background preloader

Muntii Carpati

Facebook Twitter

Carpaţii Occidentali - Enciclopedia României. Carpaţii Occidentali se întind în zona vestică a României între Dunăre la sud, Barcău şi Someş la nord. Limita vestică este Câmpia şi Dealurile de Vest, iar limita estică este Culoarul Timiş - Cerna, Culoarul Bistrei, Culoarul Orăştie şi Depresiunea colinară a Transilvaniei. Reprezintă şirul montan cel mai jos din Carpaţii româneşti, fiind formaţi dintr-o serie de masive cu structură complexă, puternic dislocate şi erodate intens.

Între Someş şi Crişul Repede sunt Munţii Meseşului şi Munţii Plopişului, între Crişul Repede şi Mureş sunt Munţii Apuseni, între Mureş şi Valea Bistrei sunt Munţii Poiana Ruscă, iar în vestul culoarului Timiş-Cerna, unde se află trecătoarea Poarta Orientală sunt Munţii Banatului. Ca structură geologică, Munţii Banatului şi Munţii Poiana Ruscă fac parte din unitatea Pânzei Getice a Carpaţilor Meridionali.

Au un relief cu forme domoale şi culmi netede. Altitudinea maximă înregistrată în Carpaţii Occidentali este de 1.848 m, vârful Curcubăta Mare. Bibliografie Note. Carpații Occidentali. Caractere fizico-geografice a Carpatilor Romaniei, Relieful Carpatilor referat. Caractere fizico-geografice Situati in centrul Romaniei, inconjurand Depresiunea Transilvaniei si constituind in ansamblu un adevarat bastion, Carpatii concentreaza in jurul lor marile unitati morfologice ale dealurilor, podisurilor si campiilor.

Ei alcatuiesc cea mai inalta treapta de relief si, prin pozitia lor fata de regiunile inconjuratoare, asigura dispozitia simetrica, in amfiteatru a pamantului romanesc. Ca unitate structurala mai veche, consolidata de timpuriu, Carpatii au jucat un rol important in formarea unitatilor inconjuratoare, atat ca sursa a sedimentelor acumulate in ariile depresionare din jur, cat si ca pivot rigid, avand consecinte evidente in dirijarea evolutiei geologice si in formarea reliefului mai tanar. Totodata, ei reprezinta un bogat castel de ape, din care raurile se indreapta catre Tisa, Dunare si . Carpatii Romanesti ocupa o suprafata de 66303 km2, ceea ce reprezinta 27,8% din suprafata tarii.

Relieful. Carpatii orientali referat. Astfel, in partea de vest intalnim roci vulcanice (andezite, granite, bazalte), in partea centrala roci dure, metamorfice (sisturi cristaline, gnaise, filite s.a.), iar in partea estica, roci sedimentare cutate(flis- argile, calcare, conglomerate, gresii). Grupa Nordica se caracterizeaza printr-o masivitate redusa, datorita fragmentarii accentuate, data de multimea depresiunilor, pasurilor, trecatorilor si vailor largi (Bistrita, Moldova, Moldovita s.a.). Astfel, aici se afla : Depresiunea Maramuresului, cu sate mari, cu vestitele biserici de lemn, cu portul popular specific si cresterea animalelor, situata la altitudini de aproximativ 700-800m, drenata de raurile Viseu si Iza cu Mara, unde se afla orasele Sighetu-Marmatiei, Borsa, Viseu de Sus, cu activitati industriale.

Prin pasuri si trecatori depresiunea se leaga de unitatile vecine-prin Pasul Setref (818 m) cu Podisul Transilvaniei, pe aici trecand calea ferata Salva-Viseu de Jos, iar prin Pasul Prislop(1416 m, aflat la cea mai ... Carpatii Meridionali. Muntii carpati. 3x puncte categorie: Geografie nota: 9.80 nivel: Gimnaziu Alaturi de Dunare si Marea Neagra, Carpatii - "Corona Montium" - constituie elementul geografic fundamental pentru definirea teritoriala a statului roman. Insusi numele acestor munti deriva de la numerosul si puternicul popor liber geto-dacic al carpilor: Karpathos-Horos, conform primelor informatii istorice grecesti. Carpatii Romanesti apartin sistemului [...] Preview referat: Muntii carpati Carpatii Romanesti apartin sistemului muntos alpino-carpato-himalaian, ce cuprinde aria intercontinentala a Euroasiei.

Literatura romaneasca de specialitate imparte Carpatii Romanesti in trei grupe: " Carpatii Orientali, " Carpatii Meridionali, " Carpatii Occidentali. Lungimea Carpatilor Orientali si a celor Meridionali, de la granita nordica a tarii si pana la defileul Dunarii - Portile de Fier, este de cca 750 km, iar latimea lor variaza intre 40 km - in Muntii Fagarasului - si 110 km. Flora. . « mai multe referate din Geografie. Imagini din Carpatii Romaniei.

Carpatii. Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor alpine. Spre deosebire de Muntii Alpi, în continuarea carora se afla, Carpatii Românesti sunt munti de înaltime mijllocie, mentinându-se sub altitudinea de 3000 de metri. Având o structura cutata, careia i s-a adaugat cea mai întinsa masa vulcanica din Europa, acestia au aspectul unui arc deschis catre vest, Muntii Apuseni formând coarda de legatura dintre cele doua capete. Relieful a luat nastere în mai multe etape orogenetice. Succesiunea miscarilor orogenice, cu etapele de liniste tectonica (în timpul carora agentii subaerieni modelau intens catenele muntoase formând suprafete de denudatie) a dus la infatisarea actuala a reliefului. Ridicarile în bloc, cu intensitati diferite, în timpul ultimelor faze orogenetice, a masivelor carpatice, au permis râurilor sa-si taie vai mai adânci, relieful capatând un aspect de tinerete. Turismul in Romania - Muntii Carpati - Poze, Informatii.

This story in English Carpatii Romaniei apartin sistemului muntos alpino-carpato-himalaian, ce cuprinde aria intercontinentala a Euroasiei. Lantul carpatic incepe la nord de Bratislava si ajunge pana la raul Timok, in Iugoslavia, constituind o prelungire a Alpilor. Wild Carpathia, Romania Lungimea Carpatilor o depaseste pe cea a Alpilor fiind impartiti in 4 grupe: Carpatii Occidentali, Padurosi, Orientali si Meridionali, extinzandu-se pe teritoriile Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ucrainei si Romaniei.

Muntii Bucegi. Croindu-si drumul prin inima Romaniei, Muntii Carpati au ramas unul din ultimele locuri ramase nealterate din toata Europa. Lacu Rosu este cel mai mare lac natural montan din Romania, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare in Carpatii Orientali. Lacul Rosu si Cheile Bicazului sunt fenomene de o unica frumusete in zona. Zona cea mai spectaculoasa a Carpatilor o constituie Carpatii Meridionali. Muntii Bucegi ofera cateva dintre cele mai frumoase excursii din Romania. Baile Tusnad.

Munții Carpați. Munții Carpați reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timocului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1500 km și o lățimea maximă de 130 km, desfășurându-se pe 6° în latitudine și aproximativ 10° în longitudine. Munții se întind pe teritoriul a opt state: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia. Carpații se înfățișează ca fiind niște munți mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășind 2000 de metri în altitudine.

Cel mai înalt vârf al întregului lanț Carpatic este vârful Gerlachovský, 2.655 m, în Slovacia - Munții Tatra. Spre deosebire de Alpi, Carpații au mari depresiuni intramontane, iar culmile lor se prezintă sub forma unor suprafețe întinse, acoperite cu pajiști. Carpaților le aparține și cel mai mare lanț vulcanic din Europa. Etimologie[modificare | modificare sursă]