background preloader

Språkhistoria

Facebook Twitter

Språkhistoria

Här var det mångfald! Sverige har aldrig någonsin varit helt enspråkigt.

Här var det mångfald!

Vid tiden för det moderna Sveriges uppkomst, alltså på 1500-talet, utgjorde talare av svenska förmodligen bara hälften av rikets befolkning. Under stormaktstiden (1611–1718) representerade de finsktalande ungefär en tredjedel, och beroende på krigslyckan kom då också språk som lettiska och lågtyska att bli stora minoritetsspråk inom rikets gränser.

Ändå har den språkliga mångfalden varierat rejält genom århundradena. Den absoluta höjdpunkten i språklig pluralism nåddes samtidigt som det svenska stormaktsväldet nådde sin topp, runt 1660. Sverige förlorade så småningom inte bara sina stormaktstida erövringar, utan även Finland, något som fick drastiska språkliga konsekvenser på båda sidor av Östersjön. I öster förvandlades de svensktalande i Finland till en minoritet, som än i dag minskar i andel. Krigsslutet 1945 innebar emellertid också slutet för det etniskt och språkligt relativt homogena Sverige. KR Klassikern om Äldre Västgötalagen 16 april 2011 kl 11:00 - Klassikern. Språkhistoria I Svenska 3. Pm-uppgift om språklig förändring Du har just börjat läsa på universitetet.

Språkhistoria I Svenska 3

Den första uppgiften din lärare ger dig är att skriva ett pm på temat språklig förändring. Det innebär att du med utgångspunkt i en frågeställning ska sammanställa fakta och åsikter från olika källor, analysera dessa samt dra slutsatser. Dina kurskamrater ska läsa ditt pm för att få information om temat, och din lärare kommer att bedöma det. Ett pm är i det här sammanhanget en sammanhängande utredande text med en inledande problemformulering, en utredning och en avslutning i form av en slutsats.

Om språklig förändring Alla språkforskare är överens om att språk förändras – det är en naturlig del av många språks utveckling. 1. Under det senaste decenniet har det skett förändringar i användandet av pronomen i det svenska språket. Presentera frågeställningen. Rubrik: Hen och en i svenska språket 2. Det svenska språket har utvecklats genom kontakt med andra språk. Presentera frågeställningen. Språkhistoria by Fröken JE on Prezi. Sv.padlet. Språkförhållanden i Norden, Svenska 2. Mina elever hade just avslutat läsning av Kejsaren av Portugallien och en period av undersökning av stilmedel i lyrik med Frödingdikter som exempel när det var dags för detta avsnitt i kursen.

En naturlig ”övergång” från vårt litteraturorienterade avsnitt till nästa mer språkorienterade avsnitt blev läsning av förordet till Räggler och paschaser, vilket avslutade ”Frödinglektionerna”. Det gav mersmak! Mina elever och jag arbetar efter principen ”genomgången före lektion – arbete med stoffet på lektion”, vilket gör att de har en del material att ta till sig innan vi ses. Oftast är det ”genomgångsfilmer”, och så var det här. Jag länkar till alla filmerna, men lägger dem inte inbäddade i detta inlägg (eftersom det tar så stor plats och då blir rätt oöverskådligt för den som kanske bara vill hämta inspiration).

Inför lektion 1 En film om dialekter – vad dialekter ”är” och dialektala särdrag Lektion 1: Dialekter (90 min) Inför lektion 2 Lektion 2 (60 min) Språk i norden sv2. FULLTEXT01.pdf. Värsta språket: Complete Episode List. Vadå handikappad...: Dövkultur och identitet. Sveriges Dövas Riksförbund - Barn behöver teckenspråk. Det finns de som tror att dövrörelsen i Sverige är mot Cochlea Implantat (CI) och således mot att döva barn får hjälp med hörseln.

Sveriges Dövas Riksförbund - Barn behöver teckenspråk

Detta är fel. Vi är varken emot CI eller att döva barn får hjälp med hörseln. Våra svenska dialekter - SweDia 2000. Språksociologi. 23 maps and charts on language.