background preloader

Ajankohtaiset talousuutiset

Facebook Twitter

Bensan hinta nousussa. Työttömyysaste laski. Työttömyys oli laskussa helmikuussa, ilmenee Tilastokeskuksen uusista luvuista.

Työttömyysaste laski

Työttömyysasteen trendi on kääntynyt laskuun viime vuoden huipuista ja on nyt samalla tasolla kuin helmikuussa 2015. Työttömyysasteen trendi oli 9,2 prosenttia, kun tammikuussa trendilukema näytti vielä 9,3 prosenttia. Ilman kausitasoituksia työttömyysaste oli 9,4 prosenttia, kun vuosi sitten helmikuussa työttömänä oli 10,1 prosenttia työvoimasta. Työttöminä oli 248 000 henkilöä, eli 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työvoiman ulkopuolelle jättäytyi lähes tuplasti enemmän viime vuoden helmikuuhun verrattuna, 39 000 henkilöä.

Työllisiä oli helmikuussa 10 000 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin, eli 2 382 00 henkilöä. . ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ Työttömyys laski Kainuussa, Keski-Suomessa ja Hämeessä Työ- ja elinkeinoministeriön lukujen mukaan työttömiä työnhakijoita oli 361 000, eli 6 000 viime vuoden helmikuuta enemmän. Vaihtotase oli alijäämäinen. Tilastokeskus kertoo, että viennin lasku jyrkkeni tammikuussa, ja maksutaseen mukainen tavaravienti laski yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta.

Vaihtotase oli alijäämäinen

Tavaratuonti laski kahdeksan prosenttia. Viime vuoden neljännellä neljänneksellä vienti laski neljä prosenttia ja tuonti kolme prosenttia. Sekä kauppatase että vaihtotase olivat tammikuussa 0,1 miljardia euroa alijäämän puolella. Vaihtotase sisältää sekä kauppataseen että palvelujen ulkomaankaupan ja tuotannontekijätulot eli palkat ja tulot sekä tulonsiirrot Suomen ja ulkomaiden välillä.

Vaje vaihtotaseessa merkitsee ulkomaisen nettovelan kasvua ja ylijäämä velan vähenemistä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan koko viime vuoden vaihtotase oli lievästi ylijäämäinen. Koko viime vuoden kauppataseen ylijäämä oli 2,5 miljardia euroa eli korkein viiteen vuoteen, koska tavaroiden tuonti laski niiden vientiä rivakammin. Palvelutase, joka sekin on vaihtotaseen osa, oli viime vuonna 1,3 miljardia euroa alijäämän puolella.

Suomen rikkain postinumeroalue ei ole entisensä. Westend on Suomen rikkain postinumeroalue.

Suomen rikkain postinumeroalue ei ole entisensä

Espoon "kultahammasrannikon" helmi ei kuitenkaan ole aivan entisensä. Se on saanut osansa rikasta Espoota koettelevista talousvaikeuksista. – Niillä toimialoilla, jotka ovat espoolaisille rahaa tuoneet, menee nyt aika heikosti, sanoo Helsingin kaupungin tietopalvelukeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori. It-alan alamäki on tuonut Espooseen paljon korkeakoulutettuja työttömiä. Talouskriisi on pienentänyt myös espoolaisten pääoma- ja optiotuloja. Vuoren mukaan Espoossa tulokehitys on kymmenen viime vuoden aikana pysähtynyt, kun sitä verrataan Helsingin kantakaupunkiin ja pohjoisosiin. Kun esimerkiksi vuonna 2012 mediaanitulot olivat Westendissä 35 375 euroa, vuonna 2014 luku oli 35 167 euroa. Espoon rikkaimmista postinumeroalueista mediaanitulot ovat Westendin ohella pienentyneet muun muassa Friisilässä, Mankkaalla ja Nöykkiössä. Lapsiköyhyyden lisääntyminen näkyy jo Helsingissä Itä-Helsingin lähiöihin on asettunut paljon maahanmuuttajaperheitä.

Pikavippibisnes. Piensijoittajille on tarjoutunut parin viime vuoden aikana mahdollisuuksia laittaa rahojaan likoon erilaisiin vippipalveluihin.

Pikavippibisnes

Tarjolla on esimerkiksi pääomasijoituksia perinteisiin pikavippiyhtiöihin. Vertaislainapalveluiden kautta puolestaan voi lainata rahojaan suoraan lainanottajille. Yhteistä lainapalveluihin sijoittamisessa on, että korkean tuoton vastapainona on aina huomattava riski. Pikavippejä ja vertaislainoja ottavat yleensä ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta saa edullisempaa kulutusluottoa muualta. Pikavippien todelliset vuosikorot voivat olla yli sata prosenttia ja vertaislainojenkin noin 25 prosenttia.

Korkeat korot voivat tarkoittaa sijoittajalle hyviä tuottoja, mutta ne heijastavat myös sijoituksen korkeaa riskiä. Pikavippiyhtiö Lainasto on kerännyt viime huhtikuusta asti pääomasijoituksia korkeatuottoinen.fi-sivuston kautta. Toimitusjohtaja Sami Rantalaisen mukaan sijoituksia on tullut yli seitsemän miljoonaa euroa. Laura Oja / HS Pikavippiohjelma älypuhelimessa. New York ja Lontoon pörssi. New Yorkin pörssin omistaja Intercontinental Exchange ilmoittaa harkitsevansa tarjousta Lontoon pörssistä LSE:stä.

New York ja Lontoon pörssi

Atlantassa pääkonttoriaan pitävän ICE:n tiedotteen mukaan lopullista päätöstä asiasta ei ole tehty. – Ei ole olemassa varmuutta siitä, että tarjous tehdään, sen enempää kuin siitä, millä ehdoilla se tehtäisiin, tiedotteessa todetaan. Uutinen on singonnut LSE:n osakkeen Lontoossa kahdeksan prosentin nousuun. Vasta viikko sitten Deutsche Börse ilmoitti olevansa fuusioneuvotteluissa LSE:n kanssa. Frankfurtin pörssiä pyörittävän Deutsche Börsen ja LSE:n fuusio synnyttäisi markkina-arvoltaan maailman kolmanneksi suurimman pörssi-operaattorin. ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ Uutistoimisto Bloombergin nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan ICE on palkannut Morgan Stanleyn pohjustamaan tarjousta LSE:stä. Kansainvälisellä pörssisektorilla on nähty viime vuosina suuria yrityskauppoja.

Öljyn hinta toipuu 2017. Osuuskauppa palkitsee nykyiset asiakasomistajansa rahalla. Pörssi tilat, talousuutiset, valuuttamuunnin. Talouden malli. Untitled. Economy News. Suomen uusi vientituote? Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat käynnistäneet digitaalisiin varaosiin keskittyvän tutkimushankkeen yhdessä 13 yrityksen kanssa.

Suomen uusi vientituote?

Joukossa ovat muun muassa Kone, Patria Avion, Rolls-Royce ja Wärtsilä. Hankkeessa selvitetään, voisiko Suomesta tulla varaosien digitaalisen 3d-tulostuksen edelläkävijä, kertoo VTT:n projektipäällikkö Sini Metsä-Kortelainen. – 3d-tulostusta on tutkittu maailmalla, mutta Suomi ei ole kärkimaana viemässä sitä eteenpäin. Tämmöinen varaosaliiketoimintamalli on suhteellisen uutta, ja me toivomme, että Suomi voi olla edelläkävijä tällä puolella. Pääomat irti varastoista Suurten tuotantolaitosten varastoihin voi olla sitoutuneena useita satoja miljoonia pääomaa. 3d-tulostustekniikan avulla raha vapautuisi muuhun käyttöön. – Isoilla firmoilla on tehdashalleissa hirvittävä määrä erilaisia varaosia. Metsä-Kortelainen uskoo, että 3d-tulostus avaisi yrityksille uudenlaisia synergiaetuja, joita ei vielä hyödynnetä riittävästi.

Talousuutiset.