background preloader

UE04 Uskonto Suomessa

Facebook Twitter

Aamulehti. Rituaalipuvusta ei saa silmiä irti.

aamulehti

Näin merkillistä asua ei näe missään. Aivorasvalla parkittu valkohäntäpeuran nahka on viimeistelty savulla. Nahkaa peittävät luolakarhun ja mursun hampaat, kotkan ja hanhen sulat, kotilot, kyyn nahka sekä palat suden häntää, jalkaa ja hirvenlapaa. Kainalosta pilkistää pieni koivukeppi, jolla on oma tarinansa. Siitä myöhemmin. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Word of Faith Church Finland.

Hs. Kirkkoon kuuluvat yhä myönteisempiä islamia ja muita uskontoja kohtaan – seurakunnista yli kolmannes toiminut muslimien kanssa Suomalaiset suhtautuvat vieraisiin uskontoihin neutraalisti.

hs

Suuria intohimoja eri ryhmittymiä kohtaan on hyvin harvalla ja luterilaiset ovat hieman myönteisempiä kuin uskonnottomat. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta kirkon nelivuotiskertomuksesta (2012–2015), joka on kyselyaineistoihin perustuva kuvaus luterilaisuudesta tämän päivän Suomessa. Suomi kuuluu yhä maailman luterilaisimpiin maihin. Kirkkoon kuuluvien osuus on silti vähentynyt voimakkaasti 2000-luvun alun 85 prosentista nykyiseen 73 prosenttiin. Suomalaisten suhtautumisessa eri uskontoja edustaviin rakennuksiin omalla asuinalueellaan neljä yhteisöä erottui muista. Hs. Joskus saattaa tuntua siltä, ettei kirkko tiedä, mitä kansa ajattelee.

hs

Se ei ole totta. Kyllä kirkko kansan tuntee. Sillä on käytössä isoa dataa, siis valtavasti tietoa, josta voi nähdä esimerkiksi sen, millaiset ihmiset vihaavat kirkkoa ja ketkä sitä rakastavat. Kirkko on tietomassojen käytössä huipulla. Voit lukea taloussivujemme tekemän jutun siitä tästä linkistä. Hs. ”Kirvespappina” tunnettu pastori sai varoituksen seurakuntalaisten rahastamisesta Pastori Markku Suokonautio on saanut kirjallisen varoituksen Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulilta otettuaan seurakuntalaisilta vastaan rahallisia palkkioita hoitamistaan kirkollisista toimituksista.

hs

Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Hs. Tuleva piispainkokous pohtii kirkon avioliittopetusta ja ekumeniaa Ensi viikolla syyskauden ensimmäiseen istuntoon kokoontuva piispainkokous käsittelee muun muassa evankelis-luterilaisen kirkon avioliitto-opetusta ja ekumeenisia kysymyksiä.

hs

Arkkipiispa Kari Mäkisen johdolla Joensuuhun kokontuvat piispat saavat eteensä selonteon kirkon avioliitto-opetuksesta. Selonteko liittyy ensi vuonna voimaan tulevaan sukupuolineutraalin avioliittolakiin. Piispainkokouksen työryhmä on laatinut kirkolliskokouksen pyynnöstä selonteon kirkon avioliitto-opetuksesta sekä papin oikeuksista ja velvollisuuksista. Helsinkiläisiä ei kirkko kiinnosta – uskovaisetkin ovat muita vapaamielisempiä. Helsinkiläiset ja espoolaiset ovat suvaitsevaisempia kuin vantaalaiset naapurinsa.

Helsinkiläisiä ei kirkko kiinnosta – uskovaisetkin ovat muita vapaamielisempiä

Muut suomalaiset ovat valovuosien päässä pääkaupunkiseudun urbaaneista arvoista. Tuoreen tutkimuksen mukaan raja kulkee kehä ykköstä myötäillen. – Vantaalla perinteiset arvot ovat vahvempia kuin naapurikunnissa. Tilastot vääristävät suomalaisten uskonnollisuutta. Tehdyt toimenpiteet Uskonnolliset yhteisöt / Otsikoissa viidesosa suomalaisista on uskonnottomia.

Tilastot vääristävät suomalaisten uskonnollisuutta

Totuus uskonnollisuudesta on kuitenkin tilastoja monimutkaisempi. Virallisten lukujen ulkopuolelle jää kokonaisia uskonnollisia liikkeitä. Tilastojen mukaan noin miljoona suomalaista ei kuulu mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan. Suomalaisia on viisi ja puoli miljoonaa. Uskonnollisiin yhteisöihin kuuluu myös ihmisiä, jotka kokevat olevansa ei-uskonnollisia, ja uskonnollisten yhteisöjen ulkopuolella on uskonnollisina tai uskovina itseään pitäviä. Trendikäs citynuori menee nyt jumalanpalvelukseen.

"Annetaan vielä tosi isot aplodit meidän mahtavalle Jumalalle!

Trendikäs citynuori menee nyt jumalanpalvelukseen

" – Kyllä mä ekalla kerralla ajattelin, että todella kummallinen meininki. Jengi laulaa, omituisen avoimia ihmisiä, Nelli Uurtimo, 24, muistelee. Suur-Helsingin seurakunnan, Suhen, salissa Helsingin Kalliossa on nytkin kummallinen meininki. Viimeisestä sydämen lyönnistä hautaan – mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Ihminen todetaan kuolleeksi, kun hänen sydämensä lakkaa lyömästä ja jokin seuraavista ehdoista täyttyy: hengitys ja verenkierto ovat pysähtyneet, ruumis on tuhoutunut esimerkiksi tulipalossa tai onnettomuudessa, tai toissijaisia kuoleman merkkejä on ilmaantunut.

Viimeisestä sydämen lyönnistä hautaan – mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Toissijaisia kuoleman merkkejä ovat lautuma eli painovoiman vaikutuksesta punasolujen vajoamisesta johtuva violetinpunainen väritys iholla, kuolonkankeus sekä ruumiin jäähtyminen tai hajoaminen. – Jos henkilö menehtyy sairaalassa tai saattohoitokodissa, jossa lääkäri on paikalla, kuolleeksi toteaminen tapahtuu useimmiten saman tien tai minuuttien sisällä, Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan kuole sairaalassa tai lääkärin läheisyydessä. Yllättävissä tilanteissa paikalle kutsutaan yleensä ensin pelastuslaitos. Hs. N vanhoillislestadiolaisuusvisa - korkeakoulutaso. 80 000 vanhoillislestadiolaista kokoontuu vuosittaisiin kesäjuhliinsa Suviseuroihin.

n vanhoillislestadiolaisuusvisa - korkeakoulutaso

Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Söderfjärdenin törmäyskraatteri Vaasan edustalla, kurkien ja maanviljelijöiden mailla. Muutamassa kuukaudessa paikalle pystytetään kokonainen kaupunki, ja juhlat kestävät viisi päivää, satoi tai paistoi. Hs. Tutkija löysi Lutherin katekismuksen varhaisimman suomennoksen Dresdenin Staatsbibliothek-kirjastosta Saksassa on löydetty yhteissidos, joka sisältää kaksi ennen tuntematonta suomenkielistä teosta. Sidos sisältää aiemmin tuntemattoman suomenkielisen painoksen teoksesta Yxi Vähä Suomenkielinen Wirsikiria. Teos on nimiölehteä myöten hyvin säilynyt ja paljastaa vanhimman varman suomalaisen virsikirjan nimen. Kokonaisuus sisältää myös Lutherin Vähä katekismuksen varhaisimman suomennoksen, joka on omistettu kruununprinssi Kustaa Aadolfille. Molemmat on painettu Rostockissa vuonna 1607. Suomalainen on uskontojen valintamyymälässä – tarjolla on yli tuhat uskonnollista ryhmää.

Uskonnollisten ryhmien määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Tällä hetkellä Suomessa on Kirkon tutkimuskeskuksen listauksen mukaan 11 pääuskontoa sekä lukuisa joukko niiden alalajeja. Koko maassa on runsaat tuhat erilaista yhteisöä, joiden toiminta-ajatus, opetus tai elämänfilosofia on ainakin osittain peräisin jostain uskonnollisesta perinteestä. Uskomiseen ammennetaan aineksia monilta eri tahoilta.

Enkelit ja energiahoidot kiinnostavat nyt suomalaisia – luterilaisesta kirkosta erotaan kiihtyvää vauhtia. Vaikuttajaimaami: "Pääkaupunkiseudulle tarvitaan jopa viisi suurmoskeijaa" Helsinkiin suunnitteilla oleva suurmoskeijahanke on Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin ja Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtajana toimivan Anas Hajjarin mukaan hyvä hanke, mutta ei riittävä. – Helsinkiin tarvitaan jopa kolme suurmoskeijaa, Anas Hajjar sanoo. Hajjarin mukaan erityisesti muslimien juhla-aikoina nykyisissä rukoushuoneissa on täyttä. Muslimien paastoaikaan, eli ramadanina, sekä siihen liittyvien id-juhlien aikaan nykyisten rukoushuoneiden ja moskeijoiden tiloissa pitää rukoilla osin jopa käytävillä ja ulkona.

Myös ylimääräisiä tiloja on jouduttu vuokraamaan vartavasten suuria juhlia varten. Hs. Luterilaisesta kirkosta saattaa tänä vuonna erota alle 40 000 suomalaista. Se olisi pienin määrä sitten vuoden 2007. Eroakirkosta.fi-palvelun kautta on tänä vuonna eronnut tiistaihin mennessä 23 099 ihmistä. Eroajien määrä oli yhtä vähäinen viimeksi vuonna 2012, jolloin eroajien määrä jäi noin 41 000:een. Vuoden viimeisinä kuukausina eroamistahti on kuitenkin perinteisesti ollut alkuvuotta vilkkaampaa: kirkollisveron maksu määräytyy vuodenvaihteen jäsenyyden mukaan. Eroamistahdin rauhallisuus selittyy suurelta osin sillä, ettei kirkkoa ole tänä vuonna ravistellut yhtään eroaaltoon johtanutta kohua. "Ei tarvitse olla edes tutkija nähdäkseen, että näiden asioiden välille on syntynyt suhde. "Jossain vaiheessa oli jopa niin, että kun Päivi Räsänen sanoi melkein mitä tahansa, niin kirkosta eroaminen kiihtyi.

Arkkipiispa Kari Mäkinen: Kirkon tehtävä ei ole puolustaa Suomen etua - Kirkko - Sunnuntai. Pian arkkipiispa Kari Mäkinen tarttuu vedettävään matkalaukkuunsa ja kävelee pois. Sitä ennen hän sanoo yhden asian Jeesuksesta. "Jeesus ei ollut suomalainen. Tietoisuus tästä on vahvistunut viime vuosikymmeninä. "

Pyhä Kabinetti / Toinen jakso. Körtti, juutalainen, muslimi – HS selvitti kansanedustajien uskonnolliset vakaumukset - Uskonto - Sunnuntai. Hallituspohjasta oli sovittu, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tokaisi iloitsevansa "aina, kun valkea savu nousee". Kaikkien aikojen sanoma Nettikirkko. Luterilaisuus. Suomen ortodoksinen kirkko. Uskontojen moninaisuus Suomessa. Pienestä trendikirkosta hipsterikin löytää kodin - Etelä-Helsinki - Kaupunki - Helsingin Sanomat. Mun heimo - Hare Krishna.

Kevyesti uskonnolliset — Kirkkojakaupunki. The Pohjoismaat: Uskonto. Kirkkoon kuuluu 4 034 235 suomalaista – Kotimaa24. Hs. Suomi on sadan uskonnollisen yhdyskunnan maa – näin perustat omasi.