathenau Instituut. Daarom moet de overheid ervoor zorgen dat die thema’s in de ‘topsectoren’ toch aan bod komen.

De overheid wil dat onderzoekers en ondernemers meer met elkaar samenwerken. Daarom zijn de ‘topsectoren’ bedacht: samenwerkingsverbanden van bedrijven, universiteiten en overheid op gebieden waarop Nederland sterk is of sterk wil worden. Denk aan voedsel, water, chemie en hightech. Over de voorgangers van dit beleid adviseerde het Rathenau Instituut in het verleden kritisch. Maar het topsectorenbeleid kon afgelopen najaar op meer instemming van het Rathenau rekenen, al kon een en ander wel beter worden georganiseerd. De spelregels van de topsectoren nodigen niet uit om in dergelijk onderzoek te investeren, meent hij. Uit eigen doos: 2,8 miljard voor topsectoren « martijnvancalmthout.

Heel modern, de manier waarop het ministerie van EL&I vanavond haast terloops bekend maakte dat ze eruit zijn met de topsectoren. In totaal, twitterde Maxim Verhagen, is er dit jaar 2,8 miljard voor wetenschappelijk onderzoek op 9 terreinen waar bedrijven ook iets in zien. Daarvan komt 1,8 miljard van die bedrijven. Het andere miljard komt van de overheid. En dat gaat zelfs oplopen tot 2 miljard, voorziet Verhagen ook. Klinkt doortastend, 2,8 miljard per jaar voor innovatieve wetenschap. Om te beginnen is het goed om vast te stellen dat 2,8 miljard euro een smak geld is, maar lang niet al het R&D geld dat nederland verstookt: ruim 10 miljard per jaar. Maar dat terzijde. Daarnaast is er een half miljard belastingverlaging ingeboekt, waarmee bedrijven onderzoekskosten kunnen wegcijferen.

Waar die 1,8 miljard van het bedrijfsleven vandaan komt, staat niet in het persbericht. Het is crisis. Beteugel de organisatorische wildgroei in de topsectoren | Rathenau Weblog. De Tweede Kamer vergadert op 14 juni over de ‘innovatiecontracten’, die wetenschap, bedrijfsleven en overheid in de topsectoren met elkaar verbinden. Deze contracten staan vol mooie plannen, maar dreigen een wildgroei aan nieuwe organisaties teweeg te brengen. Er bestaan al zo veel coördinatieclubs op het gebied van wetenschap en innovatie dat terughoudendheid vereist is. Wij adviseren de Kamer om per sector maar één topconsortium toe te staan. Aanvankelijk was dat ook de bedoeling. Terecht, want Nederland heeft de afgelopen decennia een overdaad aan organisaties tussen overheid en wetenschap in weten te scheppen. Stapeling van organisatielagen De geschiedenis van het wetenschapsbeleid laat zich lezen als een stapeling van organisatielagen.

Het topsectorenbeleid is een goede aanleiding de organisatorische wildgroei te beteugelen. Dat het ook anders kan, toont de sector Health and Life Sciences. Laten we dus het aantal nieuwe organisaties beperken. Dr. Nieuw EZ houdt groen licht voor kennis. 7 november 2012 - Kan onderzoek nog rekenen op geld van het nieuwe EZ? Fiscale instrumenten voor het ‘speuren’ leveren in. De topsectoren houden stand met innovatiecontracten à € 3,6 miljard.

Topman Leeftink is opgelucht: “Succesvolle samenwerking voortgezet.” Ondanks de regelmatige kritiek uit onder andere Brussel werden de topsectoren gespaard in het Regeerakkoord. Directeur-Generaal Ondernemingen en Innovatie, Bertholt Leeftink van EZ lichtte dit in een eigen bericht aan de topsectoren nader toe: “Positief is dat het regeerakkoord aangeeft dat de succesvolle samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschappelijke instellingen, regio’s en overheid in het kader van het topsectorenbeleid wordt voortgezet. Daarbij verandert door een aantal maatregelen het financiële kader.” Stoppen met speuren Maar ook voor de innovatieve sector is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Hoe nieuw is het Techniekpact? Interessant is wat er precies zal gebeuren met het nieuw aangekondigde ‘Techniekpact’.

Not monkeys, so why the peanuts? Graphene discoverer takes aim at applied bias and short-term thinking. Paul Jump reports Source: Science Photo Library Industrial strength applied research should be left to business, says Andre Geim Forcing academics to carry out applied research is like forcing politicians to design aircraft, according to Nobel laureate Andre Geim. The professor of physics at the University of Manchester told the Royal Society’s Astellas Innovation Debate last week that applied research should be left to industry, with academics funded to play to their strengths and carry out basic research. Professor Geim added that he did not believe that requiring academics to address grand challenges, which he likened to “cherry-picking winners”, would lead to the kind of transformative innovation that produces revolutionary technologies. “Imagine a bunch of chimps sitting in a banana tree pondering about their needs [for the next] 10 or 20 years,” he said at the event in central London on 20 November.

Bedrijven trekken 319 miljoen uit voor onderzoek in negen topsectoren. Foto ANP / Robin Utrecht Binnenland Ruim vijftienhonderd bedrijven gaan samen met universiteiten en instellingen als NWO en TNO onderzoeken doen in de negen topsectoren. De bedrijven trekken hier 319 miljoen voor uit en het kabinet legt hier 83 miljoen bij, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aan de Tweede Kamer. Ondernemers en wetenschappers hebben de afgelopen maanden in zogenoemde Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) gekeken welk onderzoek zij volgend jaar samen gaan doen en hoeveel ze eraan willen besteden.

Als bedrijven geld steken in gezamenlijk onderzoek met kennisinstellingen, doet het kabinet daar 25 procent bovenop. Om dit ook voor kleine bedrijven aantrekkelijk te maken is die toeslag over de eerste twintigduizend euro veertig procent, schrijft Novum. Ongeveer 35 procent van het geld gaat naar fundamenteel onderzoek. Lees meer over: Henk Kamp hightech onderzoek Topconsortia voor Kennis en Innovatie Tweede Kamer. Meer sturing voor publiek-privaat onderzoek. 11 januari 2013 - Het topsectorenbeleid stelt publiek-private samenwerking (PPS) in onderzoek en innovatie centraal. Onderzoek van het Rathenau Instituut laat nog een grote versnippering zien.

Dit bepleit een sterke continuering van de topsectoren en het centraliseren van de coördinatie rond PPS. In het rapport ‘Coördinatie van publiekprivaat onderzoek: Van variëteit naar maatwerk’ analyseert het Rathenau Instituut de huidige coördinatie van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen in Nederland. Deze wordt begeleid door verschillende intermediaire organisatie als de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s).

Coördinatie is niet coherent Volgens het Rathenau Instituut is er bij deze organisaties geen coherent beleid in het continueren van publiek-private samenwerking. Overheidssteun moet gecontinueerd Het Rathenau Insitituut pleit er dan ook voor “in het topsectorenbeleid ruimte te behouden voor een sectorspecifieke benadering van coördinatie van onderzoek.” 'Laat topsectoren ook ethiek onderzoeken' 'Gum topsectoren niet weg' 17 januari 2013 - Hebben de topsectoren wel zin als stimulans van innovatie en kennisvernieuwing? Jazeker, zegt het topteam van de sector Creatieve Industrie. Juist zo komt er echt aandacht voor de integrale, interdisciplinaire kracht van deze innovatieve sector, "een broodnodige vernieuwingsimpuls. " Victor van der Chijs, de voorzitter van het Topteam Creatieve Industrie en van de Dutch Creative Industries Council) en Valerie Frissen, de directeur van CLICKNL, het topinstituut voor de creatieve industrie, gaan in op de discussie over de waarde en inovatieve impulsen die vanuit het beleid van de topsectoren aan ons land worden gegeven.

Hun analyse leest u hier: 'Deze week discussieert de Tweede Kamer over het topsectorenbeleid. Zeven op de tien economen concluderen dat Nederland op een doodlopende weg zit met dat beleid. We herkennen een aantal van de economische trends waarop de economen hun conclusie over het beleid baseren. Maar de conclusie zelf delen we niet. Oog voor integrale waarde. OCW: R&D investeringen blijven achter. 17 januari 2013 - OCW is voorzichtig positief over de ontwikkelingen in wetenschap, techniek en innovatie. Het indicatorenrapport WTI2 laat wel zien dat er zorgen zijn om de achterblijvende investeringen in R&D en de diversiteit onder wetenschappers. Deze blijft nog altijd beperkt. Uit het rapport, opgesteld door een consortium van Dialogic, NIFU (een Noors instituut) en het CWTS (Universiteit Leiden), blijkt dat de R&D-intensiteit in Nederland laag ligt.

Dit wordt met name veroorzaakt door gebrek aan financiering uit het Nederlands bedrijfsleven. “Hoewel de overall R&D-intensiteit van bedrijven in Nederland relatief laag is, is het opmerkelijk dat bij een internationale vergelijking Nederlandse bedrijven veel publieke R&D in Nederland financieren.” In internationaal perspectief blijft Nederland in de totaallijstjes nog altijd ver onder het gemiddelde BBP, ook de economische groei blijft als gevolg hiervan achter. Human Capital Toch is dit geen reden tot een jubelstemming in het rapport. Van Keulen ook weg bij topteam. 4 februari 2013 - De nationalisering van SNS heeft ook gevolgen voor de topsectoren. Naast zijn functie bij SNS en het voorzitterschap van de Stichting Holland Financial Centre doet Sjoerd van Keulen namelijk ook afstand van zijn rol als boegbeeld van het topteam Hoofdkantoren.

In de in 2011 door Maxime Verhagen vastgestelde topsectoren was ook een plek ingeruimd voor de het topteam Hoofdkantoren. Doel van dit topteam is het verstevigen van de positie van Nederland als vestigingsland voor regionale hoofdkantoren door de het vestigingsklimaat voor ondernemers en kenniswerkers te verbeteren. Boegbeeld van dit topteam was tot vorige week SNS-topman Sjoerd van Keulen. Het topteam Hoofdkantoren is niet de enige rol van Sjoerd van Keulen als politiek adviseur.

Het Ministerie van Economische Zaken kon nog niet vertellen of er voor de functie van Sjoerd van Keulen als boegbeeld op korte termijn een vervanger zal worden aangewezen. André Knottnerus (WRR): topsectoren zorgen voor innovatie voor samenleving en economie #kennisdebat. Ewaldeng : Fantastische uithaal van Piet... Het misleidende denken in top- en flopsectoren. Groei en innovatie De commotie rond de inkomensafhankelijke zorgpremie is nog maar net geluwd of nieuwe politieke onrust (huurmarkt, ontslagrecht) lijkt zich al aan te dienen.

De rumoerige start en de grote nadruk op een paar gevoelige dossiers maken dat andere minstens zo belangrijke onderdelen van het kabinetsbeleid te weinig aandacht krijgen. Het beleid gericht op de versterking van het Nederlandse groei- en concurrentievermogen is hiervan een prominent voorbeeld. Het kabinet-Rutte II hanteert op dit laatste terrein een helder uitgangspunt. Het kabinet wil namelijk topsectoren waarin Nederland internationaal uitblinkt, nog sterker maken. Dit is een ambitieus streven waarbij wordt voortgebouwd op de door het vorige kabinet gemaakte keuzes voor een beperkt aantal topsectoren zoals de chemie of tuinbouw omdat kansen en knelpunten veelal sectorspecifiek van aard zouden zijn. Oud denken Gevolgen nieuwe werkdeling Figuur 1: Veranderend belang van de industrie in de economie Voetnoten Copyright.

Innovatiebeleid van het kabinet streeft naar de verkeerde top. Topbeleid volgens Verhagen Minister Verhagen van het nieuwe Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft op 4 februari 2011 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met de ambitieuze titel “Naar de top”. Hierbij wordt invulling gegeven aan de industrie- en innovatiepolitiek van het kabinet. Het bedrijvenbeleid, zoals het nu wordt genoemd.

De brief maakt het voornemen uit het coalitieakkoord concreet om “een stimulerend beleid te ontwikkelen voor de huidige en toekomstige economische topgebieden van Nederland, zoals water, voedsel, tuinbouw, high tech, life sciences, chemie, energie, logistiek en creatieve industrie”. Voor ieder van deze negen “topsectoren” komt er nu een “topteam” dat bestaat uit een boegbeeld uit de sector, een vertegenwoordiger uit de wetenschap, een hoge ambtenaar en een innovatieve topondernemer uit het MKB. De jojo van de industriepolitiek De vraag is of de keuze voor de negen topgebieden wel terecht is.

Te veel compartimertering Referenties: Copyright. Bedrijven vinden topsectoren ‘te wetenschappelijk’ 'Topsectorenbeleid dreigt te mislukken' De brief is in handen van het Financieele Dagblad. De ondertekenaars zijn AkzoNobel, DSM, Unilever, Fokker, FrieslandCampina, Lanxess Elstomers, Lawter, Pacques, Rijk Zwaan, Sabic, Tata Steel en Tijin Aramid. Zij stellen dat zij te weinig geld krijgen van publieke financiers van wetenschappelijk onderzoek, zoals NWO en TNO. Het financieren van innovatie is op de schop gegaan nu de aardgasbaten hier niet meer aan worden besteed. Het is de bedoeling van het topsectorenbeleid om bedrijven en kennisinstellingen nauwer te laten samenwerken om de innovatiekracht van de industrie te versterken.

Fundamenteel onderzoekVolgens de bedrijven is het ingewikkeld om aanvragen te doen. Agenda'sDe NWO is het niet eens met de kritiek. Volgens Emmo Meijer, directeur r&d van FrieslandCampina, is het ontwikkelen van agenda's niet voldoende. Het ministerie van EZ gaat in gesprek met de briefschrijvers.

Ewaldeng : Stop met bakkerskinderen brood... Ewaldeng : Als HFC wordt opgedoekt wegens... Ewald engelen sur Twitter : "gisteren proloog #schaduwelite op Internet - vandaag website HFC opgedoekt - oprichtingsakte nergens meer te bekennen. De schaduwelite ewald engelen. Concept oprichtingsacte HFC. Ewald engelen on Twitter: "@Ebsje dat is dus zonder de namen van de ondertekenaars - 3 september was ie er nog - heb zojuist in mijn history gekeken #weird"

Overheid.nl - Officiële bekendmakingen: Zoeken -Dossier. Overheid.nl - Officiële bekendmakingen: Zoeken -Dossier. Wat was het Holland Financial Centre eigenlijk? De stichting Holland Financial Centre (HFC) stopt ermee. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de financiële woordvoerders in de Tweede Kamer wilden geen samenwerking meer met de lobbyclub.

Sjoerd van Keulen, de geplaagde oud-topman van SNS Reaal, was voorzitter van het platform en stapte begin deze week op. Jan Nooitgedagt, CFO van Aegon, nam voorlopig waar als voorzitter, maar hield dat slechts enkele dagen vol. Profiel Holland Financial Centre In 2007, nog voor de financiële en economische crisis, werd het Holland Financial Centre opgericht. Enkele ‘mijlpalen’ uit de geschiedenis: Juli 2007: oprichting Holland Financial Centre. Bekijk hier de gehele geschiedenis van HFC. Directie en bestuur Het HFC bood prominente kopstukken binnen de Nederlandse financiële sector een mooie gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en te lobbyen voor hun belangen. Deelnemers Beloning Green Light Financial District aan de Zuidas? Wat was het Holland Financial Centre eigenlijk?

Bedrijven vinden topsectoren ‘te wetenschappelijk’ Dertien grote bedrijven waarschuwen het ministerie van Economische Zaken. Het topsectorenbeleid is volgens hen ‘te wetenschappelijk’ en ‘te weinig industrie-gericht’. Het topsectorenbeleid is bedoeld om bedrijfsleven en wetenschap beter te laten samenwerken. Dat moet voor innovatie zorgen en de economie weer aanzwengelen. Toen het kabinet Rutte I ermee op de proppen kwam, waren wetenschappers bang dat ze voor het karretje van de economie gespannen zouden worden. Te weinig financiële steun In een brandbrief aan minister Henk Kamp schrijven grote bedrijven als Unilever en AkzoNobel dat ze zich grote zorgen maken over het Nederlandse innovatiebeleid, meldt het Financieele Dagblad vandaag, dat een vertrouwelijke brief in handen heeft gekregen. De bedrijven vinden dat zij van bijvoorbeeld NWO en TNO te weinig financiële steun krijgen om te innoveren.

Niets mis met topsectorenbeleid Werkgeversorganisatie VNO-NCW bevestigt het bestaan van de brief en herkent zich in de kritiek. Economen kraken topsectoren. Engelen: Wij willen poen, nu, en snel een beetje - Home. Ftm: Wij willen poen, nu, en snel een beetje. Extra geld voor onderzoek NWO. AMC Magazine Het einde van de nieuwsgierigheid feb2013. Vereniging FME-CWM - Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie - Innovatieregeling voor betere aansluiting mkb op topsectoren. ScienceGuide: Misvattingen vertroebelen debat topsectoren. ScienceGuide: Topsectoren vertragen - meer investeren.