background preloader

Formativ bedömning

Facebook Twitter

Skolbanken. Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar.

Skolbanken

Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet.

Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Bedömning för lärande med hjälp av mobilen. ... jag talade något för dovt ... mer kroppsspråk och inte bara hängt över katedern ... mera engagemang... ... bättre hållning och skippa datorn för den skymmer den som pratar . ... inte ska säga ää i varje mening ......

Bedömning för lärande med hjälp av mobilen

När jag presenterade hemma så var den mycket längre ...... Jag hade en upplagd plan i hjärnan av grejer jag skulle säga men den bara föll ihop...... Det behöver jag verkligen öva på ...... sluta hålla på med annat, t.ex.boken och fingrarna ...... står mest och gungar ... vara mer förberedd ... The Learning Pit with James Nottingham. Kamratrespons - att arbeta med god miljö för lärande – Förstelärarbloggen. Film eller bilder är ett bra sätt att förstärka budskap.

Kamratrespons - att arbeta med god miljö för lärande – Förstelärarbloggen

I arbetet med kamaratrespons och uppdraget att skapa en god miljö för utveckling och lärande har Therese Linnér hittat filmen som hjälper henne att skapa ett gemensamt språk tillsammans med eleverna i klassrummet. En klass i rörelse! Struktur är grunden i rörelsen framåt.

En klass i rörelse!

För att utveckla behöver vi veta vart vi är på väg och vara medvetna om vilka nuvarande system vi arbetar utifrån. När ramarna finns kan vi lugnt arbeta vidare och skapa nytt. Ungefär så sammanfattar Tobias Israelsson sitt arbete med klass 3 eller Lillehammer som klassen heter på Prolympia, skolan med idrottsprofil i Jönköping. I Lillehammers klassrum är digitala verktyg och arbetssätt en självklarhet och på klassens blogg dokumenteras allt som görs. Bloggen är flitigt använd och innehåller massor av spännande och intressanta produktioner,i form av bild, text, ljud och film.

Show Us Your #SinglePointRubric. The practice of using single point rubrics is slowly but surely catching on.

Show Us Your #SinglePointRubric

The simplicity of these rubrics — with just a single column of criteria, rather than a full menu of performance levels — offers a whole host of benefits: Teachers find them easier and faster to create, because they no longer have to spend precious time thinking up all the different ways students could fail to meet expectations.Students find them easier to read when preparing an assignment. With only the target expectations to focus on, they are more likely to read those expectations.They allow for higher-quality feedback, because teachers must specify key problem areas and notable areas of excellence for that particular student, rather than choosing from a list of generic descriptions. I first talked about this type of rubric in an earlier post (Know Your Terms: Holistic, Analytic, and Single-Point Rubrics), and again in a post I wrote for Brilliant or Insane (Your Rubric is a Hot Mess; Here’s How to Fix It).

Weebly - Create a free website and a free blog. Religion i praktiken. Hemma Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Begrepp från flippen: ortodoxliberalkonservativsynagogasabbatkosherRosh HashanaYom KippurChanukkamenoranPesach Skolan.

Religion i praktiken

Dags att avsluta temat Världsreligionerna. På fredag ska vi avsluta temat världsreligionerna.

Dags att avsluta temat Världsreligionerna

Målet med temat världsreligionerna är att ni ska kunna: • Berätta om heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler• Använda kunskaperna och berätta om likheter och skillnader mellan världsreligionerna• Berätta om samband mellan några religiösa uttryck och centrala tankegångar i religionen. Men innan dess ska vi bygga en kunskapsbank tillsammans!

Läxa till onsdag: Din uppgift är att fundera över punkterna här ovanför och skriva ner dina tankar i kommentarsfältet. Linnéa. Frågebatteri. Rättssäker bedömning och dokumentation.

Kollegialt lärande

Mattesnille. John Hattie är en av de mest ansedda skolforskarna och har gjort en stor metastudie där han förklarar vilka faktorer som påverkar undervisningen.

Mattesnille

En av slutsatserna som han drar i sin bok ”Visible Learning for Teachers” är: Know thy impact. Det innebär att du ska veta vilken inverkan din undervisning har på elevernas lärande. För att ta reda på det så måste läraren få kontinuerlig feedback på sin undervisning. Kopieringsunderlag. Hej.

Kopieringsunderlag

Jag postade ett inlägg i Facebook-gruppen The Big Five i början av veckan och berättade att jag tänkte dela med mig av mitt material här på bloggen. Intresset och hejaropen var helt överväldigande. Exit ticket – ett enkelt sätt att arbeta formativt. Ett konkret sätt att arbeta formativt är att arbeta med ”exit tickets”.

Exit ticket – ett enkelt sätt att arbeta formativt

En exit ticket är en lätt och smidig metod som bara tar några minuter att genomföra i slutet av en lektion för att se om jag har lyckats förmedla det som jag hade som syfte med lektionen. Det är ett av många små och enkla sätt att, under arbetets gång, utvärdera hur väl undervisningen fungerar och om jag kanske behöver repetera något eller kanske tänka om i ny riktning. Exit tickets hjälper mig att planera den fortsatta undervisningen helt enkelt. The Classroom Experiment (Ep.1) Lärare i Svedala berättar om sin BFL-resa. Om den rävsax vi sitter i och om en som har förstått Även om jag försöker hänga med och lära nytt inom pedagogik, är det inte alltid jag verkligen tänder till på nya metoder.

Efter att ha sett Dylan Williams föreläsning på Youtube, samt dokumentären ”The classroom experiment” hände däremot precis det. Jag var nästan lite hög efteråt. Förmodligen för att hans sätt att beskriva BFL svarade på många frågor och funderingar jag haft kring min egen undervisning. Formativ bedömning med hjälp av digitala verkyg – gör livet som lärare lättare. Digital resuser gör livet som lärare lite enklare. Digitala resuser erbjuder sådana möjligheter till att genomföra så mycket som gör undervisningen mer intressant för eleverna och det gör dessutom jobbet så mycket roligare för mig.

Efter att i många år varit hänvisad till ett par stationära datorer som jag och en sisådär 25 elever samsades om till att idag ha tillgång till tre iPads gör att tillvaron är som ett smörgårsbord av möjligheter att välja bland. Formativ bedömning - Teknologisk Institut. Hur fungerar formativ bedömning i praktiken? Vilka utmaningar och möjligheter möter du som lärare? Vilka åtgärder krävs för att få en samsyn och ökat fokus i arbetslaget? Anna Karlefjärd. "Förstärk formativ bedömning med digitala verktyg"

Att forma sin uppfattning om formativ bedömning (och om formidabla missförstånd) Det finns nog inte en lärare i detta land som inte har hört talas om den Nya Zeeland-födde professorn John Hattie och hans bok Visible Learning som gavs ut första gången i slutet av 2008. Även om inte alla har läst boken själv så har alla någon gång mött påståenden om att ”Hattie visar att” eller ”enligt Hattie så borde vi”. Min erfarenhet (rätta mig om jag har fel) är dock att många av de som slänger sig med dessa uttryck inte heller själva har läst boken. Just detta fenomen – hur olika saker börja leva sitt eget liv – har jag skrivit om i ett tidigare inlägg här, då om det eventuella orsakssambandet mellan hög likvärdighet och höga resultat.

Detta inlägg ska handla om samma fenomen – hur olika forskningsresultat börjar leva sina egna liv – men denna gång om den kanske största nutida modeflugan i svenska skolsammanhang: Formativ bedömning. På X arbetar vi med formativ bedömning. Summativ eller formativ bedömning? En tydlig trend som vuxit fram inom den pedagogiska bedömningsforskningen är att göra en distinktion mellan summativ och formativ bedömning. Skolverket beskriver skillnaden som att, ”En bedömning med avsikten att ta reda på vad eleven lärt sig har ett summativt syfte medan en bedömning med avsikten att stärka elevens lärande har ett formativt syfte” Den betydelsefulla skillnaden i Skolverkets – och andras – distinktion är alltså i vilket syfte bedömningen görs; är det för att mäta elevens befintliga kunskaper och summera ihop dessa (oftast till ett betyg) eller är det för att bedöma vart eleven befinner sig rent kunskapsmässigt och sedan använda detta som utgångspunkt för elevens fortsatta lärande?

Tips

Flippad fortbildning BFL 1. Flippad fortbildning BFL 2. Exempel på några bedömningstekniker som tydliggör mål och kunskapskrav. Hem - Elevexempel - samarbete kring bedömning. Pedagogisk planering. Att vara eller inte vara bedömd. Att tydliggöra språkliga mål.

Vikten av att tydliggöra mål och kunskapskrav är något som vi ofta lyfter som en framgångsfaktor, speciellt alla vi som på ett eller annat sätt arbetar med bedömning för lärande och de olika nyckelstrategierna. Men hur ofta lyfter vi vikten av att tydliggöra de språkliga mål som eleverna ska nå och de språkliga förmågor som undervisningen ska träna eleverna i? Språkliga mål, tänker ni. Vad pratar hon om nu? Det finns väl inget som heter så i våra styrdokument? Och det gör det kanske inte. Språkinriktad undervisning inom alla ämnen är en didaktik där de ämnesmässiga målen och språkfärdighetsmålen är explicita. Under läsåret 2013/2014 har jag fått möjlighet att leda en språkutvecklingsgrupp på min skola och vi hade vår sista träff förra veckan. Critique and feedback - the story of austin's butterfly - Ron Berger.

Lgr11-poesi för att tydliggöra mål, förväntningar och att bli ägare av sin egen inlärning. Det borde inte handla om kunskapskrav, utan hur vi lär oss så mycket som möjligt! Om att kombinera ”No hands up” och ”Think pair share” I höstas bestämde jag mig för att införa några små förändringar i min undervisning inspirerad av allt jag läst om bedömning för lärande, formativ bedömning, synligt lärande. Alla dessa begrepp…jag kände att allt jag läst bara snurrade runt i huvudet och tänkte att jag får väl börja i någon ände och prova mig fram…med små steg i ständig utveckling! Interesting Visual- Teacher with Growth Mindset Vs Teachers with Fixed Mindset.

Hur skall pedagogen vara!

Lässtrategier som en del i en språkutvecklande undervisning. WSQ – praktiska tips efter #Flipcon. Den där bedömningen. Bedömning är en svår konst. Bygger den på subjektivetet eller objektivitet. Bygger den på relationer och känslor eller på konstruktiv kritik. The Difference Between Praise and Feedback. By Anya Kamenetz Parenting these days is patrolled by the language police. Sometimes it seems like the worst thing you could ever say to a kid is “Good job!”

Or the dreaded, “Good girl!” BIG FIVE skyltar. Stöd för att utveckla undervisningen. Skolan ska ge alla elever möjlighet att utvecklas så långt som möjligt. Boktips sommaren 2014. Tänk om alla lärare i Sverige skulle läsa en eller flera av nedanstående böcker i sommar. Lärmoduler för kollegialt lärande. Skolbanken. De stora frågorna. 6.3 Hur sammanväger du bedömningar till ett betyg?

Betyg

Förmågor och oförmågor. 8222637919_01be9e5e93. Planering-fb-del-1. Blooms%252520taxonomy3%25255B2%25255D. 2010-simpsons-blooms-revised-taxonomy-poster. Skc3a4rmavbild-2011-05-09-kl-10-53-52. Blooms. Skc3a4rmavbild-2011-04-26-kl-11-18-241.png (PNG Image, 613 × 637 pixels) The big five. En mässa om lärande leder till lärande. Verktyg för formativ bedömning.