background preloader

Rasismi, maahanmuutto

Facebook Twitter

Suomeen saapui puolitoista vuotta sitten neljä toiveikasta irakilaista – Mitä heille tapahtui? Vuosi sitten tammikuussa HS:n valokuvaaja Jukka Grö kuvasi neljä irakilaista turvapaikanhakijaa Kouvolan Rekolan vastaanottokeskuksessa.

Suomeen saapui puolitoista vuotta sitten neljä toiveikasta irakilaista – Mitä heille tapahtui?

Yasir, Hasan, Mustafa ja Ahmed olivat asuneet Rekolassa nelisen kuukautta ja he olivat toiveikkaita tulevasta. Mitä heille kuuluu nyt? He tulivat syksyllä 2015 suurin piirtein samaa reittiä Turkin, Kreikan, monen Keski-Euroopan maan ja Ruotsin Haaparannan kautta Suomeen. Hs Perheen yhdistäminen on hyvä investointi. ”Perheenyhdistäminen on hyvä investointi” – Siirtolaisjärjestön johtajan mukaan maahanmuuttokeskustelussa keskitytään liikaa kielteisiin asioihin Turvapaikanhakijoiden perheiden yhdistäminen on yhteiskunnalle järkevää politiikkaa, sanoo kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n pääjohtaja William Lacy Swing. ”Olemme vahvasti perheenyhdistämisen puolesta.

hs Perheen yhdistäminen on hyvä investointi

Se johtaa perheen ja yhteisön vakauteen ja auttaa sujuvampaa kotoutumista. Uskon, että perheenyhdistäminen on hyvä investointi”, Swing sanoi HS:n haastattelussa sunnuntaina Helsingissä. Hs Hollantilaisen poliitikon oikeudenkäynti - kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Hs Jari Tervo: Häpäisemme humanistisen ja kristillisen perinteemme. ”Häpäisemme humanistisen ja kristillisen perintömme” – Jari Tervo sanoi Kirjamessujen avajaispuheessa Suomen olevan matkalla helvettiin Kirjailija Jari Tervo käytti tilaisuutensa suomalaisen ihmisoikeuspolitiikan ruotimiseen, kun hän avasi Helsingin kirjamessut torstaina.

hs Jari Tervo: Häpäisemme humanistisen ja kristillisen perinteemme

Puheessaan Tervo ruoski ensin Euroopan unionin, sitten perussuomalaiset poliitikot ja lopuksi pääministeri Juha Sipilän. Puhe alkoi räväkällä väitteellä: ”Suomessa on tänä syksynä rauhallista, lukuun ottamatta törkeää natsiväkivaltaa. Hs Jani Toivola homoseksuaali ja tummaihoinen. Keskustelu oli kuumentunut heti.

hs Jani Toivola homoseksuaali ja tummaihoinen

Kello osoitti kymmentä vaille kuutta illalla, kun kansanedustaja Jani Toivola ei enää jaksanut kuunnella vaitonaisena. Hän nousi seisomaan eduskunnan täysistuntosalin kuudennelta riviltä ja sanoi: Pilkkaisitko Estonian uhrien omaisia tai Karjalan evakkoja? Suomalainen nettipuhe sairastui ihmisarvon kieltämiseen - Vihapuhe. ”Lopeta se somalien perseennuoleminen.”

Pilkkaisitko Estonian uhrien omaisia tai Karjalan evakkoja? Suomalainen nettipuhe sairastui ihmisarvon kieltämiseen - Vihapuhe

Näin tiuskaisi puhelimeen kiukkuinen mieslukija helmikuussa 1996 ja löi luurin korvaani. Hän oli lukenut aamuisen kirjoitukseni, jossa toivoin suomalaisilta malttia Somalian pakolaisten kanssa. Olin juuri palannut juttumatkalta Somaliasta ja todennut kirjoituksessani, että tilanne oli siellä lohduton, eikä pakolaisten palauttamista maahan voinut vielä edes harkita, vaikka Suomen viranomaiset tuolloin niin tekivät. Taistelut uhkasivat jälleen kiihtyä ja nälänhätä pahentua.

Vihainen puhelu jäi mieleen siksi, että se oli miltei ainoa matkaltani saama palaute parin julman kirjeen ohella. Puhelu palasi mieleeni tällä viikolla, kun menin katsomaan turvapaikanhakijoita koskevan juttuni synnyttämää keskustelua HS.fin sivuilta. Näin hihamerkeistä kirjoittaneesta Helena Erosesta tuli pakolaisten ymmärtäjä - Kotimaa - Nyt.

Vuonna 2012 Helena Eronen oli otsikoissa lähes kaikissa Suomen medioissa.

Näin hihamerkeistä kirjoittaneesta Helena Erosesta tuli pakolaisten ymmärtäjä - Kotimaa - Nyt

Tuolloin hän oli James Hirvisaaren (ps) eduskunta-avustaja, ja kirjoitti kipakan blogiteksin. Siinä kysyttiin, pitäisikö ulkomaalaistaustaisilla olla hihamerkki, josta selviäisi etninen tausta. Syntyi iso äläkkä, jota kutsuttiin hihamerkkikohuksi. Erosta pidettiin rasistina, eikä hän itsekään sitä suoraan kieltänyt. Kohu päättyi Erosen lähtöön avustajan paikalta. Hs Turvapaikanhakijoiden lähtömaat. Miksi turvapaikanhakijoita on tullut Eurooppaan juuri tänä vuonna ennätyksellisen paljon?

hs Turvapaikanhakijoiden lähtömaat

Vastaus koostuu monien samanaikaisten osatekijöiden summasta. Turkin ja Syyrian rajalla olevien pakolaisleirien tilanteen on kerrottu huonontuneen, eikä Syyrian sodan jatkumisen vuoksi paluuta kotimaahan ole luvassa. Talvi heikentää entisestään huonoissa oloissa olevien asemaa, joten moni hakee turvaa vielä kun on lämmintä. Siirtolaisten rohkaisemisesta on syytetty Saksaa ja sen avointa maahanmuuttopolitiikkaa. Syytteet ovat kuitenkin perusteettomia siksi, että Euroopan pakolaiskriisi alkoi paisua jo loppukeväästä, jolloin Saksan maahanmuuttopolitiikassa ei nähty muutosta. Hs Turvapaikanhakijat. Oppivatko maahanmuuttajat suomea?

hs Turvapaikanhakijat

Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että mitä lähempää oppija tulee sekä kielellisesti että kulttuurisesti, sitä nopeampaa kielen omaksuminen on", toteaa opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta. Tästä syystä vironkieliset oppivat suomea nopeasti, koska he tulevat sekä kielellisesti että kulttuurisesti hyvin läheltä. Samoin venäjänkieliset oppivat suomea suhteellisen nopeasti. "Vaikka lähtökielenä venäjä ei helpotakaan suoraan suomen oppimista, on venäjässä kuitenkin olemassa esimerkiksi enemmän käsitteitä samanlaisille ilmiöille kuin suomessa verrattuna moniin Afrikasta tai Aasiasta tulevien lähtökieliin. Venäjänkieliset tulevat myös enemmän samantyyppisestä koulukulttuurista, mikä myös helpottaa oppimista", Nissilä sanoo. "Ulkomaalaisten suomen kielen oppimisen kannalta on tärkeää, että he saavat kielikontakteja suomalaisten kanssa juuri suomen kielellä. NytPitääkö suvaitsemattomuutta suvaita? Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksen yhteydessä.

nytPitääkö suvaitsemattomuutta suvaita?

Uusimme sen keskustelun palatessa samaan aiheeseen. "Jos nyt kerran on suvaitsevainen, niin luulisi suvaitsevan vähän erilaisetkin mielipiteet. " Jos olit internetissä viime viikolla, törmäsit luultavasti tämäntapaiseen lauseeseen, luultavasti jonkinlaisen äärimielipiteen ryydittämänä. "Ähäkutti, sainpas sinut ansaan, laskettelen tässä nyt menemään, etkä voi suvaitsevainen mitään", näppärä foorumisti tavallaan toteaa. Kyllikin siskot haastaa Soldiers of Odinin katupartiot rakkauden sanomalla. Joensuu Soldiers of Odin katupartiointi on aiheuttanut voimakkaita vastareaktioita.

Kyllikin siskot haastaa Soldiers of Odinin katupartiot rakkauden sanomalla

Valkoisen Suomen puolesta taistelevan ryhmän vuoksi netissä on allekirjoitettavana adressi Joensuu vapaaksi pelosta. Yksi sosiaalisessa mediassa leviävä vastakampanja on Kyllikin siskojen katupartiointi. Kyllikin siskot aloittaa partioinnin perjantaina Joensuussa. Ryhmän iskulause on "Kaikkihan myö kiukutellaan, jos on syöty huonosti taikka eletty eineksillä.” Niina Ruuska kirjoittaa Facebookissa kerhon tarkoituksen olevan turvallisuuden tunteen edistäminen. Kyllikin siskot kertovat olevansa isänmaallinen, äidinkieltä ja sen murteiden rikkautta arvostava sekä valkonietoksisten talvien Suomen puolesta puhuva yhteisö.

Kerhon tarkoituksena on luoda hyvää henkeä ja auttaa kaikkia ihmisiä. Kerholaiset kertovat puhuvansa tärkeitä sanoja ääneen kuten ”Kiitos”, ”Sieltähän se bussi jo tullee”, ”Onko kaikki ok” ja ”Mie voin auttoo sinnuu sen rollaattoris kanssa”. Ryhmän nimi viittaa Kalevalan Kyllikki-hahmoon. Rasismista pitää puhua koulussakin. Mitä tekemistä rasismilla on oppimisen tai opettamisen kanssa? Suvakki ja mokuttaja kurkistavat suomalaisen rasismin historiaan. Näin luovuin vihasta: tähtikoomikko kertoo maahanmuuttovastaisuutensa tarinan - Maahanmuutto. Viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa kiersi blogikirjoitus, jonka takana oli televisiosta tuttu koomikko Iikka Kivi. Kirjoituksessa hän kertoo oman tarinansa siitä, miten hänestä tuli maahanmuuttovastainen –ja miten hän lopulta luopui siitä.

Hs: Rasismi. Ketään ei pidä syyttää rasistiksi, koska rasismi voi tarkoittaa mitä tahansa. Näinhän monet rasistit kieltävät rasistisuutensa. Käsite onkin epämääräinen. Saivartelu sanan merkityksestä ei kuitenkaan tarjoa piiloa yhdellekään rasistille. Jos puhuu ja käyttäytyy kuin rasisti, on rasisti. Rasismi-sana on suomen kielessä yllättävän uusi. Rasismi-sanan merkitystä sumentaa sen laajeneminen tarkoittamaan melkeinpä mitä tahansa syrjintää ja sortoa. Suomen laki ei tunne sanaa rasismi.