background preloader

2e integrity commission KOURTIT (not? PhD-thesis, anonymous)

Facebook Twitter

? members 2e commission ? still to be announced

Kolfschooten : Vandaag in @nrc: LOWI-voorzitter... ‘Alles wat jurist is in mij, komt in opstand tegen anonieme klachten’ Door Frank van Kolfschooten Kees Schuyt (1943) dacht in 2006 een rustige commissie te gaan voorzitten, naast zijn werk als lid van de Raad van State.

‘Alles wat jurist is in mij, komt in opstand tegen anonieme klachten’

Schuyt was gevraagd als nieuwe voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijk Integriteit (LOWI). Dat beroepsorgaan was in 2003 opgericht voor klachten over schendingen van wetenschappelijke integriteit. „Hooguit twee vergaderingen per jaar. Dat was me door Frits van Oostrom, de president van de KNAW, voorgehouden”, zegt Schuyt. „Door alle publiciteit over wetenschapsfraude weet men nu beter waar je terecht kunt met een klacht binnen een universiteit en dat er een beroepsmogelijkheid is bij het LOWI. Wat is de aard van al die zaken? Lees de volledige versie van dit artikel (1.826 woorden) op nrc.nl. (pdf)Schuyt NRC 08022014 ‘Alles wat jurist is in mij, komt in opstand tegen anonieme klachten’ Schuyt ‘geschokt’ door handelwijze VU na klacht over proefschrift.

Weer onderzoek naar Kourtit op basis van anonieme klacht. Er is een tweede onderzoek gaande naar het wetenschappelijke werk van econoom Karima Kourtit, over wie een commissie had gezegd dat ze mag promoveren als ze een aantal onregelmatigheden uit haar proefschrift heeft weggepoetst.

Weer onderzoek naar Kourtit op basis van anonieme klacht

Dat onthult Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit in een interview met NRC Handelsblad. Schuyt zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de VU de eerste anonieme klacht over het proefschrift van Kourtit heeft behandeld, ‘terwijl het gronddocument van VSNU, KNAW en NWO uit 2001 het in behandeling nemen van anonieme klachten verbiedt.’ Carrière vernietigd ‘Wat ik heb gemist in de berichtgeving is aandacht voor procedurele gebreken in de zaak van deze jonge onderzoekster wier carrière nu vernietigd dreigt te worden’, aldus Schuyt. Schuyt is bang dat als een universiteit anonieme klachten serieus neemt, anonieme klagers elke promotie, al is het proefschrift door een commissie al goedgekeurd, kunnen tegenhouden. DUB: Integriteitsbeoordelaar Schuyt haalt uit naar VU. De zaak tegen de promovenda van econoom Peter Nijkamp gaat haast lijken op een heksenproces, vindt Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.

DUB: Integriteitsbeoordelaar Schuyt haalt uit naar VU

De VU verwerpt de aantijging. In NRC Handelsblad haalt Schuyt afgelopen weekend hard uit naar de Vrije Universiteit. Hij begrijpt niet dat de promotie van Karima Kourtit is uitgesteld na een anonieme klacht. “Je kan anonieme klagers niet aansprakelijk stellen indien het valse beschuldigingen blijken te zijn, zoals bij elke andere klachtenregeling.” De klacht was bovendien ongegrond, denkt Schuyt. De VU verstrekt veel te weinig informatie over de zaak, vindt hij. Dezelfde anonieme klager zou een tweede klacht hebben ingediend over het proefschrift.

De Vrije Universiteit beraadt zich op een reactie. EM: het lijkt wel een heksenproces. De zaak tegen de promovenda van econoom Peter Nijkamp gaat haast lijken op een heksenproces, vindt Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI).

EM: het lijkt wel een heksenproces

De VU verwerpt de aantijging. In NRC Handelsblad haalt Schuyt afgelopen weekend hard uit naar de Vrije Universiteit. Hij begrijpt niet dat de promotie van Karima Kourtit is uitgesteld na een anonieme klacht. “Je kan anonieme klagers niet aansprakelijk stellen indien het valse beschuldigingen blijken te zijn, zoals bij elke andere klachtenregeling.” De klacht was bovendien ongegrond, denkt Schuyt. Heksenproces De VU verstrekt veel te weinig informatie over de zaak, vindt hij. TU Delta: 'Het lijkt haast een heksenproces' 10 februari 2014 door HOP/Bas Belleman Aantal keer bekeken: 638 WEB ONLY. 'Zaak tegen Kourtit lijkt heksenproces' De zaak tegen de promovenda van econoom Peter Nijkamp gaat haast lijken op een heksenproces, vindt Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.

'Zaak tegen Kourtit lijkt heksenproces'

De VU verwerpt de aantijging. In NRC Handelsblad haalt Schuyt afgelopen weekend hard uit naar de VU. Hij begrijpt niet dat de promotie van Karima Kourtit is uitgesteld na een anonieme klacht. “Je kan anonieme klagers niet aansprakelijk stellen indien het valse beschuldigingen blijken te zijn, zoals bij elke andere klachtenregeling.” Geheim proces. Integriteit aan de VU: soeverein in eigen kring kolfschooten. Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten van de Vrije Universiteit (1949) staat niet bekend om zijn transparante aanpak van klachten over wetenschappelijke integriteit.

Integriteit aan de VU: soeverein in eigen kring kolfschooten

In 2002 was hij als rector magnificus van de Universiteit van Tilburg (UvT) verantwoordelijk voor de invoering van een regeling waarbij hij zelf vertrouwenspersoon en aanspreekpunt werd voor het melden van vermoedens van wetenschappelijke fraude. KNAW, NWO en VSNU noemden de rol van vertrouwenspersoon en aanspreekpunt ‘onverenigbaar’ met de rol van rector magnificus omdat deze functionaris lid is van het college van bestuur, dat uiteindelijk een oordeel moet vellen over een klacht.

Van der Duyn Schouten werd behalve aanspreekpunt ook de ‘poortwachter’ die besliste over vervolgstappen na een klacht. [MIRROR] reactie VU op uitspraken voorzitter KNAW-LOWI. [URL-migrated] Reactie VU op uitspraken voorzitter LOWI - [jan-mrt] Nieuwsarchief CvB van de VU heeft met verbazing kennis genomen van het interview met de heer Schuyt.

[URL-migrated] Reactie VU op uitspraken voorzitter LOWI - [jan-mrt]

Het College van Bestuur van de VU heeft met verbazing kennis genomen van het interview met de heer Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), dat op 8 februari 2014 in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad verscheen. In het interview doet de heer Schuyt een aantal uitspraken die onjuist en niet geverifieerd zijn bij de VU, of bij de commissie van onderzoek in beide zaken rondom mevrouw Kourtit.

Zo heeft de tweede klacht die de VU tegen mevrouw Kourtit in behandeling heeft genomen geen betrekking op haar proefschrift. VU moest van LOWI anonieme klachten behandelen. Het is juist het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) die de VU in 2010 heeft geadviseerd om in het reglement voor de wetenschappelijke integriteit ook rekening te houden met anonieme klachten.

VU moest van LOWI anonieme klachten behandelen

Kourtit spreekt zich uit: '2de anonieme klacht gaat wel degelijk weer over mijn proefschrift' Karima Kourtit, de econome wier promotie werd uitgesteld vanwege twee anonieme klachten over haar wetenschappelijke publicaties, zegt dat de tweede anonieme klacht tegen haar wel degelijk betrekking heeft op haar proefschrift en niet op andere wetenschappelijke publicaties, zoals het college beweert.

Kourtit spreekt zich uit: '2de anonieme klacht gaat wel degelijk weer over mijn proefschrift'

Kourtits promotie werd vorig jaar afgeblazen vanwege een anonieme brief over haar proefschrift. Een onderzoekscommissie, de commissie Drenth, concludeerde daarop dat er sprake was van een aantal onvolkomenheden, en dat de promotie kan doorgaan zodra die zijn gecorrigeerd. Boze mail. FreezePage: Kourtit spreekt zich uit.

Gezamenlijke verklaring CvB VU – voorzitter LOWI - [jan-mrt] Nieuwsarchief.

Gezamenlijke verklaring CvB VU – voorzitter LOWI - [jan-mrt]

FreezePage: gezaenlijke verklaring. Voorzitter LOWI Schuyt biedt VU zijn excuses aan. EM: Voorzitter integriteitscommissie zegt sorry tegen VU. Nietszeggende verklaring - Kolfschooten.

Beroep tegen oordeel over tweede plagiaatklacht in zaak-Kourtit