background preloader

Rijk en arm **

Facebook Twitter

Qua belasting op vermogen zit België nu al in de absolute top. De OESO vindt dat België voor haar inkomsten te veel op lasten uit arbeid en socialezekerheidsbijdragen rekent.

Qua belasting op vermogen zit België nu al in de absolute top

Dat melden de kranten De Standaard en Le Soir. Een tax shift zou volgens de denktank wenselijk zijn. De OESO stelt voor om zowel consumptie als vervuiling hoger te belasten, maar ook vermogens, omdat de lasten op vermogenswinsten in ons land "erg laag" liggen. Toch bestaan in ons land al vele vermogensbelastingen, schrijft IAB-accountant Stefan Lammens in een email aan deze redactie: onroerende voorheffing, registratierechten, successierechten, beurstaks, ... Alleen Zwitser en Amerikaan hebben groter vermogen dan Belg. De Belgische burger beschikte het voorbije jaar over een gemiddeld vermogen van 78.300 euro.

Alleen Zwitser en Amerikaan hebben groter vermogen dan Belg

Dat betekent een stijging met 4,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse verzekeraar Allianz over het vermogen en de schulden van gezinnen in meer dan vijftig landen. Uit die cijfers blijkt dat wereldwijd slechts in twee landen een hoger persoonlijk vermogen kan worden opgetekend dan in België. Zwitserland staat op de eerste plaats met een vermogen van 146.540 euro, gevolgd door de Verenigde Staten met een bedrag van 119.570 euro. Het rapport geeft verder aan dat België bijna 2.130 euro per inwoner spaart.

Wat vertellen de enorme massa's cash geld waarop miljardairs zitten * Miljardairs hebben de voorbije jaren een groter gedeelte van hun vermogen naar cashreserves verschoven.

Wat vertellen de enorme massa's cash geld waarop miljardairs zitten *

Dat blijkt uit een rapport van consulent Wealth X en vermogensbeheerder UBS Wealth Management. Het fenomeen geeft volgens de onderzoekers aan dat de superrijken door de moeilijke economische omstandigheden argwanend zijn geworden en de nodige terughoudendheid hanteren tegenover investeringen. De wereld telt 2.300 miljardairs met een gezamenlijk vermogen van 7,3 biljoen dollar. “Gemiddeld wordt daarbij echter een bedrag van 600 miljoen dollar in cashreserves bewaard,” voeren de onderzoekers aan. “Cashreserves vertegenwoordigen daarmee 19 procent van het totale vermogen. "Het fenomeen geeft volgens waarnemers aan dat de superrijken zich bijzonder argwanend opstellen tegenover nieuwe investeringen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat miljardairs ongeveer 20 procent van hun vermogen in vastgoed investeren. Uit het rapport blijkt verder nog dat de Verenigde Staten 571 miljardairs tellen. Gun de superrijken hun ruimtereizen. Het ongeluk met het Virgin Galactic ruimtevaarttuig heeft niet alleen een debat losgemaakt over de veiligheid van commerciële ruimtevluchten.

Gun de superrijken hun ruimtereizen

Er gaan ook stemmen op die zeggen dat dit soort vluchten een geldverspillende hobby zijn van de allerrijksten. Maar we moeten de rijken hun ruimtereizen gunnen, schrijft Ryan Bourne op CityAM. Zo werkt kapitalisme nu eenmaal. Eerst is iets weggelegd voor de rijken, later kunnen ook ‘gewone’ mensen er misschien gebruik van maken. Geldverspilling Columniste Zoe Williams maakt zich in The Guardian sterk dat het feit dat sommige mensen 250.000 dollar veil hebben voor een ruimtereis de noodzaak aantoont van het verkleinen van de kloof tussen rijk en arm. Een klassieke kritiek op het kapitalisme is dat, schrijft Bourne. In het verleden waren vliegreizen, computers, de telefoon en zelfs het elektrisch licht ook eerst enkel voor welgestelden weggelegd. Vlaming moet mogelijk 30 procent meer betalen voor elektriciteit.

De elektriciteitsfactuur van de Vlaamse consument zal volgend jaar gevoelig stijgen.

Vlaming moet mogelijk 30 procent meer betalen voor elektriciteit

Dat blijkt uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv). Oorzaak is een put van 1,7 miljard euro die door de subsidiëring van duurzame energiebronnen is veroorzaakt. De subsidies voor duurzame energieprojecten worden uitbetaald door de distributienetbeheerders Eandis en Infrax, die de kosten door een verplichte bevriezing van de distributietarieven echter niet aan de gebruiker konden doorrekenen. Die factuur is nog altijd niet betaald. Geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België miljarden euro's. Het is al langer bekend dat heel wat bedrijven en rijke medeburgers een belastingsomweggetje maken via Luxemburg, maar dat is nog nooit zo concreet geweest.

Geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België miljarden euro's

Door een datalek kwam er informatie vrij over belastingdeals die het advieskantoor Pricewaterhousecoopers in het Groothertogdom Luxemburg in opdracht van zijn klanten, vaak rijke individuelen of bedrijven, sloot. Het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek, dat vorig jaar de "Offshore Leaks", over belastingsparadijzen overal ter wereld aan het licht bracht, komt dus nu met de "Luxembourg Leaks".

Drie Belgische onderzoeksjournalisten van De Tijd (Lars Bové), Le Soir (Xavier Counasse) en MO* Magazine (Kristof Clerix) onderzochten de honderden vertrouwelijke documenten en kwamen tot enkele verrassende vaststellingen. In de gelekte data duiken 37 belastingakkoorden op die Luxemburg sloot met 26 van de rijkste families en bedrijven van België. "Perfect legaal, maar dat willen we net aanklagen" Waarom de rijken rijk blijven... ze investeren anders dan de rest * De rijke bevolkingsgroep vertoont vaak een totaal ander beleggingsgedrag dan de rest van de bevolking.

Waarom de rijken rijk blijven... ze investeren anders dan de rest *

The World: een cruiseschip waarop u woont en dat voortdurend rond de w. Zakendoen terwijl je met je boot in Monte Carlo, Bermuda en Miami bent?

The World: een cruiseschip waarop u woont en dat voortdurend rond de w

Beleggingsorders doorgeven van op zee? Het kan voor wie zich een appartement aanschaft op 's werelds enige residentiële cruiseschip: The World. Luxekajuiten kosten tussen de 570.000 en 5,3 miljoen euro en variëren in grootte tussen de 100 en 300m². 17 gewoontes van miljonairs ** De meeste miljonairs gedragen zich niet zoals in de films en zijn op het eerste zicht niet te onderscheiden van hun minder rijke buren.

17 gewoontes van miljonairs **

Len Penzo geeft op Business Insider 17 tips om te leven als een slimme miljonair: Hij geeft minder uit dan hij verdient. Hij weet dat anoniem rijk zijn beter is dan bedrieglijk arm.Hij kent de waarde van geduld. Weinig mensen worden overnacht miljonair. De meesten sparen hun fortuin beetje bij beetje bijeen over een periode van tientallen jaren.Hij spaart geld wanneer hij kan. Wordt persoonlijk bezit een achterhaald economisch concept? ** Consumenten doen nutteloze en overbodige bezittingen van de hand en vertonen ook een grotere bereidheid om bezittingen met anderen te delen.

Wordt persoonlijk bezit een achterhaald economisch concept? **

De teloorgang van de middenklasse dreigt... ook bij ons * De Nederlandse auteur Geert Mak deed met zijn auto de reis nog eens over die de bekende schrijver John Steinbeck in 1960 maakte door de Verenigde Staten en schrijf zijn bevindingen neer in het boek ‘Reizen zonder John’. Hij kwam tot de vaststelling dat veel kleinere steden in het binnenland in verval zijn, de eens zo bloeiende middenklasse is er verdwenen. Ook in de grote steden heeft die middenklasse het overigens steeds moeilijker. Dat is deels het gevolg van veranderingen op de arbeidsmarkt. Veel fabrieksjobs zijn naar lageloonlanden verhuisd of geautomatiseerd. België is Europees koploper in herverdeling inkomen * België haalt bij de herverdeling van het beschikbare inkomen de beste score van Europa. Dat heeft de krant De Standaard gemeld op basis van een onderzoek van de University of Essex. Opgemerkt wordt dat vooral sociale correcties en een hogere belastingdruk op de hogere inkomens in België een belangrijke herverdeling garanderen.

Daarbij wordt onder meer gewezen op het progressieve belastingssysteem, waardoor de fiscale druk toeneemt naarmate het inkomen stijgt, terwijl ook de transfers van de sociale zekerheid, zoals kinderbijslag en werkloosheidsuitkeringen voor een correctie zorgen.