background preloader

Växter

Facebook Twitter

Övervintring av pelargonen – steg för steg. Nu ska ”pellen” sova.

Övervintring av pelargonen – steg för steg

Så här nattar du dina pelargoner i höst. Låt britterna stanna Anpassa skötseln efter typ. Vanliga pelargoner, så kallade zonalpelargoner, behöver sval specialförvaring. Hängpelargoner, doftpelargoner och engelska pelargoner sköts som vilka andra krukväxter som helst under vintern. Blossom - Get smart with your scraps! Vad kan jag göra med min kaffesump? Fem steg: Så gör du en egen äng. Dags att ta sticklingar av lavendel. Odla broccoli för stor skörd hemma. Eftersom det är extra lyxigt att kunna skörda de stora toppskotten sår jag ofta flera omgångar av broccoli under vår och försommar, men den största skörden kommer alltså från sidoskotten och inte från själva toppskottet så som frågan ovan är ställd.

Odla broccoli för stor skörd hemma

Att plantan producerar mängder med sidoskott som är värdefulla i matlagningen visste jag inte innan jag började odla dem själv. En del broccoli får ett jättestort toppskott, medan andra producerar ett litet men många fler sidoskott. En del sorter ger tidig skörd, medan andra ger bättre skörd sent på säsongen. Se till att läsa på och välja en sort som passar dina ambitioner. Det är ju ingen idé att välja en sen sort om du längtar efter broccoli under sommaren. Tänk också på att broccoli är en av de, i mitt tycke, kålsorter som blir absolut äckligast då de angrips av kålmal och kålfjäril. Broccoli gillar att stå i näringsrik gjord.

Makeriet. Knoppguide till 18 vanliga träd. Att känna igen träden under vintern när de inte har några löv kan vara en utmaning.

Knoppguide till 18 vanliga träd

Med Natursidans guide blir det i alla fall enklare att känna igen 18 av dem. Den här artikeln är skapad i samarbete med Claes Lööw, som gjort den snygga och omfattande ”Den stora knoppboken”. Även om det kanske är löven som brukar vara det enklaste för att känna igen ett träd så finns det annat att studera under vinterhalvåret när löven i bästa fall ger ledtrådar på marken runt trädet. Dels har de flesta träd mönster och färger på stammen som kan ge en ledtråd, men det enklaste sättet är kanske att titta på knopparna. Redan under hösten kan de nämligen urskiljas på träden och är sedan till hjälp för artbestämningen tills bladen spricker fram under våren. ”Den stora knoppboken” av Claes Lööw är en botanisk fälthandbok som innehåller över 200 artbeskrivningar och över 600 fotografier.

Här följer 18 utvalda träds knoppar. Skogslönn (Acer platanoides) Beskrivning: Stort träd som kan bli 25 meter högt. Hur får man en mer klimatsmart trädgård? Konsumera mindre och smartare för klimatet Om man ser till själva anledningen till klimatproblemen, som är utsläpp av växthusgaser, så kan man minimera utsläppen genom att tänka på hur man konsumerar.

Hur får man en mer klimatsmart trädgård?

Varor som man konsumerar genererar utsläpp av växthusgaser både vid produktion och vid transport. Livscykelanalyser är inte jättelätta att hitta, men här nedan finns några tankar kring det. Över huvud taget går det att tänka second hand när man ska köpa något till trädgården, vilket är mer miljösmart än nyproduktion. Det är också bättre att använda något hela dess livslängd, gärna laga det om det går sönder, och till slut materialåtervinna. Aktuellt. Hur länge behöver hönsgödsel brinna? Hej Vi skaffade höns i somras och nu undrar jag hur länge "skiten" behöver ligga till sig innan jag kan använda den i grönsaksland och rabatter?

Hur länge behöver hönsgödsel brinna?

Jag har gamla dasstunnor i plast som jag har lagt det i så länge. /Katarina Odla Svarar: Hönsgödseln behöver ligga cirka ett år innan du kan börja använda den. Underblomma. Underblomma (Mirabilis jalapa) är en art i familjen underblommeväxter och kommer ursprungligen från tropiska Amerika.

Underblomma

Underblomman blev vetenskapligt beskriven 1753 men har sedan långt tidigare använts som vacker prydnadsblomma i tropiska områden över hela världen. Arten är en flerårig ört och blir över 60 cm hög och kan i optimala lägen bli så hög som ca 120-150 cm. I Brasilien är plantan känd som clavillia, maravilha, eller bonina; i Peru kallas den för jalapa eller maravilla. På engelska kallas plantan för four o'clock plant. Härdighet och vinterförvaring[redigera | redigera wikitext] Växtligheten ovan jord fryser bort om det blir frost.

I ett land med kallare klimat går den att övervintra genom att rötterna grävs upp och förvaras på ett svalt och mörkt ställe under vintern. Växten får vara ifred från betande djur då frön och rötter är giftiga, men det verkar inte vara så giftigt att det är dödligt. Jordmån och odlingsmiljö[redigera | redigera wikitext] Nässlor i mat och odling - Bättre Värld. Nu är det på många håll i landet tid att plocka säsongens första späda nässlor.

Nässlor i mat och odling - Bättre Värld

Bland vårens primörer är kanske dessa de mest tacksamma. Fulla av c-vitamin och grönt vårfräscha piggar de upp efter en lång vinter. Brännässlor finns bland de vilda växter som de flesta känner igen och lätt hittar i sin närhet. För att nässlorna verkligen ska vara välgörande för oss bör de inte plockas nära vältrafikerade vägar (som sprider tungmetaller) eller i anslutning till extremt kväverik miljö som gödselstackar (där nässlorna kan samla på sig allt för höga halter av nitrater). För övrigt finns nog bara positivt att säga om denna växts näringsvärde. Jag (Peter) åt som barn och tonåring ofta nässelsoppa hos min mormor. Vårt eget plockande och odlande [sic!]

För att enkelt kunna skörda nya fina nässlor under säsongen har jag även planterat in några brännässlor i ett hörn av vår koloni. L ktrav - S k p Google.