background preloader

UE04 Uskonto Suomessa

Facebook Twitter

Art-2000008392962. Helsingissä kirkkoon kuuluu enää puolet kaupunkilaisista – Vantaa ja Espoo seuraavat kohta perässä. Muualta muuttaneiden määrä ei silti yksin selitä kaupunkien kirkkoon kuuluvan väestön prosentuaalisia eroja.

Helsingissä kirkkoon kuuluu enää puolet kaupunkilaisista – Vantaa ja Espoo seuraavat kohta perässä

Niin kaupunkien kuin kaupunginosien eroja selittävät myös muut tekijät. Siellä missä on paljon ikäihmisiä tai vaikka omakotitaloissa asuvia suomen- tai ruotsinkielisiä lapsiperheitä, kirkkoon kuuluminen on yhä pääsääntö. Vastaavasti jos väki on nuorempaa, muuttaa usein ja asuu vuokralla, prosentit ovat pienempiä. Insight360 Oy tekee arvo- ja asenneperustaisia segmentointitutkimuksia suomalaisista. Se kytkee tuhansien ihmisten kyselytutkimuksiin erilaisia tietokantoja, asiakasrekistereitä ja verkkoasioinnista muodostuvaa tietoa, ja muodostaa niistä kuvan väestöstä ja tutkituista kohderyhmistä. Yrityksen konsultointijohtaja Karoliina Nivarin mukaan kirkkoon kuulumisen alueellisia eroja selittää maahanmuuton lisäksi esimerkiksi se, että Espoossa asuu Helsinkiä ja Vantaata enemmän suomen- ja ruotsinkielisiä lapsiperheitä. Irrallisten elämäntavassa ja arvomaailmassa korostuu muutos.

Arman Pohjantähden alla - Kausi 2 - Jakso 5 - Suviseurat. Seura. Olin tänä syksynä mukana tv-ohjelmassa, joka keräsi rahaa Pelastakaa Lapset Ry:lle.

seura

Lopullinen potti oli huomattava: 230 000 euroa. Koronapandemiassa ihmiset ovat heränneet maatamme kurittavaan huono-osaisuuteen. Hyvä niin. Verojen maksaminen on tietynlaista hyväntekeväisyyttä, ja maksamme ne mielellään. Kun etsimme lahjoituskohteita, se helpoin vaihtoehto löytyisi läheltä. Ikuisesti ulkopuolinen Eläkkeellä oleva luokanopettaja Jouko Piho on vuorenvarma, että hän on profeetta. Tehtävästä on ollut harmia niin hengellisissä piireissä kuin poliittisissa pyrkimyksissä. Uskostaan hän ei kuitenkaan voi luopua. Mormoni Melissa Wilson sanoi espoolaisnaiselle, että hän on huono – Sanat menivät sekaisin, mutta se oli vasta lähetyssaarnaajan ensimmäinen yllätys Suomessa.

Keskellä Helsinkiä on harvojen tuntema salaisen tiedon temppeli – Kellarissa kokoontuva joukko ei tee suurta numeroa mystiikkaa huokuvista opeistaan Piskuisen kerrostalon kellaritiloissa on sijainnut vuodesta 1982 lähtien salaperäinen Ruusu-Risti ry:n tem. Mystiset paikat Vanhan kansan tuntemien uhripuiden, kyöpelinvuorien, pirunporttien ja lähteiden äärellä voi yhä tavoittaa mystisen tunnelman. Valokuvaaja Sanna Liimatainen kiersi Suomea ja kuvasi luonnon pyhiä paikkoja. Niin Katri Helenalla kuin Vesa-Matti Loirilla on yhteys sala­tieteistä ammentavaan esoteriaan – Yli­luonnollisuus ja henkinen kasvu kiinnostaa yhä useampia - Kulttuuri.

Pietarin hengellisessä akatemiassa opiskelee kaksi suomalaista – ”Mikäs sen parempi tapa lähestyä Venäjän kirkkoa”, sanoo munkki­kokelas Mikael - Ulkomaat. Pietari Pietarin hengellinen akatemia on sisäoppilaitos, jossa opiskelijoiden päivärutiineihin kuuluu jumalanpalveluksia aamuin illoin.

Pietarin hengellisessä akatemiassa opiskelee kaksi suomalaista – ”Mikäs sen parempi tapa lähestyä Venäjän kirkkoa”, sanoo munkki­kokelas Mikael - Ulkomaat

Ensimmäinen alkaa arkisin aamukuudelta akatemian evankelista Johannekselle pyhitetyssä kirkossa. Pyhäpäivinä palvelus on erityisen näyttävä. Silloin pappeja on parikymmentä, ja palvelusta säestää kolme 30 hengen kuoroa. Arkena kuorossa laulavat kirkkoslaaviksi myös akatemian kaksi suomalaista: ortodoksisen teologian opiskelija Harri Linna, 23, Itä-Suomen yliopistosta ja noviisi Mikael, 24, Valamon luostarista. Liturgia kestää kaksi tuntia ja päättyy ehtoolliseen, johon kaikki opiskelijat osallistuvat.

Jumalanpalveluksia on paljon, jotta ne tulisivat tutuiksi tuleville ortodoksisen kirkon ammattilaisille. Akatemiasta on valmistunut muun muassa Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill. Rehtorina toimii Pietarhovin piispa Siluan. Maalaispappi ja ostaripappi - Päivän lehti 16.2.2020. Ristiretket Suomeen :D. Teologi Helga West yllättyi tutkiessaan kirkon ja saamelaisuuden suhdetta – ”Todellisuus oli murskata minut” Kun Helga West alkoi opiskella teologiaa Helsingissä, hän ymmärsi, ettei kirkon ja saamelaisuuden suhde ole ollut ongelmaton.

Teologi Helga West yllättyi tutkiessaan kirkon ja saamelaisuuden suhdetta – ”Todellisuus oli murskata minut”

Saamelaisilla itselläänkin on aiheesta liian vähän tietoa. Saamelaisten kristillistäminen tuhosi ison osan saamelaista kulttuuria. Silti Helga Westiä kiinnostaa sovinnon mahdollisuus. 31.07.2019 10:00 Hanna Antila Vilja Harala Pyhäkoulussa Utsjoen Karigasniemessä piti rukoilla ennen välipalaa. . – Se ei ollut vastarintaa vaan sitä, että en ihan tiennyt, mistä siinä kaikessa on kyse.

Kun West vuosia myöhemmin pohti tulevaisuuttaan, hän huomasi, ettei edelleenkään tiennyt uskosta niin paljon kuin olisi halunnut. Keskellä vantaalaista peltomaisemaa hohtaa keltainen rakennus joka saa hieraisemaan silmiä: Tältä satukirjamainen temppeli näyttää sisältä - Vantaa. Keskellä vantaalaista peltomaisemaa hohtaa keltainen rakennus joka saa hieraisemaan silmiä: Tältä satukirjamai Pienen hiekkatien varrella Vantaan Länsisalmessa on talo, joka saa hieraisemaan silmiä.

Keskellä vantaalaista peltomaisemaa hohtaa keltainen rakennus joka saa hieraisemaan silmiä: Tältä satukirjamainen temppeli näyttää sisältä - Vantaa

Kirkkaankeltainen talo, jonka katolla on lohikäärmekuvioita, näyttää olevan kerta kaikkiaan väärässä paikassa. Jos talon ulkopuoli ihmetyttää, sisällä suu loksahtaa auki. Jäsentilastoja - Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä” - Kotimaa. Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemiti Ensin sänkitukkainen 19-vuotias mies uhkasi polttaa Turun juutalaisen seurakunnan synagogan.

Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä” - Kotimaa

Mies oli jo aiemmin tuomittu vähemmistöön kohdistuneista rikoksista. Lopulta hänet tuomittiin vuoden ehdottomaan vankeuteen yli sadan hautakiven kaatamisesta juutalaisella hautausmaalla. Vuosi oli 1993, ja silloin Suomessa nousi huoli antisemitismin lisääntymisestä. Tästä oli useita muitakin merkkejä, hautakivien kaatamisen ohella esimerkiksi Turun synagogan ilkivaltatapaukset. Kampissa toimii juutalainen koulu, jonka historia on poikkeuksellinen koko Euroopassa - Kaupunki. Kampissa toimii juutalainen koulu, jonka historia on poikkeuksellinen koko Euroopassa ”Nachman!”

Kampissa toimii juutalainen koulu, jonka historia on poikkeuksellinen koko Euroopassa - Kaupunki

Pojat laulavat ja hyppivät laulunsa tahtiin metallisen liukumäen katolla. On meneillään ruokatunnin jälkeinen välitunti Helsingin juutalaisen yhteiskoulun pihalla, ja pojat ovat täynnä energiaa vapautettavaksi. Koulun historian ja juutalaisen uskonnon opettaja Daniel naurahtaa poikien laululle. Rabbi on hasidi ja edustaa siis ortodoksisempaa juutalaisuuden suuntausta kuin Helsingin koulu ja pääkaupunkiseudulta tulevat oppilaat ja heidän perheensä.

Shamanismia, joogaa, enkeli-iltoja ja luonnon mystiikkaa: erityisesti nuoret naiset hakevat hyvinvointia uushenkisyydestä. Kynttilöin valaistussa joogasalissa soi rauhoittava pianomusiikki ja ilmassa leijailee eteeristen öljyjen tuoksu.

Shamanismia, joogaa, enkeli-iltoja ja luonnon mystiikkaa: erityisesti nuoret naiset hakevat hyvinvointia uushenkisyydestä

Meditaatioon painottuvaan Yin-joogatuntiin Vaajakosken Tulitikkutehtaalla virittäytyy kymmenkunta kolmekymppistä naista ja yksi mies. Joogaopettaja Sari Rito ohjaa pehmeällä äänellään ryhmäläisiä hengittämään syvään. Hän on ennen joogaopettajaksi ryhtymistään opiskellut kansainvälistä kauppaa ja toiminut toista kymmentä vuotta muun muassa sijoittajana. Sairastuttuaan vakavasti kahdeksan vuotta sitten hän vaihtoi suuntaa elämässään ja kiinnostui henkisyydestä. – Arvomaailmani muuttui, kun sairastuin. Helsingin kasinon vieressä sijaitsevan kerrostalon uumenissa on kappeli, jossa kaiken maallisen hylännyt nainen toteuttaa Jumalalta saamaansa tehtävää - Kaupunki.

Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja” - Politiikka. Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja Lähes tuhat kristillisten seurakuntien ja järjestöjen johtajaa ja vaikuttajaa on julkaissut kansanedustaja Päivi Räsästä tukevan kannanoton.

Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja” - Politiikka

Kansanedustaja Räsäsen tviitti on johtanut poliisitutkintaan ja syyteharkintaan. Kirkon maltilliset ryhmät ovat jääneet ääripäiden panttivangiksi - Mielipide. Helmikuussa 2016 valittu kirkolliskokous päättää työskentelynsä 8. marraskuuta Turussa ­ilman merkittävää edistymistä kirkon yhtenäisyyttä ankarimmin koetelleessa parisuhde­kysymyksessä.

Kirkon maltilliset ryhmät ovat jääneet ääripäiden panttivangiksi - Mielipide

Joukko kirkolliskokousedustajia teki kirkolliskokoukselle maltillisen aloitteen tilanteen ratkaisuksi. Sen mukaan yksittäiset papit olisivat saaneet ­oikeuden vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja mutta myös mahdollisuuden kieltäytyä tällaisesta tehtävästä. Juutalaisuuden historiaa Suomessa Tiellä sananvapauteen – Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja. Lailla mooseksenuskolaisista 12.1.1918 juutalaiset saivat oikeuden päästä Suomen kansalaisiksi samoin ehdoin kuin ulkomaalaiset yleensä, oikeuden muodostaa seurakuntia sekä samat oikeudet päästä virkoihin kuin ne Suomen kansalaiset, jotka eivät tunnustaneet kristinoppia.

Suomi myönsi juutalaisille kansalaisoikeudet yhtenä Euroopan viimeisistä maista. Juutalainen koulu oli perustettu Helsinkiin 1893. Se liitettiin osaksi suomalaista koulujärjestelmää 1918. Mörköbileissä Malmin kirkolla lapset voivat hassutella, hiljentyä ja kertoa huolistaan Karkkipiispalle. Karkkipiispa tuo lasten selattavaksi ja tutkittavaksi myös kirjoja. Viime vuonna Mörköbileissä kävi jopa 300 ihmistä. Perjantaina 1.11. Mörköbileet saavat jatkoa, ja kävijöitä odotetaan vähintään saman verran. Vaikka kyseessä eivät olekaan varsinaiset halloween-juhlat, ovat karkit, kepposet ja hurjat asut tärkeä osa Mörköbileitä. ”Olemme yhdessä sillä tiellä, jossa luottamus voittaa epäluulon” – Uskontojen rauhankävelylle osallistui puolensataa eri uskontojen edustajaa. Rauhankävelijöiden edellä kannettiin näyttävää banderollia. ”Tämä kävely tuo rauhan näkyviin kadulle”, sanoo USKOT-foorumin puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Mukana rauhankävelyllä oli myös buddhalaisia. Valoisia ilmeitä, halauksia, kättenpuristuksia, kännykkäkameroita ja silmiin asti ulottuvaa tuntemisen ja tutustumisen riemua. Puheensorinaa ja samalla reipasta kävelyä synagogalta moskeijalle ja sieltä edelleen Helsingin Vanhalle kirkolle. Valtaosa suomalaisista ajattelee islaminuskon olevan pohjimmiltaan ristiriidassa suomalaisen kulttuurin ja arvojen kanssa, kertoo eurooppalainen suurtutkimus - Ulkomaat.

Valtaosa suomalaisista ajattelee islaminuskon olevan pohjimmiltaan ristiriidassa suomalaisen kulttuurin ja arv Bryssel/Helsinki/Berliini/Tukholma Suomalaisista selvä enemmistö – 62 prosenttia – ajattelee, että islaminusko on pohjimmiltaan ristiriidassa suomalaisen kulttuurin ja arvojen kanssa. Suomalaisista monella on myös vaikeuksia hyväksyä muslimeja omaan perheeseensä tai naapureikseen. Suomalaisista 66 prosenttia sanoo hyväksyvänsä muslimin perheensä jäseneksi, kun taas 28 ei sellaista hyväksy. Juutalaisen puolestaan kelpuuttaisi perheeseensä 82 prosenttia. Halla-aho tuomittiin, mutta Suomen Sisua ei – tuomiot uskonrauhan rikkomisesta eivät ole johdonmukaisia, sanoo uskontotieteilijä Tuomas Äystö. Kuva: Mari Aarnio, Lehtikuva ja iStock Suomi on harvoja Euroopan maita, joissa Jumalan pilkkaamisesta voi saada tuomion. 29.10.2019 15:00 Topias Haikala Mari Aarnio, Lehtikuva, iStock ja Turun yliopistokuvat Vuonna 2019 maailmassa on maita, joissa voi lain mukaan joutua vankilaan, jos pilkkaa Jumalaa.

Sellainen maa on esimerkiksi Suomi. Hallinto-oikeus perui homo­parin vihkineen papin varoituksen, päätös hoputtaa kirkkoa ratkomaan homo­liitto­kantansa - Kotimaa. Kirkon tutkimuskeskus - Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Rankkojen paikkojen pastori - Elämä. Avi: Työnantaja voi kieltää rukoushetket kesken työpäivän – Helsingin syrjintä­tapauksessa insinöörin rukoilu olisi kuitenkin voitu järjestää - Kaupunki.

Huivi osana työasua Suomessa. Musliminaisten huivin käyttö on herättänyt keskustelua eri Euroopan maissa. Yksi kiistanaiheista on ollut sen käyttäminen osana työasua. Someajan uudessa seurakunnassa ylistyslaulut raikaavat diskovalojen alla ja kolehdin voi maksaa MobilePaylla – tällainen on HoumChurch - Kotimaa. Mormonien historiaan liittyy rasismia, moni­avioisuutta ja perustajan väki­valtainen kuolema, mutta nyt konservatiivisen kirkon sisällä kuohuu muutos - Kulttuuri. Heistä tuli pyhiä - Sunnuntai.

Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle - Kaupunki. Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle. Eksyneet lampaat - Kotimaa. Kun veli ei vastannut kaksi viikkoa sitten puhelimeen, pappi Kai Sadinmaa tiesi heti mitä on tapahtunut: ”Kuolema on ruma kaikilla tavoilla” - Helsinki. Uskontojen vuoropuhelun ammattilaisen kova kritiikki: ”Näyttämöllä patsastelevat vain yhdet ja samat miehet” Timo Laaninen oli neljän pääministerin juonikas oikea käsi, kunnes hän kyllästyi ja ryhtyi kapakkapapiksi Helsingissä - Sunnuntai.

77 prosenttia 15-vuotiaista käy yhä rippikoulun - Kotimaa. Nyt jo seitsemän helsinkiläisseurakunnan jäsenyysprosentti on alle 50 – pääkaupunkiseudulta löytyy myös eniten kasvanut seurakunta. Kirkon uusi Ttila-tubemedia varhaisnuorille aloittaa – juontajina 13–19-vuotiaat nuoret. Kirkkoon kuuluu nyt alle 70 prosenttia suomalaisista – kasteiden määrä laski syntyvyyden tahdissa. Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä laski viime vuonna 69,7 prosenttiin koko väestöstä. Uusi elämä kybertodellisuudessa – Uususkonnot värväävät jäseniä ja levittävät opetuksiaan netissä. ”Kärsivä Kristus vaihtui solmuruoskaa heiluttavaksi sankari-Jeesukseksi” – näin körttiläisistä tuli fasisteja 1930-luvulla. "Olkoon eläimet ja puut uskontomme" – tutkimus selvitti, mikä suomalaisille on kaikkein pyhintä. Erittäin konservatiivisista 70 prosenttia pitää Suomea pyhänä asiana. Erittäin liberaaleista vain joka viides.

Joka neljäs nuori pitää pyhänä itseään ja mielipiteitään. Terveydenhuollon ammattilaiset vetoavat lapsiasiavaltuutettuun: Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaasta on haittaa nuorille. Vetoomuksen tekijöiden mielestä on ongelma, että opetusmateriaali poikkeaa suuresti kouluopetuksesta, joka vastaa nykyisiä tieteellisiä käsityksiä. Suonpää: Viranomaiset ilmiantavat sateenkaaripappeja kirkolle.

40 vuotta sitten joukko suomalaisnuoria muutti yhteen – Nykyään he ovat keski-ikäisiä ja vanhuksia, jotka jakavat yhä rahat, ruoan ja henkiset periaatteet: "Totta kai sitä ihmetellään" Millainen ihminen tahtoo asua melkein kolmenkymmenen muun kanssa samassa kodissa? Mikä saa kenenkään tekemään sellaisen ratkaisun?

Missä on Mänttä-Vilppula? Ennätysmäärä jonottaa Myllypurossa ruokaa, jota jaetaan suuren tarpeen vuoksi myös jouluaattona – "Vapaaehtoiset halusivat antaa joulumieltä" Ihmiset jonottivat ruokaa Myllypurossa helmikuussa 2017. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja järjestöt kehittävät yhteistä elintarvikeavun mallia. Pääkaupunkiseudun seurakunnat käyttävät lasten ja nuorten hyväksi kymmeniä miljoonia euroja. Samaa sukupuolta olevat pääsevät pian vihille myös Tuomiokirkossa – ”Kaikilla seurakunnan jäsenillä on oikeus päästä alttarin ääreen” - Kaupunki.

Nämä miehet eivät kerro vakaumuksestaan edes äidilleen: mikä saa duunarin, tieteentekijän, opiskelijan ja kirjailijan palvomaan Saatanaa? Pappien pukeutumista säätelevät piispainkokouksen ohjeet, mutta virkapuvun tärkeimmän tunnuksen voi askarrella vaikka maitopurkista. Joka neljäs ei kuulu mihinkään uskontokuntaanVäestörakenne 2017. Kolmekymppisistä suomalaisista pian puolet ei kuulu enää mihinkään uskontoon - Kotimaa. Voiko olla sekä suomalainen että muslimi?

Suomen ortodoksiseen kirkkoon liittyvistä 70 prosenttia on maahanmuuttajia. Riparin ihme - Sunnuntai. Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä” - Kotimaa. "Kiva nähdä just sut täällä tänään" – Kallion Suhe on tavoittanut nuoret aikuiset, joita luterilainen kirkko ei löydä. Keskittymistä, rauhoittumista tai ”jotain arvokasta elämän luonteesta” – uskonnon hiipuessa yhä useampi löytää kodin uusista henkisyyden muodoista. Tilastokeskus - Enkelit ovat suositumpia kuin Jeesus, mutta ne voivat tulla kalliiksi – Toimittaja alkoi saada tarjouksia tuonpuoleisesta ja päätti selvittää, miksi tuhannet suomalaiset laittavat rahansa enkeli­hoitoihin - Kuukausiliite. Luunpalanen, hammas tai kivi Golgatalta – pyhäinjäännökset ovat uskovalle tärkeitä rukouksen välikappaleita. Keskittymistä, rauhoittumista tai ”jotain arvokasta elämän luonteesta” – uskonnon hiipuessa yhä useampi löytää kodin uusista henkisyyden muodoista - Tiede.

Pikakasteita, rahastusta, huijareita ja hengellisiä heräämisiä – HS selvitti, mitä villeissä pien­seurakunnissa tapahtuu, kun jopa tuhannet turvapaikan­hakijat kääntyvät kristinuskoon. Onko kirkko upporikas vai matkalla vararikkoon? HS selvitti, missä kunnossa kirkko on, kun uusi arkkipiispa saa sen johtaakseen - Talous. Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo - Elämä.

Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä. Väestö uskonnollisen yhdyskunnan, iän ja sukupuolen mukaan 2000 - 2016. Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa siirtynee Kuopiosta Helsinkiin - Seurakuntalainen. Homopareja vihkinyt pappi sai tuomiokapitulilta vakavan moitteen. Suviseuroissa aika pysähtyy – katso tunnelmallinen video – Kotimaa24. Savon herännäisyyden pitkät juuret - Herättäjäjuhlat. Pottakampaus ja muita körttimyyttejä – 13 asiaa, jotka tulee tietää körteistä ja viikonlopun herättäjäjuhlista - Kotimaa - Ilta-Sanomat.

Aamulehti: Karhun kansa. Word of Faith Church Finland. Hs Suomalaisten suhtautuminen uskontoihin. Hs: Suomalaisten uskonnollisuus tilastojen valossa. Hs ”Kirvespappina” tunnettu pastori sai varoituksen seurakuntalaisten rahastamisesta.

Hs Tuleva piispainkokous pohtii kirkon avioliittopetusta ja ekumeniaa Saako toisen kirkon jäsen käydä ehtoollisella? Helsinkiläisiä ei kirkko kiinnosta – uskovaisetkin ovat muita vapaamielisempiä. Tilastot vääristävät suomalaisten uskonnollisuutta. Trendikäs citynuori menee nyt jumalanpalvelukseen. Viimeisestä sydämen lyönnistä hautaan – mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Hs Kirkkoon kuuluvien määrä pieneni - uusia jäseniä silti enemmän kuin aiemmin. N vanhoillislestadiolaisuusvisa - korkeakoulutaso. Hs Tutkija löysi Lutherin katekismuksen varhaisimman suomennoksen.

Suomalainen on uskontojen valintamyymälässä – tarjolla on yli tuhat uskonnollista ryhmää. Enkelit ja energiahoidot kiinnostavat nyt suomalaisia – luterilaisesta kirkosta erotaan kiihtyvää vauhtia. Vaikuttajaimaami: "Pääkaupunkiseudulle tarvitaan jopa viisi suurmoskeijaa" Hs Kirkosta eroaminen 2015. Arkkipiispa Kari Mäkinen: Kirkon tehtävä ei ole puolustaa Suomen etua - Kirkko - Sunnuntai.

Pyhä Kabinetti / Toinen jakso. Körtti, juutalainen, muslimi – HS selvitti kansanedustajien uskonnolliset vakaumukset - Uskonto - Sunnuntai. Kaikkien aikojen sanoma Nettikirkko. Luterilaisuus. Suomen ortodoksinen kirkko.