background preloader

Ecodesign en levens-duurverlenging

Facebook Twitter

Inspirerende voorbeelden uit het middenveld

Home - Close The Loop. Ecodesign in het hoger onderwijs- EHO-kit. Het werkpakket Ecodesign in het Hoger Onderwijs of EHO-kit biedt een concrete leidraad aan docenten, professoren, opleidingscoördinatoren en opleidingsraden om ecodesign te integreren in de opleidingen van het hoger onderwijs.

Ecodesign in het hoger onderwijs- EHO-kit

In een bedrijf zijn verschillende afdelingen betrokken bij het beslissingsproces om een product op de markt te brengen. Zo zijn niet alleen productontwerpers maar ook architecten, economen, procesingenieurs, bedrijfsmanagers, … verantwoordelijk. De OVAM wil dan ook ecodesign verankeren in alle relevante opleidingen. Docenten, professoren, opleidingscoördinatoren kunnen een gratis exemplaar van de EHO-kit bestellen. een leidraad die achtergrondinformatie geeft over de diverse stappen voor het integreren van ecodesign in een opleiding in het hoger onderwijs. Ecolizer. De Ecolizer is een ecodesign ontwerptool en richt zich tot alle ontwerpers en bedrijven die de milieu-impact van hun producten willen kennen en aanpakken.

Ecolizer

Met de Ecolizer berekent u snel en eenvoudig de milieu-impact van uw product. U kunt zowel de totale milieu-impact als de impact per fase in de levenscyclus van een product berekenen. Zo kunt u een levenscyclusfase met een hoge milieu-impact gericht aanpakken. Naast de individuele analyse van een product, kan u ook de score van producten met elkaar vergelijken. Ecodesigntool voor ontwerpers De OVAM ontwikkelde dit instrument om ecodesign toegankelijker te maken voor ontwerpers. Circulair produceren - Les 2: Techniek lost op. Met behulp van technologie worden duurzaamheidsproblemen opgelost uitvergroten Technologie speelt een belangrijke rol in het oplossen van duurzaamheidsproblemen.

Circulair produceren - Les 2: Techniek lost op

Van schone technologie tot het hele productieproces aanpassen. Met behulp van technologie is bijna alles mogelijk. Schoon drinkwater krijgen door een zak water in de zon te leggen of met behulp van zonne-energie zout water omzetten in zoet water zodat je zelfs planten kan laten groeien in de woestijn. Fragmenten 1. FRAGMENT 1: Schoon drinkwater voor iedereen In grote delen van de wereld is schoon drinkwater een groot probleem.

Hij ontwikkelde met dit materiaal de solar bag. Dit fragment komt uit de aflevering Cleantech. FRAGMENT 2: Planten groeien in de woestijn Peter Diamandis vertelt over de techniek die het mogelijk maakt om van zout water zoet water te maken in de woestijn vlakbij Qatar. Dit fragment komt uit de aflevering Overvloed. FRAGMENT 3: Circulair produceren Dit fragment komt uit de aflevering Afval = voedsel. Opdrachten. Pinterest. Materiaalprestatie gebouwen - OVAM. KUL Ppt Imade Lokale productie op maat. Phonebloks - Hello Industry! Phonebloks. OVAM SIS Toolkit. Het ontwerpen van een product of dienst is een proces van waardecreatie.

OVAM SIS Toolkit

De OVAM SIS Toolkit is een omvattend ontwerpinstrument om duurzaamheidsprincipes te integreren in innovatie- en designprocessen, dat u helpt de waardecreatie te vergroten. SIS staat voor 'Sustainable Innovation System'. De OVAM SIS Toolkit omvat een reeks overzichtelijke fiches, drie posters en twee dobbelstenen die u samen met uw collega's in een brainstormsessie of designproces kan inzetten. Filmpje uitleg Cradle to Cradle Module 1: Hoofdstuk 6. Duurzaam Verpakken, verpakken voor de circulaire economie. Video introductie op CRADLE TO CRADLE. Pack4ecodesign. Middenveld campagne Lang leve elektro! > KVLV >.