background preloader

Energiatudatos épület

Facebook Twitter

Hőszigetelés

Megjegyzés a 0-energiájú épületekre vonatkozó Eu irányelv kapcsán - vilagfa's posterous. Közel nulla energiafogyasztású épületek követelményeire vonatkozó tanulmány véleményezése. A 2010/31/EU Európai Parlamenti és Tanácsi irányelv 9. cikke előírja, hogy a tagállamok biztosítják, hogy 2020. december 31-ig valamennyi új épület, és 2018. december 31. után a hatóságok által használt vagy tulajdonukban levő új épületek közel nulla energiaigényű épületek legyenek.

Közel nulla energiafogyasztású épületek követelményeire vonatkozó tanulmány véleményezése

Az irányelv előírásai szerint a tagállamoknak nemzeti terveket kell készíteniük a közel nulla energiaigényű épületek számának növelésére, és az ilyen tervekről rendszeresen jelentést kell tenniük a Bizottságnak. Ezek a nemzeti tervek tartalmazhatnak az épületfajta szerint differenciált célokat is. A Belügyminisztérium megbízást adott a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékének a nemzeti tervek előkészítését szolgáló tanulmány elkészítése, a közel nulla energiaigényű épület típusok műszaki paramétereinek és definíciójának megállapítására a még gazdaságos megvalósíthatóságot és a hazai építőipari és gazdasági folyamatokat is figyelembe véve. Selmeci Bojána.

Www.tervlap.hu/cikk/show/id/1324. A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékén készült munkaanyagról szóló szakmai fórum második felében kérdések, észrevételek és javaslatok hangzottak el a résztvevő szakértők részéről, amelyeket a szerzők megválaszoltak, illetve figyelembe vesznek az anyag véglegesítésekor.

www.tervlap.hu/cikk/show/id/1324

Azoknak, akik nem tudtak részt venni a szakmai fórumon, az alábbi linken van lehetőségük a tanulmány, illetve a róla elhangzott előadások megismerésére: Medgyasszay Péter PhD kérdésünkre elmondta, hogy a munkaanyag a 7/2006. TNM rendelet napirenden lévő frissítéséhez képest - amely a 2018-ra ajánlott követelményértékeket körülbelül 15-20%-kal emeli meg - újabb, nagyjából 20%-os szigorítást irányoz elő 2020-ra. Fűzépítés — fenntarthato.hu. Az ember ősi vágya az élő elemmel történő építkezés.

Fűzépítés — fenntarthato.hu

Ennek egyik hagyományos formája a fűzépítészet, amely a közösséggel és a természettel való összefonódást erősíti. A kertészeti kultúra és a fűzvesszőből való fonás mesterségének fogásait ötvözve nem csak a természeti világ iránti felelősség kérdéseit feszegeti, hanem közös teret hoz létre az építészet, a tájépítészet és a tájművészet között. Fűzépítéskor a fűz kiváló gyökeresedési hajlamára alapozunk, ami lehetővé teszi, hogy levágott vesszőkből állítsuk össze építményünket. A levágott fűzvessző hajlékony, erős és legfőképpen élni akar. Ha fény- és vízigényét kielégítjük, a fűz szinte bármilyen körülmények között jól érzi magát, megered és szépen fejlődik. Tartalom Alapanyag A fűzépítéshez nem a kosárfonáshoz használatos egy éves vesszők szükségesek, hanem az 1–4 cm vastag, 3–6 méter hosszúságúak, ugyanis az idősebb vesszők könnyebben meggyökeresednek.

Gépészet

Tűz hely. A napenergia a környezetvédelem szolgálatában. Az Amerikai Sajtószövetség az 1893-as chicagói világkiállítás egyik fő témája volt a XX. Évszázadban létrejövő új energiaforrá sok, és új technikák megjóslása. A látomások, miszerint az ország útjai lovas kocsikkal lesznek tele, és gázlámpák világítottak éjsza ka, amit akkor még a technika új csúcsteljesítményének tekintettek. A szénről pedig - melynek részesedése a kereskedelmi energiaf o gyasztásból az 1850-es 9 százalékos szintről több mint 60 száz alék ra nőtt 1890-re - azt tartották, hogy hosszú ideig megtartja majd uralkodó szer epét. Megjósoltak néhány változást - de nem vettek észre másokat. Előre jelezték például, hogy “a villamos energia egyetemes lesz...

Az energia jövőjének legtöbb mai kutatója szemében a jelenlegi rendszer még szilárdabbnak és változtathatatlanabbnak látszhat, mint amilyennek a XIX. századi rendszer tűnt 100 évvel ezelőtt. Napenergia.

Paszív ház

Energiatudatos építészet. Szerves házak. Olcsó napenergia és vajon tudhatjuk e a valóságot? Gondolatok a Világfa szellemében: Minek kell utánanézni mindkét technológiánál?

Olcsó napenergia és vajon tudhatjuk e a valóságot?

Vajon végigszámolták mindkét termék esetén a teljes ciklusra vonatkozó összes energia, föld és társadalmi munka felhasználást? Attól hogy ma piaci alapon valami olcsóbbra jön ki (mert lehet hogy sokkal olcsóbb valójában), annak még semmi köze nincs a valós megtérüléshez. Lásd Bioetanol, ahol üzletileg olcsóbbra jön ki, tehát nyereséges a gyártása, de ökológiailag 1-1.5 több energiát fektetünk be, mint amit nyerünk.Sajnos így működik ez a gazdaság:( 1. 3. Ezen paraméterek jelennének meg az öko árban a földhasználatot is emberi munkára átszámolva, de láthatóvá téve azt is, hogy mekkora mennyiség az amit a jövőtől vettünk el, mert ami gyermekeink életterét számolja fel, azt nem lehet árban kifejezni, az gyilkosság.

VILÁGFA Védjegy tervezet: ezzel kapcsolatos: Építési Megoldások - Négy hónap után fele annyi fűtési energia felhasználás. A felújítási munkákról korábbi cikkünkben bővebben itt olvashatnak >> A kísérlet második hónapjának eredményeiből levont következtetésekről itt olvashatnak >> A kísérlet harmadik hónapjának eredményeiből levont következtetésekről itt olvashatnak >> A Lengyel Ágoston építészmérnök vezette Pannon Építőműhely Kft. szakemberei a felmérés indulása óta eltelt közel négy hónap alatt (szeptember 27. és január 20. között) figyelemmel kísérték, hogyan alakult a két épület által felhasznált fűtési energia mennyisége. Mára az is látszik, hogy nemcsak a gáz, de az áramfogyasztásban is megtakarítás várható. A Knauf Insulation Kft. szakmai partnere elemzései alapjául szolgáló adatok a www.nalamszigetelnek.hu oldalon online nyomon követhetők. Tendenciák, érdekességek szakmai nyelven, de közérthetően.