background preloader

Jenny på Wendes

Facebook Twitter

Ordmoln i undervisningen! Har du någon gång arbetat med ordmoln i din undervisning?

Ordmoln i undervisningen!

Jag gjorde det en hel del förr men har på sistone glömt bort det. När jag förra veckan fick en fråga om just ordmoln insåg jag att det var dags att på nytt göra ett inlägg om det. Ordmoln är precis som det låter moln av ord. Med de olika webbtjänster som idag finns kan orden samlas i alla möjliga former och figurer. Du ska snart få se några exempel men först, när ska man som lärare använda ordmoln. . - att samla ihop elevernas tankar inför ett nytt arbetsområde, - att samla elevers förklaringar till ett begrepp, - att skapa listor av olika slag (exempelvis lista över ämnen som kan passa för argumenterande tal). Bilden visar en sammanställning över ämnen som mina elever i Svenska 3 vill hålla argumenterande tal om. Jennys julkalender - den 1 december. Tänk att det redan är den 1 december.

Jennys julkalender - den 1 december

Nu börjar nedräkningen till julafton. Varje dag fram till den 24 december kommer jag att dela med mig av ett tips som du kan ha glädje av i din undervisning på ett eller annat sätt. Jag lägger dagligen ut ett nytt inlägg här på bloggen. Följ gärna med i Jennys julkalender. Mitt första tips hjälper dig skapa julstämning. Jennys julkalender - den 2 december.

Dagens tips handlar om Canva.

Jennys julkalender - den 2 december

Känner du till Canva? Det är ett webbaserat verktyg, där du kan skapa enkla och snygga presentationer, mallar och bokmärken. Jag har använt det vid flertalet tillfällen i min undervisning och idag ska jag dela med mig av några av de "produkter" som jag tagit fram. Stöd vid läsning av texter som ligger på nätet. Text och tanke - vi läser och skriver reflektionslogg. Snart är det dags för sommarledighet.

Text och tanke - vi läser och skriver reflektionslogg

Så härligt det ska bli. Innan dess tänkte jag dock dela med mig av en modell kopplat till skönlitterär läsning (eller egentligen till all typ av läsning). Modellen kallas "Text och tanke" och finns beskriven både här och där. Inspiration till mitt arbete fick jag av Litteraturbanken och den lärarhandledning eller metod-bok som finns på sidan.

Att knäcka läskoden. Att knäcka läskoden, det är bland det häftigaste man kan vara med om.

Att knäcka läskoden

Helt plötsligt kan man börja läsa alla de bokstäver som finns runtomkring en. Bokstäverna blir till ord och orden blir till meningar. Samtidigt börjar man själv också skapa ord och meningar. Varför avsluta med samtal i mindre grupp? Många av er som följt mina inlägg vet att jag gillar Aidan Chambers modell för boksamtal.

Varför avsluta med samtal i mindre grupp?

När det var dags att avsluta vår gemensamma läsning med Johan Unenges serieroman Mitt extra liv valde jag och skolans bibliotekarie därför att använda just Chambers modell. Det är en modell som är mycket enkel att använda och det är en modell som utgår från elevernas tankar och erfarenheter. Är det så att du är intresserad av att läsa in dig på modellen kan du alltid läsa i Aidan Chambers böcker men du kan också läsa om den i boken Mötet med texten. Inkluderande läsundervisning (s 37-55). I den beskriver jag hur jag konkret arbetar med modellen. Idag var det då dags för eleverna att ha sina samtal i mindre grupp.

Digitala tips för att skapa och redovisa. Då var det klubbat.

Digitala tips för att skapa och redovisa

Skolan ska stärka elevernas digitala kompetens. Regeringen fattade beslut om detta den 7 mars och sedan dess är det många som skrivit och haft åsikter om beslutet och dess innehåll. I detta inlägg kommer jag inte att diskutera beslutet. Att våga utmana! - Jag tänkte att vi skulle vara med i tävlingen "Jag skriver i dina ord". - Men fröken, vad tror du om oss?

Att våga utmana!

Vi är inte såna! - Vad då såna? Vad menar du? - Alltså vi är inte såna som skriver. Vi är inte som dom. - Vilka dom? Ungefär så lät det när jag började prata med min ena klass om "Jag skriver i dina ord". Jag gav mig inte utan fortsatte min diskussion med eleverna. Eleverna fick sedan efter min högläsning (ja, jag högläste en novell åt gången) fundera över frågorna jag tagit fram till respektive novell. Att arbeta med Hangout on Air. Sedan september 2016 finns funktionen Hangout on Air i YouTube Live.

Att arbeta med Hangout on Air

Genom HO on Air kan du skapa ett videosamtal som direktsänds och spelas in. I och med att det spelas in går det också att se i efterhand och då hittar man det på sin YouTube-kanal. Jag har använt mig utav HO on Air i FB-gruppen Den digitala bokcirkeln när vi har diskuterat och samtalat om ungdomsromaner. Det har gjort att vi kunnat prata om böcker trots att vi befunnit oss på helt olika platser i vårt avlånga land (och någon även i vårt grannland Finland). Jenny på Wendes: Att använda flera sinnen - med hjälp av digital teknik. Det är dags för lektion.

Jenny på Wendes: Att använda flera sinnen - med hjälp av digital teknik

På tavlan syns ett foto av soldaten Josef Schultz. Bildkälla: Jag frågar eleverna vad de ser. De berättar för varandra och sedan tar jag vid. Jag preciserar varifrån fotografiet är, vem Josef Schultz är och vad han gör. Tillsammans har vi nu skapat en förståelse för vad fotografiet visar. Jag berättar att vi ska lyssna på en novell, en nyskriven sådan av Olivia Bergdahl. Vi lyssnar på novellen tillsammans och när novellen är slut får var och en skriva ner sina reflektioner kring frågorna.

Så här arbetade jag med ett fotografi och en novell som finns att lyssna på på Sveriges Radio. Aktivera och engagera dina elever - några IKT-tips. Så här i slutet på terminen börjar många längta efter sommarlov. Då kan det vara bra att skapa lektioner där elevernas aktiveras och engageras. I det här inlägget kommer jag att lyfta tre olika IKT-tips som du kan använda med dina elever i din dagliga undervisning. Alla tre är gratis! Vi börjar med tips ett, Kahoot. Hur skapa en HangOut on Air? Många är det som har hört av sig till mig när det gäller Google HangOut on Air och då framför allt med frågor om vad som krävs för att delta.

I detta inlägg tänker jag beskriva hur man på egen hand kan skapa en HangOut on Air men också vad som krävs för att kunna delta. Förhoppningsvis är det fler som vågar testa HangOut efter att ha läst mitt inlägg! Vi börjar från början med att förklara vad en HangOut on Air är för något. Äntligen dags för Läslyftet för gymnasieskolan! Till hösten startar Läslyftet för gymnasieskolan. Äntligen, säger jag! Läslyftet är en fortbildning i språk-, läs- och skrivdidaktik för lärare och skolbibliotekarier. Den bygger på kollegialt lärande. Just nu är många skolor i gång med att organisera och planera för Läslyftet. Att skapa film - på padda och dator! Att låta eleverna skapa film är oerhört skoj! Man kan göra det i alla ämnen, med olika syften och för olika mottagare. I dagarna fick jag information om en ny webbaserad tjänst, Magisto, som också finns som app på Chrome Web Store.

Jag var tvungen att testa och oj, så enkel den är att använda. Man gör så här: 1. Svenska i samarbete med skolans bibliotekarie. Under veckorna 9-12 samarbetar jag och skolans bibliotekarie i ett projekt i kursen Svenska 1. I detta inlägg ska jag beskriva vad vi gjort och hur vi gjort. Att inte ge upp. När man heter Jenny Edvardsson är man envis. Fröken JE:s blogg. Utvandrarna, Google earth. Multimodala texter - hur gör man? Mitt arbete har tagit avstamp i Läroplanen för gymnasieskolan, Maria Rasmussons avhandling Det digitala läsandet. Tips från Jenny på Wendes. WavePad för ljudinspelningar på iPad. Under de senaste veckorna har jag och mina elever spelat in kortare podcasts på iPad. Eleverna har i grupper om två till tre personer fått samtala om de romaner de läst. De har själva skrivit manus och bestämt vad samtalet ska handla om.

Till sin hjälp har de haft Aidan Chambers rubriker: Tillägg till webbläsaren Chrome. Att våga utmana. IKT, språkutveckling och boksamtal. Boktips - pedagogisk litteratur. Jag har under det senaste året läst en del litteratur som rör läsning och språkutveckling och här har jag hittat några riktigt läsvärda böcker. En är Astrid Roes Läsdidaktik. I Roes bok får du en bra överblick över vad läsning och läsförståelse är men också tips och idéer kring hur du som lärare kan bygga upp din läsundervisning.

För mig har den blivit lite av en handbok som jag återkommer till när jag behöver stöd. En annan bok som också är ett måste i min bokhylla är Aidan Chambers Böcker inom oss: Om boksamtal. IKT och pedagogik. IKT plus pedagogik är sant! Jenny på Wendes.