background preloader

Advalvas

Facebook Twitter

'Op studenten is het makkelijk bezuinigen' De basisbeurs is weg, daar kunnen de nieuwe voorzitters van ISO en LSVb niets meer aan doen.

'Op studenten is het makkelijk bezuinigen'

Zij zullen in de gaten houden of minister Bussemaker haar beloftes nakomt en het geld inderdaad in het hoger onderwijs terechtkomt. De een deed een “heel erg onpersoonlijke” rechtenopleiding met een excellentieprogramma dat “ook teleurstellend was”, de ander noemt haar bacheloropleiding aan een university college “een goed voorbeeld van toponderwijs”. Sara Spano (25) en Linde de Nie (22) zijn de nieuwe kopstukken van de studentenbeweging. Echt wel betrokken “Toen ik studeerde wist ik nauwelijks dat er een medezeggenschapsraad bestond”, vertelt Spano, die een master staats- en bestuursrecht deed in Utrecht.

De Nie, die haar bacheloropleiding volgde aan het kleinschalige Amsterdam University College, is een stuk enthousiaster over haar opleiding. Gordon Freeman sur Twitter : "? sinds wanneer huren @studentenbond & @hetISO randstad in om hun vz's vacatures te vullen ? #defractie #maagdenhuis. Gordon Freeman no Twitter: "? sinds wanneer huren @studentenbond & @hetISO randstad in om hun vz's vacatures te vullen ? #defractie #maagdenhuis . 'Met de studiefinanciering zijn de rijken altijd voorgetrokken' Tot in de jaren zestig kregen rijke gezinnen meer kinderbijslag voor hun studerende kinderen dan arme.

'Met de studiefinanciering zijn de rijken altijd voorgetrokken'

Het kost immers meer om een welgesteld kind op te voeden dan een kind uit een arbeidersgezin, was de gedachte. De studiefinanciering kwam meer dan een eeuw lang vooral ten goede aan rijke families, staat in het zojuist verschenen boek Kansen in het koninkrijk - Studiebeurzen 1815-2015. Dat was ook nog zo in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vanaf 1953 mochten ouders de onderhoudskosten voor hun studerende kinderen aftrekken van de belasting en kregen ze bovendien extra kinderbijslag tot deze kinderen 27 jaar oud waren. Opmerkelijk genoeg werd deze steun groter naarmate de ouders meer verdienden. Duurder dan arbeiderskinderen Niet alleen de belastingaftrek was hoger, ook de kinderbijslag was destijds hoger voor mensen die meer verdienden.

Pas in 1963 werd de kinderbijslag voor iedereen gelijk. Talentvolle studenten Basisbeurs Duidelijke keuze Het boek ‘Kansen in het koninkrijk. 'Met de studiefinanciering zijn de rijken altijd voorgetrokken' Tot in de jaren zestig kregen rijke gezinnen meer kinderbijslag voor hun studerende kinderen dan arme.

'Met de studiefinanciering zijn de rijken altijd voorgetrokken'

Het kost immers meer om een welgesteld kind op te voeden dan een kind uit een arbeidersgezin, was de gedachte. De studiefinanciering kwam meer dan een eeuw lang vooral ten goede aan rijke families, staat in het zojuist verschenen boek Kansen in het koninkrijk - Studiebeurzen 1815-2015. Dat was ook nog zo in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Vanaf 1953 mochten ouders de onderhoudskosten voor hun studerende kinderen aftrekken van de belasting en kregen ze bovendien extra kinderbijslag tot deze kinderen 27 jaar oud waren. Opmerkelijk genoeg werd deze steun groter naarmate de ouders meer verdienden. Duurder dan arbeiderskinderen. NS wint van studenten bij NK treinreizen in de spits. Het was vanmorgen een doodgewone ochtendspits.

NS wint van studenten bij NK treinreizen in de spits

Er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten gezien op de Nederlandse perrons. Studenten hadden een NK treinreizen in de spits aangekondigd uit protest tegen ideeën om de overvolle spitstreinen te ontlasten. Universiteiten en hogescholen kunnen misschien hun roosters aanpassen zodat studenten vaker in de daluren gaan reizen, opperde NS-topman Roger van Boxtel.

Geen spandoeken Maar er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten waargenomen. Althans, geen protesterende studenten. NS wint van studenten bij NK treinreizen in de spits. NS wint van studenten bij NK treinreizen in de spits. Het was vanmorgen een doodgewone ochtendspits.

NS wint van studenten bij NK treinreizen in de spits

Er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten gezien op de Nederlandse perrons. Studenten hadden een NK treinreizen in de spits aangekondigd uit protest tegen ideeën om de overvolle spitstreinen te ontlasten. Universiteiten en hogescholen kunnen misschien hun roosters aanpassen zodat studenten vaker in de daluren gaan reizen, opperde NS-topman Roger van Boxtel. Al 37.000 handtekeningen tegen ov-plannen.

Studenten willen graag in de spits met de trein blijven reizen.

Al 37.000 handtekeningen tegen ov-plannen

Er staan al meer dan 37.000 handtekeningen onder een petitie tegen het aanpassen van roosters van universiteiten en hogescholen. Morgen houden studenten het Nederlands Kampioenschap treinreizen tijdens de spits. Daarmee willen ze protesteren tegen het idee om de roosters van universiteiten en hogescholen aan te passen. Het ontembare spook. Er is de laatste tijd weer veel te doen over onafhankelijkheid.

Het ontembare spook

Hoewel de regels duidelijk zijn kan elke wetenschappelijke activiteit verzanden in een gevecht tegen de schijn van belangenverstrengeling. Dat spook wordt door belanghebbenden te pas en te onpas uit de kast getoverd.Natuurlijk schrijven wij wetenschappers niet toe naar een wenselijke uitkomst van de opdrachtgever (het idee alleen al). En de beloning is niet afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek (nee, dat is helder). En ja, een uitkomst kan ongunstig zijn voor de opdrachtgever en wij noemen ook keurig de namen van de opdrachtgever bij publicatie.Als wetenschapper groeien we op in een bepaald milieu, klimmen we op de maatschappelijke ladder en maken deel uit van sociale netwerken. Het ontembare spook. Er is de laatste tijd weer veel te doen over onafhankelijkheid.

Het ontembare spook

Hoewel de regels duidelijk zijn kan elke wetenschappelijke activiteit verzanden in een gevecht tegen de schijn van belangenverstrengeling. Dat spook wordt door belanghebbenden te pas en te onpas uit de kast getoverd.Natuurlijk schrijven wij wetenschappers niet toe naar een wenselijke uitkomst van de opdrachtgever (het idee alleen al). En de beloning is niet afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek (nee, dat is helder). En ja, een uitkomst kan ongunstig zijn voor de opdrachtgever en wij noemen ook keurig de namen van de opdrachtgever bij publicatie.Als wetenschapper groeien we op in een bepaald milieu, klimmen we op de maatschappelijke ladder en maken deel uit van sociale netwerken. De meeste wetenschappers wonen namelijk niet op een eiland, beschikken niet over onuitputtelijke eigen financiële bronnen, en zitten niet de gehele dag onafhankelijk te wezen.

Naam Onderwijsinspectie Haas inzake bindend studieadvies. Jarenlang konden onderwijsinstellingen de wet overtreden en tweedejaars studenten wegsturen met een bindend studieadvies.

Naam Onderwijsinspectie Haas inzake bindend studieadvies

De Inspectie van het Onderwijs liet het allemaal gebeuren en houdt zich nu muisstil. Vorige week kwam in het nieuws dat veel hogescholen en universiteiten de wet overtreden bij het wegsturen van trage studenten. Een reeks van gerechtelijke uitspraken maakte dat duidelijk. In een afscheidsinterview met het HOP zei oud-onderwijsrechter Ben Olivier dat het hoger onderwijs aan de haal was gegaan met het bindend studieadvies. Naam Onderwijsinspectie Haas inzake bindend studieadvies. Jarenlang konden onderwijsinstellingen de wet overtreden en tweedejaars studenten wegsturen met een bindend studieadvies.

Naam Onderwijsinspectie Haas inzake bindend studieadvies

De Inspectie van het Onderwijs liet het allemaal gebeuren en houdt zich nu muisstil. Vorige week kwam in het nieuws dat veel hogescholen en universiteiten de wet overtreden bij het wegsturen van trage studenten. Voorzitters studentenorganisaties: 'Het is een oogstjaar geweest' Het zit er bijna op: beide voorzitters van de studentenorganisaties ISO en LSVb nemen over twee weken afscheid. “Het is een oogstjaar geweest”, vinden Linde de Nie en Stefan Wirken.

De voorzitters begroeten elkaar als twee oude vrienden die elkaar toevallig op een terras in Amsterdam tegenkomen. Voorzitters studentenorganisaties: 'Het is een oogstjaar geweest' Scholieren LAKS doen mee aan verkiezingen. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) doet mee aan de verkiezingen van 15 maart. Het wil de belangen van scholieren en studenten in de Tweede Kamer verdedigen. Nog twee maanden en Nederland gaat naar de stembus. Toch geen scholierenpartij, het was een stunt. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren gaat toch niet mee doen aan de verkiezingen.