background preloader

Linux-szalma

Facebook Twitter

Tervlap. Daniel Rodik, Gradnja prirodnim materijalima, 13.05.2014. Nem fogod elhinni, milyen csodás belülről ez az öreg kunyhó. Mindenki tudja, hogy a látszat néha csal, ezért nem érdemes a külső alapján ítélni.

Nem fogod elhinni, milyen csodás belülről ez az öreg kunyhó

Remek példa erre ez a rozzant viskó. Svájcban található ez az apró, omladozó házikó, ami sokkal több, mint aminek először tűnik. A nagyjából 200 éves kunyhó belsőtere minden képzeletet felülmúl, a kopott falak ugyanis modern kialakítást rejtenek. A rusztikus betonfelületek egyszerre ötvözik az eleganciát és a modern minimalizmust. A Büchner Bründler nevű cég fantáziáját dicséri az eredeti szerkezetben kialakított modern belső. Forrás. Szalmabála-kertészkedés: újabb lépés a fenntartható önellátás felé. A szalmabála-kertészkedés általában szalmabálába ültetett növényekből álló emelt ágyásokat jelent, a tapasztalatok szerint számos előnyét élvezhetjük.

Szalmabála-kertészkedés: újabb lépés a fenntartható önellátás felé

Ezzel a termesztési móddal kihasználhatjuk az emelt ágyás előnyeit, méghozzá egy bőségesen rendelkezésre álló és olcsó közegben. A szalmabálák segítenek visszatartani a nedvességet, a tápanyagfelesleg pedig beszivárog az alatta lévő talajba, ezáltal javíthatjuk kertünk földjének általános egészségét is. Íme néhány növény, melyeket már sikeresen termesztettek ezzel a módszerrel: paradicsom, paprika, uborka, tök, sütőtök, cukkíni, földieper. Magyar Szalmaépítők Egyesülete. Magyar Szalmaépítők Egyesülete - Megépült szalmaházak. A szalmaház.

Szervezetek

Www.tervlap.hu/cikk/show/id/2718#!prettyPhoto. Atulya Bingham hetekig egy sátorban élt a török hegyvidéken, de mivel jött a hideg, így lépnie kellett. Így jött létre az az 5000 dolláros (kb. 1 125 000 forint) környezettudatos otthon, amit mindössze hat hét alatt húzott fel: Atulya azt állítja, hogy mielőtt belevágott az építkezésbe azt sem tudta, hogy mi az gerenda. A török hegyvidéken egy kavicsos alapú 3 méter sugarú kör képezi a házikó alapját, no meg a sár, amit műanyag zsákokba töltenek, és kombinált szögesdrótokkal rögzítenek. Az earthbag-háznak nevezett építményt magyarul homokzsák- vagy földzsák-háznak lehet fordítani.A technológia lényege abban áll, hogy különféle anyagokkal, például homokkal vagy földdel megtöltött zsákokat kell egymásra halmozni.

Ezeket a zsákokat olyan szorosan kell egymáshoz illeszteni, hogy azok szilárd szerkezetet alkossanak. Ahogy fent is írtuk maga a házikó megépítése mindössze hat hetet vett igénybe, annak vakolása illetve belső falainak díszítése viszont még két hónapig tartott. Hírek. Magyar Szalmaépítők Egyesülete. Szalmából épül az első szerbiai ökofalu Horvát Lehel tervei alapján (Tudomány rovat) 2015. szeptember 1. [22:42] A permakultúrát népszerűsítési a szabadkai építész A szalma kiváló hő- és hangszigetelő, tartós családi otthon építésére is alkalmas, akár városi környezetben is Ki ne ismerné a három kismalac meséjét, amiben a téglaház volt a nyerő.

Szalmából épül az első szerbiai ökofalu Horvát Lehel tervei alapján (Tudomány rovat)

Most úgy fest, hogy mégis a szalma a legjobb megoldás: jóval gazdaságosabb a fenntartása, egészségesebb, olcsóbb és még a farkas ellen is véd. Magyar Szalmaépítők Egyesülete.

Forum

Magyar Nemzet Online - Devecserben készül az első autonóm szalmaház. 2011. szeptember 19., hétfő 09:01, frissítve: hétfő 09:01 , szerző: MNO.

Magyar Nemzet Online - Devecserben készül az első autonóm szalmaház

Szalmaház? De gazdsági vonalon munkálkodtam, csak építőipari volt a közeg...

szalmaház?

Prezentálnám a délelőtt termését :) Amúgy legálisan netezem, 1 éves múlt a fiam, vele vagyok itthon.... Kérlek ne nevess ki! Még mielőtt mindenki megrohanna émivel és egyebekkel ez csak egy elméleti fejtegetés :) Magastető boncolása:) Mi lenne, ha kategóriában.... 15 mm vastag tűzgátló gipszkartonlemez 1 rétegben fél óra, 2 rétegben 1 óra egy prospektus szerint Mi lenne akkor, ha az 1 réteg tűzgátló gipszkarton főlé kerülne 5 cm kőzetgyapot (ha jól tudom 1000 fok feletti az olvadáspontja) a lécek közé és felette lenne a szalma, így a szalma úgy lehetne a tetőben, mint ahogy azon a képen van,

Minden ízében zöld, avagy valódi környezettudatosság az építészetben. Manapság úton-útfélen divatos a környezettudatos jelző használata, bár sokszor nem indokolt. Ez a fajta szemlélet nem merül – nem merülhet – ki pusztán abban, hogy valaki felépít egy passzív házat, beszerel egy geotermikus hőszivattyút vagy feltesz pár napkollektort a tetőre. Az épület átadásáig felhasznált energia, illetve a kibocsátott CO2 adja az ökológiai lábnyomot, amit magunk után hagyunk. Környezettudatos családi ház = kényelmetlen kompromisszumok?

Irodalom

Erdőben épített ökoházat a hitelek elől menekülő család – fotók! Egy véső, egy kalapács és egy láncfűrész – csupán ennyi szerszám, ám annál több lelkesedés, fantázia, meg persze a család többi tagjának segítségével a kétgyermekes brit apuka, Simon Dale felépítette az új családi fészket.

Erdőben épített ökoházat a hitelek elől menekülő család – fotók!

Az építkezés mindössze háromezer fontba (körülbelül 900 ezer forintba) került. A család nem akart többé drága bankhiteleket fizetni, ezért határoztak úgy, hogy saját kezükkel építenek otthont maguknak. Az apuka a négy hónapig tartó építkezés idejére a helyszínre, egy walesi domboldalra költöztette a családját is.

Árak

Jog. Szalmaház - Főoldal. Szalma Egyesület. Civilek a szalmaépítésért. Annak ellenére, hogy ma minden gyártó és építõipari cég elõszeretettel aggatja házaira az öko, bio szavakat, - afféle kötelezõ marketingfogás ez, melynek sajnos nem mindig van köze a valósághoz -, a szalmaházak tényleg igazi ökoházak.

Civilek a szalmaépítésért

Üdvözlünk a szalmaépítők honlapján! Energia és Környezet Alapítvány. Házat szalmából - így lenne értelme a közmunkának? - Nyílt levelében azt mondja, a közmunkások szalmabála építő szakemberekké történő átképzése sokat segítene a nehéz helyzetben lévő falvakon.

Házat szalmából - így lenne értelme a közmunkának?

Mennyi időt venne igénybe és milyen költségekkel járna egy ilyen képzés? Szalmabála-építészet - Energia és Környezet Alapítvány. Szalmabála építészet - Journal.

Példák

Kikuo Mori fényképei - Wall painting in West Africa by Margaret Clarke / part 2. Building with straw bales: a ...