background preloader

ErasmusMC Virology

Facebook Twitter

Het lab van Ab - Binnenland. Door Toine Heijmans − 29/08/05, 09:34 De deskundigen in Brussel zien nog geen groot vogelgriep-gevaar maar het Rotterdamse laboratorium van Ab Osterhaus staat op scherp....

Het lab van Ab - Binnenland

Op de laptop van Ron Fouchier verschijnt een landkaart met interessant nieuws. Te zien zijn de brandhaarden van vogelgriep in het oosten. EM: Erasmus MC ontwikkelt dodelijk griepvirus. Onderzoekers van het Erasmus MC zijn erin geslaagd om een superdodelijke variant van het vogelgriepvirus te creëren.

EM: Erasmus MC ontwikkelt dodelijk griepvirus

Zo gevaarlijk dat overwogen wordt om de resultaten niet te publiceren. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Ron Fouchier, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, had van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit NIH samen met een aantal andere toponderzoekers de opdracht om uit te zoeken of het relatief onbesmettelijke H5N1-virus zo kon muteren dat het op mensen overdraagbaar werd. Fataal De griep komt voor bij dieren, maar krijgt in de regel geen vat op mensen. Scientists Brace for Media Storm Around Controversial Flu Studies. ROTTERDAM, THE NETHERLANDS—Locked up in the bowels of the medical faculty building here and accessible to only a handful of scientists lies a man-made flu virus that could change world history if it were ever set free.

Scientists Brace for Media Storm Around Controversial Flu Studies

The virus is an H5N1 avian influenza strain that has been genetically altered and is now easily transmissible between ferrets, the animals that most closely mimic the human response to flu. Scientists believe it's likely that the pathogen, if it emerged in nature or were released, would trigger an influenza pandemic, quite possibly with many millions of deaths. Onderzoekers Erasmus MC accepteren censuur. Wetenschap22 december 2011 8:00 |Onderzoekers van het Erasmus MC die een gevaarlijkere versie van het vogelgriepvirus hebben gemaakt, mogen hun onderzoeksresultaten niet integraal publiceren.

Onderzoekers Erasmus MC accepteren censuur

Dat vindt de Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB), een onafhankelijke commissie van experts die de Amerikaanse overheid adviseert over veiligheid op biologisch gebied. De Rotterdamse wetenschappers hadden het virus genetisch aangepast, zodat het zeer waarschijnlijk overdraagbaar is van mens op mens. Ze hebben hun bedenkingen bij het advies, maar zullen het respecteren. De virologen hadden in september een artikel over hun onderzoek aangeboden aan het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Dat had de publicatie voorgelegd aan de NSABB, omdat de gegevens uit het onderzoek gebruikt zouden kunnen worden om een biologisch wapen te maken van het griepvirus. Virologen respecteren advies bioterrorisme VS. De National Science Advisory Board for Biosecurity in de VS heeft geadviseerd dat de studieresultaten van virologen van het Erasmus MC over het vogelgriepvirus gepubliceerd mogen worden.

Virologen respecteren advies bioterrorisme VS

Wel moet bepaalde gedetailleerde informatie over de methoden en resultaten geheim blijven. NOS: Virologen Erasmus willen grieponderzoek publiceren. Viroloog Ron Fouchier Erasmus MC Toegevoegd: vrijdag 25 nov 2011, 15:05Update: zondag 27 nov 2011, 09:17 Door redacteuren Robert Bas en Rinke van den Brink De virologen van het Erasmus MC die een genetisch aangepaste variant van het vogelgriepvirus gemaakt hebben die zeer waarschijnlijk overdraagbaar is van mens op mens, willen hun onderzoeksresultaten publiceren.

NOS: Virologen Erasmus willen grieponderzoek publiceren

De onderzoekers hebben twee maanden geleden een artikel ingediend bij het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. De redactie van dat blad heeft het artikel voorgelegd aan de National Science Advisory Board on Biosecurity, een adviesorgaan op het gebied van bioveiligheid. Er zijn wetenschappers die vinden dat de Rotterdamse onderzoekers hun bevindingen niet moeten publiceren, omdat die kwaadwillenden in staat kunnen stellen een biologisch wapen te maken van het vogelgriepvirus. Onwaarschijnlijk "Bovendien, stel nu eens dat iemand hiermee aan de haal zou gaan, dan is het des te belangrijker dat we aan vaccins werken. NRC: Nog geen Nederlands advies over borstimplantaten. Wetenschap In Nederland is nog geen advies gegeven over de omstreden borstimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP).

NRC: Nog geen Nederlands advies over borstimplantaten

Dat meldt persbureau Novum op gezag van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Franse overheid adviseerde vanochtend de implantaten te laten verwijderen, omdat er een verhoogd risico is wanneer de protheses gaan lekken. Voor de implantaten is een goedkope siliconensoort verwerkt. Deze industriële siliconen zijn van mindere kwaliteit dan de medische siliconen die normaliter in implantaten worden verwerkt. Uit Frans onderzoek is niet gebleken dat er een verhoogd risico is op kanker, zoals was gesuggereerd. Volgens de IGZ is er nog geen bevestiging van de Franse overheid over het advies. Lees meer over: borstimplantaten Inspectie voor de Gezondheidszorg Poly Implant Prothese SA. EM: Vogelgrieponderzoek eindelijk gepubliceerd.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben hun onderzoek naar de overdraagbaarheid van H5N1 vogelgriepvirus donderdag gepubliceerd in Science.

EM: Vogelgrieponderzoek eindelijk gepubliceerd

Ongesencureerd. De publicatie heeft maanden vertraging opgelopen omdat verschillende instanties eerst wilden onderzoeken of de gegevens niet misbruikt konden worden door kwaadwillenden. Transmission Studies Resume for Avian Flu. H5N1 Researchers Announce End of Research Moratorium. Almost a year after they announced it, leading influenza researchers are ending a voluntary moratorium on certain types of controversial experiments involving the H5N1 avian influenza virus.

H5N1 Researchers Announce End of Research Moratorium

In a letter published online today by Science and Nature, 40 researchers declare that the studies should restart now that scientists, government officials, and the public have had time to debate the need for the research and impose new safety measures. "[T]he aims of the voluntary moratorium have been met in some countries and are close to being met in others," they write, and researchers "have a public-health responsibility to resume this important work.

" Erasmus MC - Virology. EM: Omstreden onderzoek vogelgriep gaat door. Het onderzoek naar de verspreiding van vogelgriep, onder leiding van virologiehoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC, gaat na een jaar weer door.

EM: Omstreden onderzoek vogelgriep gaat door

De studie was vrijwillig stilgelegd, omdat de vrees bestond dat de informatie te gevaarlijk was als deze in verkeerde handen zou vallen. In een brief die vandaag zowel in Science als in Nature verschijnt, verklaren veertig vooraanstaande virologen dat ze de voordelen van onderzoek aan het H5N1-virus zwaarder vinden wegen dan de risico's. Eerste auteur van de brief is Ron Fouchier.

Scientist's censored by customs , judge approves

PVdMM : Hoera! 'Onze' Ron Foucher wint... PVdMM : @SaskiaBvR jazeker, is er al! EM 05, jaargang 17 by Erasmus Magazine. Ron Foucher Erasmus. 'Goede regels nodig voor gevaarlijke vondsten wetenschap' UTRECHT - Het gedoe rond het wetenschappelijke artikel over vogelgriep bleek uiteindelijk een storm in een glas water, maar het heeft wel zichtbaar gemaakt dat er geen goede regels zijn in Nederland omtrent potentieel gevaarlijke wetenschappelijke vondsten. Foto: ANP Dat zei KNAW-president Hans Clevers vrijdag. ''Sommige wetenschappelijke vondsten kunnen ten goede benut worden maar onwelwillenden zouden er ook kwaad mee kunnen. " "In de Verenigde Staten bestaat er een commissie die zich over dit soort kwesties buigt, maar in Nederland hebben we zoiets niet. Door de affaire rond de vogelgrieppublicatie werd duidelijk dat Nederland wel zo'n systeem nodig heeft'', aldus Clevers. Nederlands onderzoek over de verspreiding van vogelgriep werd donderdag, na maandenlang gesteggel, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Henk Bleker In eerste instantie hielden Amerikaanse autoriteiten publicatie tegen, later hield staatssecretaris Henk Bleker de benodigde exportvergunning op zak. Karlijn Ligtenberg on Twitter: "Kent iemand de naam van de commissie uit de VS waar in dit bericht over wordt gerept? misschien @HansClevers?" Eduard Schmidt on Twitter: "@LigtenbergK @HansClevers Is het voor een paper o.i.d. die je moet schrijven? Ben wel nieuwsgierig!" Karlijn Ligtenberg on Twitter: "@Eduard_Schmidt @HansClevers schrijf inderdaad een onderzoeksvoorstel over ethische dilemma's en technologie."