background preloader

Sodan ja rauhan etiikkaan

Facebook Twitter

Tämä sotarikoksista tuomittu kiduttaja ja murhaaja on asunut Suomessa jo 15 vuotta. - Kuukausiliite. Ruotsi päättää asevelvollisuuden palauttamisesta – koskee sekä miehiä että naisia. Kyllä vai ei asevelvollisuudelle?

Ruotsi päättää asevelvollisuuden palauttamisesta – koskee sekä miehiä että naisia

– HS kysyi syyskuussa kiinnostaako maanpuolustus ruotsalaislukiolaisia Yhdistetty Chromecast-laitteeseen. MainosPäättyy Kyllä vai ei asevelvollisuudelle? – HS kysyi syyskuussa kiinnostaako maanpuolustus ruotsalaislukiolaisia Valitettavasti sisältöä ei voida näyttää. Valitettavasti tästä videosta ei vielä ole olemassa versiota, jota selaimesi tukee. Video ID: 2754240 Version: 5067 Flash Version: Status: Hardware video decoding: Hardware video rendering: Hs Isisin kalifaatti on kestänyt kaksi ja puoli vuotta. Tästä on kyse Isisin kalifaatti on kestänyt kaksi ja puoli vuotta Ääri-islamistinen Isis-järjestö (Irakin ja Suur-Syyrian islamilainen valtio) valtasi laajat alueet Irakin ja Syyrian pohjoisosista ja julisti islamilaisen kalifaatin alueelle kesällä 2014.

hs Isisin kalifaatti on kestänyt kaksi ja puoli vuotta

Nyt Isis hallitsee Irakissa enää Mosulin suurkaupunkia ja aavikkoista seutua Syyrian rajalla. Irakin armeija ja sen liittolaiset aloittivat jopa sadantuhannen sotilaan suurhyökkäyksen Mosuliin kuukausi sitten. Kymmeniä pikkukaupunkeja ja kyliä Mosulin läheltä on jo vallattu takaisin Isisiltä. Hyökkäystä tukee Yhdysvaltain johtama kymmenien maiden liittouma. Hammam al-Alil. Hs Jos Yhdysvaltojen sotilasmahdille pitäisi valita yksi symboli, se olisi lentotukialus USS Gerald R. Ford. Jos Yhdysvaltojen sotilasmahdille pitäisi valita yksi symboli, se olisi lentotukialus USS Gerald R.

hs Jos Yhdysvaltojen sotilasmahdille pitäisi valita yksi symboli, se olisi lentotukialus USS Gerald R. Ford.

Ford. Se on Yhdysvaltain laivaston uusin lentotukialus, jättimäinen liikkuva tukikohta, joka pystyy kuljettamaan lähes sata hävittäjää mihin päin maailmaa tahansa. USS Gerald R. Ford on ”90 000 tonnia diplomatiaa”, kuten sen valmistaja Northrop-Grumman uhoaa mainosjulisteessaan. Lentotukialuksen kaksi ydinreaktoria tuottavat lähes yhtä paljon tehoa kuin Loviisan ydinvoimala, ja niiden voimalla laiva voi ajella maailman meriä ympäriinsä 25 vuotta ilman polttoainetankkausta, jopa 60 kilometrin tuntinopeudella. Jos aluksen istuttaisi Helsingin keskustaan, se täyttäisi Esplanadin puiston Svenska Teaternilta Havis Amandalle asti ja valuisi vielä reunoilta yli. Hs Kuvaa katsoessa olen useasti pohtinut, kuinka moni sen kahdeksasta miehestä on enää hengissä. Olohuoneen seinälle ripustetussa valokuvassa näkyy kahdeksan miehen siluetit.

hs Kuvaa katsoessa olen useasti pohtinut, kuinka moni sen kahdeksasta miehestä on enää hengissä.

Sain kuvan edesmenneeltä kollegalta Hannes Heikuralta vuosikymmen sitten. Olimme olleet reportaasimatkalla Keski-Aasiassa. Heikuran ottama maalauksellinen lehtikuva on tutkielma keskipäivän rukoushetkestä uzbekistanilaisessa moskeijassa Ferganan laaksossa. Kaikki näyttää rauhalliselta, mutta pinnan alla kuohuu. Kuvaa katsoessa olen useasti pohtinut, kuinka moni sen kahdeksasta miehestä on enää hengissä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ammunta oli tilanteeseen nähden niin suhteetonta, että tapaus täytti joukkomurhan tunnusmerkit.

Hs Kyse on venäläistenkin käyttämästä vanhasta sotataktiikasta eli hämäyksestä. Venäläiselle pellolle ilmestyy kuin tyhjästä venäläisiä hävittäjiä, panssarivaunuja ja jopa ohjuspatteri.

hs Kyse on venäläistenkin käyttämästä vanhasta sotataktiikasta eli hämäyksestä.

Ja vain muutamassa minuutissa – yhtä nopeasti kuin ne ilmestyivätkin – sotakoneet voivat myös hävitä. Kyse on venäläistenkin käyttämästä vanhasta sotataktiikasta eli hämäyksestä. Pellolle ilmestyneet tuhokoneet kun ovat venäläisen Rusbal-yhtiön valmistamia ilmatäytteisiä aseita. Niitä voidaan käyttää nopeasti ja helposti vihollisen hämäämiseen sotajoukkojen sijoittamisesta. Ampuisinko ihmisen? Varusmies joutuu pian oikeasti miettimään sitä. Liikuttelin piippua ja painelin liipaisinta.

Ampuisinko ihmisen? Varusmies joutuu pian oikeasti miettimään sitä

Makasin juoksuhaudassa suon laidalla Sarriojärvellä Pohjois-Suomessa ja pudottelin peltisiä maaleja, joita automaattinen mekanismi pompautteli näkyviin rinteeseen. Toimin ajattelematta: maali, laukaus, maali... Entä jos pellinpalat olisivat olleet ihmisiä? Kun puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi heinäkuussa, että varusmiehiä voidaan käyttää yllätyshyökkäyksen torjumisessa, mietin, olisiko minusta ollut tappamaan 19 vuoden ikäisenä.

Suomalaiset eivät halua ammattisotilaita. Suomalaiset eivät halua ammattisotilaita Asevelvollisuudella on Suomessa vankka kannatus.

Suomalaiset eivät halua ammattisotilaita

Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustusjärjestelmää. Ammattiarmeijaan haluaisi siirtyä vain 16 prosenttia suomalaisista. Sen sijaan kansalaisten käsitykset Puolustusvoimien määrärahojen riittävyydestä jakautuvat kahtia. Hs Isisin juuret ovat sunnien aseellisessa vastarinnassa Irakissa. Ääninauhalla mies puhui arabiaa, mahtipontisin lausein.

hs Isisin juuret ovat sunnien aseellisessa vastarinnassa Irakissa

Viesti oli tyrmäävä. Mies julisti Irakin ja Syyrian välisen rajan mitätöidyksi. Alueelle oli perustettu ”islamilainen valtio, kalifaatti, muslimien omaksi valtioksi”, mies sanoi. Maailmaa tyrmistyttänyt ääninauha julkaistiin kesäkuussa 2014. Sillä puhunut mies oli taistelijanimeltään Abu Mohamed al-Adnani. Eilen tiistaina Isis ilmoitti, että ääninauhan mies al-Adnani on kuollut lähellä Aleppoa Syyriassa. Al-Adnania luonnehdittiin viestimissä Isisin tiedottajaksi. Abu Mohamed al-Adnani kuului Isisin perustajiin, oli järjestöä johtavan alle kymmenen miehen shura-neuvoston jäsen ja johti Isisin propagandaa. Rauhanindeksi: Maailmassa vain 11 täysin rauhallista maata – Suomi mukana. Australiassa toimiva tutkimuslaitos The Institute for Economics and Peace (IEP) on julkaissut tämänvuotisen Maailmarauha-indeksinsä.

Rauhanindeksi: Maailmassa vain 11 täysin rauhallista maata – Suomi mukana

Laitos on tehnyt numeroarviot kaikkiaan 163 maailman maan rauhantilasta. Arvio tehtiin nyt kymmenennen kerran. IEP:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä 11 maata, joissa vallitsee hyvin vahva rauhantila. Suomi mahtuu tähän joukkoon, sen sijoitus on 11. Eurooppa on maailman rauhallisin maanosa. Jihadistit. Voiko maailmassa tulla vielä suursota? – Professori päivittää arvionsa kahden vuoden takaa - Ulkomaat. Ruotsalaisista suomen kieli kuulostaa rumalta, sille saa vapaasti nauraa.

Voiko maailmassa tulla vielä suursota? – Professori päivittää arvionsa kahden vuoden takaa - Ulkomaat

Suomalaiset ovat rumia ja tahdittomia – eivät osaa pukeutua eivätkä käyttäytyä. Suomalaiset ovat sulkeutuneita. Suomalaismiehet ovat tympeitä machoja. Tällaiset stereotypiat elävät yhä nyky-Ruotsissa, sanoo Ruotsin televisiossa pian esitettävän tv-sarjan tekijä Maija Waris, 32. ”Sauna, puukko, viina”, luettelee Waris suomalaisiin yhdistettyjä mielikuvia. Waris on toinen juontaja Finnomani-sarjassa (”Suomimania”), joka alkaa SVT:llä eli Ruotsin Ylellä parin viikon päästä. Isisin hyytävä tekstiviesti Syyrian sotaan värvätyn pojan vanhemmille: "Onneksi olkoon, poikanne on marttyyri" Sabrin lähdön jälkeen Saliha Ben Ali tunsi olevansa huono äiti.

Hänen naapurustonsa muslimit väittivät, ettei Sabri olisi lähtenyt taistelemaan Syyriaan, jos Ben Ali olisi opettanut hänelle islamia oikein. Belgialaistaustaiset tutut sanoivat hämmästellen: Mitä oikein odotit? Sitä se islam teettää. – Hulluja ihmisiä, toteaa Ben Ali toimistossaan Brysselin laitamilla. Kun Ben Alin toiseksi vanhin poika Sabri liittyi Isisiin, ei siitä puhuttu samalla tavalla kuin nykyään.