background preloader

Hőszigetelés

Facebook Twitter

Segédlet a hőszigetelő anyag vastagságának kiválasztásához. Ezzel a kis programmal egyszerűen határozhatja meg az igényeinek megfelelő hőszigetelési vastagságot.

Segédlet a hőszigetelő anyag vastagságának kiválasztásához

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy mely épületszerkezet milyen típusú hőszigetelő anyaggal szigetelhető. A középső, piros színű oszlopban megjelenő vastagsági adatok pedig azt mutatják, hogy az épületenergetikai rendelet (20/2014 BM) szerint mi a minimálisan alkalmazandó hőszigetelési vastagság*. A vastagsági adatok mellet a hőátbocsátási tényezőt (U) is feltüntetjük. Esetenként az utolsó oszlopban törtvonallal elválasztva kétféle szigetelőanyagot is megnevezünk, ilyenkor – értelemszerűen – a szigetelési vastagságra is két adatot adunk meg.

Amennyiben a fokozott hővédelem érdekében, a szakmai ajánlásnak megfelelő adatokra kíváncsi, a bal oldalon kattintson a piros nyílra, és az ablakban leolvashatja az egyes épületszerkezetekre javasolt hőszigetelési vastagságokat. *Csak a rendelet első, a határolószerkezetekre vonatkozó követelményének teljesülését mutatja. A gazdaságos hőszigetelési vastagság. Egy új épület építésekor, de felújítások során is gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen vastag hőszigetelést alkalmazzunk.

A gazdaságos hőszigetelési vastagság

Az érvényben lévő rendeletek alapján meghatározható az egyes szerkezetekben minimálisan szükséges vastagság. De a hosszú távú költséghatékony működést figyelembe véve tényleg elegendő a kiszámított vastagság? Hosszabb távon vizsgálva is az az optimális mértékű szigetelés vastagság, amit a rendelet alapján meghatározunk? Ebben a tanulmányban egy meglévő családi ház felújításának hőszigetelési kérdéseit vizsgálom az érvényes hőtechnikai szabályozás, a 7/2006.

(V.24.) Passzívház Gödre. Gödre terveztem az alábbi passzívházat.

Passzívház Gödre

A megrendelő egyszerű, sallangoktól mentes, tisztán funkcionalista, 2 szintes házat szeretett volna kétállásos garázzsal, kisebb pincével. A telek elhelyezkedése majdnem ideális. Közbenső, nyélen keresztül megközelíthetó, tisztán É-D tájolású. Egy korábbi pécsi, alacsonyenergiájú lakóépületnél már kiválóan bevált, hogy a termikus burkok kivüli garázs alá került be a pince, így elkerülhető volt a termikus burok indokolatlan áttörése, megszakítása. Hőszigetelés kalkulátor - Energetikai tanácsadás - Hőszigetelő megoldások. Az épületek energiahatékony működését biztosító energetikai koncepció kidolgozása során hat modul szerint vizsgáljuk az épületeket, így teljeskörűen meghatározzuk, hogy melyik területen mekkora összeg „folyik el” feleslegesen és milyen beruházás végezhető el a legoptimálisabb megtérüléssel.

Hőszigetelés kalkulátor - Energetikai tanácsadás - Hőszigetelő megoldások

Az építészeti modulban viszgáljuk a lehűlő szerkezetek U értékét, amely alapján meghatározható az optimális hőszigetelés anyaga és vastagsága, ehhez nyújt segítséget az online hőszigetlés kalkulátor. Fontos, hogy a hőszigetelés kalkulátor segítségével meghatározható hőátbocsátási tényező csak egy tényező, ami befolyásolja az épület energiafelhasználását. Az ENERGETIKAI KONCEPCIÓ további, több mint 70 tényezőt vizsgál, ami befolyásolja az Ön ingatlana energiaszámláját. Ismerje meg a ENERGETIKAI KONCEPCIÓT! Rendelje meg most a családi házakra kidolgozott ENERGIAHATÉKONYSÁGI SZÁMÍTÁST, hiszen most az energetikai tanúsítványt díjmentesen biztosítjuk az ENERGIAHATÉKONYSÁGI SZÁMÍTÁS megrendelése esetén.

Építési Megoldások - Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet. A hajdúnánási család otthonát e rendhagyó kísérlet során a Knauf Insulation Kft. nyáron korszerű komplett hőszigeteléssel látta el, amely a falakat és a födémet érintette.

Építési Megoldások - Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet

A hajdúdorogi család ház eredeti állapotában vesz rész a kísérletben, amely 2014. március 31-én zárul. A mérések eredményei a www.nalamszigetelnek.hu oldalon szeptember 27. óta nyomon követhetők, de már így is több mint 20 ezer forintnyi a két épület fűtésre szánt költségének különbsége. Mi került a falra, a födémre, és miért? Az előzetes felmérés alapján kiderült, hogy a hőszigetelni tervezett hajdúnánási családi ház F, míg a kontrollként szolgáló hajdúdorogi ház G energetikai besorolásba tartozik. Mindkét besorolás energetikai szempontból korszerűtlen házat feltételez, magas rezsiköltséggel, ami állítás igaz a hazai családi ház állomány döntő többségére is. Homlokzati hőszigetelés: 20 cm vastag FKDS kőzetgyapotA homlokzatra 20 cm vastag FKDS kőzetgyapot táblák kerültek. Milyen vastag legyen a hőszigetelés? Ma mindenki úton-útfélen a környezettudatosságról beszél, folyik a népnevelés, az agyak átmosása.

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Nincs ezzel semmi baj - elvileg. A baj ott kezdődik, ha mindannyian - még a szakértők is - lemondunk arról, hogy alaposabban utána járjunk a részleteknek. Huszti István építész-statikus most egy igen komoly, részletekbe menő tanulmánnyal, mérnök-oknyomozóként járja körül a jelen egyik legfontosabbnak is tekinthető, praktikus szakmai kérdését. Különleges, komplex szemléletű írás ez, nem csak építészeknek, építtetőknek, hanem mindazoknak, akiknek fontos a valóban környezettudatos gondolkodás. Ma mindenki úton-útfélen a környezettudatosságról beszél, folyik a népnevelés, az agyak átmosása.

Pásztor Erika Katalina A címbeli kérdéssel a tervezés során bizonyára sokan találkozunk. Annak, hogy ez a tervezés egyik kulcskérdésévé vált, az az oka, hogy az energiafelhasználás optimalizálása korunk egyik fő feladata. A gazdaságos hőszigetelési vastagság. Egy új épület építésekor, de felújítások során is gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen vastag hőszigetelést alkalmazzunk.

A gazdaságos hőszigetelési vastagság

Az érvényben lévő rendeletek alapján meghatározható az egyes szerkezetekben minimálisan szükséges vastagság. De a hosszú távú költséghatékony működést figyelembe véve tényleg elegendő a kiszámított vastagság? Hosszabb távon vizsgálva is az az optimális mértékű szigetelés vastagság, amit a rendelet alapján meghatározunk? Ebben a tanulmányban egy meglévő családi ház felújításának hőszigetelési kérdéseit vizsgálom az érvényes hőtechnikai szabályozás, a 7/2006. (V.24.) Az épület A vizsgált épület jelenleg földszint + tetőtér kialakítású. Földszinti alaprajzEmeleti alaprajzMetszetek Az egyszerűsített módszer használatával ezek a hátrányok nem jelentkeznek, mert az egyszerűsített számítás használata során nem vesszük a szoláris nyereségeket, így a számítással a biztonság javára tévedünk, a részletes számítással kapható értékeknél rosszabb adatokat kapunk.

Primer energiaigény.