background preloader

Fa Betegségek

Facebook Twitter

Favédő szerek - Kezelés - Faanyagvédelem - Faanyag károk. Faanyagvédelem: bazidiumos farontó gombák elleni szerek és megoldások : Tűzvédelem! Tűzvédelmi Centrum.Tűzvédelem. KORHASZTÓ gombák, REVESEDÉST, vörös korhadást (a fafelület kockás vagy négyzetes alakú berepedését és ilyen, vagy lemezes szétesését okozó) bazídiumos gombák elleni védőszerek: Vízoldékony, színtelen favédő koncentrátum bazidiumos farontó gombák, penészedés, baktériumok és algák ellen.

Faanyagvédelem: bazidiumos farontó gombák elleni szerek és megoldások : Tűzvédelem! Tűzvédelmi Centrum.Tűzvédelem.

Megelőző és megszüntető védelem. Faanyagvédelem. Faanyagvédelem. Faanyagvédelem. Faanyagvédelem. : Tűzvédelem! Tűzvédelmi Centrum.Tűzvédelem. Könnyező házigomba (Merulius lacrymans) Termőteste vastag, 25-50 cm nagyra is megnő, lepényszerű, elterülő.

Faanyagvédelem. Faanyagvédelem. Faanyagvédelem. Faanyagvédelem. : Tűzvédelem! Tűzvédelmi Centrum.Tűzvédelem.

A húsa fehér, laza, később tömött, bőrszerű. A hyménium redős, öblös, sárga-rozsdabarna, a széle fehéres. Fejlett mycéliumkötegei vannak, ezekben elkülönült rosthifák és edényhifák találhatók. Ezekkel a kötegekkel a gomba erőteljesen terjed, még a falak kisebb üregein is keresztülnő. Pincegomba (Coniophora cerebella) Termőteste szétterülő, lepényszerű, világos sárgás-barnás, széle fehéres. Házi kéreggomba (Poria vaporaria) Vékony, varszerűen elterülő termőtestű.

Poria versipora Főként lombos fákon, olykor fenyőféléken fordul elő. Polyporus genus Poria elburjánzást követően épületekben is elterjed. Trichoderma lignorum Fenyőféléken károsít. Kocsonyagombák (Tremellacese) A kocsonyagomba fajok termőteste vánkos alakú, tekervényes, fodros felületű, kocsonyás állományú. Anisomyces odoratus Termőtest húsa rozsdabarna. Fekete kannapenész (Aspergillus niger) Zöld ecsetpenész (Penicillium glaucum) Faépítés - 5.6. A gombaellenes szerek. 1, Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Az első Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 1923-ban indult matematikából, a középiskola utolsó osztályaiba járóknak.

Faépítés - 5.6. A gombaellenes szerek

A versenyekről szóló beszámolók 1924 és 1938 között jelentek meg a lapban. 1927-től a fizika (illetve természettan) versenyek tételeit is közölte a lap. 1947-ben újra kezdődött e tavaszi verseny számozása, sőt 1952-ben Rákosi Mátyásról, a kor híres-hírhedt politikus vezéréről nevezték el a Tanulóversenyt. Ma ezeket a versenyeket tekintjük az OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) elődeinek. 1950-ben új matematikaverseny indult a 15-16 éves korosztály részére, a Középiskolai Matematikai Lapok országos tanulóversenyeként, ezt tekintjük ma az első Arany Dániel Tanulóversenynek, amely azóta szintén minden évben megrendezésre került. A közönséges házigomba. A közönséges házigomba A három legfontosabb, épületekben is előforduló szerkezetfagomba: a közönséges házigomba (Serpula lacrymans), a barna pince- vagy szemölcsös gomba (Coniophora puteana) és a fehér pórusos gomba (Fibroporia vaillantii, Antrodia sinuosa, Poria placenta).

A közönséges házigomba

A három utóbb említett pórusos gomba megjelenésében és biológiájában igen hasonló, így azokat a gyakorlatban összefoglalva fehér pórusos gombának nevezik. Ezeket a farontó épületfagombákat az épületekben való igen gyakori előfordulásuk miatt házigombának is nevezik. Ezenkívül még különféle lemezestaplófajok (Gloeophyllum- ill. Lenzites-fa-jok) is jelentékenyek. A házigomba a kialakulásához és a terjedéséhez csekély fanedvességet igényel, nem úgy, mint más épületi gombafajták. A spórák mellett egyéb szétterjedési lehetőség is előfordul.

E tulajdonságai miatt a közönséges házigomba a legveszélyesebb, egyben a legnehezebben leküzdhető házipenész. A fejlődés különböző feltételekhez van kötve. Tápanyag Hőmérséklet. Vigyázat! Fakárosítók! A beépített szerkezeti faanyagokban a legnagyobb károkat, a szilárdságot csökkentő, korhadást okozó gombák és egyes rovarfajok okozzák.

Vigyázat! Fakárosítók!

Legyünk résen, ismerjük fel ezeket! A farontó gombák megtelepedésének veszélye az épületekben csak akkor áll fenn, ha a beépített faanyag valamilyen oknál fogva folyamatosan nedvesedik. Ennek leggyakoribb okai: tetőburkolat sérülése,a csapadékvíz elvezetésének hiányosságai,a kémények és a tetőburkolat illeszkedési hibái,szigetelési hibák,csőrepedések, csőtörések,szellőzési problémák,az építésnél visszahagyott zsaluanyagok,pincében tárolt régi faanyagok,bútorok, tűzifa. Pin It Házi kéreggomba Pin ItA tetőszerkezetben a vápáknál és az ablakok mentén, de a pincében is a leggyakrabban előforduló, barna korhadást okozó gomba.

Könnyező házigomba Gyakran keverik a házi kéreggombával, de annál sokkal agresszívebb és veszélyesebb károsító. Pin It Pincegomba Pin It Házi cincér Pin ItA beépített fenyő leggyakoribb károsítója. Közönséges kopogóbogár vagy halálórája. Védekező intézkedések. Védekező intézkedések Amennyiben farontó gomba általi fertőzés gyanúja áll fenn, mindenekelőtt meg kell vizsgálni és állapítani, hogy a közönséges házigombáról, a barna pincegombáról, a fehér pórusos gombáról vagy akár lemezes taplóról van-e szó, mivel a felismerésből különböző védekezési intézkedések, valamint építésjogi előírások adódnak.

Védekező intézkedések

A védekezés, ill. a javítási munkálatok előtt az épület megalapozott, szakértő és szakszerű előzetes és ezt kiegészítő laboratóriumi vizsgálatára van szükség. A gombák meghatározását a fakutató-intézetek, az állami anyagvizsgáló intézetek, valamint a fakonzerváló anyagokat gyártó cégek végzik. A mintavétel során a különleges körültekintésre már utaltunk. Ezt kiegészítőlég arra is utalnunk kell, hogy a gombafertőzés során és az épületen abból eredő károk esetében több gombafaj is érintett lehet, így tehát már a mintavételt szakszerűen és megfelelő szakértelemmel kell elvégezni. A vegyi eljárások elvégzése. Farontó gombák. Farontó gombák Szinte az összes farontó gomba a Basidiomyceták csoportjába tartozik.

Farontó gombák

Többszörösen elágazó sejt-fonalrendszerük van (gombafonalak), amelyeket összességükben micellának nevezünk. Ha több gombafonal rakódik egymásra, szálak alakulnak ki.