background preloader

Nieuwscheckers - Leiden

Facebook Twitter

Archive - t/m 2016 ?

NieuwsCheckers – leidse studenten journalistiek controleren de feiten. Gaaf hoor, Nieuwscheckers schopt het tot @zondagmetlubach. Facebook gaat ook in Nederland nepnieuws aanpakken. Burger verwacht geen berichten tegen te komen zoals die van de Macedonische tieners, die met financiële motieven zijn geschreven.

Facebook gaat ook in Nederland nepnieuws aanpakken

"Ik stel me zo voor dat we bijvoorbeeld citaten van politici en foto’s die circuleren gaan controleren op echtheid. Ik denk niet dat we veel echt zeer neppe berichten zullen tegenkomen zoals die er in de VS wel waren. " De NOS doet bij de start niet mee aan het initiatief. Hoofdredacteur Marcel Gelauff: "We zien op dit moment geen meerwaarde in de plannen van Facebook.

Het was ons niet duidelijk wat het de NOS zou opleveren, op journalistiek vlak. Facebook gaat in Nederland samenwerken met factcheckers. Redactieblog: Waarom NU.nl helpt met factchecken op Facebook. Waarom cookies?

Redactieblog: Waarom NU.nl helpt met factchecken op Facebook

Cookies (en andere vergelijkbare technieken zoals javascript) zorgen er bijvoorbeeld voor dat je ingelogd kan blijven op een website of dat je locatie- en taalinstellingen worden onthouden (functioneel). Daarnaast houden ze bij het online winkelen je digitale winkelwagentje bij. Redactieblog: Waarom NU.nl helpt met factchecken op Facebook. De redactie van NU.nl doet er alles aan om te voorkomen dat er onwaarheden en leugens worden verspreid.

Redactieblog: Waarom NU.nl helpt met factchecken op Facebook

Dat is een ongelooflijke open deur, maar in tijden van nepnieuws kan het geen kwaad om dat te blijven benadrukken. Dit doen we door berichten zorgvuldig te checken voordat ze op NU.nl verschijnen, maar daar houdt het wat ons betreft niet op. Pilot Facebook. Facebook start ook in Nederland met aanpak nepnieuws. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend.

Facebook start ook in Nederland met aanpak nepnieuws

Redacteuren van de mediapartners krijgen toegang tot een speciaal Facebook-dashboard waarin te zien is welke artikelen door gebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws. Berichten die inderdaad feitelijk onjuist blijken te zijn kunnen vervolgens als zodanig worden aangemerkt. Wie nepnieuws op Facebook probeert te delen, krijgt dan een waarschuwing te zien. Dat moet mensen ervan weerhouden om misleidende informatie te verspreiden. Facebook start ook in Nederland met aanpak nepnieuws. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend.

Facebook start ook in Nederland met aanpak nepnieuws

Redacteuren van de mediapartners krijgen toegang tot een speciaal Facebook-dashboard waarin te zien is welke artikelen door gebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws. Berichten die inderdaad feitelijk onjuist blijken te zijn kunnen vervolgens als zodanig worden aangemerkt. Wie nepnieuws op Facebook probeert te delen, krijgt dan een waarschuwing te zien. Facebook gaat samen met @NUnl en Nieuwscheckers van de @UniLeiden nieuwsberichten op Facebook fact-checken. Studenten helpen Facebook in strijd tegen nepnieuws - Universiteit Leiden. Leidse masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media gaan Facebook helpen om nepnieuws van het sociale medium te weren.

Studenten helpen Facebook in strijd tegen nepnieuws - Universiteit Leiden

Nepnieuws Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten op Facebook die bij nader inzien niet kloppen. Studenten helpen Facebook in strijd tegen nepnieuws - Universiteit Leiden. Leidse masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media gaan Facebook helpen om nepnieuws van het sociale medium te weren.

Studenten helpen Facebook in strijd tegen nepnieuws - Universiteit Leiden

Nepnieuws Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten op Facebook die bij nader inzien niet kloppen. Zo verscheen er enkele maanden geleden een bericht online dat de paus zijn steun zou hebben uitgesproken voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, wat niet zo bleek te zijn. Dat is vervelend, niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen hun nieuws van het social mediaplatform halen. Nieuwscheckers: zo word je een luis in de pels - Universiteit Leiden. Met de verkiezingen in aantocht doen politici regelmatig gewaagde uitspraken voor electoraal gewin.

Nieuwscheckers: zo word je een luis in de pels - Universiteit Leiden

Leidse journalistiekstudenten checken in hoeverre die beweringen kloppen. Serveren steeds meer schoolkantines alleen nog maar halalvlees? Nieuwscheckers: zo word je een luis in de pels - Universiteit Leiden. Met de verkiezingen in aantocht doen politici regelmatig gewaagde uitspraken voor electoraal gewin.

Nieuwscheckers: zo word je een luis in de pels - Universiteit Leiden

Leidse journalistiekstudenten checken in hoeverre die beweringen kloppen. Serveren steeds meer schoolkantines alleen nog maar halalvlees? En is het aantal abortussen onder jonge vrouwen gestegen? Het zijn zomaar twee stellingen die politici onlangs deden, in het heetst van de verkiezingsstrijd. Maar kloppen ze? Alexander Pleijter (APleijter) Peter Burger (@JPeterBurger) Nieuwscheckers (@nieuwscheckers) Rozemarijn Brus (@Roos_Brus) Sjoerd Ponstein (@SjoerdPonstein) Anouk de Bruijn (@noukabraun) Lotte Burger (@LOtte_BUrger) Nicky Terink (@nickyterink) Jamie Schemkes (@xxJamie) Nick Boshuijer (@NickBoshuijer) Valerie Heegstra (@ValerieHeegstra)

Anna Schouten (@AnnaSch0uten) Tim Fraanje (@TimFraanje) Bente Schreurs (@benteschreurs13) Tweets with replies by Marlies Rothoff (@marliesrothoff) Merel Broere (@BroereMerel) Anton van Rijn (@RUSNLAnton) Anouk van der Post (@avdp15) Vera Geenen (@verageenen) Holla (@Hollertje) Ida Dlugosz (@Idalia_D) Oscar (@oscar_endan) Emma Brink □□‍♀️ (@emmamariabrink) Marlies Vording (@MarliesV1993) Victor-Jan Vanparijs (@vjvp1944) Boudewijn Kirch (@boudewijnkirch) Tweets with replies by Lynn Philippi (@LynnPhilippi) Cato Montijn (@montijncato) Kasper van Alphen (@vanalphenkasper) Martijn Kousen (@martijnkousen) Jeroen Jonkers (@jonkersjaa) BLOCKED BY Jonas Vandermeiren (@vdmjonas Twitter.