background preloader

Quart món

Facebook Twitter

Chicass10, Internet en la cárcel. Siempre que hablamos de Internet nos imaginamos que accedemos cómodamente a la Red desde nuestro navegador, en casa, en el centro educativo, el móvil...

Salutacions Elena! M'encanta aquest projecte! Tot el que gira entorn la inclusió de persones privades de llibertat ja és un tema que m'interessa molt i que es duguin iniciatives d'aquest tipus encara més! Crec que és fonamental treballar la reinserció de les persones amb un contacte cap al context comunitari. El fet que des de dins la presó es dugin a terme activitats i tallers des de les diverses àrees de tractament per tal de fomentar la reinserció dels interns afavoreix però fins un cert punt. És difícil pensar en treballar una reinserció a la societat tot ensenyant-li des d'un règim tancat com és la presó. Tenint en compte que la majoria d'interns no accedeixen a tenir permisos que els garanteixi realitzar una adaptació gradual a la societat fins que compleixen condemna, crec que aquest tipus d'iniciatives treballen aquest contacte amb la societat. A part de millorar les seves competències personals, habilitats, etc.. considero que "preparen" als interns per aquest nou context digital tant canviant. És important transmetre aquest tipus de coneixement a persones que estan privades de llibertat perquè la seva posterior integració al context comunitari no sigui tant difícil degut les dificultats que es puguin trobar a causa de l'avenç tecnologic que està tenint lloc mentre aquestes estan dins la presó. Gràcies per compartir! – raquelcg

¿Pero si no pudiéramos acceder a Internet porque estamos privados de libertad?

Chicass10, Internet en la cárcel

¿Podríamos desarrollar un proyecto cultural y educativo que tenga por objeto la alfabetización sin tener acceso a Internet? El tesón, el coraje, el valor y las ganas de cambiar el mundo de un grupo de mujeres voluntarias llamadas Chicass10 lo han conseguido. Veamos este maravilloso ejemplo de uso de las TIC para mejorar la dignidad de las personas privadas de libertad. El proyecto El proyecto Chicass10 nace cuando un grupo de personas voluntarias, mujeres mayoritariamente, decidieron hacer un proyecto de educación y cultura en libertad dentro de los módulos de mujeres 9 y 10 de la cárcel de Teixeiro. El proyecto Chicass10 es un proyecto colectivo principalmente educativo y cultural.

Así pues, el proyecto Chicass10 tiene dos finalidades concretas: Aplicacions mòbils al servei de les causes socials - Arrels Fundació. Aplicacions mòbils que permeten apoderar pacients amb esquizofrènia, trencar barreres d’idioma entre metges i pacients i servir com a eina a educadors socials.

Hola Raquelcg! He llegit la teva aportació la veritat m'ha generat una mica de dualitat a la meva opinió. Per una part trobo molt interessant el Projecte m-Resist, sobre l'apoderament de persones amb esquizofrènia així com Universal doctor per la seva reativitat i utilitat. Però per una altre part, l'APP de per detectar casos de persones sense llar que es desconeixien, m'ha resultat una mica fort. Vull dir, em sembla que potser estic equivocada, però és la primera sensació, que es vulnera eldret a la intimitat de la persona. No vull dir, que un treballador o educador social, pase per allà i el trobi , parli i la persona decideixi si vol anar algún centre o no, que una aplicació possi un icono a on està la persona, no sé, potser és el mateix, però m'ha resultat com una mica "controlador". No sé si m'he explic correctament. Igualment pens que has cercat una bona etiqueta! – ruthaguinaco

Són alguns exemples presentats en un curs sobre noves tecnologies i acció social celebrat aquests dies a Barcelona.

Aplicacions mòbils al servei de les causes socials - Arrels Fundació

Arrels va presentar la seva APP per avisar de persones dormint al carrer. AlfaDigital: TIC i presó. Aula de noves tecnologies. Incorporació de les tecnologies de la informació als edificis.

Aula de noves tecnologies

Les noves tecnologies ofereixen un enorme ventall de possibilitats en el món de la informació i de la participació ciutadana, i el coneixement sobre el seu ús ha esdevingut indispensable per a la integració social, cultural i laboral de les persones. La Florida i Miami Platja és una zona de concentració de població en risc d’exclusió social i nivell formatiu baix i no té cap servei orientat a la formació sobre la nova societat de la informació. El projecte planteja la creació d’una aula de noves tecnologies destinada a evitar el risc d’estratificació digital entre la població del barri, a l’antic CAP de Miami Platja, dins l’àmbit d’intervenció. Amb aquesta actuació es vol enfocar l’alfabetització digital com un procés d’aprenentatge col•laboratiu que vagi més enllà de la formació instrumental en informàtica. Ciutadans i entitats del barri. Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp. Lucha contra la brecha digital y oferta formativa (TIC) - Andr mines.

Enmarcada dentro del objetivo fundacional de la lucha contra la exclusión social, la formación informática sirve para reducir la brecha digital.

Lucha contra la brecha digital y oferta formativa (TIC) - Andr mines

Trabajamos en tres líneas: Formación continuada dirigida a adultos Nuestra experiencia nos confirma la importancia de la formación como herramienta de mejora y desarrollo de nuestros conocimientos y habilidades. Por esta razón desarrollamos acciones formativas dirigidas a personas trabajadoras o en situación de desempleo en las instalaciones que tenemos en la calle Llenguadoc, en Barcelona.

Más allá de realizar alfabetización digital, pensamos que es especialmente útil que las personas que puedan obtener un título oficial, un reconocimiento a su nivel de competencias, ya que, mejorará sus capacidades reales de encontrar un trabajo, mejorarlo o realizar una tarea de manera más eficaz y óptima. Navegar o Naufragar. Queremos dar herramientas para que los padres puedan cambiar la conducta de sus hijos y mejorar las interacciones con ellos.

Alfabetización Digital y Exclusión Social - Curso MOOC.