background preloader

Kaosteknik

Facebook Twitter

Kommunikation vid affekt. Ofta går det väldigt fort när Mini reagerar.

Kommunikation vid affekt

Att kämpa med eller mot varandra. Morsan och Mini skall måla.

Att kämpa med eller mot varandra

Kaosteknik. Skoldagarna är som bekant uppbyggda av lektioner och raster som varvas med varandra.

Kaosteknik

Tanken är att barnen skall få lagom långa sekvenser av arbete/inlärning och där emellan paus för rörelse, utevistelse och lek. En lunchrast ger också påfyllning av näring så att barnen orkar hela skoldagen. Men om rasterna inte utgör någon paus då? Om rasterna bara innebär mer arbete och inlärning - fast av en annan sort - kanske en ännu mer krävande sådan? Geografi till middag. Att få grepp om hur olika saker förhåller sig gentemot varandra är inte alltid helt lätt.

Geografi till middag

Är Stockholm ett land? Ligger Sverige i Malmö? Känslor - smileys. Mini går ofta från noll till hundra.

Känslor - smileys

Oavsett om hon är ledsen, arg, skamsen, trött eller har ont skriker hon. Och när hon definierar känslor brukar det bli ganska svart/vitt: "Ni är arga" (om andra oavsett vilka känslor de upplever och visar) och "Jag vet inte" (om sina egna känslor oavsett vilka hon upplever eller visar). Kaosteknik – bemötande av NPF. För de flesta är solen varm och skön och ger energi.

Kaosteknik – bemötande av NPF

De har ett hyfsat bra pigment och klarar exponeringen i solen ganska bra. Det behövs en rejäl stund i mycket stark sol för att de skall bli brända. En del är väldigt känsliga mot solen. De skadliga strålarna gör dem snabbt brända. Men det märks oftast inte under vistelsen i solen. Lågaffektiv 24/7. Lågaffektivt bemötande.

Lågaffektiv 24/7

Ett viktigt begrepp för alla oss som har med NPF att göra. När Mini exploderar för att ketchupen ligger på fel sida av tallriken andas vi lite extra så att vi kan behålla lugnet. När tallriken flyger i väggen säger vi kanske: ”Jag tror vi får torka upp det där så det inte blir så kladdigt”. Ibland kanske med humor (– men bara om vi vet att det brukar fungera och bli positivt): ”Nämen! Tänkte du måla om? Igenkänning och goda råd.

Vi människor, med eller utan npf, är beroende av att känna igen situationer för att förstå dem.

Igenkänning och goda råd

När vi känner igen en situation kan vi navigera i den ganska bra. Stjälpa för att hjälpa. Ibland måste jag berätta för Mini om en ändring i vardagsschemat, en inställd tur till affären, ett kommande läkarbesök eller något liknande.

Stjälpa för att hjälpa

Då känns det som att jag puttar ner henne i iskallt djupt vatten. Och så fort hon plumsat i är jag där och febrilt försöker få upp henne igen. Jag kastar i alla möjliga livbojar som kan tänkas få upp henne på land igen - eller åtminstone hjälpa henne att flyta: "Jo du Mini...? Kaosteknik. Diagnoskakor. Låt dig smittas! Kommunikation är mer än språk och kroppsspråk.

Låt dig smittas!

Jag har alltid fascinerats av den ordlösa och mer komplexa kommunikationen. Du som arbetar med eller i grupper känner säkert till hur en hel grupp kan påverkas av att en enda gruppmedlem är instabil, även om den personen inte ger något direkt konkret uttryck för det. Du som har eller har haft en partner har säkert varit med om att hen kommer hem från jobbet och är grinig och får dig att känna dig ledsen, arg eller kass trots att det egentligen inte är relevant för situationen.

Kommunikationskort. Flera Minis hanterar jobbiga situationer i skolan, på fritidsaktiviteter eller hemma hos någon annan genom att ringa hem. Många gånger får inte de som är på plats veta att Mini mår dåligt och har reagerat på något. Och de som är hemma kan inte alltid rycka ut och lösa situationen. När pappa sitter på jobbet och får ett samtal från sin Mini som stängt in sig på toa i skolan - kaotisk över att bänken blivit flyttad - hur löser han då situationen?

Kommunikationskrångel. Empatistjärna. Mini har autismspektrumtillstånd. Vad kostar ett E? Det är vanligt att barn som bedöms nå kunskapskraven i skolan inte får stöd. Nu kan man fråga sig varför ett barn som når kunskapskraven behöver stöd över huvud taget? Målet med skolan är väl att eleverna skall lära sig saker och gör barnet det är väl allt frid och fröjd – eller? Lisa går i fjärde klass. Semesterhumor. När vi var på semester satt jag och bläddrade i pärmen som låg i rummet. Där fanns exempel på olika aktiviteter som fanns i området. Ingen av dem var möjliga för oss eftersom allt handlade om äventyr, tävling, vatten, fart och fläkt. En av annonserna fick mig att börja gapskratta. Vissa saker blir liksom jätteroliga utan att någon annan riktigt fattar varför... Jag tror att många av er som har en Mini förstår humorn i den här annonsen... För er som inte förstår skall jag förtydliga humorn något: "En spännande plats för lek, tävling och oväntade utmaningar" Spännande = skrämmande, Lek = andra barn, d.v.s. stress, oväntade utmaningar = katastrof.

Tema semester: Vi åkte nästan och badade. Idag var det min andra semesterdag och strålande väder. Jag ställde in siktet på att åka till en närbelägen badplats efter lunch. Tyvärr så gick inte morgonen så bra. Killarna skötte visserligen sig själva. De spelade dator. Det kan de förstås få göra en stund på dagen, även om det är strålande sol ute. Välja aktiviteter på lediga dagar. Problemdöljande beteende. Bo Hejlskov Elvén har skrivit en utomordentlig bok med titeln Problemskapande beteende. Jag skulle också vilja läsa en bok om Problemdöljande beteende.