background preloader

WOB

Facebook Twitter

Dag van de Persvrijheid 2011. Toespraak op de Dag van de Persvrijheid. Toespraak | 03-05-2011 Minister Donner heeft tijdens de Dag van de Persvrijheid op 3 mei de Nederlandse Persvrijheidsmonitor en een onderzoek naar het effect van de Wet openbaarheid van bestuur in ontvangst genomen.

Toespraak op de Dag van de Persvrijheid

In zijn toespraak merkte de minister op dat het niet zijn bedoeling is om grootscheepse veranderingen in de Wet openbaarheid van bestuur voor te stellen. "Wel zijn er knelpunten, zoals oneigenlijke WOB-verzoeken en verzoeken die een groot beslag leggen op het ambtelijk apparaat zonder proportionele winst aan openbaarheid ", aldus minister Donner. De volledige tekst van zijn toespraak is hieronder te vinden. Brigitta Jónsdóttir reaction to Donner's speech 3 may 2011. Gevalletje WOBstructie: schande! Dat gemeenten, of ‘bestuursorganen’ in brede zin, de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) vaak aan hun laars lappen, dat wisten we al.

Gevalletje WOBstructie: schande!

We hebben er hier al vaak over geschreven. Hier bijvoorbeeld en hier. Wobben in Nederland is vaak een gebed zonder eind, een hemeltergend ‘spel’ van tijdrekken, tegenwerken, traineren, afhouden, ontmoedigen. De rij voorbeelden is onafzienbaar. Maar de gemeente Leudal wint nu echt de hoofdprijs. Als gastdocent Wob geef ik les aan studenten over dit op papier zo mooie middel.

Héél kort samengevat: man wordt geterroriseerd door woonwagenbewoners in zijn straat, bouwt een hek rond zijn huis en gaat door het lint als gemeente plus politie met veel machtsvertoon dat hek willen weghalen. Antwoord van de gemeente Leudal: ‘Kopieerkosten mogen in rekening worden gebracht bij de indiener van een Wob-verzoek. Wob-verzoek Project X en Project Maya. AIVD-Telegraaf willen van WOB af. In haar rapport over de Antifascistische Actie suggereert de AIVD dat die groep de WOB misbruikt.

AIVD-Telegraaf willen van WOB af

De Telegraaf blaast het verhaal vervolgens op. Zowel AIVD als De Telegraaf maken zo misbruik van hun positie. Laten we beginnen met het bericht in de Telegraaf afgelopen dinsdag. De titel is duidelijk: “Nog steeds misbruik WOB-aanvraag“. Leest u even de inleiding om de juiste toon te proeven: De linkse actievoerders vuren op grote schaal zinloze informatieverzoeken af, vooral aan lokale overheden. Let hierbij even op de woorden “vuren op grote schaal…af” en “overweldigende hoeveelheid” in deze inleiding.

AFA-vertegenwoordigers maken in grote aantallen gebruik en soms misbruik van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Daar staat ‘soms zo veel verzoeken ingediend.’ Er gaan hier twee dingen mis. Ten eerste onderbouwt de AIVD haar constatering niet met cijfers. RogerVleugels : NL dreigt, na Spanje, het enige... Meldpunt Wobstructie. Meldpunt Wobstructie van start. Gij zult openbaar maken. Komt dat zien, komt dat zien!

Gij zult openbaar maken

Deze week in het circus-Van Miltenburg! Iedereen zegt een hekel te hebben aan zinloze symboolwetgeving die ook nog eens flinke schadelijke effecten heeft, maar donderdag is het weer zover. De Tweede Kamer spreekt over een wetsvoorstel dat op weinig belangstelling en interesse kan rekenen, en daarom zo maar de eindstreep zou kunnen halen - politiek opportunisme wordt dan beloond omdat iedereen wegkijkt. Wat is het probleem? Het probleem is allereerst dat niemand echt geïnteresseerd lijkt in het fenomeen openbaarheid - openbaarheid die goed is voor de kwaliteit en integriteit van het democratisch bestuur. "Deze Kamerleden hebben zich door regenteske bestuurders - die niet van openbaarheid houden - op pad laten sturen met een missie. " In dat rapport wordt betoogd dat het beginsel van openbaarheid vaker en ruimhartiger door de overheid moet worden toegepast. Wat is het misbruik?

Ondertussen bleek dat het met de omvang van dat misbruik wel meeviel. Ps. O zo declaratiemoe. Ik ben declaratiemoe.

O zo declaratiemoe

Ik ben het beu. Eigenlijk al jaren. Al die verhalen over chique hotelletjes hier, reisje daar, te duur wijntje zus, dienstautootje zo, dure stoelen, wijnen bij de lunch, business class-vliegen, stervensdure teambuilding in paradijselijke oorden, cursusje-ontdek-jezelf, torenhoge taxikosten, regeling onduidelijk, beetje zelfverrijking tussendoor, geen regels, regels bijgebogen, geen toezicht, falende controle. Hou toch op. Het is een bestuurlijke elite die aanspraak maakt op voorrechten die normale stervelingen niet gegeven zijn, en verontwaardigd is als je ze erop aanspreekt.

Het houdt niet op, natuurlijk. Geruime tijd geleden begon de researchredactie van RTL Nieuws gestructureerd onderzoek te doen naar - onder meer - allerlei vormen van secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die worden betaald uit belastinggeld. En wie goed keek, zag een patroon, een cultuur: een cultuur van onzorgvuldigheid, overdadigheid en ongeremdheid. @pieterkleinrtl. Een groots en meeslepend systeem. Een goede vriend van mij, wanneer gevraagd naar zijn levensfilosofie, antwoordt steevast: groots en meeslepend, waarbij hij weids met zijn armen gesticuleert en op koninklijke wijze door de kamer schrijdt.

Een groots en meeslepend systeem

Sinds de uitbraak van het declaratieschandaal aan de Nederlandse universiteiten kan ik hem de volgende raad meegeven: word universitair bestuurder. Want waar de rest van het universitaire landschap gebukt gaat onder besparingen en soberheidsagenda’s blijkt het heel wat somptueuzer vertoeven aan de top van de universitaire bestuursladder. Persoonlijke chauffeurs, verblijven in luxe-hotels, business class vliegtickets van meer dan 8000 euro, … het zijn dingen die slecht vallen op hetzelfde moment waarop je afdelingen sluit en het onderzoeksbudget van je docenten met 40% reduceert. De verleiding is groot om in de moraliserende kramp te schieten, en te focussen op individuele excessen. 1. 2. 3. Jan Teurlings is universitair docent mediastudies aan de UvA en betrokken bij ReThink UvA.