background preloader

NSA and science espionage

Facebook Twitter

NotPICNIC: @brenno ben zelf wel benieuwd... Fr_schirrmacher : Regierung entwarnt: keine Beweise... Canadian spies met with energy firms, documents reveal. Observers have suggested that Canada's actions are related to potential competition to its tar sands.

Canadian spies met with energy firms, documents reveal

Photograph: Orjan F Ellingvag/Corbis The Canadian government agency that allegedly hacked into the Brazilian mining and energy ministry has participated in secret meetings in Ottawa where Canadian security agencies briefed energy corporations, it has emerged. Claims of spying on the ministry by Communications Security Establishment Canada (CSEC) come amid the Canadian government's increasingly aggressive promotion of resource corporations at home and abroad, including unprecedented surveillance and intelligence sharing with companies. According to freedom of information documents obtained by the Guardian, the meetings – conducted twice a year since 2005 – involved federal ministries, spy and police agencies, and representatives from scores of companies who obtained high-level security clearance. *De echte TU-wolk 

22 januari 2014 Hoewel het wijzende vingertje van Dienst ICT volledig terecht is -niet-publieke data zomaar bij een buitenlands bedrijf opslaan is niet erg slim- is het begrijpelijk dat menig student of medewerker zich tot een alternatief van buiten de campus wendt.

*De echte TU-wolk 

En naast het gebrek aan ruimte op onze virtuele schijf zal voor veel mensen ook gebruiksgemak een rol spelen. DropBox heeft de look and feel van een gewone map met wat extra trucjes, en ook naar SkyDrive en Google’s alternatief is het een kwestie van draggen en droppen. Hoewel SharePoint -TU-approved en momenteel in opkomst- voor veel mensen al een vooruitgang is, is dat op dit moment vooral geschikt voor het management en geen systeem dat je als student even gemakkelijk voor een OGO inzet. En ja, ik ben me ervan bewust dat de capaciteit van een studentenmailbox vorig jaar al verviervoudigd is: de eisen groeien nu eenmaal ook exponentieel. ScienceGuide: HO geen doelwit voor NSA. 14 februari 2014 - De Snowden-leaks mogen dan voor veel ophef hebben gezorgd, volgens technologieblogger Peter Koop hoeven hoger onderwijsinstellingen zich niet direct druk te maken.

ScienceGuide: HO geen doelwit voor NSA

“Ik denk dat we niet zo hoog op het lijstje van de NSA staan.” Peter Koop sprak op de Beveiligingsconferentie SURFcert & SURFibo over de mythe en realiteit rond de onthullingen van Guardian-journalist Glen Greenwald over de lekken van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden. Koop houdt een blog bij waarop hij nauwgezet alle nieuwe ontwikkelingen in dit grote afluisterschandaal volgt.

Tegen wie beveiligen we ons? Volgens SURFnet technologiedirecteur Erik Huizer is het goed dat ook IT’ers in het hoger onderwijs de discussie over digitale veiligheid volgen en voeren. Huizer stelde bij de UU dat de standaardregulering van het huidige internet onder druk staat. Doelstelling NSA beperkt Het was vervolgens aan Peter Koop om de zaal wat gerust te stellen.

Prijs voor campagne RUG. UK: Voorlopig geen Gmail. De RUG stapt voorlopig nog niet over op Gmail en Google Agenda.

UK: Voorlopig geen Gmail

Een aantal faculteiten wil de stap niet maken, omdat ze bang zijn dat de FBI kan meekijken. Peter Keizer De universiteit had eigenlijk begin dit jaar willen overstappen op Google Apps. Het gebruik van Gmail en Google Agenda is namelijk een stuk goedkoper dan het zelf ontwikkelen en bijhouden van software. Een besparing van vier ton per jaar. ‘De argwaan tegen het opslaan van gevoelige gegevens bij een externe partij kon niet worden weggenomen’, legt projectleider Sander Liemberg in een e-mail aan secretariaatsmedewerkers uit.

Onze e-mails, documenten en onderzoeksdata zijn niet veilig als ze op de servers van Google worden opgeslagen, concludeerde de juridische dienst van de RUG al eerder. De USA Patriot Act, een middel in de strijd tegen terrorisme, verplicht Amerikaanse bedrijven de overheid namelijk toegang te geven tot informatie. UK: 26mei2014 Nog tot 27 maart voor Googleweigeraars. Medewerkers RUG ook over op Google. De RUG stapt maandag 26 mei definitief over op Google.

Medewerkers RUG ook over op Google

UK: Studenten binnenkort over op Gmail. De studenten van de RUG stappen binnenkort over naar Gmail en Google Agenda.

UK: Studenten binnenkort over op Gmail

Medewerkers moeten langer wachten, omdat sommige faculteiten de overstap niet durven te maken. Door Peter Keizer De universiteit had eigenlijk begin dit jaar willen overstappen op Google Apps. Het gebruik van Gmail en Google Agenda is namelijk een stuk goedkoper dan het zelf ontwikkelen en bijhouden van software. Een besparing van vier ton per jaar. Privacy. UTnieuws: Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail.

De Rijksuniversiteit Groningen wil de e-mail van alle wetenschappers en studenten bij Gmail onderbrengen.

UTnieuws: Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail

Onderzoekers zetten de hakken in het zand: ze vrezen dat het Amerikaanse bedrijf gevoelige informatie in handen krijgt. De Groningse universiteit wil tonnen besparen door alle e-mail over te zetten, schrijft de Volkskrant vanochtend. Maar vier onderzoeksgroepen van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen eisen een alternatief. VK: Mag Google de mails lezen van Nederlandse wetenschappers? - Economie. 'Tientallen Nederlandse kabels afgetapt' De Duitse inlichtingendienst BND heeft zijn Amerikaanse evenknie NSA "zeer waarschijnlijk" toegang gegeven tot tientallen internetkabels die via Nederlands grondgebied lopen, zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz.

'Tientallen Nederlandse kabels afgetapt'

Gisteren maakte Pilz bekend dat hij Deutsche Telekom aanklaagt voor het aftappen van internetkabels naar onder meer Oostenrijk en Nederland. Vandaag ging hij daar verder op in op een persconferentie in Berlijn. Volgens Pilz zijn de internetverbindingen van Amsterdam naar Luxemburg, Linz en Salzburg en die van Rotterdam naar Wenen afgetapt. Die verbindingen lopen allemaal via het grootste internetknooppunt ter wereld, de De-Cix in Frankfurt. Het zou de diensten alleen zijn gegaan om internetverkeer, niet om telefoongesprekken of andere vormen van communicatie.