background preloader

LOWI Landelijk Orgaan Integriteit

Facebook Twitter

Startpagina. KNAW - LOWI. Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) is een onafhankelijk (advies)orgaan ingesteld in 2003 door de KNAW, NWO en de VSNU.

KNAW - LOWI

Het orgaan adviseert de Colleges van Bestuur van de Nederlandse universiteiten, de Raden van Bestuur van de universitair medische centra, het bestuur van de Stichting Sanquin en de besturen van NWO en KNAW inzake klachten over schendingen van wetenschappelijke integriteit. LOWI - Adviezen — Nederlands. Adviezen — Nederlands. (mirror) KNAW Fritsvan Oostrom (pdf) Markt en Ziel jaarede 2007. Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling — KNAW. TU Delta: Tandenloze gedragscode voor integere wetenschap. 27 januari 2005 door dap hartmannAantal keer bekeken: 1179Dit artikel verscheen in Delta jaargang 37, nummer 3. TU Delta: 'Onderzoekers zullen steeds vaker in gewetensnood komen' 05 februari 2004 door joost panhuysenAantal keer bekeken: 759Dit artikel verscheen in Delta jaargang 36, nummer 5 Met de snelle groei van derdegeldstromen komt de onafhankelijkheid en controleerbaarheid van wetenschappelijk onderzoek in de knel, constateert SP-Eerste-Kamerlid Ronald van Raak.

TU Delta: 'Onderzoekers zullen steeds vaker in gewetensnood komen'

Zijn voorstel: onderzoekers in gewetensnood moeten zich anoniem kunnen melden bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit. ,,De laatste maanden zijn er aan verschillende universiteiten problemen geweest rond onafhankelijkheid. KNAW~DANS: Data Archiving and Networked Services. Nieuwe code voorkomt onwenselijke beïnvloeding door belangenverstrengeling. 1 februari 2012. Code tegen medische belangenconfliten. 1 februari 2012 - KNAW, KNMG en de Gezondheidsraad stellen een code op over de omgang met belangenverstrengeling.

Code tegen medische belangenconfliten

De belangen van deskundigen in medisch-wetenschappelijke en adviescommissies worden voortaan openbaar gemaakt om belangenverstrengeling of oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen. Minister Schippers van VWS reageert instemmend op dit initiatief: "Een belangrijke stap op weg naar vertrouwen. " Zij stuurt het document naar de Tweede Kamer waar het debat over belangenverstrengelingen al vaak wordt gevoerd. Gebaat bij samenwerking met bedrijfsleven, overheid en maatschappij De Akademie acht deze Code van belang, omdat de wetenschap gebaat is bij samenwerking met bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke instanties. How Many Scientists Fabricate and Falsify Research? A Systematic Review and Meta-Analysis of Survey Data.

The frequency with which scientists fabricate and falsify data, or commit other forms of scientific misconduct is a matter of controversy.

How Many Scientists Fabricate and Falsify Research? A Systematic Review and Meta-Analysis of Survey Data

Many surveys have asked scientists directly whether they have committed or know of a colleague who committed research misconduct, but their results appeared difficult to compare and synthesize. This is the first meta-analysis of these surveys. To standardize outcomes, the number of respondents who recalled at least one incident of misconduct was calculated for each question, and the analysis was limited to behaviours that distort scientific knowledge: fabrication, falsification, “cooking” of data, etc… Survey questions on plagiarism and other forms of professional misconduct were excluded.

Kees Schuyt

DUB: Onderzoek naar afgenomen vertrouwen wetenschap. Cartoon29 03 2012. Zijlstra wil betere bescherming tegen wetenschapsfraude. Foto NRC / Roel Rozenburg Binnenland Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs (VVD) laat onderzoeken hoe de academische wereld kan worden beschermd tegen wetenschapsfraude.

Zijlstra wil betere bescherming tegen wetenschapsfraude

Het is voor het eerst dat de politiek zich in deze kwestie mengt, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. De Utrechtse hoogleraar filosofie Keimpe Algra gaat het onderzoek leiden, namens de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW). Advies over Vertrouwen in wetenschap:<br>aanbevelingen voor waarborgen van vertrouwen in de toekomst </br> - KNAW. 15 mei 2013 Doet wetenschap de goede dingen en doet ze die ook goed?

advies over Vertrouwen in wetenschap:<br>aanbevelingen voor waarborgen van vertrouwen in de toekomst </br> - KNAW

Onderzoek wijst uit dat wetenschap nog steeds een ‘sterk merk’ is. Maar risico’s zijn er wel, zoals hoge verwachtingen bij het publiek, toenemende verwevenheid van wetenschap met belanghebbende partijen en beeldvorming in de media. Waarborgen van vertrouwen is in de eerste plaats een taak van de wetenschappelijke wereld zelf, maar ook externe partijen zoals financiers, overheid, media en onderwijs kunnen hieraan een bijdrage leveren. Advalvas: Niemand kent de gedragscode voor wetenschappers. Er is nog altijd veel vertrouwen in de wetenschap, meent de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

advalvas: Niemand kent de gedragscode voor wetenschappers

Maar om dat zo te houden, moet er wel iets gebeuren. De wetenschap kreeg een flinke knauw door de fraude van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Opeens leek elke vreemde onderzoeksuitkomst verdacht: het zou wel weer verzonnen zijn. Toenmalig staatssecretaris Zijlstra maakte zich zorgen en vroeg de KNAW om advies: hoe kon het vertrouwen in de wetenschap behouden blijven? Scepsis is gezond Nu het stof is neergedaald, concludeert een KNAW-commissie dat Nederlanders veel vertrouwen hebben in onderzoekers. Het is ook helemaal niet duidelijk of het vertrouwen eigenlijk wel afneemt, want daar zijn nauwelijks goede data over.

Teleurstellingen schaden het vertrouwen Risico’s zijn er wel. Niemand kent gedragscode Daar zullen weinig wetenschappers het mee oneens zijn. Maar integriteit is niet alleen een zaak van de individuele wetenschappers. DUB: KNAW ~Wetenschap nog altijd ‘sterk merk’ Er is nog altijd veel vertrouwen in de wetenschap, meent de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

DUB: KNAW ~Wetenschap nog altijd ‘sterk merk’

Maar om dat zo te houden, moet er wel iets gebeuren. De wetenschap kreeg een flinke knauw door de fraude van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Opeens leek elke vreemde onderzoeksuitkomst verdacht: het zou wel weer verzonnen zijn. Toenmalig staatssecretaris Zijlstra maakte zich zorgen en vroeg de KNAW om advies: hoe kon het vertrouwen in de wetenschap behouden blijven? Nu het stof is neergedaald, concludeert een KNAW-commissie, onder leiding van de Utrechtse hoogleraar filosofie Keimpe Algra , dat Nederlanders veel vertrouwen hebben in onderzoekers. Risico’s zijn er wel. Wetenschap nog altijd sterk merk. 16 mei 2013 - “Na de dominee en de dokter is ook de autoriteit van de wetenschapper niet langer vanzelfsprekend.” De KNAW ziet het vertrouwen in de wetenschap afnemen. In een nieuw integriteitsrapport pleit de Akademie voor “verstandig beleid, radicale aanbevelingen zijn onnodig.” De Akademie heeft een rapport opgesteld, op verzoek van voormalig staatssecretaris Zijlstra, om te onderzoeken hoe het staat met het vertrouwen in en de integriteit van de wetenschap en hoe deze versterkt kunnen worden.

De KNAW wilde niet ingaan op individuele gevallen maar met een breed kader kijken naar deze vertrouwens- en integriteitsvragen. DUB: Commissievoorzitter Keimpe Algra: ‘Integriteit van wetenschap moet voor iedereen zichtbaar zijn’ Het vertrouwen in de wetenschap is nog steeds groot.

DUB: Commissievoorzitter Keimpe Algra: ‘Integriteit van wetenschap moet voor iedereen zichtbaar zijn’

Dat concludeert een KNAW-commissie onder leiding van de Utrechtse filosofiehoogleraar Keimpe Algra. Maar er dreigt gevaar. Dat moeten de universiteiten zich aantrekken, maar zeker ook de overheid, het bedrijfsleven en andere financiers van onderzoek. Uitgelekte e-mails die aantonen dat bewijsmateriaal voor een klimaatcrisis is gemanipuleerd. NWO doet goed werk, maar... NWO doet goed werk, maar... 22 november 2013 - NWO voert haar primaire taak uitstekend uit.

NWO doet goed werk, maar...

OCW beaamt die conclusie van de evaluatiecommissie, maar veel inhoudelijke aanbevelingen daarvan schuift het terzijde. Zo komt er geen Chief Scientific Advisor in Nederland, maar brengt Sander Dekker deze taak onder bij de KNAW. In reactie op het rapport ‘Nieuwe dynamiek, passende governance’ stelt OCW, mede namens Economische Zaken, content te zijn met hoe NWO haar wetenschappelijke taak uitvoert. Zij benadrukt daarbij dat “NWO moet blijven zorgen voor duurzame samenwerking met andere partijen betrokken bij het wetenschapsbeleid zodat NWO-beleid, nationale beleidsontwikkelingen, de universitaire agenda’s en de Europese agenda optimaal op elkaar aansluiten.” 'Integriteitsorgaan LOWI moet meer macht krijgen' Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit LOWI moet meer bevoegdheden krijgen, zoals inzage in de computers van beschuldigde wetenschappers en een bindend advies aan universiteiten.

Dat zegt Kees Schuyt, die vorige week afscheid nam als voorzitter van het LOWI, in een interview in de Volkskrant van vandaag. Paniekvoetbal Schuyt vindt ook de regels van de integriteitscode te vaag. Universiteitenkoepel VSNU paste onlangs de gedragscode voor wetenschappers aan naar aanleiding van de affaire rond ruimtelijke econoom Peter Nijkamp, die wordt beschuldigd van zelfplagiaat.

‘Paniekvoetbal’, noemt Schuyt dat. Kourtit Schuyt mengde zich eerder dit jaar in de discussie over Nijkamps promovenda Karima Kourtit, over wier proefschrift anonieme klachten waren ingediend. Peter Breedveld. RU levert nieuwe voorzitter Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit. Eerder was Fernhout al werkzaam als Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit van de RU, waarbij hij als aanspreekpunt diende voor medewerkers van de universiteit die twijfelen aan de wetenschappelijke betrouwbaarheid van collega’s.

Bij een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit kan er sprake zijn van het vervalsen of manipuleren van onderzoeksgegevens of het onrechtmatig overnemen van andermans werk. Volgens voorganger Schuyt schort er nog genoeg aan de regels omtrent de wetenschappelijke integriteit, zo blijkt uit een gisteren verschenen interview in de Volkskrant. Een gebrek aan duidelijkheid tussen een schending van integriteit en simpelweg slordigheid is volgens Schuyt nog steeds een groot probleem binnen de universitaire wereld. ‘Bindende adviezen en echte sancties’, zijn volgens Fernhouts voorganger nodig om de serieuze fraudezaken in Nederland aan te pakken.

Het grote grijze mijnenveld. Door Vincent Bongers Voor promovendi is wetenschappelijke integriteit een lastig thema. De onafhankelijkheid van de wetenschap. VOXweb: Integriteit. Universiteit scherper op integriteit. De universiteit krijgt een nieuwe klachtenregeling wetenschappelijke integriteit. Uit het stuk blijkt dat het aantal vertrouwenspersonen van een naar drie gaat en dat de integriteitscommissies van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de universiteit worden samengevoegd.

Naar een nieuwe gedragscode voor de wetenschap. Naar een nieuwe gedragscode voor de wetenschap — KNAW. Commissie Verkenning Herziening Gedragscode Wetenschapsbeoefening 2015. "Maak duidelijk wat per se niet mag" "We moeten ons meer realiseren dat wetenschap niet over personen gaat" Na twee jaar overleg en een uitgebreide consultatie onder wetenschappers hebben zes koepelorganisaties hun handtekening gezet onder de nieuwe code.

Gaat de nieuwe integriteitscode ons echt tot betere onderzoekers maken? De vragen waarmee onderzoekers bij mij als loopbaancoach komen hebben vaak hun oorsprong in een verleden dat ogenschijnlijk niets te maken heeft met hun huidige situatie en de directe aanleiding om een coach te contacteren. Gaat de nieuwe integriteitscode ons echt tot betere onderzoekers maken? - ScienceGuide. ‘Sloppy science is vaak geen opzet, maar gebrek aan kennis’ “Zo’n zaak als van Diederik Stapel is een uitzondering", zegt Ton Hol. Goede comment - ‘Sloppy science is vaak geen opzet, maar gebrek aan kennis’ “Zo’n zaak als van Diederik Stapel is een uitzondering", zegt Ton Hol. Hij doelt hiermee op de Tilburgse hoogleraar Psychologie die in 2011 ontmaskerd werd omdat hij doelbewust data vervalste om met zijn onderzoek te scoren.