background preloader

De PersGroep NL - Volkskrant AD Trouw Parool DeTijd DeMor

Facebook Twitter

Vrij_nederland : De CEO van De Persgroep wordt ... Bevlogen bemoeial. Christian van Thillo, de CEO van De Persgroep, wordt nu definitief dé grote krantenbaas van Nederland.

Bevlogen bemoeial

Na het Parool, het Algemeen Dagblad, Trouw en de Volkskrant voegt hij nu ook regionale kranten als De Stentor, het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en De Gelderlander toe aan zijn imperium. Wie is deze 'bevlogen bemoeial' uit Vlaanderen? Lees hieronder het profiel dat in 2009 in VN verscheen. Kobbegem, 20 februari 2009. Rond de vergadertafel van een anoniem kantoorgebouw vlak buiten Brussel zit de raad van bestuur van De Persgroep bij elkaar. Van Thillo's vertrouwelingen voelen instinctief aan dat hij, de retorisch begaafde mediamagnaat, op dit moment zenuwachtig is.

De media beschrijven hem als een flamboyante ondernemer uit een van de rijkste Belgische families met een geschat vermogen van 385 miljoen euro Verbeeck, een grote bouwondernemer, kent de uitgever al sinds zijn kindertijd, is goed bevriend met zijn vader en ging jagen met zijn grootvader. Afgewezen minnaar Grote slag. De Persgroep. Geschiedenis[bewerken] In 1987 verwierf de familie Van Thillo een belang van 66% in 'Uitgeverij Hoste', in 1990 volgden de overige aandelen.

De Persgroep

Een jaar eerder werd daar tevens uitgeverij De Nieuwe Morgen aan toegevoegd. DE PERSGROEP.

Volkskrant

AD Home. Trouw. Trouw (trouw) Stichting Democratie en Media. PAROOL: Home. Het Parool (HetParoolOnline) Irene de Bel (idebel) De Tijd: Homepage. De Tijd (tijd) De Morgen Home.

Webredacties Parool, Trouw en Volkskrant verhuizen naar Rotterdam. De internetredacties van de Volkskrant, Trouw en Het Parool worden losgekoppeld van de krantenredacties en verhuizen naar Rotterdam.

Webredacties Parool, Trouw en Volkskrant verhuizen naar Rotterdam

Aan de Marten Meesweg – in het pand waar ook het AD en NRC zitten – komt één centrale redactie van vijftien fte die binnenkort een algemene nieuwsfeed voor alle sites verzorgt. De nieuwe centrale webredactie krijgt een eigen hoofdredacteur. Daarmee valt de verantwoordelijkheid over de sites niet langer onder de huidige hoofdredacties. Naast het nieuws van de algemene webredactie krijgt iedere titel straks enkele webredacteuren die er voor moeten zorgen dat iedere webtitel een eigen gezicht krijgt. Trouw (2 fte) gaat zich profileren met de thema’s groen en politiek, de Volkskrant (7 8 fte) gaat zich richten op politiek en opinie, en Het Parool (2 fte) richt zich straks vanuit Rotterdam op Amsterdam, cultuur en uitgaan (zie update beneden voor een overzicht).

Volgens Van Beukering is het geen bezuiniging, maar investeert De Persgroep juist in internet. NVJ wil uitleg internetplannen Persgroep. Maandag 24 januari 2011 De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft in een brief aan De Persgroep een mondelinge toelichting gevraagd over de aangekondigde samenvoeging en verhuizing van internetredacties van kranten AD, Parool, Trouw en Volkskrant naar Rotterdam.

NVJ wil uitleg internetplannen Persgroep

De webredactie van het AD zit daar al. Volgens dagblad-secretaris Tom Gibcus zijn er de afgelopen twee weken veel vragen over de verhuizing binnengekomen. De NVJ stoort zich aan het uitblijven van duidelijkheid; de beroepsorganisatie is door De Persgroep nog niet geïnformeerd, waartoe het volgens CAO-bepalingen wel verplicht is. De NVJ maakt zich zorgen over het losweken van hoofdredactionele verantwoordelijkheid voor print en internet, zoals nu vaak is vastgelegd in het redactiestatuut. De Persgroep -Aandeel verhoudingen - Aandeelverhoudingen Het Belgische mediabedrijf De Persgroep NV (De Persgroep) is met haar belang van 58,5 procent de bepalende aandeelhouder van de Persgroep Nederland BV (Persgroep Nederland). De Persgroep, dat volledig in handen is van de familie Van Thillo, is in Vlaanderen onder andere eigenaar van dagbladen en tijdschriften en is voor vijftig procent eigenaar van de grootste Vlaamse commerciële televisie- en radiogroep Vlaamse Mediamaatschappij.

Stichting Democratie & Media. Prelude in oorlogstijd De identiteit, drijfveren en doelstellingen van Stichting Democratie en Media zijn onlosmakelijk verbonden met de persoon van de journalist Frans Goedhart (1904-1990).

Stichting Democratie & Media

Hij publiceerde op 25 juli 1940 de ‘Nieuwsbrief van Pieter ‘t Hoen’ in Amsterdam, de kortstondige voorloper van Het Parool. Eigenlijk loopt er zelfs een historische stippellijn terug tot aan de Patriottentijd (1781 – 1778) toen de beginselen van de Verlichting, zoals democratisering en emancipatie van de burgers, voor het eerst doordrongen in Nederland. Goedhart ontleende immers de naam en wellicht ook de inspiratie voor zijn nieuwsbrief aan ‘De Post van den Neder-Rhijn’, een weekblad dat tijdens de Patriottentijd werd geredigeerd door de patriotse journalist en literator Pieter 't Hoen (1744-1828).

Met zijn gestencilde, illegale blad wilde Goedhart met onafhankelijke berichtgeving tegenwicht bieden aan de door de bezetter gecontroleerde officiële ‘nieuwsvoorziening’. Stichting Het Parool. TOTALE OORLOG tussen Volkskrant & NRC. (pdf)Journalisten kunnen niet tegen kritiek. Laurens Verhagen hoofdredacteur sites Volkskrant en Parool. @LaurensVhg.